Klasszikus

Újabb hegedűs fog karmesteri pálcát

2008.06.06. 00:00
Ajánlom
Napjaink egyik legkiemelkedőbb hegedűművésze, Nikolaj Znaider 2009 tavaszától három évig a Svéd Kamarazenekar első számú vendégkarmestere lesz. Vengerovval ellentétben azonban nem szakít a hangszeres játékkal sem.

Hegedűsökből gyakran lesz kiváló karmester, az utóbbi pár évben pedig többen is vállalkoztak a váltásra: dirigensként még pályája elején van Itzhak Perlman és Leonidas Kavakos. Mégis meglepő volt Maxim Vengerov áprilisi bejelentése, miszerint elhúzódó vállsérülése miatt ezen túl csak dirigálni fog a pódiumon. Ezúttal egy másik fiatal szólista csatlakozott a nem mindennapi névsorhoz.

Nikolaj Znaidert Yehudi Menuhin a legkiválóbb dicsérettel jutalmazta, amikor 1997-ben megnyerte a brüsszeli Erzsébet Királynő Hegedűversenyt. A lengyel-izraeli szülőktől, Dániában született muzsikus Koppenhágában, a New York-i Juilliardon és a Bécsi Zeneakadémián végezte tanulmányait, hamarosan pedig már Barenboimmal és a Berlini Filharmonikusokkal, Rosztropoviccsal és a zürichi Tonhalle Zenekarával, Masurral és a Londoni Filharmonikusokkal játszott. Szólistaként olyan karmesterekkel dolgozott még, mint Maazel, von Dohnányi, Gergiev, Jansons vagy Mehta, így megfelelő inspirációt gyűjthetett, hogy maga is pálcát ragadjon. Az Orosz Filharmonikusokat és a Dán Királyi Zenekart már dirigálta, hamarosan pedig a drezdai Staatskapelle, az Angol Kamarazenekar, a Svéd Rádiózenekar és a St. Paul Kamarazenekar élén is bemutatkozik. A Svéd Kamarazenekarral 2009. február 26-án adja első koncertjét, Schumann és Brahms műveit vezényli majd Örebróban.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Megkezdte munkáját Antal Zsolt az SZFE Elméleti Intézetének élén

Sára Balázs és Bodolay Géza után újabb intézetvezető kezdte meg munkáját a Színház- és Filmművészeti Egyetemen.
Jazz/World

Három napon át minden a jazz körül forog

A kilenc éve minden évben április 30-án megrendezett Nemzetközi Jazznap (International Jazz Day) magyar eseményeit a koronavírus-járvány miatt elhalasztották, azonban a szervezők most online pótolják az elmaradt koncerteket, amiket három napon keresztül, öt budapesti és egy felvidéki helyszínről közvetítenek.
Színház

Online tartja legújabb bemutatóját a Pesti Színház

Elmesélhető-e a 20. század történelme egyetlen család, ház vagy kő történetén keresztül? Marius von Mayenburg A kő című drámájában generációról generációra hagyományozott titkok, falakba eltemetett történetek kerülnek felszínre, megértetve valamit saját múltunkból, de leginkább a jelenünkből. Michal Dočekal, a Prágai Városi Színházak igazgatójának rendezése december 5-én látható élő stream formájában.
Színház

Auksz Éva: Szerencsére az élet visszaigazolta, hogy jó úton vagyok

A Partitúra december 5-én, szombaton 14.30-tól Dunaújvárosban kalandozik. Itt született a zenés és prózai előadásokban is emlékezetes alakításokat nyújtó Auksz Éva, aki színházi elfoglaltságai miatt nem tudott jelen lenni a Partitúra dunaújvárosi forgatásán, egykori néptáncos fellépéseinek helyszínén, a Bartók Kamaraszínházban, ahol Őze Áron, az intézmény igazgatója vitte körbe a stábot. Auksz Éva ugyanakkor a Fidelio.hu-nak mesélt fiatalkori útkereséséről, mesteréről, Iglódi Istvánról, és egy különleges előadásról, amely a Rózsavölgyi Szalonban megy majd – a korlátozó intézkedések feloldása után.
Jazz/World

„Lesz még, aki rákérdez a hamisságra?” – Megérkezett Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint új klipje

Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint úgy döntöttek, hogy a pandémia okán lelassult időben nem egyben adják ki új lemezüket, hanem havonta bemutatnak egy-egy dalt. Íme a legújabb.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Ferencváros díszpolgára lett Kurtág György

Ferencváros díszpolgára díjat adományozott Kurtág György zeneszerzőnek Baranyi Krisztina, a IX. kerület polgármestere.
Klasszikus ajánló

Közönség nélkül tartják meg a Bécsi Filharmonikusok újévi koncertjét

Közönség nélkül tartják meg a Bécsi Filharmonikusok újévi koncertjét, mivel Ausztriában január 7-ig tilos közönség előtt koncerteket tartani.
Klasszikus ajánló

30. születésnapját ünnepli az Orfeo Zenekar

A zenekar Haydn és Mozart-művekből álló koncerttel ünnepli fennállásának harmincadik évfordulóját 2021. január 19-én a Zeneakadémián.
Klasszikus mvm

A zeneművészet fiatal tehetségeit díjazta az MVM

A zeneművészet legtehetségesebb fiatal képviselői tizenharmadik alkalommal vehették át a Junior Prima Díj magyar zeneművészet kategóriájának elismeréseit. Az MVM Zrt. idén is tíz hazai tehetséget díjazott, ez alkalommal először bárki ingyenesen nyomon követhette az online megrendezett díjátadót és a fiatal zenei géniuszok gálakoncertjét 2020. november 26-án, az mvmjuniorprima.hu oldalon.