Klasszikus

Újévi Nyitány a Rádiózenekarral

2021.12.30. 11:25
Ajánlom
Január 1-jén a Zeneakadémián, majd két vidéki helyszínen és a televízióban is megtekintheti a közönség a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának koncertjét, Medveczky Ádám vezényletével.

A Zeneakadémia és a Magyar Rádió Művészeti Együttesei jóvoltából egy kiemelkedő komolyzenei előadással köszönthetjük az új esztendőt. Idén is a méltán népszerű Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara teremti meg azt a kivételes légkört, amelyben a várakozás és a remény hangjai szólalnak meg nagyszerű zeneműveken keresztül a Zeneakadémia Nagytermében. A műsorban olyan remekművekkel találkozhatunk, mint Erkel Ferenc Ünnepi nyitánya, a Bánk bán és a Hunyadi László opera egy-egy részlete, a meghatározó külföldi zeneszerzők közül pedig Beethoven, Rossini és Dvořák is képviselteti magát a koncerten.

A közvetítések jóvoltából lelket gyógyító muzsikára számíthatnak január elsején a közmédia hallgatói és nézői is, ami nyitottságot, üde, lendületes és egyedi évkezdeti hangulatot sugároz.

A Zeneakadémia korábban két alkalommal a Virtuózok produkció újévi műsorának adott helyet Nagyteremében, majd 2019-ben saját újévi programot állított színpadra, melyben kizárólag az intézmény legjobb növendékei léptek fel. Ezt követte a Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek kezdeményezése egy közös műsor létrehozására, amelyben a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tehetségei is szerepet kapnak a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara szólistáiként. Ezúttal Marley Erickson hegedű-, Matuska Flóra cselló-, és Eszenyi Zsombor Dániel klarinétjátéka bűvöli majd el a hallgatóságot.

A kiemelkedő zeneműveket 2022 első napján Medveczky Ádám Kossuth-díjas karmester, a Zeneakadémia oktatója dirigálja, aki az évek során számos kortárs magyar opera ősbemutatóját is vezényelte. Vendégkarmesterként Európa valamennyi országában megfordult, de több alkalommal fellépett az Amerikai Egyesült Államokban, Venezuelában, Japánban és Thaiföldön. Karmesterként, az operaelőadások mellett, végigvezényelte a szimfonikus zeneirodalom jelentős részét. Nagy örömmel fogadta, hogy hosszú idő után ismét együtt dolgozhat a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával.

Kiemelten fontosnak tartja a koncertet, ami az új kezdet és vele együtt az új lehetőségek ünnepléséről szól, ehhez tökéletes alapot jelentenek az egyetemes zeneirodalom gyöngyszemei.

A koncertet január 1-jén 18:05-től a Bartók Rádió, 19:30-tól pedig az M5 csatorna is közvetíti. A hangversenyt változatlan műsorral, fellépőkkel január 3-án, hétfőn este Szegeden, a Szegedi Nemzeti Színházban, majd 4-én, kedden este Kiskunhalason, a Dékáni Sportcsarnokban is meghallgathatja a közönség.

Újévi Nyitány – A Rádiózenekar és a Zeneakadémia közös újévi koncertje
Január 1. 18:00, Zeneakadémia

Erkel: Ünnepi nyitány
Beethoven: 2. (F-dúr) románc hegedűre és zenekarra, op. 50
Weiner: Magyar népi táncok – szvit, op. 18 – 4. Presto
Erkel: Bánk bán – Csárdás
Saint-Saëns: Allegro appassionato, op. 43
Dvořák: 8. szláv tánc, op. 46/8
Erkel: Hunyadi László – Palotás
Bartók: Román népi táncok, BB 76
Rossini: Bevezetés, téma és variációk
Liszt-Doppler: 3. magyar rapszódia

Eszenyi Zsombor (klarinét), Marley Erickson (hegedű), Matuska Flóra (cselló)
Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara
Vezényel: Medveczky Ádám

Fejléckép: Medveczky Ádám (fotó/forrás: Győri Nemzeti Színház)

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Nincs lezárva – kritika Az ember tragédiája 2.0-ról

