Klasszikus

Újévköszöntő cimbalomkoncert

2013.01.05. 16:36
Ajánlom
Magyar, szlovák, moldáv, török és iráni művészek lépnek föl a Cimbalom Világszövetség január 10-én a budapesti Szlovák Intézetben rendezendő gáláján.

Mint Herencsár Viktória cimbalomművész, a világszövetség elnöke, az est háziasszonya elmondta, immárhetedik alkalommal rendezik meg az újévi cimbalomkoncertet meghívott külföldi művészekkel, és az esemény mindig telt házakat vonz. A magyarokon kívül föllép Aysegül Kostak Toksoy török művész, aki a qanun nevű hangszeren játszik, Roozbeh Nafisi iráni-amerikai zenész pedig santuron. Mindkét hangszer a cimbalom régi formája, a santur első ábrázolását egy négyezer évvel ezelőtti perzsa sírkövön találták meg. Európában a 15.-16. században terjedt el, pengetve vagy verővel szólaltatták meg, Magyarországon koncertező hangszernek is megfelelt a nagyméretű, pedálos cimbalom - magyarázta a művésznő.

Szlovákiából érkezik a Pacora Trio, amelyben Marcel Comendant moldáviai születésű művész játszik cimbalmon - ő Herencsár Viktória tanítványa volt a besztercebányai művészeti akadémián, ahol a művésznő ma is docensként dolgozik. A trióban Stano Palúch a hegedűt és Robert Ragan a nagybőgőt szólaltatja meg. Herencsár Viktóriával közösen lép fel Janca Dániel, aki marimbán és ütőkön, Csongár Péter pedig klarinéton kíséri.

A cimbalom sokoldalúságát jelzi, hogy már öt kortárs zeneszerző komponált darabot erre a hangszerre. Erkel Ferenc volt az, aki a Bánk bán című operába cimbalomszólamot írt és ezzel új fejezetet nyitott a klasszikus zenében a cimbalom használatához - hangsúlyozta Herencsár Viktória, hozzátéve, hogy az esten Kocsár Miklós és Vavrinecz Béla szerzeménye mellett megszólal Györe Zoltán Marimbalom című újévköszöntő dala is. Az esten fellép cimbalomkísérettel az Andor Ilona Baráti Társaság Kodály Kórusa is, ugyanis a művésznőt a Leövey Klára Gimnáziumban Andor Ilona tanította énekre. Az egykori kórustagok Andor Ilona emlékének ápolására baráti társaságot alapítottak, kórusukat pedig Kodály Zoltánról nevezték el.

A cimbalmosok - a hagyományokhoz híven - szünet nélkül mintegy másfél órás koncertet adnak, sokféle műfajban és stílusban játszanak, és a koncert végén a tradíciónak megfelelően együtt muzsikál az est valamennyi szereplője. A koncertre ingyenes a belépés és aki nem fér be a Szlovák Intézet színháztermébe, az az előcsarnokban kivetítőn élvezheti a muzsikát. A koncertet másnap, pénteken a Rákoshegyi Baptista Imaházban megismétlik.

A művész az 1991-ben alapított Cimbalom Világszövetség elnöke, eddig négy világrészből 32 ország több mint ezer taggal csatlakozott a szervezethez, kétévente tartanak kongresszust, 2013 októberében Tajvanon gyűlnek össze. Herencsár Viktória 2008-ban megkapta a Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszt kitüntetést és a Magyar Örökség-díj birtokosa is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

„A mi generációnk nem kapható a gyűlölködésre” – A 30 év alatti színművészek levele az Országgyűléshez

A december 9-én a szabad színházakért és a kultúra függetlenségéért meghirdetett tüntetésen Sodró Eliza, a Radnóti Színház művésze olvasta fel 111 harminc év alatti színművész levelét az Országgyűléshez.
Színház

Ezekre az előadásokra küldenék el a politikusokat a színészek

Szégyen, Hamlet, A bajnok, Az ember tragédiája – többek között ezeket a produkciókat ajánlották azok a színházi alkotók, akiket a december 9-i tüntetésen kérdeztünk meg arról, mire hívnák el a politikai döntéshozókat.
Klasszikus

Itt követheti élőben Martha Argerich koncertjét, ha már nem kapott jegyet!

December 12-én este fél 8-kor a Liszt Ferenc Kamarazenekarral lép fel Martha Argerich. A hangverseny teltházas, de a Medici TV közvetíti. Mutatjuk, hol.
Színház

Megszavazta a Parlament az új színháztörvényt

115 igen szavazattal elfogadta az Országgyűlés a kulturális törvénycsomagról szóló törvényjavaslatot, amely miatt hétfőn ezrek tüntettek a Madách téren.
Vizuál

Keleti Éva: Csak én vagyok, meg a fényképezőgépem

Meg több teremnyi legendás magyar művész és egy csokornyi feltörekvő tehetség. És ami összeköti őket: Keleti Éva kamerája. A fotóművész retrospektív kiállításának december 10-i megnyitója előtt exkluzív tárlatvezetést tartott a Fideliónak.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus konferencia

Mi a helyzet a nőkkel a zenében?

Január 8-án és 9-én, az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál keretében szimpóziumot rendeznek a fenti kérdés megvitatására.
Klasszikus zongora

A 13 éves Rozsonits Ildikó sikere a grazi ifjúsági zongoraversenyen

Rozsonits Ildikó megnyerte a 13-15 évesek korosztályát, de a többi csoportban is akadnak magyar befutók a VI. Nemzetközi Ifjúsági Bartók Zongoraversenyen.
Klasszikus hír

Itt követheti élőben Martha Argerich koncertjét, ha már nem kapott jegyet!

December 12-én este fél 8-kor a Liszt Ferenc Kamarazenekarral lép fel Martha Argerich. A hangverseny teltházas, de a Medici TV közvetíti. Mutatjuk, hol.
Klasszikus advent

Mozart átiratában hallható Händel Messiása

Az átirat Anger Ferenc rendezésében, Nádasdy Ádám új magyar fordításával csendül fel december 21-én az Erkel Színházban. A karácsonyi négy előadás szólistái Rácz Rita, Schöck Atala, Horváth István és Cser Krisztián, az Opera Zenekart és az Énekkart Kesselyák Gergely vezényli.
Klasszikus hír

Pozsonyi kórusversenyt nyert a Magnificat Leánykar

Kortárs és szakrális kategóriában is első helyezést ért el a Magnificat Leánykar egy pozsonyi kórusversenyen.