Klasszikus

Új zenei színek

2010.01.10. 00:18
Ajánlom
Nagy Péter zongoraművész és Zempléni Szabolcs kürtművész ad közös koncertet január 17-én az Óbudai Társaskörben. A műsoron a romantikus repertoár ínyencségei.

A koncerten a két jubiláló zeneszerző, a 200 éve született Schumann és Chopin, valamint Szkrjabin, Francaix, Poulenc és Theodor Kirchner zongorára illetve kürtre írt művei hangzanak el két rendkívüli tehetség, Tóth Péter és Zempléni Szabolcs előadásában.

A már hosszú évtizedek óta komoly nemzetközi karrierrel büszkélkedhető Nagy Péter nyolcéves korában nyert felvételt a Zeneakadémia akkoriban alakuló Különleges Tehetségek Iskolájába. A Magyar Rádió 1979-es zongoraversenyén elért első díja irányította rá a szakma és a közönség figyelmét. Számos hanglemezfelvételt készített a Hungaroton, Naxos, BIS, ECM és a Delos cégek számára.Olyan neves zenekarokkal lépett fel szólistaként, mint a Tokiói Szimfonikus Zenekar, a Helsinki Filharmonikusok, a Finn Rádiózenekar, a Magyar Állami Hangversenyzenekar és a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara. Szólóesteket adott Európa, Japán, Korea és Ausztrália jelentős koncerttermeiben. 1987 óta a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára, 2001-ben munkásságáért Liszt Ferenc-díjjal tüntették ki.

Zempléni Szabolcs 1981-ben született Budapesten. Hat éves korában kezdte zenei tanulmányait, kürtölni 13 évesen kezdett. Már érettségi előtt a Nemzetközi Jeunesses Zenekar szólókürtöse, két évvel később már a Budapesti Fesztiválzenekar elsőkürtöse lett. 2005 februárjában diplomázott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen Tarjáni Ferenc növendékeként. Számos hazai és nemzetközi versenysikere megkoronázásaként az év szeptemberében az első magyar és egyben az ötödik kürtművész lett a világon, akinek kiadták az I. díjat az ARD Nemzetközi Zenei Versenyen. Játszott a Frankfurti Operaház és a Drezdai Staatkapelle zenekarában, 2005 novemberétől pedig a Bambergi Szimfonikusok szólókürtöse. Zempléni Szabolcs az elmúlt években több felvételt készített a Bajor Rádióval illetve a Magyar Rádió és Televízióval.

A koncert anyagát a művészek a tavasz folyamán rögzítik, és reményeik szerint hamarosan CD-n is megjelenhet.

Új zenei színek
2010. január 14. 19:00 Óbudai Társaskör

Km. Nagy Péter - zongora, Zempléni Szabolcs - kürt

Részletes program

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Tudod, mit énekel latinul a kórus a Mr. Bean-sorozat főcímében?

Az eredeti Mr. Bean-sorozat főcímében elhangzik egy latin nyelvű kórus, amelynek a szövegére senki sem figyelt. Pedig mély mondanivalót hordoz!
Zenés színház

Az Operett új vezetése bemutatta új évadát

A 2019/20-as évad legfontosabb bemutatója a Csárdáskirálynő lesz, de Mohács tragédiája is megjelenik egy új rockmusicalben.
Vizuál

Hosszú taps fogadta az Egy férfi és egy nő újabb folytatását Cannes-ban

Hatalmas sikerrel vetítette Claude Lelouch több mint fél évszázados Oscar-díjas filmjének újabb folytatását a Cannes-i filmfesztivál. Az Egy élet legszebb évei című film főszereplői ezúttal is Jean-Louis Trintignant és Anouk Aimée. 
Színház

“Kasszasiker” az Átriumban!

Új bemutatóra készül az Átrium, a Kasszasiker című vígjátékát június 17-én mutatja be színház.
Tánc

A kiégett szerelemmel szembesít az izraeliek könyörtelen táncelőadása

Sharon Eyal legújabb koreográfiájában, a Love Chapter 2-ban azt az élményt foglalja táncba, amikor a szerelem már csak egy „utóbetegség, miután már minden elveszett”. Az előadás három alkalommal látható a Trafóban május 24. és 26. között.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus bonn

700 apró Beethoven-szoborral ünnepel Bonn városa az évfordulón

Hétszáz mosolygó Beethoven-szobrot tervezett Ottmar Hörl a zeneszerző születésének 250. évfordulójára.
Klasszikus interjú

Koltai Katalin feltalált egy új eszközt a gitárhoz, hogy el tudja játszani Bartók műveit is

De nemcsak Bartók, hanem a 20-21. századi zene egészen új repertoárja tárul fel Koltai Katalin új találmányának, az egyhúros kapodaszternek köszönhetően.
Klasszikus tévé

Tudod, mit énekel latinul a kórus a Mr. Bean-sorozat főcímében?

Az eredeti Mr. Bean-sorozat főcímében elhangzik egy latin nyelvű kórus, amelynek a szövegére senki sem figyelt. Pedig mély mondanivalót hordoz!
Klasszikus gyerek

Hogyan érzi magát egy diák, ha elmegy a Zeneakadémiára?

Régi panasz, hogy a fiatalok nem járnak klasszikus zenei hangversenyre. A problémáról eddig mindenkit megkérdeztek már, csak épp a gyerekeket nem. Most ők mondják el, hogyan éltek meg egy koncertet.
Klasszikus ajánló

Válogatás az Óbudai Társaskör programjaiból

Felolvasószínház, Seress Rezső-est, filmzenei és születésnapi koncertek –  az évad végén is műfaji sokszínűség várja a vendégeket az Óbudai Társaskörben.