Klasszikus

Újévi koncert Bécsben

2004.12.31. 00:00
Ajánlom
Egyre több helyen irigyelték meg a bécsi babérokat, és rendeznek újévi koncertet. Az igazi azonban mégis az osztrák fõváros legszebb koncerttermének január 1-jei hangversenye marad. Ezt bizonyítja, hogy a saját rendezvények ellenére az ideit, a 65.-et is a világ több mint negyven televíziója közvetíti, köztük a Magyar Televízió 1-es csatornája és a Duna TV is.

Lorin Maazel pedig immár tizenegyedszer vezényli a nevezetes koncertet, amely mint mindig, most is elsősorban Strauss-művekre összpontosít. Maazel 1980 óta vissza-visszatérő karmestere a Bécsi Filharmonikusoknak, igaz, viszonya nem volt mindig felhőtlen az oly finnyás zenekarral, no meg Bécs kulturális vezetésével. Bár 1980-tól ő állt a Bécsi Filharmonikusok élén, s az opera igazgatójaként is működött, a súrlódások miatt már 1984-ben otthagyta Bécset. 14 évig tartott a haragszomrád. 1998-tól a Bécsi Filharmonikusok nem bírta tovább nélkülözni Maazel kivételes művészi kvalitásait: a békülés örömére rendezett Mahler-koncert máig emlékezetes zenei emléke a Bécsi Operának. A mester azóta gyakran vezényli a nevezetes zenekart.

A hagyományosan a Musikverein Aranytermében rendezett mostani koncert egyben születésnapi "ajándék" is - Lorin Maazel 2005 márciusában tölti be 75. évét. Hogy ki itt az ajándékozó, és ki a megajándékozott, azt persze nem

könnyű eldönteni. A koncert egyúttal Ausztria nagy jubileumi évének bevezetője: a háború befejezésének 60., az államszerződés - és a II. Köztársaság születésének - 50., Ausztria EU-tagságának 10. évfordulóját egész évben különleges kulturális rendezvényekkel ünneplik. Az újévi koncert sem marad ki ebből: az évforduló tiszteletére az egyik balettbetét - a Duna-keringő - helyszíne a Belvedere-nek az a terme, ahol 1955-ben az államszerződést aláírták. A többi helyszín kiválasztása sem véletlen: a bécsi helyett most a Berlini Operában tevékenykedő Vlagyimir Malakhov koreográfiáit az operaház balettkara abban a - mostanában felújított - Coburg-palotában adja elő, amelyhez Johann Strausst szoros kapcsolat fűzte. Nem egy kompozícióját a palotát tulajdonló Sachsen-Coburg családnak ajánlotta, több művének itt volt az ősbemutatója. További helyszín a Todesco-palota - annak emlékére, hogy Strauss itt ismerte meg első feleségét. Ilyen kapcsolattal ugyan nem dicsekedhet a Swarovski Kristályvilág, ám a különleges üvegtárgyakat előállító cég watteni múzeuma olyan látványt kínál, amelyet az idei balettbetét rendezői nem szívesen hagytak volna ki. Ami magát a zenei programot illeti, Lorin Maazel kínál újdonságot és csemegét. Most először szerepel a műsorban Strauss Indigo-indulója és a Haute-volée polka, Joseph Strauss két ritkán játszott keringője. A hagyománynak megfelelően egy-két mű erejéig "idegent" is befogadnak: az idén Joseph Hellmesberger és Franz von Suppé a koncert vendégzeneszerzője.

A televízió nézőinek nem csak a látványos balettekkel kedveskednek: a közvetítés több mint egy órával a tényleges koncert előtt kezdődik. A kíváncsiak az év első nagy társadalmi eseményére érkező promikat alaposabban szemügyre vehetik, és a kulisszák mögé is bepillanthatnak, sőt a Bécsi Filharmonikusokról is láthatnak a tévénézők dokumentumfilmet, mint ahogy a szünetben sem marad el a megszokott betét - ezúttal a Musikverein zenei emlékekben oly gazdag történetéről. Az is immár hagyomány, hogy a koncertről a Deutsche Gramophon már január 7-én kihozza a CD-t, a DVD pedig január 17-től kapható.

