Klasszikus

Újabb hullámkeltés a Trafóban

2004.02.03. 00:00
Ajánlom
Hat éve kizárólag brit kortárs művészek részvételével indult, az elmúlt években viszont nemzetközivé bővült a Making New Waves Fesztivál. A Magyar Komputerzenei Alapítvány és a Trafó által február 5. és 8. között tartott kortárs seregszemle központi témája a zene és a média egyensúlya.

Ahogy a szervezők megfogalmazták: a koncertek és a kapcsolódó programok (előadások, kreatív műhelyek, kiállítás) azt vizsgálják, mennyiben alakítja, segíti/gátolja a mai zenét a társművészetekkel való együttműködés, illetve mennyiben lehet eszköz a narratíva, az irodalom, a politika, a kép, a fény és az elektronika a zenei mondanivaló kifejtésében.

A Trafóban zajló fesztivált csütörtök este David Moss A földönkívüliek Einsteinje című sci-fi zenei fantáziája nyitja meg, melyhez Fred Pommerrehn kép- és fényeffektusai társulnak. A zenei avantgárd egyik leginnovatívabb énekese és ütőhangszerese ezúttal is arra keresi a választ, milyen jövője lehet a kortárs művészetnek (nem túl rózsás). A pénteken fellépő GRM Experience három zeneszerző, az osztrák Christian Fennesz, a finn Mika Vainio és a francia Christian Zanési közös élő elektronikus szerzeménye – három eltérő személyiség, a pop-rock gitáros laptopvirtuóz, a hipnotikus remixgyáros és a „klasszikus” zenész sajátos találkozása. A szintén pénteken látható-hallható holland Michel Waiswisz a modern technológia megszállottja, vagy ahogy egyik kritikusa jellemezte, „az elektronikus hangok tapinthatóvá tételének mestere”. Waiswisz először hozott létre olyan zenei előadást, amit teljes egészében robotok játszottak. A hetvenes években úgy döntött, kizárólag élőben adja elő műveit, így zenéje kizárólag a koncerttermekben létezik, egyetlen előadását nem publikálta sem CD-n, sem videón.

A szombat este fő attrakciója a két éve a Making New Wavesen már megfordult cseh Agon Orchestra, melynek hangzását egyszerre jellemzi a rockzenekarok agresszivitása és a klasszikus kamarazenekarok precizitása. Tagjai különféle zenei területekről – klaszszikus zene, modern dzsessz, alternatív rock – érkeztek, és a repertoárjuk is ennek megfelelően sokszínű: kortárs, avantgárd és crossover darabokat játszanak, elektronikát és videót használnak, rockzenekarokkal és mozgásművészekkel dolgoznak együtt. Ezúttal Prága versus New York című műsorukkal jönnek.

A Making New Waves utolsó, vasárnapi koncertjén a hagyományoknak megfelelően a Hang-Játszó-Ház eredményeit mutatja be. Fellép a Szabadhangok énekegyüttes, a STEIM workshop résztvevői, illetve a Stewart Collinson és Simon Vincent vezette audiovizuális műhely.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

„Tudsz még hallgatni?” – Beszámoló a színházi alkotók tüntetéséről

A szabad színházért, a kultúra függetlenségéért szerveztek tüntetést december 9-én estére a Madách térre, és noha a bírált törvényjavaslat időközben módosult, sokan úgy érezték, ott a helyük a megmozduláson.
Színház

Vidnyánszky az igazságtalanságok megszüntetését várja a törvénytervezettől

A Magyar Teátrumi Társaság elnöke az M1-nek nyilatkozott az új színháztörvénnyel kapcsolatban.
Színház

„A mi generációnk nem kapható a gyűlölködésre” – A 30 év alatti színművészek levele az Országgyűléshez

A december 9-én a szabad színházakért és a kultúra függetlenségéért meghirdetett tüntetésen Sodró Eliza, a Radnóti Színház művésze olvasta fel 111 harminc év alatti színművész levelét az Országgyűléshez.
Plusz

Használt a tiltakozás? Végül nem bántaná az NKA-t az új törvényjavaslat

Nem szerepel a Nemzeti Kulturális Alap átalakítása a Nemzeti Kulturális Tanácsról szóló törvényjavaslatban, de a színházaknak közös fenntartási megállapodást kell kötniük a kormánnyal.
Színház

Újszínház: Nincs tudomásunk szexuális zaklatási ügyről

Közleményt adott ki az Újszínház, amelyben azt írják, nem történt hivatalos bejelentés zaklatási ügyben.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Pozsonyi kórusversenyt nyert a Magnificat Leánykar

Kortárs és szakrális kategóriában is első helyezést ért el a Magnificat Leánykar egy pozsonyi kórusversenyen.
Klasszikus interjú

Liszt mindig forrófejű lázadó maradt – interjú Borbély Lászlóval

Liszt idős korában is forradalmár maradt, csak másért küzdött. Ez derül ki Borbély László új albumából, amelyen a mester kései műveit hallhatjuk. De a zongoraművésznek egy második lemeze is megjelent a napokban, ezen a Goldberg-variációkat találjuk.
Klasszikus gyász

Elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész

Életének 82. évében elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész - közölte hétfőn a Zeneakadémia.
Klasszikus ajánló

Áthallások – az Egri & Pertis Zongoraduó új koncertsorozata a BMC-ben

Milyen maszkban pantomimozott volna Debussy? Mi köze volt Faurénak a bergamaszkokhoz? Sétált-e Händel London komédiás negyedében, és mit talált Sztravinszkij Petruska szobájában?
Klasszikus galéria

Láttál már hangszobrot?

Élmény marad – különleges hangszobor-kiállítással készül az ünnepekre a Müpa és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. Világsztárok által aláírt hangszobrokból és egy közel öt méter magas, függesztett elemből álló grandiózus installáció várja a látogatókat az ünnepi készülődés jegyében a Müpa Zászlóterében december 5-től.