Klasszikus

Újjáépülhet az Erkel Színház

2005.02.23. 00:00
Ajánlom
1911-ben nyílt meg a Népopera, a mai Erkel Színház elődje, amely mindmáig Budapest legnagyobb, 1935 nézőt befogadni képes színháza. 94 esztendő után elérkezett az idő, hogy a nagy múltú dalszínház megújuljon. A kulturális tárca és az Operaház magánbefektető bevonásával tervezi ezt megvalósítani.

Mozgalmas története során az Erkel volt varieté, művelődési ház, sőt mozi is, de még bokszmeccseket is rendeztek itt az 1930-as években. Ugyanakkor számos világhírű művész lépett fel színpadán, többek között Fjodor Saljapin, Baniamino Gigli, Maria Jeritza, Placido Domingo, Luciano Pavarotti, José Carreras, valamint a milánói Scala együttese, a Bécsi Filharmonikusok, a párizsi Opera Comique társulata, de még egy japán kabuki-együttes is. Hangversenyt adott itt Bartók Béla, Bruno Walter, Toscanini és Furtwängler; itt vezényelte Josephin hercegnő című operettjének premierjét Kálmán Imre, és ebben az épületben kezdte pályafutását a későbbi neves karmester, Reiner Frigyes. A színház újjáépítésével a kulturális kormányzat és az Operaház a dalszínház legnemesebb hagyományait kívánja folytatni, és egyben méltó környezetet kívánnak teremteni az évtizedek óta magas színvonalú művészi munkához.

A legteljesebb korszerűsítés az Erkel Színháznak arra a részére vár, amelyet a közönség egyébként nem lát: ez az üzemi terület, a jelenlegi vasfüggöny mögötti teljes épületrész, amelynek színpadtechnikája ég a múlt század első feléből származik. Az épület közönségforgalmi része, fűtési rendszere is felújításra szorul. A megújult színházhoz föld alatti parkoló építése is elengedhetetlen.

A kormányzat nem tudja költségvetési forrásból biztosítani a beruházáshoz szükséges pénzt, ezért Public Private Partnership (PPP) keretében születik meg egy közcélú, ám piaci alapon működő beruházás, amelynek pénzügyi fedezetét általában teljes egészében a magánbefektető adja. Az elkészült beruházás eredményét a magánbefektető üzemelteti saját kockázatára, az állam pedig a használatért díjat fizet, amely kiszámítható üzleti működést tesz lehetővé.

Az Erkel Színház PPP projektjéhez először fel kell mérni, milyen mértékben érdeklődnek magánbefektetők a beruházás iránt, hogyan képzelik el azt, hogyan működtetnék és hasznosítanák az épületet: mely funkciókat tartanák meg, és milyen újakkal egészítenék ki azokat. Az előpályázat eredményeként a kiírók nem konkrét ajánlatokra számítanak, hanem a potenciális partnerek érdeklődését mérik fel: arra kíváncsiak, a befektetők milyen hasznosítási és üzemeltetési szerkezetben képzelik el e felújítást és a majdani működtetést. Az előpályázatot 2005 márciusában értékelik, ezt követően döntik majd el, hogy a felújítás pontosan milyen konstrukcióban valósítható meg. Ennek alapján kerülhet sor a PPP pályázat kiírására, amelynek eredményeképpen legkorábban 2006 elején kezdődhet meg a beruházás, és 2007-re készülhet el a felújított és kibővült előadó-művészeti létesítményeket magába foglaló épület.

A pályázathoz szükséges dokumentáció tartalmazza a pályázók tájékoztatására szolgáló adatokat az Erkel Színház épületéről, műszaki állapotáról, az esetleges használati terhekről, valamint a pályázat további ütemezését. A dokumentáció ára 100 000 forint, amely a jelentkezési időszak végéig vehető át a Magyar Állami Operaház titkárságán (1061 Budapest, Andrássy út 22.)

A pályázaton történő részvételre 2005. március 16-ig lehet jelentkezni. A pályázatok beadási határideje 2005. április 14. 16 óra.

Programkereső

Legolvasottabb

Tánc

Tejbe mártott testek

Új weboldallal jelentkezett a Győri Balett, a honlaphoz tartozó rendhagyó társulati fotókat a csapat egyik táncművésze, Jekli Zoltán készítette.
Klasszikus

Újabb három évig Szinetár Miklós az Opera Örökös Tagjainak elnöke

A neves rendezőt, a Tagság jelenlegi elnökét október 12-én, az Eiffel Műhelyházban tartott közgyűlésen választották újra
Klasszikus

Ismerje meg Bella Máté új művét! – VIDEÓ

Bella Máté Titan című művét Szentpáli Roland mutatta be az Óbudai Társaskörben, 2021. szeptember 30-án, a 34. Minifesztivál – Magyar Kortárs Zenei Körkép koncertsorozatában. Videónkban a két művész mesélt a darabról.
Színház

Ókori kérdések a mában – antik drámákból merít a Katona József Színház új előadása

Tarnóczi Jakab Varga Zsófia dramaturggal Aiszkhülosz, Euripidész és Szophoklész műveit emelte át a mába – vagy ha pontosak szeretnénk lenni: a jelent húzta rá a most is aktuális ókori történetekre.
Vizuál

KÉP-regény: Postaládák

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a postaládák mögött megbújó történelemről mesélt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Újabb három évig Szinetár Miklós az Opera Örökös Tagjainak elnöke

A neves rendezőt, a Tagság jelenlegi elnökét október 12-én, az Eiffel Műhelyházban tartott közgyűlésen választották újra
Klasszikus videó

Ismerje meg Bella Máté új művét! – VIDEÓ

Bella Máté Titan című művét Szentpáli Roland mutatta be az Óbudai Társaskörben, 2021. szeptember 30-án, a 34. Minifesztivál – Magyar Kortárs Zenei Körkép koncertsorozatában. Videónkban a két művész mesélt a darabról.
Klasszikus ajánló

Vidovszky László-est a Zeneakadémián

Vidovszky László korai munkásságát mutatja be az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál, abszurd hanghatásokat felvonultató zenemű, kamaraopera és filmvetítés is szerepel a programban.
Klasszikus ajánló

Cziffra György századik születésnapját ünnepli a zenészvilág

Két különleges koncerttel, kiállítással, külföldi programokkal folytatódik a Cziffra György-emlékév, a zongoraművész századik születésnapján Eötvös Péter erre az alkalomra írt műve is elhangzik
Klasszikus beszámoló

Zeneszerzők párbeszéde – Beszélgetés Georges Aperghisszel

Az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány zeneszerző-beszélgetései, a mustMEET Composers sorozat legújabb vendége a görög származású zenés színházi alkotó, Georges Aperghis volt.