Klasszikus

Újévi Strauss-muzsika Linzből

2004.12.08. 00:00
Ajánlom
A Strauss-művek egyik legautentikusabb előadójának tartott Johann Strauss Ensemble újévi gálakoncertet ad az Erkel Színházban január 3-án. Az együttes hagyományteremtő szándékkal érkezik Budapestre, s a jövőben akár minden év januárjában felléphet majd hazánkban.

A zenekar magyarországi koncertjét az Osztrák-Magyar Kulturális Egyesület kezdeményezte azzal a szándékkal, hogy az újévi gála ünnepi kulturális hagyománnyá fejlődhessen. Az egyesület képviselője, Reviczky Katalin elmondta: „a Bécsi Filharmonikusok újévi koncertjének televíziós közvetítése sok éve része már a budapesti ünnepi szezonnak. Ez azonban nem azonos az élő muzsikával, s nagy öröm számunkra, hogy a Strauss-zenét a linzi Johann Strauss Ensemble interpretációjában kapják a budapestiek.”

Az Erkel Színházban egyebek között hallható lesz a Mesél a bécsi erdő- és a Kék Duna-keringő, a Pezsgő-polka, a Terefere-polka, a Denevér-nyitány és az Egy éj Velencében nyitánya. A zenekar a 2005. február 5-i budapesti Operabálon is fellép majd.

A linzi Johann Strauss Ensemble 1985-ben alakult a százötven éves Bruckner Zenekar tagjaiból. Kezdeti osztrák fellépések után Németországban, Lengyelországban és Belgiumban turnéztak először. Az 1999-es Strauss-évben ők képviselték az autentikus Strauss-muzsikát Bécsben, Londonban, Tokióban Tajvanon, Hollandiában és Belgiumban. Eddig öt CD-jük jelent meg. Számos ország rádiója és televíziója készített felvételt műsoraikról.

A zenekar kifejezetten azzal a céllal jött létre, hogy a Strauss-család szerzeményeit hangversenyeken, a legmagasabb művészi igénnyel adja elő. Évente kb. huszonöt koncertet adnak. Az együttest Russell McGregor ausztrál származású hegedűművész irányítja. A zenekar mintegy ötszáz, a Strauss-családhoz kötődő vagy egyszerűen csak a zenekar stílusához illeszkedő zenedarabot tart műsoron. Ezek között természetesen ifjabb Johann Strauss művei szerepelnek a legnagyobb számban, de alkalmanként XVIII. századi, későromantikus és XX. századi kompozíciók is hallhatóak az együttes előadásában.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.