Klasszikus

Újévi koncert Bécsben

2004.12.31. 00:00
Ajánlom
Egyre több helyen irigyelték meg a bécsi babérokat, és rendeznek újévi koncertet. Az igazi azonban mégis az osztrák fõváros legszebb koncerttermének január 1-jei hangversenye marad. Ezt bizonyítja, hogy a saját rendezvények ellenére az ideit, a 65.-et is a világ több mint negyven televíziója közvetíti, köztük a Magyar Televízió 1-es csatornája és a Duna TV is.

Lorin Maazel pedig immár tizenegyedszer vezényli a nevezetes koncertet, amely mint mindig, most is elsősorban Strauss-művekre összpontosít. Maazel 1980 óta vissza-visszatérő karmestere a Bécsi Filharmonikusoknak, igaz, viszonya nem volt mindig felhőtlen az oly finnyás zenekarral, no meg Bécs kulturális vezetésével. Bár 1980-tól ő állt a Bécsi Filharmonikusok élén, s az opera igazgatójaként is működött, a súrlódások miatt már 1984-ben otthagyta Bécset. 14 évig tartott a haragszomrád. 1998-tól a Bécsi Filharmonikusok nem bírta tovább nélkülözni Maazel kivételes művészi kvalitásait: a békülés örömére rendezett Mahler-koncert máig emlékezetes zenei emléke a Bécsi Operának. A mester azóta gyakran vezényli a nevezetes zenekart.

A hagyományosan a Musikverein Aranytermében rendezett mostani koncert egyben születésnapi "ajándék" is - Lorin Maazel 2005 márciusában tölti be 75. évét. Hogy ki itt az ajándékozó, és ki a megajándékozott, azt persze nem

könnyű eldönteni. A koncert egyúttal Ausztria nagy jubileumi évének bevezetője: a háború befejezésének 60., az államszerződés - és a II. Köztársaság születésének - 50., Ausztria EU-tagságának 10. évfordulóját egész évben különleges kulturális rendezvényekkel ünneplik. Az újévi koncert sem marad ki ebből: az évforduló tiszteletére az egyik balettbetét - a Duna-keringő - helyszíne a Belvedere-nek az a terme, ahol 1955-ben az államszerződést aláírták. A többi helyszín kiválasztása sem véletlen: a bécsi helyett most a Berlini Operában tevékenykedő Vlagyimir Malakhov koreográfiáit az operaház balettkara abban a - mostanában felújított - Coburg-palotában adja elő, amelyhez Johann Strausst szoros kapcsolat fűzte. Nem egy kompozícióját a palotát tulajdonló Sachsen-Coburg családnak ajánlotta, több művének itt volt az ősbemutatója. További helyszín a Todesco-palota - annak emlékére, hogy Strauss itt ismerte meg első feleségét. Ilyen kapcsolattal ugyan nem dicsekedhet a Swarovski Kristályvilág, ám a különleges üvegtárgyakat előállító cég watteni múzeuma olyan látványt kínál, amelyet az idei balettbetét rendezői nem szívesen hagytak volna ki. Ami magát a zenei programot illeti, Lorin Maazel kínál újdonságot és csemegét. Most először szerepel a műsorban Strauss Indigo-indulója és a Haute-volée polka, Joseph Strauss két ritkán játszott keringője. A hagyománynak megfelelően egy-két mű erejéig "idegent" is befogadnak: az idén Joseph Hellmesberger és Franz von Suppé a koncert vendégzeneszerzője.

A televízió nézőinek nem csak a látványos balettekkel kedveskednek: a közvetítés több mint egy órával a tényleges koncert előtt kezdődik. A kíváncsiak az év első nagy társadalmi eseményére érkező promikat alaposabban szemügyre vehetik, és a kulisszák mögé is bepillanthatnak, sőt a Bécsi Filharmonikusokról is láthatnak a tévénézők dokumentumfilmet, mint ahogy a szünetben sem marad el a megszokott betét - ezúttal a Musikverein zenei emlékekben oly gazdag történetéről. Az is immár hagyomány, hogy a koncertről a Deutsche Gramophon már január 7-én kihozza a CD-t, a DVD pedig január 17-től kapható.

Bécs, 2004. december

A linzi Johann Strauss Ensemble január 3-án este élő hangversennyel köszönti az új esztendőt Budapesten. Az együttes a 150 éves Brucknerhaus Orchestra zenekar tagjaiból alakult 1985-ben, kifejezetten azzal a céllal, hogy a Strauss család szerzeményeit játssza. A linziek mintegy 500, a Strauss családhoz kötődő vagy a zenekar stílusához illeszkedő zenedarabot tartanak műsoron, közülük a legtöbb ifjabb Johann Strauss szerzeménye. A budapesti koncerten - amellyel hagyományt szeretnének teremteni, s amelynek háziasszonya Pitti Katalin lesz - eljátsszák például a leghíresebb Strauss-keringőket és polkákat, valamint a Denevér-nyitányt és az Egy éj Velencében nyitányát. A műsor csak egy ponton azonos a Bécsi Filharmonikusok újévi matinékoncertjével: mindkét hangversenyen elhangzik a Mesél a bécsi erdő című Strauss-keringő.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Klasszikus

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.
Színház

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus virtuózok

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.
Klasszikus klassz a parton

Íme, a Klassz a pARTon! fesztivál teljes programja

Ötvenkét ingyenes koncerttel várja látogatóit a Balaton, a Duna és az Adriai-tenger partján Érdi Tamás fesztiválja július 8. és szeptember 22. között. Mutatjuk, hol hallgasson klasszikus zenét, ha nyaral.
Klasszikus hír

Magyar taggal bővült az Európai Zenei Tanács elnöksége

Az európai zenei ernyőszervezet vezetésének Zsoldos Dávid személyében 13 év után újra magyar tagja van.