Klasszikus

Újabb hullámkeltés a Trafóban

2004.02.03. 00:00
Ajánlom
Hat éve kizárólag brit kortárs művészek részvételével indult, az elmúlt években viszont nemzetközivé bővült a Making New Waves Fesztivál. A Magyar Komputerzenei Alapítvány és a Trafó által február 5. és 8. között tartott kortárs seregszemle központi témája a zene és a média egyensúlya.

Ahogy a szervezők megfogalmazták: a koncertek és a kapcsolódó programok (előadások, kreatív műhelyek, kiállítás) azt vizsgálják, mennyiben alakítja, segíti/gátolja a mai zenét a társművészetekkel való együttműködés, illetve mennyiben lehet eszköz a narratíva, az irodalom, a politika, a kép, a fény és az elektronika a zenei mondanivaló kifejtésében.

A Trafóban zajló fesztivált csütörtök este David Moss A földönkívüliek Einsteinje című sci-fi zenei fantáziája nyitja meg, melyhez Fred Pommerrehn kép- és fényeffektusai társulnak. A zenei avantgárd egyik leginnovatívabb énekese és ütőhangszerese ezúttal is arra keresi a választ, milyen jövője lehet a kortárs művészetnek (nem túl rózsás). A pénteken fellépő GRM Experience három zeneszerző, az osztrák Christian Fennesz, a finn Mika Vainio és a francia Christian Zanési közös élő elektronikus szerzeménye – három eltérő személyiség, a pop-rock gitáros laptopvirtuóz, a hipnotikus remixgyáros és a „klasszikus” zenész sajátos találkozása. A szintén pénteken látható-hallható holland Michel Waiswisz a modern technológia megszállottja, vagy ahogy egyik kritikusa jellemezte, „az elektronikus hangok tapinthatóvá tételének mestere”. Waiswisz először hozott létre olyan zenei előadást, amit teljes egészében robotok játszottak. A hetvenes években úgy döntött, kizárólag élőben adja elő műveit, így zenéje kizárólag a koncerttermekben létezik, egyetlen előadását nem publikálta sem CD-n, sem videón.

A szombat este fő attrakciója a két éve a Making New Wavesen már megfordult cseh Agon Orchestra, melynek hangzását egyszerre jellemzi a rockzenekarok agresszivitása és a klasszikus kamarazenekarok precizitása. Tagjai különféle zenei területekről – klaszszikus zene, modern dzsessz, alternatív rock – érkeztek, és a repertoárjuk is ennek megfelelően sokszínű: kortárs, avantgárd és crossover darabokat játszanak, elektronikát és videót használnak, rockzenekarokkal és mozgásművészekkel dolgoznak együtt. Ezúttal Prága versus New York című műsorukkal jönnek.

A Making New Waves utolsó, vasárnapi koncertjén a hagyományoknak megfelelően a Hang-Játszó-Ház eredményeit mutatja be. Fellép a Szabadhangok énekegyüttes, a STEIM workshop résztvevői, illetve a Stewart Collinson és Simon Vincent vezette audiovizuális műhely.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Plusz

Művészettel az orvostanhallgatók kiégése ellen

Empatikusabbak, jobb a kapcsolatuk a betegekkel, kevésbé hajlamosak a depresszióra és jobban bírják a terhelést – egy kutatás szerint a művészeti és humán tárgyak ilyen hatással vannak a diákokra. Ehhez pedig az is elég, ha zenét hallgatnak, nem muszáj maguknak is játszani valamilyen hangszeren.
Zenés színház

Magasrangú francia kitüntetést kapott Jonas Kaufmann

A német tenor, aki továbbra is egy személyben látja el az előző generáció három tenorjának feladatait, a Művészi Érdemrend tiszti fokozatát kapta meg a franciáktól.
Tánc

Mesternő, nagybetűvel

Lőrinc Katalin egy személyben aktív táncos, pedagógus és teoretikus. Június 25-én a Müpában mutatkoznak be tanítványai, akik már az ő új oktatási metódusa szerint végeztek a Táncművészeti Egyetemen. Emellett nemrég megjelent, A test mint szöveg című könyvéről is beszélgettünk.
Tánc

„Ne játszd túl, de kevés se legyél!”

Két életük van: az egyik az általános iskolában kezdődik minden reggel, mint minden átlagos gyereké, a másik délután egykor a Madách Musical Táncművészeti Iskolában, ahol felveszik a balettcipőt és elkezdik próbálni a Billy Elliot – a Musical című darabot.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fesztivál

A zene mellett a tánc és a képzőművészet is megjelenik a Zempléni Fesztiválon

A 10 napos rendezvény 37 helyszínen 60 programmal várja látogatókat augusztus 10. és 19. között.
Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!
Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.