Klasszikus

Újabb hegedűs fog karmesteri pálcát

2008.06.06. 00:00
Ajánlom
Napjaink egyik legkiemelkedőbb hegedűművésze, Nikolaj Znaider 2009 tavaszától három évig a Svéd Kamarazenekar első számú vendégkarmestere lesz. Vengerovval ellentétben azonban nem szakít a hangszeres játékkal sem.

Hegedűsökből gyakran lesz kiváló karmester, az utóbbi pár évben pedig többen is vállalkoztak a váltásra: dirigensként még pályája elején van Itzhak Perlman és Leonidas Kavakos. Mégis meglepő volt Maxim Vengerov áprilisi bejelentése, miszerint elhúzódó vállsérülése miatt ezen túl csak dirigálni fog a pódiumon. Ezúttal egy másik fiatal szólista csatlakozott a nem mindennapi névsorhoz.

Nikolaj Znaidert Yehudi Menuhin a legkiválóbb dicsérettel jutalmazta, amikor 1997-ben megnyerte a brüsszeli Erzsébet Királynő Hegedűversenyt. A lengyel-izraeli szülőktől, Dániában született muzsikus Koppenhágában, a New York-i Juilliardon és a Bécsi Zeneakadémián végezte tanulmányait, hamarosan pedig már Barenboimmal és a Berlini Filharmonikusokkal, Rosztropoviccsal és a zürichi Tonhalle Zenekarával, Masurral és a Londoni Filharmonikusokkal játszott. Szólistaként olyan karmesterekkel dolgozott még, mint Maazel, von Dohnányi, Gergiev, Jansons vagy Mehta, így megfelelő inspirációt gyűjthetett, hogy maga is pálcát ragadjon. Az Orosz Filharmonikusokat és a Dán Királyi Zenekart már dirigálta, hamarosan pedig a drezdai Staatskapelle, az Angol Kamarazenekar, a Svéd Rádiózenekar és a St. Paul Kamarazenekar élén is bemutatkozik. A Svéd Kamarazenekarral 2009. február 26-án adja első koncertjét, Schumann és Brahms műveit vezényli majd Örebróban.

Programkereső

Legolvasottabb

Klasszikus

Muzsika a vizek felett – séta a hamburgi Elbphilharmonie-ban

Januárban lesz öt éve, hogy megnyitotta kapuit Európa egyik legkülönlegesebb koncertterme, a hamburgi Elbphilharmonie. A hullámokat formázó épület egy pompás akusztikájú, nagy koncerttermet és egy kisebb kamaratermet rejt magában.
Jazz/World

„Mecky, drága, jó utat!” – Pályatársai búcsúznak Kóbor Jánostól

December 6-án elhunyt az Omega legendás énekese, Kóbor János, akit egy hónapja szállították kórházba koronavírus-fertőzéssel. Menedzsere később megerősítette: covid okozta szövődmények vezettek a zenész halálához. Kóbor Jánost pályatársai és számos közéleti személy gyászolja.
Vizuál

Restaurálták a Barcsay-mozaikokat

Az alkotás eredetileg az 1974-ben megnyitott Újpesti Gyógyfürdő és Uszoda emeleti várakozó terének két szemközti falát díszítette, megújult formájában a Csillaghegyi Strandfürdő éke lett.
Színház

Így adott interjút Blaha Lujza

A Bohémvilág 1919. december 27-i számában érdekes szöveggel találkozhattak a korabeli olvasók: maga Blaha Lujza kért helyreigazítást egy állítólagos nyilatkozata kapcsán.
Zenés színház

„Az éneklés felemeli a lelket” – 70 éves Pitti Katalin

A legendás énekesnőt születésnapja alkalmából egy csokorra való felvételével köszöntjük, melyek között emblematikus szerepei és ritkaságok egyaránt meghallgathatók.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Magyar Valentin: „Minél szélesebb repertoár kiépítése a célom”

Az ifjú zongoraművész neve nemcsak a szakmabeliek, de a zenerajongók körében is egyre ismerősebben cseng. Rendszeres szereplője a hazai és külföldi koncertéletnek, feltűnt a Virtuózok televíziós tehetségkutatóban is, nemrég pedig weimari versenyeredményétől volt hangos a sajtó. Most az MVM Zrt. jóvoltából frissen átadott Junior Prima díja kapcsán beszélgettünk.
Klasszikus ajánló

Koncerttel és parfümmel ünnepli 210 éves jubileumát a Pannon Filharmonikusok

A december 9-én a Kodály Központban és december 10-én a Müpában elhangzó est programján a zenekar alapítójának, Lickl Györgynek egy ősbemutatója is szerepel.
Klasszikus hír

Próbaéneklést hirdet a Magyar Rádió Énekkara

A Magyar Rádió Énekkara próbaéneklést hirdet határozott idejű munkaszerződéssel foglalkoztatott tenor és basszus énekművész állásra. Jelentkezési határidő: 2022. január 6.
Klasszikus magazin

Muzsika a vizek felett – séta a hamburgi Elbphilharmonie-ban

Januárban lesz öt éve, hogy megnyitotta kapuit Európa egyik legkülönlegesebb koncertterme, a hamburgi Elbphilharmonie. A hullámokat formázó épület egy pompás akusztikájú, nagy koncerttermet és egy kisebb kamaratermet rejt magában.
Klasszikus ajánló

Fiatal karmestertehetség vezényli az Óbudai Danubia Zenekart

Holly Hyun Choe, az Eötvös Péter Alapítvány mentorprogramjának résztvevője lesz az Óbudai Danubia Zenekar december 7-i koncertjének karmestere. A műsoron a szintén mentorált zeneszerző, Donghoon Shin egy műve is elhangzik.