Klasszikus

Újabb fordulópontjához érkezett a Millenáris története

2007.02.05. 00:00
Ajánlom
2006 novemberétől új menedzsment irányítja a Jövő Házát a Millenáris Parkban. A vezetés célja, hogy racionális, költséghatékony működés jellemezze a kulturális intézményt, szűnjenek meg a párhuzamosságok, és az állami-fenntartói támogatás csökkenő igénybevétele mellett új modellt dolgozzon ki a bevételek növelésére.

A város leginkább Millenáris Park néven ismert épületegyüttese több funkciót lát el: kiállításoknak ad helyet a Jövő Házában; szabadidős- és gyermekprogramokat kínál például a Csodák Palotájában, bérleti rendszerével és szezonálisan a szabadtéren; kulturális programokat szervez – koncerteket, vetítéseket, színházi és táncelőadásokat, illetve befogad bizonyos művészeti eseményeket és fesztiválokat; oktatási tevékenységet végez, illetve helyet biztosít TV-felvételekhez, többek között a Mindentudás Egyeteme előadásainak.

Az új „filozófia” értelmében a cél egy olyan helyszín megteremtése és működtetése, amelyet a lehető legoptimálisabban vehetnek birtokba a látogatók. Egy olyan szolgáltató- és befogadó központot kívánnak kialakítani, amely képes új rétegek, új közönségcsoportok elérésére, valamint állandó támogatóként piaci szereplőket is meg tud nyerni. A cél tehát egy olyan, nemzetközi viszonylatban is versenyképes kulturális centrum működtetése, amely egyfajta modellként is szolgál a kulturális közösségi terek használatára. A Millenáris középtávú – három éven belül megvalósítható – célja, hogy Budapest és Kelet-Közép-Európa egyik példaértékű kulturális komplexuma legyen.

A Millenáris programjai, tartalmai és szolgáltatásai összefüggnek: a kiállítások kapcsolódnak a kulturális programokhoz, a kulturális tartalmak találkoznak az oktatási funkciókkal és a szolgáltatási lehetőségekkel. A helyszín alkalmas arra, hogy a kultúrán, a tudományon és a fejlesztéseken keresztül bemutassa és támogassa a demokrácia tudatos, modern állampolgári magatartásformáit, teret adjon a kreativitás, a szolidaritás és a tolerancia gyakorlásának. Ebben az értelemben nemcsak szolgáltatói, hanem hosszabb távon érvényesülő pedagógiai programot is lebonyolít.

Az új vezetőség azonban az új profil elemeit ötvözni kívánja a korábban kialakított és folytatható gyakorlatokkal. Ilyen hagyomány az év eleji Filmszemle vagy a korábbi gyermek- és családi programok, könyvvásárok, illetve a Mindentudás Egyeteme befogadása. Ezeket szeretnék kiegészíteni a komplexum kapacitásait egységesen kezelő új projektekkel: az Intro Fesztiválból kinövő Téli Fesztivál tervezése már az új Millenáris trademarkját magán viselve indulhat el, mely hangsúlyosan jeleníti meg a saját produkciók és a nyitott, kooperatív, valamint a befogadó intézmény egységét.

Az új és megújított kulturális programok és szolgáltatások keretében 2007-ben világsztárokat várnak a Millenárisra (Rhoda Scott, Deodato, Leningrad, Matthew Herber Big Band, Medeski Martin, Gentleman), művészeti sorozatokat indítanak (a zene és irodalom találkozásai, a Budai Színház sorozat, a gesztus és hang sorozat, táncművészeti sorozat), fesztiváloknak adnak otthont (Intro Fesztivál, Bohémia Fesztivál, CirkuSzínházi Fesztivál, Múzeumok Éjszakája, Electric Circus), valamint befogadják a Raiffesisen Jazz Klub sorozatot. Ezek mellett kulturális készségfejlesztő sorozatok, tematikus hétvégék, gyerekbérlet-sorozatok indulnak a gyermekek és családok részére, színész-, film-, irodalmi- és zenei börzékre, kirakodóvásárokra, a tehetséggondozás és kreativitás fórumaira lehet számítani, továbbá a Millenáris különböző belső és szabad terein kortárs képző- és médiaművészeti kiállítások lesznek láthatók.

