Klasszikus

Újabb zenészkarriernek vethet véget az oroszbarátság?

2022.04.13. 11:45
Ajánlom
A karrierjét Oroszországban megalapozó karmestert, Teodor Currentzist egyre több kritika éri az országhoz fűződő kapcsolatai miatt, miközben békepárti nyilatkozatát sem találják elég meggyőzőnek.

Április 12-én adott volna egy Ukrajnát megsegítő jótékonysági koncertet a Wiener Konzerthausban a görög származású karmester, Teodor Currentzis és orosz zenekara, a musicAeterna, ám az intézmény egy nappal korábban kiadott közleményében jelezte, hogy az ukrán nagykövet kívánságának megfelelően törölték az eseményt. Wassyl Chymynez az orosz művészek közreműködését kifogásolta,

amely tiltakozás mögött nem csupán a zenekar tagjainak származása állhatott, hanem hogy a szentpétervári bázisú együttest a szankciók alá eső orosz bank, a VTB finanszírozza.

A koncert mögül már korábban kihátrált a Nemzetközi Vöröskereszt, mivel túlságosan politikai színezetűnek ítélték.

Teodor Currentzis Oroszországban alapozta meg a karrierjét,

ösztöndíjjal tanult a szentpétervári konzervatóriumban, majd a Novoszibirszki Opera- és Balettszínház első karmestere lett, itt alapította meg a musicAeterna Zenekart és Énekkart.

Később a Permi Operához szerződött, ahová magával vitte együtteseit. A dirigenst számos alkalommal tüntették ki az orosz Aranymaszk díjjal, és 2014 óta egy sor felvétele jelent meg a Sonynál. 2018 óta a német SWR Szimfonikus Zenekar vezető karmestere. Az együttes az ukrán háborúval kapcsolatban közleményt adott ki, melyben a béke mellett szólaltak fel, ugyanakkor egyértelműen kijelentették, hogy ennél részletesebb állásfoglalást egyetlen művészüktől sem várnak.

Közlésük szerint Currentzis sosem mutatta magát az orosz vezetés hívének, hanem mindig is a zene összekötő ereje mellett foglalt állást.

Nem mindenki elégedett ugyanakkor a karmester elkötelezettségével, Norman Lebrecht szerint Currentzis karrierje az orosz támogatásnak köszönhető, és ahogy politikailag és erkölcsileg egyre kompromittáltabbá válik, nem biztos, hogy a vele együttműködő intézmények képesek megmenteni a bukástól. A német Crescendo című zenei lap pedig a művészi élet kiemelkedő alakjainak orosz kötődéseit taglaló cikkében foglalkozott a személyével.

Fejléckép: Teodor Currentzis (fotó/forrás: Alexandra Muravyeva / Keynote Artist Management)

Anna Netrebko sajnálja, ha félreértették

Kapcsolódó

Anna Netrebko sajnálja, ha félreértették

A neves orosz szoprán újfent megszólalt az ukrajnai háború és az orosz vezetéshez fűződő viszonya kapcsán, és bejelentette, hogy májusban szeretne visszatérni a színpadra.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„Napfény a dörzspapíron” – Szakácsi Sándor, a nyughatatlan lélek

Szakácsi Sándort, bár már gyerekkorában nagy jövőt jósoltak neki a színészi pályán, kisebb korában gúnyolták iskolatársai, felnőttként pedig alkoholproblémákkal küzdött, magát La Mancha lovagjának, szélmalomharcosnak nevezte. Saját bevallása szerint a szerepeiből merített erőt a folytatáshoz.
Jazz/World

Csak betyárosan: lemezbemutatót és turnézáró koncertet és táncházat tart a Góbé a Fonóban

Online már korábban megjelent, fizikai formájában tavasszal jött ki a Góbé Élem című lemeze, az első nagylemez, amelyet a zenekar megújult felállásában jelentetett meg. A csapat május 28-án turnézáró koncertet, lemezbemutatót tart a Fonóban, amit egy táncházzal fejelnek meg.
Klasszikus

Ne féltsük a kortárs zenét!

Maratoni hosszúságú diplomakoncerten mutatkoztak be május 6-án este a Zeneakadémia harmadéves zeneszerzés és alkalmazott zeneszerzés szakos hallgatói. A rendkívül gazdag és sokszínű programban számos stílus és műfaj szerepelt.
Színház

Kiss Mari visszatér Szombathelyre

Kihirdette jubileumi, 15. évadának új előadásait a szombathelyi Weöres Sándor Színház: 10 bemutatót tartanak a következő szezonban. Új tagokkal is bővül a társulat: Mari Dorottya és Domonkos Zsolt mellett újra az alkotógárdát erősíti majd a teátrum egyik alapítótagja, Kiss Mari.
Zenés színház

„Csipike történetén keresztül nekünk is megadatik az önmagunkra találás lehetősége” – beszélgetés Molnár Levente operaénekessel

Csipikének, a fontoskodó, de jószándékú törpének kalandos történetei számos gyermek és felnőtt szívét meghódították már. Fodor Sándor meséje a Coopera gondozásában hamarosan egy családi opera formájában elevenedik majd meg. A készülő mű ötletgazdájával és művészeti vezetőjével, Molnár Levente Liszt Ferenc-díjas operaénekessel beszélgettünk egyebek mellett arról, milyen fejlődésen megy keresztül a történet során, és mi mindenre tanít meg bennünket is ez az erdélyi gyerekek és felnőttek körében egyaránt ismert és kedvelt kis mesehős.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus beszámoló

Ne féltsük a kortárs zenét!

Maratoni hosszúságú diplomakoncerten mutatkoztak be május 6-án este a Zeneakadémia harmadéves zeneszerzés és alkalmazott zeneszerzés szakos hallgatói. A rendkívül gazdag és sokszínű programban számos stílus és műfaj szerepelt.
Klasszikus hír

Pécsiség Bécsben – a Musikvereinban lép fel a 210 éves Pannon Filharmonikusok

A zenekar a hazai együttesek közül elsőként kapott meghívást a rangos hangversenyterem évtizedes múltra visszatekintő Musik der Meister sorozatába. Három évadon át két-két alkalommal léphetnek fel, és a 2021 októberében adott, első koncert után május 22-én térnek vissza az „Aranyterembe”.
Klasszikus ajánló

Kalandra fül! – sérült és hátrányos helyzetű fiatalok is együtt zenélnek a Danubiával

A sérült művészekből álló Parafónia Zenekar és a Máltai Szimfónia program ifjú zenészei is fellépnek a Kalandra fül! Fesztiválon a Danubia Zenekarral. A zenei kuriózum harmadik alkalommal gyűjti egy helyre a legviccesebb és legszerethetőbb előadásokat a legkisebbek számára május 28-29-én, a BMC-ben.
Klasszikus hír

Egyházzenei Fesztivált rendez a Haydneum

A tavaly őszi Nyitófesztivál után egyházi műveket mutat be a közönségnek a Haydneum – Magyar Régizenei Központ, köztük kevéssé ismert, de magyar kötődésű szerzők darabjait.
Klasszikus kritika

A nagyok titkai

Vezető karmesterük, Kirill Petrenko vezényletével adta elő a Berlini Filharmonikusok Csajkovszkij Pikk dáma című operáját, saját koncerttermében, Berlinben. Az április 21-i, koncertszerű előadáson megpróbáltuk kideríteni, mit tudhat az a dirigens, akit egy ilyen jelentőségű zenekar mindenáron magának akart.