Klasszikus

Újabb premiert halaszt el az Operaház

2004.10.27. 00:00
Ajánlom
Eleve az első bemutató elhagyásával hirdette meg a Magyar Állami Operaház ez évi szezonját Szinetár Miklós intendáns-főigazgató, mostanra azonban egy másik premierről is le kell mondaniuk. Az Erkel Színházban Puccini operája, A Nyugat lánya került volna színre, ám egyeztetési és anyagi problémák miatt a premiert valamely következő évadban tartják, helyette pedig új betanítással ismét műsorra tűzik a két éve nem játszott Álarcosbált.

A Magyar Állami Operaház mind több feladata ellenére mind kevesebb pénzből gazdálkodhat - magyarázta Fülöp Attila ügyvezető igazgató, miért is kell A Nyugat lánya bemutatója helyett egy olcsóbb felújítással előállni az új szezon második felében. Szintén gazdasági okai voltak annak, hogy már a szezon meghirdetésekor bejelentették: az Operaház első premierjét el kell hagyni. Kovalik Balázs a Xerxész című operát állította volna színpadra, Puccini művét, A Nyugat lányát pedig Kerényi Miklós Gábor rendezésében az Erkel Színházban mutatták volna be. Ehelyett korábbi bemutatóját, Az álarcosbált újítja fel. Nem kizárólag anyagi megfontolásból döntöttek így, hiszen a külföldi vendégművészek egyeztetése is bonyodalmakba ütközött.

Szinetár Miklós korábban többször meglebegtette, hogy lemond tisztéről, ha a fenntartó magyar állam lehetetlen helyzetben hagyja az intézményt. Az évadnyitó társulati ülésen azt mondta: "Hiller miniszter úr mindent elkövetett az Operaház megmentéséért, a 2004-re vonatkozó anyagi kéréseket többnyire teljesítették, ám a 2005-ös naptári év sorsa bizonytalan és lezáratlan." Fülöp Attila most azt mondta, várhatóan kevesebb pénz szerepel majd a központi költségvetésben, mint 2004-ben. Idén közel 6 milliárd forintból gazdálkodhatott az intézmény, mely ezeregyszáz dolgozót foglalkoztat. A tervezett költségvetés majdnem hat és fél milliárd volt, ám az ÁFA-törvény módosítása és az egyéb elvonások miatt ennél 500-600 millió forinttal kevesebbet költhettek el. Közben szeptember óta csak teltházzal mennek az előadások, a bérletesek száma kétezerrel nőtt a tavalyi szezonhoz képest.

Az Erkelben november végétől látható a Hófehérke és a hét törpe, a világbemutató alkotói Kocsák Tibor mint zeneszerző és ifjabb Harangozó Gyula koreográfusként. Az Operaházban a szezon első premierjét március közepén tartják, Sosztakovics Kisvárosi Lady Macbeth című operáját Vidnyánszky Attila, a nagy sikerű Jenufa rendezője állítja színpadra. Verdi Rigolettója az Erkel tavaszi premierje lesz, majd A bajadér című balett lesz látható Oleg Vinogradov koreográfiájában. Gyöngyösi Levente kortárs zeneszerzőt Babits Mihály A gólyakalifa című kisregénye ihlette az azonos című opera komponálásakor - Harangi Mária rendezésében május végétől játsszák az Andrássy úton. Ez marad tehát a kínálat, igaz, a 2005-ös költségvetés vitája még hátra van.

Más színházakban sem rózsás a gazdasági helyzet; a főváros kulturális bizottsága éppen legutóbbi ülésén döntött úgy, hogy likviditási gondjai miatt a Szabad Tér Színháznak - jövő évi támogatása terhére - több mint 9 millió forintot fizet ki. A bizottság azt is javasolja a Fővárosi Közgyűlés mai ülésén, hogy 10 millió forintot adjanak a Vidám Színpadnak. A bizottság egyébként pályázatot írt ki a Vígszínház, a Budapesti Operettszínház, a Bábszínház, a Kolibri Színház és a Bartók Béla Emlékház igazgatói állására, és indulatos vitát folytatott a Mikroszkóp Színpad Kht. ügyvezetői posztjára a közgyűlés által kiírandó pályázatról. Sas József ügyvezető megbízatása január végén jár le. Az ellenzékiek a jelenlegi vezetőt is érintő adóhatósági vizsgálatokkal összefüggésben kifogásokat fogalmaztak meg, és szorgalmazták azt is, hogy a pályázati kiírásban felsőfokú végzettséget igényeljenek. A kormánypárti képviselők szerint a színház adóvizsgálata rendben lezárult, azt pedig nem tartották szükségesnek, hogy előírjanak egy felsőfokú diplomát. Ezek után engedélyezte a bizottság a Mikroszkóp Színpad Kht. ügyvezetője múlt évi alapbére száz százalékának megfelelő prémium kifizetését. A testület korábban, az APEH-vizsgálat lezártáig felfüggesztette a pénz kifizetését.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Tánc

Februárban megnyit a Nemzeti Táncszínház várva várt új épülete

Négy év bizonytalan helyzet után február 15-én a Budapest Táncfesztivállal egybekötve adják át a nagyközönségnek az intézmény új épületét a Millenáris Parkban.
Színház

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Jazz/World

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus videó

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus ajánló

Adj hangot a térnek és a télnek!

Második alkalommal rendezik meg február 9-én a nagy népszerűségnek örvendő nyárindító fesztivál téli változatát, a Kórusok Téli Éjszakáját.  Tekintettel az időjárásra, a szabadtéri helyszínek helyett ezúttal a barátságos hangulatú MagNet Közösségi Ház ad otthont az eseménynek.