2007 márciusától tematikus kiállítások sorozata kerül megrendezésre a Jövő Házában. A sorozatot az Intervízió – a televíziózás története című kiállítás nyitja. Ezen túl az internet, a pénz és az energia központi tematikával terveznek időszaki kiállításokat. Valamennyi kiállítás összefoglaló és ismeretterjesztő jellegű, elsősorban (de nem kizárólag) a fiatal korosztályoknak közvetít ismereteket a technológia, a kutatás, a kultúra és a fejlesztés világából. A jelen eredményeinek átfogó ismertetése és kipróbálása a jövőre irányuló fejlesztési lehetőségekkel találkozik. A jövőben ilyen, tematikus, egyben időszakos kiállításokra lehet számítani a korábbi, jóval hosszabb ideig megtekinthető kiállítással szemben.

2007 februárjától az Ability Park – illeszkedve a Millenáris új profiljához – azokat az eszközöket és lehetőségeket mutatja be, amelyekkel elősegíthető a fogyatékkal élő emberek társadalmi integrációja. Ezeket az eszközöket a látogatók ki is próbálhatják. A kiállítás ötvözi az interaktív szakmai bemutatókat, a dramatikus játékokat és a játszóházat. Az Ability Park szervezői különleges foglalkoztatási programot indítanak. A kiállításon és a hozzá kapcsolódó programokon keresztül közel száz fogyatékkal élő számára biztosítanak folyamatos munkalehetőséget. A munkatársak, illetve az együttműködő partnerek szintén fogyatékkal élő társaink közül kerülnek ki: a játékokat zömmel ők vezetik. Az Ability Park lehetőséget teremt a közvetlen információszerzésre, a fogyatékosok élethelyzeteinek megértetésére, így ösztönöz a társadalmi felelősségvállalásra. Az Ability Park 2003 júniusa óta folyamatosan jelenik meg országszerte: eddig 25 rendezvényen és közel 50 egyéb eseményen vett részt, 2004-ben már járt a Millenáris Parkban is, ahol több mint két hónapig volt látogatható. Az elmúlt 3,5 évben országszerte több mint 130 ezer ember vett részt az Ability Park rendezvényein.

Februárban az Ability Parkban jön létre az 1% Civil Jövő Fesztivál és charity-kampány. Az egy hónapos rendezvény célja, hogy bemutassa azokat az esélyegyenlőség területén kiemelkedő tevékenységet végző civil szervezeteket, amelyeket az adózók – adójuk 1%-nak felajánlásával – szabadon támogathatnak. A februári Ability Park – 1% Civil Jövő Fesztivál programja:

február 1-4.: gyógyászati és életvitelt segítő eszközökkel foglalkozó, illetve a fogyatékosok számára nyújtott szolgáltatásokat képviselő civil szervezetek;
február 6-11.: fogyatékosok sportjával foglalkozó, valamint a szabadidős és kulturális tevékenységet folytató civil szervezetek;
február 13-18.: fogyatékos személyeket foglalkoztató civil szervezetek bemutatkozása.

A Jövő Háza Központ létrehozásának elsődleges célja a jövőorientált kulturális alkotások és az innovatív, napi oktatás szintjén is adaptálható oktatási módszerek bemutatása. A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium szándéka, hogy a Jövő Házát a hazai digitális írástudás, a digitális kultúra terjesztésének pedagógiai és módszertani központjává is tegye. Ennek egyik szükséges előfeltétele, hogy az ország hátrányos helyzetű területein jól működő internet-hozzáférési hálózat biztosítson kedvezményes internetezési lehetőséget. Az eMagyarország Program eddigi működését áttekintve a gazdasági tárca úgy döntött, hogy a program tartalmilag is frissített verziójának megvalósítását és a hálózat érdemi működtetését a Jövő Háza Központra bízza.

A Jövő Háza feladata nem más, mint hogy a pontokon nyújtott szolgáltatások minőségét ellenőrizze, a működési rendellenességeket kiszűrje, és ha szükséges, a hiányosságok mielőbbi orvoslása érdekében akár szankcionáljon is. Mivel az intézmény jelentős tapasztalatra tett szert az innovatív pedagógiai módszerek kidolgozásában és alkalmazásában, ezért a GKM az on-line oktatás előnyeit a levelező képzéssel ötvöző Tessedik-program (digitális középiskola) koordinálásával is a Jövő Házát bízza meg.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Vizuál

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.
Klasszikus

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.
Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.
Klasszikus interjú

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.