Ilyet még nem láttunk. Éva a Titanic első tisztjével, Ádám a nagyváradi gettóban, Lucifer a spanyol kommunista párt főtitkáraként. Aztán mindhárman fennakadnak egy csendes-óceáni szemétszigeten. Négy kortárs író variációja Az ember tragédiájára.
Vizuál

„Járt-e Cecile a Török utcában?” - film készült a Kék rókából 

A megújuló Duna televízióban látható először Herczeg Ferenc legnépszerűbb művéből, a Kék rókából készült egészestés romantikus játékfilm. Pacskovszky József filmes adaptációja a '30-as évek Budapestjén játszódó izgalmas szerelmi történet közepébe, egy „modern házassági sokszögbe" repít vissza.
Plusz

Egy koncert erejéig ismét összeáll az Amadinda

Január 22-én egy exkluzív koncert erejéig ismét összeáll az Amadinda Ütőegyüttes, hogy a Műcsarnok Prima díjas kiállítója, Barabás Márton tárlatvezetését gazdagítsák a Magyar Kultúra Napján.
Zenés színház

Egy halálraítélt utolsó percei – Újra műsoron Jake Heggie operája, a Ments meg, Uram!

Mindössze egyetlen élő előadást ért meg a járványhelyzet miatt az Opera tavalyi kortárs bemutatója. Január 21-től ismét a közönség elé kerül Jake Heggie-nek az azonos című film története alapján készült operája, a Ments meg, Uram!
Klasszikus

„A csúcsbarokk leginkább félreismert zeneszerzője” – Beszélgetés Vashegyi Györggyel

Egy elfeledett alkotó, aki a legnagyobb mesterekkel lehet egyenrangú, évszázadokon keresztül előadatlanul szunnyadó remekművek, melyek a közismert alkotásokat is új megvilágításba helyezhetik – Vashegyi Györggyel a Cziffra100 keretében tartott, január 26-i koncert kapcsán beszélgettünk.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Kulcsok a hétvégi Richard Strauss-maratonhoz

A 20. század egyik legnépszerűbb zeneszerzője, Richard Strauss bőségesen merített a mitológia és az irodalom legfontosabb történeteiből. Kik is voltak azok a személyek, valós és kitalált alakok, akik a komponista legnépszerűbb műveit ihlették? Kislexikonunk a Müpa hétvégi Richard Strauss-maratonjához is vezérfonalul szolgálhat.
Klasszikus ajánló

Versenyművet ihletett az Oscar-díjas filmzene

A Pannon Filharmonikusok a tőle megszokott lendülettel, különleges zenetörténeti érdekességgel indítja az új évet a Müpában közönségének. A január 28-án pénteken, 19.30-tól felhangzó műsor egyik főszereplője „a vörös hegedű”, amelyet a káprázatos Elina Vähälä hegedűművésznő szólaltat meg.
Klasszikus gyász

Elhunyt Wilheim András zenetörténész

Január 20-án, hetvenhárom éves korában elhunyt Wilheim András, a 20. századi zene szakértője – tette közzé a Editio Musica Budapest.
Klasszikus ajánló

Fölszállott a Páva - Kodály előtt tiszteleg a Modern Art Orchestra és a Nemzeti Énekkar ősbemutatója

Fölszállott a Páva - a Tribute to Zoltán Kodály címmel új koncertprogrammal jelentkezik a Modern Art Orchestra. A koncert a teljes Kodály-életmű keresztmetszetét felrajzolja, a nagyhatású zeneszerző korai impresszionista darabjaitól, a népdalokat feldolgozó kórusművekig.
Klasszikus interjú

„A csúcsbarokk leginkább félreismert zeneszerzője” – Beszélgetés Vashegyi Györggyel

Egy elfeledett alkotó, aki a legnagyobb mesterekkel lehet egyenrangú, évszázadokon keresztül előadatlanul szunnyadó remekművek, melyek a közismert alkotásokat is új megvilágításba helyezhetik – Vashegyi Györggyel a Cziffra100 keretében tartott, január 26-i koncert kapcsán beszélgettünk.