Bécs, 2004. december

A linzi Johann Strauss Ensemble január 3-án este élő hangversennyel köszönti az új esztendőt Budapesten. Az együttes a 150 éves Brucknerhaus Orchestra zenekar tagjaiból alakult 1985-ben, kifejezetten azzal a céllal, hogy a Strauss család szerzeményeit játssza. A linziek mintegy 500, a Strauss családhoz kötődő vagy a zenekar stílusához illeszkedő zenedarabot tartanak műsoron, közülük a legtöbb ifjabb Johann Strauss szerzeménye. A budapesti koncerten - amellyel hagyományt szeretnének teremteni, s amelynek háziasszonya Pitti Katalin lesz - eljátsszák például a leghíresebb Strauss-keringőket és polkákat, valamint a Denevér-nyitányt és az Egy éj Velencében nyitányát. A műsor csak egy ponton azonos a Bécsi Filharmonikusok újévi matinékoncertjével: mindkét hangversenyen elhangzik a Mesél a bécsi erdő című Strauss-keringő.

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

Kiemelkedő alkotókat díjaztak a Magyar Operett Napján

A hagyományokhoz híven idén is átadták a Budapesti Operettszínházban az évad legjobb musical- és operettszínészének járó kitüntetéseket, valamint díjazták a legígéretesebb pályakezdőt. Emellett elismerést adott át a Musica Hungarica Kiadó képviseletében Éliás Tibor, a kiadó alapítója is.
Vizuál

„Ég a napmelegtől a kopár szík sarja” – Online nézhető Jankovics Marcell Toldi-sorozata

A Duna Televízió vetítéssorozatát követően a Médiaklikk oldalra költözött Jankovics Marcell nagyszabású, utolsó animációs sorozata, a Toldi. Az Arany János eposzából készült, festői látványvilágú animációs film igazi mestermű, amelyből már készül az egész estés változat is. 
Jazz/World

Magyarországon lép fel a norvég jazzdíva, Rebekka Bakken

November 2-án pótolja tavaly elmaradt koncertjét a Müpában Rebekka Bakken, aki zenéjével előszeretettel távolodik el a hagyományos műfaji kategóriáktól és otthonosan mozog a pop, illetve blues világában is.
Klasszikus

Kivételes az akusztikája az üvegfalú Magyar Zene Házának – VIDEÓ

Hamarosan a közönség előtt is megnyitja kapuit a Magyar Zene Háza, melyben a napokban lezajlott az akusztikai tesztelés és eredmények minden elképzelést felülmúltak.
Vizuál

Ahol a diákok szombaton is iskolába akarnak járni - Erős István rektor a Képzőművészeti Egyetem jubileumi évéről

A jubileumi, 150. tanév gazdag programsorozatáról, a képzőművészet újrapozicionálásáról, pedagógiai módszerekről és új tanszékek indításáról beszélgettünk a Magyar Képzőművészeti Egyetem nemrég kinevezett rektorával, Erős Istvánnal, aki azt is elárulta, hogy mitől tart a legjobban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Lájkszámot a vérképleletbe

A Zeneakadémia Kamarazene Tanszékének vezetője. Szólistaként megfordult Európa rangos koncerttermeiben, bemutatkozott Tokióban, Moszkvában, New Yorkban; turnézott Indiában; Vietnámban pedig az első magyar muzsikus volt, aki megszólaltatta Bartók műveit. A Liszt-díjas zongoraművésszel, Fülei Balázzsal, Liszt Ferenc születésének napján, október 22-én beszélgettünk.
Klasszikus ajánló

Az ítélet harsonái – emlékezés Verdi gyászmiséjével

Halottak napjához közeledve Verdi nagyszabású gyászmiséjét, a Requiemet adja elő a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és Énekkar a Müpában, a fiatal olasz karmester, Giacomo Sagripanti vezényletével.
Klasszikus videó

Kivételes az akusztikája az üvegfalú Magyar Zene Házának – VIDEÓ

Hamarosan a közönség előtt is megnyitja kapuit a Magyar Zene Háza, melyben a napokban lezajlott az akusztikai tesztelés és eredmények minden elképzelést felülmúltak.
Klasszikus interjú

Minden hangjegy közös érdek – interjú Kelemen Barnabással és Keller Andrással

Az ’56-os forradalom évfordulóján egész napos programmal tiszteleg a hősök előtt a Concerto Budapest. A Magyar Kincsek Ünnepén olyan zeneművek is elhangoznak, amelyekkel máskor nemigen lehet találkozni. Az érdeklődőket pedig talán kellemes meglepetésként éri, milyen gazdag a zeneirodalmunk.
Klasszikus ajánló

Díjnyertes női zeneszerzők az Óbudai Danubia Zenekar műsorán

Missy Mazzoli és Dobrinka Tabakova műve is szerepel azon a Zeneakadémiai koncerten, melynek karmestere és brácsaszólistája az Óbudai Danubia Zenekar visszatérő vendége, Maxim Rysanov lesz.