Klasszikus

Új zenei színek

2010.01.10. 00:18
Ajánlom
Nagy Péter zongoraművész és Zempléni Szabolcs kürtművész ad közös koncertet január 17-én az Óbudai Társaskörben. A műsoron a romantikus repertoár ínyencségei.

A koncerten a két jubiláló zeneszerző, a 200 éve született Schumann és Chopin, valamint Szkrjabin, Francaix, Poulenc és Theodor Kirchner zongorára illetve kürtre írt művei hangzanak el két rendkívüli tehetség, Tóth Péter és Zempléni Szabolcs előadásában.

A már hosszú évtizedek óta komoly nemzetközi karrierrel büszkélkedhető Nagy Péter nyolcéves korában nyert felvételt a Zeneakadémia akkoriban alakuló Különleges Tehetségek Iskolájába. A Magyar Rádió 1979-es zongoraversenyén elért első díja irányította rá a szakma és a közönség figyelmét. Számos hanglemezfelvételt készített a Hungaroton, Naxos, BIS, ECM és a Delos cégek számára.Olyan neves zenekarokkal lépett fel szólistaként, mint a Tokiói Szimfonikus Zenekar, a Helsinki Filharmonikusok, a Finn Rádiózenekar, a Magyar Állami Hangversenyzenekar és a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara. Szólóesteket adott Európa, Japán, Korea és Ausztrália jelentős koncerttermeiben. 1987 óta a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára, 2001-ben munkásságáért Liszt Ferenc-díjjal tüntették ki.

Zempléni Szabolcs 1981-ben született Budapesten. Hat éves korában kezdte zenei tanulmányait, kürtölni 13 évesen kezdett. Már érettségi előtt a Nemzetközi Jeunesses Zenekar szólókürtöse, két évvel később már a Budapesti Fesztiválzenekar elsőkürtöse lett. 2005 februárjában diplomázott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen Tarjáni Ferenc növendékeként. Számos hazai és nemzetközi versenysikere megkoronázásaként az év szeptemberében az első magyar és egyben az ötödik kürtművész lett a világon, akinek kiadták az I. díjat az ARD Nemzetközi Zenei Versenyen. Játszott a Frankfurti Operaház és a Drezdai Staatkapelle zenekarában, 2005 novemberétől pedig a Bambergi Szimfonikusok szólókürtöse. Zempléni Szabolcs az elmúlt években több felvételt készített a Bajor Rádióval illetve a Magyar Rádió és Televízióval.

A koncert anyagát a művészek a tavasz folyamán rögzítik, és reményeik szerint hamarosan CD-n is megjelenhet.

Új zenei színek
2010. január 14. 19:00 Óbudai Társaskör

Km. Nagy Péter - zongora, Zempléni Szabolcs - kürt

Részletes program

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Tánc

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.
Jazz/World

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.
Jazz/World

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.