Klasszikus

Újabb rangos koncert előtt a Bolero Fúvósegyüttes

2007.01.11. 00:00
Ajánlom
Nagysikerű szilveszteri koncertje után – amelyen a világhírű trombitaművésszel, Boldoczki Gáborral és az Ewald Rézfúvós Kvintettel léptek színpadra – újabb nagy feladat előtt áll a győri Bolero Fúvósegyüttes.

2007. január 13-án 16 órai kezdettel Budapesten, a Rádió Márványtermében koncerteznek. A koncertet a Magyar Rádió a Bartók adón élőben közvetíti. A hangverseny érdekessége, hogy Händel, Krommer, Jacob, és Vukán György művei mellett elhangzik Hidas Frigyes: 8+1 című, kifejezetten a Bolero Fúvósegyüttes számára komponált művének ősbemutatója.

Hidas Frigyes zeneszerző nagyon népszerű, műveit az egész világon gyakran tűzik műsorukra szimfonikus zenekarok, fúvós zenekarok, kamaraegyüttesek. A 78 éves mester számos operát, balettet, zenekari műveket komponált. A nagyközönség számára talán filmzenéi által ismert: nevéhez fűződik többek között a Névtelen vár, a Rab Ráby, a Dunai hajós vagy a népszerű teleregény, a Szomszédok zenéje.

„Hatalmas megtiszteltetés, hogy Frici bácsi komponált nekünk egy remek darabot. Sajnos nagyon kevés kortárs zeneszerző írt művet erre a hangszer-összeállításra, így reméljük,hogy ezt a zeneművet minél több együttes játssza majd világszerte. Együttesünk márciusban is előadja ezt a művet Hidas Frigyes szerzői estjén Tatabányán” – mondta el Ősz Gábor, a Bolero Fúvósegyüttes vezetője.

(2006. január 13. 16:00 Magyar Rádió Márványterme – A győri Bolero Fúvósegyüttes játszik; Händel: Sába királynőjének érkezése a Salamon c. oratóriumból; Krommer: Esz-dúr oktett-partita; Jacob: Esz-dúr divertimento; Hidas: 8+1 (ősbemutató); Vukán: Rag-music; tagjai: Karvaly Szilárd, Kovács Kitti (oboa), Füke Géza, Szabó Ferenc (klarinét), Dankos Ferenc, Falvai Márton (kürt), Szalai Edina, Ősz Gábor (fagott), Ruisz Attila (bőgő)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Plusz

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.
Színház

Lázár Katinak ítélték a színikritikusok az idei életműdíjat

A Színházi Kritikusok Céhe nyolcadik alkalommal ismer el életműdíjjal a színházművészet bármely területén kiemelkedőt alkotó, 65 év feletti művészt.
Zenés színház

Csuha Lajos: „Még meg tudok mozdulni a színpadon”

Szíve a rockhoz, a musicalhez húzza, de magát és a közönséget is meg fogja lepni Csuha Lajos a Budavári Palotakoncereken augusztus elején. Rövid interjúnkban az előkészületekről kérdeztük, de az is kiderült, milyen új feladatok találták meg az Operettszínház záruló évadában a hetvenéves művészt.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Nem csak Ravel álmodta zenekarra az Egy kiállítás képeit

Sőt, még csak nem a századforduló zenéjének zenekari virtuóza volt az első, hanem egy orosz Rimszkij-Korszakov tanítvány.
Klasszikus videó

Ismerkedj meg a zongoristával, aki elefántoknak játszik klasszikusokat!

Vagy legalábbis az egyik biztosan. Ez derül ki abból a videóból, amelyet egy kalandos életű koncertzongorista osztott meg.
Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.