Klasszikus

Újabb premiert halaszt el az Operaház

2004.10.27. 00:00
Ajánlom
Eleve az első bemutató elhagyásával hirdette meg a Magyar Állami Operaház ez évi szezonját Szinetár Miklós intendáns-főigazgató, mostanra azonban egy másik premierről is le kell mondaniuk. Az Erkel Színházban Puccini operája, A Nyugat lánya került volna színre, ám egyeztetési és anyagi problémák miatt a premiert valamely következő évadban tartják, helyette pedig új betanítással ismét műsorra tűzik a két éve nem játszott Álarcosbált.

A Magyar Állami Operaház mind több feladata ellenére mind kevesebb pénzből gazdálkodhat - magyarázta Fülöp Attila ügyvezető igazgató, miért is kell A Nyugat lánya bemutatója helyett egy olcsóbb felújítással előállni az új szezon második felében. Szintén gazdasági okai voltak annak, hogy már a szezon meghirdetésekor bejelentették: az Operaház első premierjét el kell hagyni. Kovalik Balázs a Xerxész című operát állította volna színpadra, Puccini művét, A Nyugat lányát pedig Kerényi Miklós Gábor rendezésében az Erkel Színházban mutatták volna be. Ehelyett korábbi bemutatóját, Az álarcosbált újítja fel. Nem kizárólag anyagi megfontolásból döntöttek így, hiszen a külföldi vendégművészek egyeztetése is bonyodalmakba ütközött.

Szinetár Miklós korábban többször meglebegtette, hogy lemond tisztéről, ha a fenntartó magyar állam lehetetlen helyzetben hagyja az intézményt. Az évadnyitó társulati ülésen azt mondta: "Hiller miniszter úr mindent elkövetett az Operaház megmentéséért, a 2004-re vonatkozó anyagi kéréseket többnyire teljesítették, ám a 2005-ös naptári év sorsa bizonytalan és lezáratlan." Fülöp Attila most azt mondta, várhatóan kevesebb pénz szerepel majd a központi költségvetésben, mint 2004-ben. Idén közel 6 milliárd forintból gazdálkodhatott az intézmény, mely ezeregyszáz dolgozót foglalkoztat. A tervezett költségvetés majdnem hat és fél milliárd volt, ám az ÁFA-törvény módosítása és az egyéb elvonások miatt ennél 500-600 millió forinttal kevesebbet költhettek el. Közben szeptember óta csak teltházzal mennek az előadások, a bérletesek száma kétezerrel nőtt a tavalyi szezonhoz képest.

Az Erkelben november végétől látható a Hófehérke és a hét törpe, a világbemutató alkotói Kocsák Tibor mint zeneszerző és ifjabb Harangozó Gyula koreográfusként. Az Operaházban a szezon első premierjét március közepén tartják, Sosztakovics Kisvárosi Lady Macbeth című operáját Vidnyánszky Attila, a nagy sikerű Jenufa rendezője állítja színpadra. Verdi Rigolettója az Erkel tavaszi premierje lesz, majd A bajadér című balett lesz látható Oleg Vinogradov koreográfiájában. Gyöngyösi Levente kortárs zeneszerzőt Babits Mihály A gólyakalifa című kisregénye ihlette az azonos című opera komponálásakor - Harangi Mária rendezésében május végétől játsszák az Andrássy úton. Ez marad tehát a kínálat, igaz, a 2005-ös költségvetés vitája még hátra van.

