Klasszikus

Újabb díj a Richter-albumnak

2010.05.20. 11:57
Ajánlom
A francia Arany Hangvilla után most a Német Zenekritikusok Társaságának díját érdemelte ki a 14 lemezből álló Richter-sorozat.

A döntést májusban hozta meg a bonni székhelyű egyesület, amely neves szakemberekből áll. A társaságnak tagja Matthias Hengelbrock, aki a Fono Forum című szaklap recenzense és a Klassik Heute zenei portál munkatársa, Thomas Voigt éveken át szerkesztette az Opernwelt című folyóiratot, 1998 óta főszerkesztője a Fono Forumnak. Wolfgang Wendel ugyancsak sokat publikált a Fono Forumban, Christoph Zimmermann pedig 2009 decemberétől a Westdeutsche Rundfunk zenei archívumát vezeti. A zsűriben nemcsak elméleti szakemberek foglaltak helyet: a gyakorlati szempontokat Klaus K. Hübler zeneszerző erősítette. 

A Ránki Dezső zongoraművész által válogatott, 14 lemezből álló sorozat anyagát a Magyar Rádió archívuma biztosította Szvjatoszlav Richter 1954 és 1993 között adott magyarországi koncertjeinek felvételeiből. Az MR3-Bartók Rádió és a BMC közös kiadásában megjelent kiadványhoz Papp Márta írt kísérőszöveget, aki Perédi Márta mellett a CD-k anyagának szerkesztésében is részt vett, a digitális hangrekonstrukció pedig Komesz Zsolt munkáját dicséri.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.
Klasszikus ajánló

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Társaskör kertje, ahol július 4. és augusztus 5. között tizenhét estén át klasszikus és könnyűzenei koncertek, zenés színház, opera és színházi előadás közül válogathatnak az érdeklődők.
Klasszikus magazin

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.
Klasszikus magazin

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.