Klasszikus

Újabb fejlemények a „titokzatos zongorista” ügyében

2005.08.23. 00:00
Ajánlom
Bajorországból származik és húsz esztendős az a „Piano-Man”-ként ismertté vált fiatalember, akire – mint korábban a fidelio.hu is beszámolt róla – ázott ünnepi öltözékben és beszédképtelen állapotban találtak rá a brit Kent grófság egyik strandján négy hónappal ezelőtt.

A férfi hónapokig tartó hallgatása, melyet feltehetően egy – a rendőrség közbelépése miatt meghiúsult – öngyilkossági kísérletet követő sokk okozott, a múlt héten megtört, miután az orvosok és más segítők hiába próbálták személyazonosságát tisztázni. „Piano-Man” egy német paraszt homoszexuális fiaként nevezte meg magát, és állítása szerint vonattal utazott Nagy-Britanniába. A fiatalember a múltban pszichikailag sérült betegekkel dolgozott, s azok viselkedésmódját olyan jól megtanulta utánozni, hogy még a kezelőorvosok sem ismerték fel a színlelést.

Kiderült az is, hogy a brit sajtó alaposan túlzott a titokzatos személy zongorista képességeit illetően (miszerint „Piano-Man” kórházba szállítása után „magas művészi színvonalú, mintegy kétórás hangversenyt adott” az intézmény kápolnájának zongoráján). A férfi csupán kitartóan nyomogatta a hangszer egyik billentyűjét, és a hangversenyzongora, amelyet megtalálásakor egy darab papírra rajzolt, saját bevallása szerint csupán az első dolog volt, ami eszébe jutott…

"Piano-Man" múlt szombaton már hazarepült Münchenbe. Elképzelhető, hogy a Nyugat-Kenti Nemzeti Egészségbiztosító visszaperli tőle hónapokig tartó ápolásának több tízezer fontra rúgó költségének egy részét.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Zenés színház

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.
Vizuál

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.
Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.