Klasszikus

Újabb fejlemények a „titokzatos zongorista” ügyében

2005.08.23. 00:00
Ajánlom
Bajorországból származik és húsz esztendős az a „Piano-Man”-ként ismertté vált fiatalember, akire – mint korábban a fidelio.hu is beszámolt róla – ázott ünnepi öltözékben és beszédképtelen állapotban találtak rá a brit Kent grófság egyik strandján négy hónappal ezelőtt.

A férfi hónapokig tartó hallgatása, melyet feltehetően egy – a rendőrség közbelépése miatt meghiúsult – öngyilkossági kísérletet követő sokk okozott, a múlt héten megtört, miután az orvosok és más segítők hiába próbálták személyazonosságát tisztázni. „Piano-Man” egy német paraszt homoszexuális fiaként nevezte meg magát, és állítása szerint vonattal utazott Nagy-Britanniába. A fiatalember a múltban pszichikailag sérült betegekkel dolgozott, s azok viselkedésmódját olyan jól megtanulta utánozni, hogy még a kezelőorvosok sem ismerték fel a színlelést.

Kiderült az is, hogy a brit sajtó alaposan túlzott a titokzatos személy zongorista képességeit illetően (miszerint „Piano-Man” kórházba szállítása után „magas művészi színvonalú, mintegy kétórás hangversenyt adott” az intézmény kápolnájának zongoráján). A férfi csupán kitartóan nyomogatta a hangszer egyik billentyűjét, és a hangversenyzongora, amelyet megtalálásakor egy darab papírra rajzolt, saját bevallása szerint csupán az első dolog volt, ami eszébe jutott…

"Piano-Man" múlt szombaton már hazarepült Münchenbe. Elképzelhető, hogy a Nyugat-Kenti Nemzeti Egészségbiztosító visszaperli tőle hónapokig tartó ápolásának több tízezer fontra rúgó költségének egy részét.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Lenyűgöző és groteszk életképeken elevenedik meg a szocializmus Budapestje

Ezernyolcszáz fotó került fel a Fortepan archívumába, amiket Kereki Sándor fotós, újságíró készített a hatvan-hetvenes években. Nézze meg galériánkat!
Vizuál

Stork Natasa: „Eddig három olyan nemzetközi díjat kaptam, amit postán küldtek el”

Szerdán kezdetét vette a 71. Berlinale a European Shooting Stars 2021 Kick Off rendezvénnyel, amely azzal a céllal jött létre, hogy bemutassa az adott év legtehetségesebb fiatal színészeit és színésznőit a filmvilág nagyjainak. Köztük van Stork Natasa is, aki budapesti otthonában ülve fogadja három napot át a világsajtót és a legnevesebb casting ügynökségeket.
Színház

Magyarország a '90-es években – egy gyerek szemével

EX KATEDRA címmel tart online bemutatót a Stereo Akt társulat március 4-én a Jurányi Házban. Az előadást a SzínházTV közvetíti online formában. A darab létrejöttének hátterébe a társulatot vezető független színházi alkotó, Boross Martin nyújt betekintést.
Vizuál

Átadták az idei Golden Globe-díjakat

Magyar idő szerint hétfő hajnalban átadták az idei Arany Glóbuszokat. A virtuális gálán magyar filmért is izgulhattunk, hiszen Vanessa Kirbyt jelölték a legjobb színésznő díjára a Mundruczó Kornél filmjében nyújtott alakításáért.
Plusz

Megújult az Art is Business honlapja

Második születésnapját ünnepli az Art is Business, az évfordulóra teljesen új megjelenést kapott a magazin honlapja, amelyen a jövőben rendszeresen olvashatunk híreket a forprofit szektor és a művészet világából.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

A Concerto Budapest idén online rendezi meg nagyszabású Mozart-napját

Idén sem maradunk igazi Mozart ünnep nélkül, hiszen március 7-én a Concerto Budapest Keller András művészeti vezetésével, világhírű magyar és külföldi szólistákkal ismét megrendezi, immáron negyedik alkalommal az egyedülálló Mozart-napot.
Klasszikus hír

Időkapszulát helyeztek el a Magyar Zene Házában

Befejező szakaszához ért a Liget Budapest projektben épülő Magyar Zene Háza kivitelezése, ebből az alkalomból pénteken az utókornak szánt üzenetekkel teli időkapszulát helyeztek el a decemberben megnyíló épület padlóburkolata alá.
Klasszikus hír

Szomorú nóta kíséretében hagyta el VII. kerületi próbahelyét a 100 Tagú Cigányzenekar

A zenekar tizenkét év után költözött ki az erzsébetvárosi próbahelyről, miután nem fogadták el a kerület vezetése által kínált megoldást – írta meg a Telex.hu.
Klasszikus ajánló

Virtuóz fiatalokkal ad koncertet a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Online koncertet ad a Liszt Ferenc Kamarazenekar február 26-án. A szólisták közül a legfiatalabb 11 éves, mindannyiukat számos díjjal ismerték már el, és van köztük, aki a világhírű Carnegie Hallban is fellépett.
Klasszikus ajánló

Feltörekvő magyar karmester a Müpa színpadán

A közelmúltban rangos karmesterversenyt nyert Hontvári Gábor, aki most a Nemzeti Filharmonikusokat vezényli február 25-én a Müpában. Az online esemény igazi zenei csemegének ígérkezik.