Klasszikus

Újjáépülhet az Erkel Színház

2005.02.23. 00:00
Ajánlom
1911-ben nyílt meg a Népopera, a mai Erkel Színház elődje, amely mindmáig Budapest legnagyobb, 1935 nézőt befogadni képes színháza. 94 esztendő után elérkezett az idő, hogy a nagy múltú dalszínház megújuljon. A kulturális tárca és az Operaház magánbefektető bevonásával tervezi ezt megvalósítani.

Mozgalmas története során az Erkel volt varieté, művelődési ház, sőt mozi is, de még bokszmeccseket is rendeztek itt az 1930-as években. Ugyanakkor számos világhírű művész lépett fel színpadán, többek között Fjodor Saljapin, Baniamino Gigli, Maria Jeritza, Placido Domingo, Luciano Pavarotti, José Carreras, valamint a milánói Scala együttese, a Bécsi Filharmonikusok, a párizsi Opera Comique társulata, de még egy japán kabuki-együttes is. Hangversenyt adott itt Bartók Béla, Bruno Walter, Toscanini és Furtwängler; itt vezényelte Josephin hercegnő című operettjének premierjét Kálmán Imre, és ebben az épületben kezdte pályafutását a későbbi neves karmester, Reiner Frigyes. A színház újjáépítésével a kulturális kormányzat és az Operaház a dalszínház legnemesebb hagyományait kívánja folytatni, és egyben méltó környezetet kívánnak teremteni az évtizedek óta magas színvonalú művészi munkához.

A legteljesebb korszerűsítés az Erkel Színháznak arra a részére vár, amelyet a közönség egyébként nem lát: ez az üzemi terület, a jelenlegi vasfüggöny mögötti teljes épületrész, amelynek színpadtechnikája ég a múlt század első feléből származik. Az épület közönségforgalmi része, fűtési rendszere is felújításra szorul. A megújult színházhoz föld alatti parkoló építése is elengedhetetlen.

A kormányzat nem tudja költségvetési forrásból biztosítani a beruházáshoz szükséges pénzt, ezért Public Private Partnership (PPP) keretében születik meg egy közcélú, ám piaci alapon működő beruházás, amelynek pénzügyi fedezetét általában teljes egészében a magánbefektető adja. Az elkészült beruházás eredményét a magánbefektető üzemelteti saját kockázatára, az állam pedig a használatért díjat fizet, amely kiszámítható üzleti működést tesz lehetővé.

Az Erkel Színház PPP projektjéhez először fel kell mérni, milyen mértékben érdeklődnek magánbefektetők a beruházás iránt, hogyan képzelik el azt, hogyan működtetnék és hasznosítanák az épületet: mely funkciókat tartanák meg, és milyen újakkal egészítenék ki azokat. Az előpályázat eredményeként a kiírók nem konkrét ajánlatokra számítanak, hanem a potenciális partnerek érdeklődését mérik fel: arra kíváncsiak, a befektetők milyen hasznosítási és üzemeltetési szerkezetben képzelik el e felújítást és a majdani működtetést. Az előpályázatot 2005 márciusában értékelik, ezt követően döntik majd el, hogy a felújítás pontosan milyen konstrukcióban valósítható meg. Ennek alapján kerülhet sor a PPP pályázat kiírására, amelynek eredményeképpen legkorábban 2006 elején kezdődhet meg a beruházás, és 2007-re készülhet el a felújított és kibővült előadó-művészeti létesítményeket magába foglaló épület.

A pályázathoz szükséges dokumentáció tartalmazza a pályázók tájékoztatására szolgáló adatokat az Erkel Színház épületéről, műszaki állapotáról, az esetleges használati terhekről, valamint a pályázat további ütemezését. A dokumentáció ára 100 000 forint, amely a jelentkezési időszak végéig vehető át a Magyar Állami Operaház titkárságán (1061 Budapest, Andrássy út 22.)

A pályázaton történő részvételre 2005. március 16-ig lehet jelentkezni. A pályázatok beadási határideje 2005. április 14. 16 óra.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

A mi Chicagónk

A Chicago a minőségi szórakoztatóipar egy legsikerültebb darabja. Nem azért persze, mert igen jól meg van csinálva. Inkább azért, mert jól ki van találva. Nemcsak a társadalmat leplezi le, de önmagát is. Alföldi Róbert rendezésében, a Kultúrbrigád és az Átrium előadásában pedig a mi, honi állapotainkat is.
Klasszikus

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Bérczes, Elsässer, Tóth Vera

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 14-én lesz hallható a 92.1-en.
Vizuál

Frida hétfőnként is fogad

A nagy érdeklődésre való tekintettel július harmadik hetétől hétfőnként is látogatható a Nemzeti Galériában a Frida Kahlo-kiállítás.
Jazz/World

Igazi riport egy marokkói popfesztiválról

Essauriában, a Gnawa és Világzene Fesztiválon járt szerzőnk, ahonnan egészen ambivalens érzésekkel távozott.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.
Klasszikus magazin

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Klasszikus építészet

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Bérczes, Elsässer, Tóth Vera

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 14-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus ajánló

Kocsis Krisztián is fellép a Balatonnál

A MOL által támogatott tehetségek, illetve Kovács Gergely, Érdi Tamás és Kocsis Krisztián ingyenesen látogatható koncertjeivel folytatódik a Klassz a pARTon! fesztivál.