Más színházakban sem rózsás a gazdasági helyzet; a főváros kulturális bizottsága éppen legutóbbi ülésén döntött úgy, hogy likviditási gondjai miatt a Szabad Tér Színháznak - jövő évi támogatása terhére - több mint 9 millió forintot fizet ki. A bizottság azt is javasolja a Fővárosi Közgyűlés mai ülésén, hogy 10 millió forintot adjanak a Vidám Színpadnak. A bizottság egyébként pályázatot írt ki a Vígszínház, a Budapesti Operettszínház, a Bábszínház, a Kolibri Színház és a Bartók Béla Emlékház igazgatói állására, és indulatos vitát folytatott a Mikroszkóp Színpad Kht. ügyvezetői posztjára a közgyűlés által kiírandó pályázatról. Sas József ügyvezető megbízatása január végén jár le. Az ellenzékiek a jelenlegi vezetőt is érintő adóhatósági vizsgálatokkal összefüggésben kifogásokat fogalmaztak meg, és szorgalmazták azt is, hogy a pályázati kiírásban felsőfokú végzettséget igényeljenek. A kormánypárti képviselők szerint a színház adóvizsgálata rendben lezárult, azt pedig nem tartották szükségesnek, hogy előírjanak egy felsőfokú diplomát. Ezek után engedélyezte a bizottság a Mikroszkóp Színpad Kht. ügyvezetője múlt évi alapbére száz százalékának megfelelő prémium kifizetését. A testület korábban, az APEH-vizsgálat lezártáig felfüggesztette a pénz kifizetését.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Ők az évad legjobbjai a kritikusok szerint

A Színházi Kritikusok Céhe idén 40. alkalommal ismeri el az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeit. A díjátadót szeptember 22-én tartják a Katonában.
Könyv

Babits a ritmusdaráló, Móricz a műparaszt

Vámos Miklós e hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni.
Tánc

Novák Ferenc "Tata": Egyszer csak rájöttünk, hogy a Táncszínház nem a miénk

Elkészült a Nemzeti Táncszínház épülete, aztán kiderült, hogy nem is az övék. „Megalázó volt” – mondta az ügyről Novák Ferenc „Tata” Kossuth-díjas koreográfus.
Színház

Ilyen volt a Sztalkert csoport új Vízkeresztje - Galéria

A Shakespeare Fesztiválon mutatták be a Sztalkert Csoport második önálló produkcióját, a Vízkereszt, de amúgy mindegy című előadást, amely legközelebb a Szentendrei Teátrum FRISS programsorozatában, majd Zsámbékon vendégeskedik.
Vizuál

14 érdekesség Rembrandt épp restaurálás alatt álló Éjjeli őrjáratáról

A Rijks Múzeum július elején megkezdte a festmény nyílt színi restaurálását. A projektet online és a helyszínen is nyomon követhetik az érdeklődők. Ennek apropóján összegyűjtöttünk néhány izgalmas tényt a képről.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Hiphopra gyúrja a zongorát, és kavicsot dob a klasszikus zene állóvizébe

Chloe Flower az idei Grammy-gálán tűnt fel, most pedig leszerződtette a Sony. Nem, nem klasszikus zenész a szó szoros értelmében, de a hiphopban is előny lehet, ha egy zongoraművész a Juilliard Schoolban tanult.
Klasszikus ajánló

Sok Bachot hallhat majd a Veszprémi Régizenei Napokon

Idén is a veszprémvölgyi jezsuita templom lesz a Veszprémi Régizenei Napok helyszíne, ami július 22-én kezdődik, és öt napon át tart.
Klasszikus ajánló

Beethoven Tajvanon

Tajpeji zenekar érkezik a Duna Palotába, hogy Beethoven Sors-szimfóniája mellett klasszikus tajvani zeneszerzők műveiből játszanak.
Klasszikus orgona

Egy este a hangszerek királynőjével: jön az Orgonák Éjszakája

Első alkalommal lesz olyan, hogy Orgonák Éjszakája. Mégpedig július 20-án, országszerte, és a Filharmónia Magyarország szervezésében.
Klasszikus ajánló

Légy világsztárok tanítványa!

A Fesztivál Akadémia egyik elsődleges célja a jövő muzsikusainak nevelése, ezért a programok között központi szerepet kapnak az előadások, a mesterkurzusok és a Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűverseny. A verseny július 17-én kezdődik, és a nagyközönség számára is nyitott.