Klasszikus

Új zenei színek

2010.01.10. 00:18
Ajánlom
Nagy Péter zongoraművész és Zempléni Szabolcs kürtművész ad közös koncertet január 17-én az Óbudai Társaskörben. A műsoron a romantikus repertoár ínyencségei.

A koncerten a két jubiláló zeneszerző, a 200 éve született Schumann és Chopin, valamint Szkrjabin, Francaix, Poulenc és Theodor Kirchner zongorára illetve kürtre írt művei hangzanak el két rendkívüli tehetség, Tóth Péter és Zempléni Szabolcs előadásában.

A már hosszú évtizedek óta komoly nemzetközi karrierrel büszkélkedhető Nagy Péter nyolcéves korában nyert felvételt a Zeneakadémia akkoriban alakuló Különleges Tehetségek Iskolájába. A Magyar Rádió 1979-es zongoraversenyén elért első díja irányította rá a szakma és a közönség figyelmét. Számos hanglemezfelvételt készített a Hungaroton, Naxos, BIS, ECM és a Delos cégek számára.Olyan neves zenekarokkal lépett fel szólistaként, mint a Tokiói Szimfonikus Zenekar, a Helsinki Filharmonikusok, a Finn Rádiózenekar, a Magyar Állami Hangversenyzenekar és a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara. Szólóesteket adott Európa, Japán, Korea és Ausztrália jelentős koncerttermeiben. 1987 óta a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára, 2001-ben munkásságáért Liszt Ferenc-díjjal tüntették ki.

Zempléni Szabolcs 1981-ben született Budapesten. Hat éves korában kezdte zenei tanulmányait, kürtölni 13 évesen kezdett. Már érettségi előtt a Nemzetközi Jeunesses Zenekar szólókürtöse, két évvel később már a Budapesti Fesztiválzenekar elsőkürtöse lett. 2005 februárjában diplomázott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen Tarjáni Ferenc növendékeként. Számos hazai és nemzetközi versenysikere megkoronázásaként az év szeptemberében az első magyar és egyben az ötödik kürtművész lett a világon, akinek kiadták az I. díjat az ARD Nemzetközi Zenei Versenyen. Játszott a Frankfurti Operaház és a Drezdai Staatkapelle zenekarában, 2005 novemberétől pedig a Bambergi Szimfonikusok szólókürtöse. Zempléni Szabolcs az elmúlt években több felvételt készített a Bajor Rádióval illetve a Magyar Rádió és Televízióval.

A koncert anyagát a művészek a tavasz folyamán rögzítik, és reményeik szerint hamarosan CD-n is megjelenhet.

Új zenei színek
2010. január 14. 19:00 Óbudai Társaskör

Km. Nagy Péter - zongora, Zempléni Szabolcs - kürt

Részletes program

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Milyen anya a zsenimama? Online nézhető lányának dokumentumfilmje Martha Argerichről

Az EuroArts Channel YouTube-csatornáján, angol nyelven látható a 'Bloody Daughter' című dokumentumfilm, amely Martha Argerich hétköznapi arcát mutatja meg.
Fidelio Tours

A csodálatos Esztergom

Ismerje meg a Dunakanyar egyik gyöngyszemét, Esztergomot.
Fidelio Tours

Babits Mihály fecskefészke Esztergomban

Ma este, a Partitúra kulturális kalandtúra ismétlésében bejárhatjuk Esztergomot, virtuálisan megnézhetjük a Babits-ház híres autogramfalát is. 19 órakor kapcsoljanak a Fidelióra, a Facebook-oldalunkon is elérhető lesz a Partitúra, amelynek két műsorvezetője: Miklósa Erika és Batta András. Itt pedig most elmeséljük a Babits-nyaraló rövid történetét.
Zenés színház

Online, ingyenesen követhető az idei Wagner-napok

A Budapesti Wagner-napok 2006 óta páratlan nemzetközi sikerrel zajló eseménysorozata 2020-ban újabb jelentős mérföldkövéhez érkezik: a Müpa első alkalommal tesz mindenki számára ingyenesen elérhetővé egy teljes fesztiválnyi felvételt a Wagner-napok gazdag archívumából.
Könyv

13 millió forintért kelt el a szemétben talált Harry Potter-kötet

A szemfüles megtaláló egy iskolai könyvtár selejtezéséről mentett meg három első kiadású kötetet, köztük egy keménytáblásat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus Film

Milyen anya a zsenimama? Online nézhető lányának dokumentumfilmje Martha Argerichről

Az EuroArts Channel YouTube-csatornáján, angol nyelven látható a 'Bloody Daughter' című dokumentumfilm, amely Martha Argerich hétköznapi arcát mutatja meg.
Klasszikus fidelio matiné

Fidelio Matiné: Kakaókoncert a Fesztiválzenekarral

A legkisebbeket célzó vasárnapi sorozatunk mai részében a Budapesti Fesztiválzenekar Kakaókoncertjeinek tegnapi adását ajánljuk, amely most online elérhető.
Klasszikus közlemény

A koncertélet megsegítését sürgeti a Magyar Zenei Tanács

Az ősztől újrainduló programok lebonyolításához szükséges pályázatok mielőbbi kiírását és elbírálását kéri többek között a Magyar Zenei Tanács annak érdekében, hogy a zenei élet valamennyi területe talpon maradhasson.
Klasszikus évad

„Budapest jó hírének vivője” – Új évadot hirdetett a Fesztiválzenekar

Június 10-től már lehet vásárolni az új évadbérletekből. „Minden visszaváltható” – nyugtatott meg mindenkit Fischer Iván, aki pozitív abban a tekintetben, hogy szeptembertől a régi formában éledhet újjá a koncertélet.
Klasszikus hír

Magyar művészek a BBC Music Magazine Awards díjazottjai között

Kelemen Barnabás és Kokas Katalin felvétele a kritikusok és a közönség szerint is a tavalyi év legjobbjai közé tartozik.