Klasszikus

Újabb ismeretlen Bach-kéziratokat találtak

2008.12.24. 00:00
Ajánlom
A lipcsei Szent Pál egyetemi templomban három, 1743-ból, 1745-ből és 1748-ból származó Johann Sebastian Bach-kéziratra bukkant a Bach-archívum munkatársa, Andreas Glöckner.

Az egyik dokumentum segítségével Bach utolsó évéről eddig ismeretlen adatokat tudhatunk meg, többek között azt, hogy 1750 pünkösdjén a már nagyon beteg zeneszerző nyilvánosan is megnevezte utódját. A Tamás-templom karnagyi posztjára tanítványát, Johann Adam Franckot javasolta.

A kéziratok közt olyan értékes leletek is felbukkantak, amik a Bach-kutatók számára merőben új információt jelentenek. Rátaláltak ugyanis arra a három, Bach által saját kezűleg kiállított bizonyítványára, amelyet három támogatottjának írt meg. Christian Beck (ő egy Lipcse mellett élő sokgyerekes parasztcsaládból származott), Christian Gottlob Fleckeisen és Johann Wilhelm Cunis a zeneszerző ajánlásával pályáztak arra az ösztöndíjra, amit a Tamás-templom legtehetségesebb és az anyagi támogtásra leginkább rászoruló diákjainak írtak ki. Az ösztöndíj négy-öt évre szólt, és ezáltal lehetővé vált, hogy elvégezzék egyetemi tanulmányaikat. Eddig a Bach-kutatás nemhogy arról nem tudott, hogy az ösztöndíj odaítélésében Bach részt vett, de még az ösztöndíj létezéséről sem volt tudomásuk. Az új kéziratok fényében azonban erre is fény derült.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Innentől nem a gyerek hibája lesz, ha nem olvas

Az irodalom a szabadságról szól. Ha ezt a szabadságot nem adjuk meg az oktatással, ha nem mutatjuk meg a gyerekeknek, hogy talán éppen az olvasás az, amire ebben a számára is megterhelő, felgyorsult világban szüksége van, akkor tényleg nem az ő hibája lesz, hogy nem olvas. VÉLEMÉNY.
Könyv

Tóth Krisztina és Az arany ember: Hogyan jutottunk idáig?

Be akarja tiltani Jókait? Ki a felelős azért, hogy most mindenki irodalom kapcsán „anyázik” az interneten? Megválaszolunk mindent, amit tudni akar, de eddig nem mert megkérdezni Tóth Krisztina és a Jókai-rajongók összecsapásáról.
Vizuál

Lenyűgöző és groteszk életképeken elevenedik meg a szocializmus Budapestje

Ezernyolcszáz fotó került fel a Fortepan archívumába, amiket Kereki Sándor fotós, újságíró készített a hatvan-hetvenes években. Nézze meg galériánkat!
Klasszikus

Időkapszulát helyeztek el a Magyar Zene Házában

Befejező szakaszához ért a Liget Budapest projektben épülő Magyar Zene Háza kivitelezése, ebből az alkalomból pénteken az utókornak szánt üzenetekkel teli időkapszulát helyeztek el a decemberben megnyíló épület padlóburkolata alá.
Színház

Az Alkotmánybíróság elé kerül az SZFE modellváltásának ügye

A Fővárosi Törvényszék az SZFE modellváltását előkészítő törvény semmissé tételét indítványozza az Alkotmánybíróság előtt. Erről az SZFE HÖK tájékoztatta a nyilvánosságot péntek este.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Időkapszulát helyeztek el a Magyar Zene Házában

Befejező szakaszához ért a Liget Budapest projektben épülő Magyar Zene Háza kivitelezése, ebből az alkalomból pénteken az utókornak szánt üzenetekkel teli időkapszulát helyeztek el a decemberben megnyíló épület padlóburkolata alá.
Klasszikus hír

Szomorú nóta kíséretében hagyta el VII. kerületi próbahelyét a 100 Tagú Cigányzenekar

A zenekar tizenkét év után költözött ki az erzsébetvárosi próbahelyről, miután nem fogadták el a kerület vezetése által kínált megoldást – írta meg a Telex.hu.
Klasszikus ajánló

Virtuóz fiatalokkal ad koncertet a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Online koncertet ad a Liszt Ferenc Kamarazenekar február 26-án. A szólisták közül a legfiatalabb 11 éves, mindannyiukat számos díjjal ismerték már el, és van köztük, aki a világhírű Carnegie Hallban is fellépett.
Klasszikus ajánló

Feltörekvő magyar karmester a Müpa színpadán

A közelmúltban rangos karmesterversenyt nyert Hontvári Gábor, aki most a Nemzeti Filharmonikusokat vezényli február 25-én a Müpában. Az online esemény igazi zenei csemegének ígérkezik.
Klasszikus gyász

Elhunyt Magyar Gábor gordonkaművész

Életének 60. évében, 2021. február 23-án súlyos betegség után elhunyt Magyar Gábor, az Opera Zenekar gordonkaművésze.