Klasszikus

Újévi Nyitány a Rádiózenekarral

2021.12.30. 11:25
Ajánlom
Január 1-jén a Zeneakadémián, majd két vidéki helyszínen és a televízióban is megtekintheti a közönség a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának koncertjét, Medveczky Ádám vezényletével.

A Zeneakadémia és a Magyar Rádió Művészeti Együttesei jóvoltából egy kiemelkedő komolyzenei előadással köszönthetjük az új esztendőt. Idén is a méltán népszerű Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara teremti meg azt a kivételes légkört, amelyben a várakozás és a remény hangjai szólalnak meg nagyszerű zeneműveken keresztül a Zeneakadémia Nagytermében. A műsorban olyan remekművekkel találkozhatunk, mint Erkel Ferenc Ünnepi nyitánya, a Bánk bán és a Hunyadi László opera egy-egy részlete, a meghatározó külföldi zeneszerzők közül pedig Beethoven, Rossini és Dvořák is képviselteti magát a koncerten.

A közvetítések jóvoltából lelket gyógyító muzsikára számíthatnak január elsején a közmédia hallgatói és nézői is, ami nyitottságot, üde, lendületes és egyedi évkezdeti hangulatot sugároz.

A Zeneakadémia korábban két alkalommal a Virtuózok produkció újévi műsorának adott helyet Nagyteremében, majd 2019-ben saját újévi programot állított színpadra, melyben kizárólag az intézmény legjobb növendékei léptek fel. Ezt követte a Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek kezdeményezése egy közös műsor létrehozására, amelyben a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tehetségei is szerepet kapnak a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara szólistáiként. Ezúttal Marley Erickson hegedű-, Matuska Flóra cselló-, és Eszenyi Zsombor Dániel klarinétjátéka bűvöli majd el a hallgatóságot.

A kiemelkedő zeneműveket 2022 első napján Medveczky Ádám Kossuth-díjas karmester, a Zeneakadémia oktatója dirigálja, aki az évek során számos kortárs magyar opera ősbemutatóját is vezényelte. Vendégkarmesterként Európa valamennyi országában megfordult, de több alkalommal fellépett az Amerikai Egyesült Államokban, Venezuelában, Japánban és Thaiföldön. Karmesterként, az operaelőadások mellett, végigvezényelte a szimfonikus zeneirodalom jelentős részét. Nagy örömmel fogadta, hogy hosszú idő után ismét együtt dolgozhat a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával.

Kiemelten fontosnak tartja a koncertet, ami az új kezdet és vele együtt az új lehetőségek ünnepléséről szól, ehhez tökéletes alapot jelentenek az egyetemes zeneirodalom gyöngyszemei.

A koncertet január 1-jén 18:05-től a Bartók Rádió, 19:30-tól pedig az M5 csatorna is közvetíti. A hangversenyt változatlan műsorral, fellépőkkel január 3-án, hétfőn este Szegeden, a Szegedi Nemzeti Színházban, majd 4-én, kedden este Kiskunhalason, a Dékáni Sportcsarnokban is meghallgathatja a közönség.

Újévi Nyitány – A Rádiózenekar és a Zeneakadémia közös újévi koncertje
Január 1. 18:00, Zeneakadémia

Erkel: Ünnepi nyitány
Beethoven: 2. (F-dúr) románc hegedűre és zenekarra, op. 50
Weiner: Magyar népi táncok – szvit, op. 18 – 4. Presto
Erkel: Bánk bán – Csárdás
Saint-Saëns: Allegro appassionato, op. 43
Dvořák: 8. szláv tánc, op. 46/8
Erkel: Hunyadi László – Palotás
Bartók: Román népi táncok, BB 76
Rossini: Bevezetés, téma és variációk
Liszt-Doppler: 3. magyar rapszódia

Eszenyi Zsombor (klarinét), Marley Erickson (hegedű), Matuska Flóra (cselló)
Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara
Vezényel: Medveczky Ádám

Fejléckép: Medveczky Ádám (fotó/forrás: Győri Nemzeti Színház)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

„Tökéletlen csaknem az alapjaiig” – Könyvek, amelyeket megbántak íróik

Kit kellett megölnie Sir Arthur Conan Doyle-nak, hogy végre nyugodtan írhasson? Miért tagadta meg főműveit Lev Tolsztoj? Mitől borzong Krasznahorkai László?
Vizuál

Látványos magyar sci-fi érkezik a mozikba márciusban

A 129 című film történelmet ír azzal, hogy az első olyan magyar sci-fi , amelynek szinte minden jelenetében látványos CGI elemeket láthatunk, kizárólag magyar szakemberek munkája nyomán. A neves színészgárdával készült alkotás március elején debütál.
Tánc

Ifjú tehetségek nyertek felvételt a Magyar Táncművészeti Egyetemre

Több mint 90 gyermek és szüleik részvételével zajlott januárban a Magyar Táncművészeti Egyetem felvételije a felsőfokú táncművészképzés előkészítőjére klasszikus balettművész, valamint a moderntánc és színházi tánc szakirányra.
Színház

Tabudöngető előadások érkeznek Szabadkáról a Bethlen Téri Színházba

A Kosztolányi Dezső Színház két Urbán András-rendezést és egy friss Hegymegi Máté-előadást hoz magával a VII. kerületi teátrum 11. Vendégváró Fesztiváljára. A felkavarónak ígérkező produkciókat február 17-19. között láthatják az érdeklődők.
Klasszikus

Túlvilági utazás a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával

Három 19. századi zenemű szerepel a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának és vezető karmesterüknek, Riccardo Frizzának február 8-i koncertműsorán, melyek mindegyike gyönyörű dallamokkal szól az elmúlásról.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus kritika

Dekonstruált dalok

Két egymás utáni napon, január 20-án és 21-én is olyan koncertre került sor a BMC Könyvtárában, amely a dal műfajának modern-kortárs utóéletével, feldolgozásaival foglalkozott.
Klasszikus gyász

Elhunyt Kertész Lajos zongoraművész

A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Zenetanárképző Intézetének tanárát, Kertész Lajos zongoraművészt, református teológust életének 98. évében érte a halál.
Klasszikus hír

Visszavon egy zeneelméleti könyvet az MMA Kiadó a fordítási hibák miatt

Roger Scruton A zenéről című kötetének fordításáról Tornyai Péter zeneszerző közölt kritikát, az észrevételek hatására a kiadó visszavonja és felülvizsgálja a kötetet.
Klasszikus magazin

A játéktól az áhítatig – Francis Poulencre emlékezünk

Hatvan éve hunyt el Francis Poulenc zeneszerző, a Hatok csoport tagja, aki sokáig vidám, szellemes vagy éppen frivol műveivel hívta fel magára a figyelmet, ám pályája második szakaszában a vallási témájú alkotások váltak uralkodóvá.
Klasszikus ajánló

Túlvilági utazás a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával

Három 19. századi zenemű szerepel a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának és vezető karmesterüknek, Riccardo Frizzának február 8-i koncertműsorán, melyek mindegyike gyönyörű dallamokkal szól az elmúlásról.