Klasszikus

Új zeneigazgató - új bérletek

2007.06.07. 00:00
Ajánlom
A Magyar Telekom Szimfonikus Zenekar 2007. június 5-i sajtótájékoztatóján bemutatták az augusztus 1-től hivatalba lépő új zeneigazgatót, Keller András Liszt-díjas hegedűművészt, aki felvázolta a 2007/2008-as évad terveit, és az új bérletsorozatokról is beszámolt a sajtó képviselőinek.

Dr. Bolvári-Takács Gábor, a zenekar ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a március 14-én meghirdetett zeneigazgatói álláshelyre 17 pályázó jelentkezett, közülük a kuratórium kilenc személyt hallgatott meg. A zenekar előtti bemutatkozásra Keller András és Julian Kuerti karmester kapott felkérést. Az érthetően több hétig tartó bírálati eljárás során a kuratórium bekérte a társulat véleményét és a zenekar művészeti tanácsának állásfoglalását, majd a testület döntött az új zeneigazgató személyéről.

Ezután Keller András ismertette a júniusban meghirdetésre kerülő bérleteket. A Fischer Annie nevével fémjelzett bérletben a bécsi klasszikus muzsika kerül előtérbe, ahol Mozart zongoraversenyek találkoznak Haydn indulókkal és szimfóniákkal. Keller András jövőbeni tervei között szerepel ugyanis, hogy Mozart összes zongoraversenyét és Haydn Londoni szimfóniáit is megszólaltassa a zenekarral.

A másik nagy zenekari bérlet Bartók nevét viseli, amely négy koncertből áll. A hangversenyeken megszólaltatott művek felölelik a Beethoventől Góreckiig tartó zenei korszakot. A sorozat egyik kuriózumának számító előadása Górecki III. szimfóniája, annál is inkább, mivel ez a mű a hazai koncerttermekben még nem volt hallható.

A 2007/2008. évadban olyan kiemelkedő vendégművészek fogadták el a zenekar meghívását, mint Juliane Banse, Jevgenyij Koroljov, valamint Kocsis Zoltán, Ránki Dezső, Vashegyi György és Várjon Dénes.

Folytatódnak a zenekar sikeres ifjúsági koncertsorozatai, a 4-7 évesek részére készített Manó bérlet és a 8-14 éves korosztály részére meghirdetett Pinokkió sorozat. Ez utóbbi műsora az izgalmas görög mitológiába kalauzolja el ifjú hallgatóit. Az előadásokat a Magyar Televízió pedagógiai, irodalmi és más kulturális műsoraiból ismert szerkesztő-műsorvezető, Lévai Balázs vezeti.

Keller András elmondta, hogy az ősz folyamán további két bérletsorozatot szeretne meghirdetni. Az egyik a Bach és a XX. század, mely a Simon Albert emlékére alcímet viseli. A négy előadásból álló koncertsorozatnak az Olasz Kultúrintézet ad otthont. A másik sorozat a nagy sikerű Kamarabérlet, amelyben a zenekar művészei kisebb formációkban mutatkozhatnak be.

A zenekar 2007/2008. évad bérletei június 21-től kaphatók a budapesti Nagymező jegyirodában, július 2-tól pedig más, ismert jegyirodákban vásárolhatók meg. A bérletekről és az értékesítésről bővebb információt a zenekar honlapjáról kaphatnak az érdeklődők.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.
Klasszikus ajánló

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Társaskör kertje, ahol július 4. és augusztus 5. között tizenhét estén át klasszikus és könnyűzenei koncertek, zenés színház, opera és színházi előadás közül válogathatnak az érdeklődők.
Klasszikus magazin

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.
Klasszikus magazin

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.