Klasszikus

Újabb ismeretlen Bach-kéziratokat találtak

2008.12.24. 00:00
Ajánlom
A lipcsei Szent Pál egyetemi templomban három, 1743-ból, 1745-ből és 1748-ból származó Johann Sebastian Bach-kéziratra bukkant a Bach-archívum munkatársa, Andreas Glöckner.

Az egyik dokumentum segítségével Bach utolsó évéről eddig ismeretlen adatokat tudhatunk meg, többek között azt, hogy 1750 pünkösdjén a már nagyon beteg zeneszerző nyilvánosan is megnevezte utódját. A Tamás-templom karnagyi posztjára tanítványát, Johann Adam Franckot javasolta.

A kéziratok közt olyan értékes leletek is felbukkantak, amik a Bach-kutatók számára merőben új információt jelentenek. Rátaláltak ugyanis arra a három, Bach által saját kezűleg kiállított bizonyítványára, amelyet három támogatottjának írt meg. Christian Beck (ő egy Lipcse mellett élő sokgyerekes parasztcsaládból származott), Christian Gottlob Fleckeisen és Johann Wilhelm Cunis a zeneszerző ajánlásával pályáztak arra az ösztöndíjra, amit a Tamás-templom legtehetségesebb és az anyagi támogtásra leginkább rászoruló diákjainak írtak ki. Az ösztöndíj négy-öt évre szólt, és ezáltal lehetővé vált, hogy elvégezzék egyetemi tanulmányaikat. Eddig a Bach-kutatás nemhogy arról nem tudott, hogy az ösztöndíj odaítélésében Bach részt vett, de még az ösztöndíj létezéséről sem volt tudomásuk. Az új kéziratok fényében azonban erre is fény derült.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.
Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.
Klasszikus ajánló

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát június 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.