Klasszikus

Újjáéledt a Vaszy-kultúra Szegeden

2003.11.05. 00:00
Ajánlom
A Szegedi Nemzeti Színház 1978-ban elhunyt legendás hírű igazgatójáról, a nemzetközi zenei élet kiemelkedő egyéniségéről, Vaszy Viktorról szobrot készítenek. A száz éve született karmesterről különböző rendezvényeken egész évben megemlékeztek a Tisza partján, egymást érték a zsenije előtt tisztelgő koncertek.

Tanítványainak kezdeményezésére szoborpályázatot írt ki az önkormányzat és az alkotást jövő év elején avatják fel a Dóm téri szabadtéri színpad tőszomszédságában a nemzeti panteonban. Vaszy a kolozsvári zenei operatársulat vezetőjeként 1944-ben menekült Magyarországra. Néhány hetes budapesti kitérő után Szegeden telepedett

Még tartott a második világháború, amikor a Tisza-partján megalakította az opera tagozatot és a Kolozsvárról jött énekesekkel együtt elindította a zenei életet. Hamar felfigyelt az ország a szegedi kezdeményezésre, sőt a vidéki opera a hatvanas években már olyan rangot vívott ki, hogy egy-egy bemutatóra Budapestről indult különvonat.

Vaszy pártalan gazdag életműve nemcsak abban csúcsosodik ki, hogy az elfeledett nagy klasszikusok műveit beemelte a nemzeti operajátszás repertoárjába, mint például a Nabuccót. Zenepedagógiai tevékenysége is felejthetetlen. Sok nagy énekest ő nevelt ki, jóvoltukból a szegedi előadások vetélkedtek a budapesti Opera színvonalával. A zene generálisának hiányát azért is egyre jobban érzik a szegedi operarajongók, mert az utóbbi évek belső színházi harcai a társulatot meggyengítették. Egyébként a tervek szerint Vaszyról hamarosan teret is elneveznek.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény. A hagyományos szombat esti zenés gyertyaúsztatás mellett számtalan, a Duna köré szerveződő játék, táncház, koncert - többek között a Muzsikás, Vujicsics Együttes, Zuboly, Guca Partyzans, Dalabai, Herczku Ágnes és Nikola Parov Quartet - várja a Szentendrére látogatókat.
Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus vagyim holodenko

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.