Klasszikus

Újborünnep a Mandel Quartettel

2015.11.05. 16:03
Ajánlom
Az Óbudai Társaskör idén is megrendezi a tavalyi sikeres újbort ünneplő koncertet, amelyen a közönség a Hudák Pincészet borait is megkóstolhatja.

Szent Márton püspök ünnepéhez sok népszokás kötődik. Márton-napon országszerte lakomákat rendeztek, hogy egész évben bőven ehessenek, ihassanak. Azt tartották, hogy a bornak szent Márton a „bírája”, ilyenkor iható már az újbor is. Az Óbudai Társaskörbe látogatók is „bírálhatnak” november 13-án: Hudák Mátyás kiváló adottságú termőterületekről, a balatonfüred-csopaki borvidékről származó borait a koncert előtt és a szünetben lehet kóstolgatni.

Mandel Quartet

Mandel Quartet (Fotó/Forrás: Sarudi Gyula)

Az esten elhangzanak magyar és németalföldi bordalok, mulatós nóták és táncdallamok a kora reneszánsz kézirataiból; sárospataki diákdalok, virágénekek és mondókák; szüreti dalok és táncok a Vietorisz-kódexből (1680., Felsőhorócz), valamint hajdúénekek és -táncok a 16. századból. Az együttes tagjai: Mandel Róbert (tekerőlantok), Kállay Gábor (ének, blockflöte), Andrejszki Judit (ének, csembaló), Szabó Zsolt (violda da gamba, fidel).

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Elhunyt Törőcsik Mari

A Kossuth-nagydíjas, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színésznőt életének 86. évében, hosszas betegség után pénteken hajnalban érte a halál.
Színház

Törőcsik Mari: „Beszentelik a hamvaimat, aztán a Tiszába szórnak. Az az én folyóm.”

A 85 éves korában elhunyt Törőcsik Mari néhány éve Bérczes Lászlónak „végrendelkezett” a színésznő nevét viselő beszélgetőkönyben.
Színház

„Ez a pillanat a gondolkodásra jó, beszédre nem” – Pályatársai, tisztelői búcsúznak Törőcsik Maritól

Sorra jelennek meg a személyes hangvételű visszaemlékezések a 85 évesen elhunyt Törőcsik Mariról a közösségi médiában, ezek közül gyűjtöttünk össze néhányat.
Színház

Zsótér Sándor Törőcsik Mariról: „Az idegrendszere feltépte a szobát”

Törőcsik Mari „kitüntetett azzal, hogy dolgozott velem” – emlékezett vissza Zsótér Sándor rendező a pénteken elhunyt színésznőre.
Vizuál

Nézze meg Törőcsik Mari három felejthetetlen alakítását

Törőcsik Mari emléke előtt tiszteleg a Nemzeti Filmintézet streaming platformja, a Filmio, ahol szerda éjfélig ingyenesen megtekinthető a pénteken hajnalban elhunyt színművész három meghatározó filmje.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Kamara a karmesterrel - Új online sorozatot indít az Óbudai Danubia Zenekar

Vasárnap este 18 órakor debütál a zenekar Facebook-oldalán az ÓDZ legújabb sorozata. Hámori Máté vezetésével kötetlen beszélgetések és kamarazenélés során ismerkedhetünk meg a muzsikusok zenéhez fűződő viszonyával és az újrakezdés terveivel.  
Klasszikus hír

Fiatalítást ígér Gustavo Dudamel, a Párizsi Opera új zeneigazgatója

A venezuelai karmestert nevezték ki a Párizsi Opera zeneigazgatójának, aki hat évre szóló szerződést kötött az intézménnyel – írta meg a Papageno, a Slipped Disc zenei portálra hivatkozva.
Klasszikus hír

Idén is tehetségek után kutat a Virtuózok

2021-ben is várja a fiatal előadóművészek jelentkezését a legnépszerűbb hazai komolyzenei tehetségkutató. A felhívás már elérhető a műsor oldalán.
Klasszikus zongora

Domingo támogatásával jutott mesterzongorához Balázs-Piri Soma

A Virtuózok ifjú tehetsége évek óta gyűjtött egy mesterzongorára, végül Plácido Domingo támogatása révén teljesülhetett a zongorista dédelgetett álma.
Klasszikus nekrológ

A legendák köztünk élnek – Búcsú Orczi Géza előadóművésztől

Az Artisjus-díjas ütő- és pengetős hangszeres művész április 9-én, 65 éves korában hunyt el. Orczi Géza hangszerkészítő mesterként és restaurátorként is tevékenykedett, halálával kifejezhetetlen űrt hagy maga után.