Klasszikus

Újborünnep a Mandel Quartettel

2015.11.05. 16:03
Ajánlom
Az Óbudai Társaskör idén is megrendezi a tavalyi sikeres újbort ünneplő koncertet, amelyen a közönség a Hudák Pincészet borait is megkóstolhatja.

Szent Márton püspök ünnepéhez sok népszokás kötődik. Márton-napon országszerte lakomákat rendeztek, hogy egész évben bőven ehessenek, ihassanak. Azt tartották, hogy a bornak szent Márton a „bírája”, ilyenkor iható már az újbor is. Az Óbudai Társaskörbe látogatók is „bírálhatnak” november 13-án: Hudák Mátyás kiváló adottságú termőterületekről, a balatonfüred-csopaki borvidékről származó borait a koncert előtt és a szünetben lehet kóstolgatni.

Mandel Quartet

Mandel Quartet (Fotó/Forrás: Sarudi Gyula)

Az esten elhangzanak magyar és németalföldi bordalok, mulatós nóták és táncdallamok a kora reneszánsz kézirataiból; sárospataki diákdalok, virágénekek és mondókák; szüreti dalok és táncok a Vietorisz-kódexből (1680., Felsőhorócz), valamint hajdúénekek és -táncok a 16. századból. Az együttes tagjai: Mandel Róbert (tekerőlantok), Kállay Gábor (ének, blockflöte), Andrejszki Judit (ének, csembaló), Szabó Zsolt (violda da gamba, fidel).

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

A füttyművészet Paganinije: Hacki Tamás 75 éves 

Hacki Tamás füttyművész, a fütyülés Paganinijének is nevezett orvosprofesszor február 18-án lesz hetvenöt éves. 
Zenés színház

Kurtág és a történelem angyala

Zenetörténeti jelentőségű eseménynek számított Kurtág György első operájának premierje 2018. november 15-én. A Samuel Beckett Fin de partie (Végjáték) című drámájából komponált operát a milánói Scalában mutatták be. Fazekas Gergely zenetörténész, a Zeneakadémia tanára a műről készülő dokumentumfilm forgatócsoportjának tagjaként jelen volt. Kifaggattuk.
Jazz/World

A 88 éves Omara Portuondo fogja beragyogni a tavaszt

A Buena Vista Social Club egykori énekese, a kubai Edith Piafnak is nevezett örökifjú díva május 18-án és 19-én két koncertet is ad a MOM Sportban, Last Kiss turnéja keretében.
Zenés színház

Trianonról szóló zenés művet keres az Operettszínház

A trianoni békeszerződés aláírásának körülményeit és az ebből származó veszteségek megismertetését és feldolgozását szolgáló zenés színpadi mű megírására hirdet alkotói pályázatot a Budapesti Operettszínház.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Hogyan hangzik Jerikó lerombolása a zene nyelvén? Händel a Zeneakadémián

Händel a barokk kor monumentális komponistája, zenéjének fensége máig megőrizte fényét. A Joshua viszont még hozzá képest is grandiózus.
Klasszikus interjú

Megszólalt az ELTE Zenei Tanszékének vezetője a pénzelvonás kapcsán

Múlt héten jelent meg az a közlemény, amelyből kiderült, hogy az ELTE BTK-t érintő 250 millió forintos forrásmegvonás miatt szeptembertől nagyon nehéz lesz megoldani a zongora- és a magánének-oktatást a Zenei Tanszéken. A Fidelio kérdéseire Bodnár Gábor tanszékvezető válaszolt.
Klasszikus interjú

„A Kárpát-medencei népzene ihletforrás számomra”

A Bartók Világverseny első helyezése után az Artisjus Junior díját is begyűjtötte Dobos Dániel. A fiatal zeneszerzőt inspirációkról, jövőbeli célokról kérdeztük bemutatkozó interjúnkban.
Klasszikus díj

Dés László és Kurtág György is az Artisjus díjazottai között

Dés László életműdíjat vehetett át, Szabó Tibor (Magna Cum Laude) az év zeneszerzője, Bérczesi Róbert (Hiperkarma) pedig az év szövegírója címet kapta meg az Artisjus 2019-es díjainak átadóján.
Klasszikus ajánló

Válogatás az Óbudai Társaskör márciusi programjából

Korcsolán Orsolya, Kristóf Réka, az Anima Musicae, Fejérvári Zoltán és a Mini Acoustic Trio koncertjeit ajánlja az Óbudai Társaskör márciusban.