Klasszikus

Újra a Zeneakadémián a Ránki család

2013.06.18. 15:44
Ajánlom
Ránki Dezső és Klukon Edit oldalán fiuk, Fülöp is fellép a Zeneakadémia Nagytermében 2013. október 27-én.

Családi programnak is nevezhetnénk a Ránki-család hangversenyét, hiszen a művészházaspár nagytehetségű muzsikusgyermekével lép színpadra. Még a Zeneakadémia felújítása előtt, 2007-ben csodagyermekként mutatkozott be a Nagyterem színpadán Ránki Dezső és Klukon Edit kisebbik fia, a kívül-belül megújuló Liszt Ferenc téri épületbe pedig immár egy tizennyolcadik életévébe lépett, zongoraművészként is egyre érettebb fiatalember tér vissza szülei oldalán - az újranyitást követő első nyilvános koncertek egyikén.

Ránki Fülöppel hamarosan interjút olvashatnak a Fidelio.hu-n, szüleit azonban aligha kell bemutatni, elvégre több mint négy évtizede meghatározó szereplői a hazai zenei szcénának. Hallgatóbarát intellektualitása, fölényes technikai tudása és szinte páratlan érzékenysége a legnagyobb zongoraművészek sorába emeli Ránki Dezsőt, Klukon Edittel közösen életre hívott négykezes, illetve kétzongorás közös produkcióikat a tökéletes összhang és egymásra hangoltság jellemzi - immár közel húsz éve.

A Ránki család zeneakadémiai koncertjének zenei alapanyagát, illetve apropóját szolgáltató zeneszerző, Dukay Barnabás is már-már rokonnak tekinthető - ha vér szerint nem is, zenei szempontból mindenképp. Művészetük közös jellemzője ugyanis egyfajta ihletett időtlenség, Dukay esetében a zenei idő konvencionális szabályainak elhagyására is kiterjesztve a kifejezés értelmezési tartományát. A zeneszerző meditatív művei - különösen Ránkiék előadásában - transzállapotba képesek hozni a hallgatót, és ez a transzcendens élmény köti össze Dukay műveit a programban megidézett Bach-, Couperin- és Liszt-darabokkal is.

Az október 27-én megrendezendő koncert részletes műsora ide kattintva található meg, a néhány nappal korábban újranyitó Zeneakadémia teljes 2013-as programkínálatát pedig ezt a linket követve keressék a Fidelio.hu programkeresőjében. A jegyvásárlás címkével ellátott koncertekre már elindult a belépők árusítása, de aki inkább személyesen váltana jegyet, a Zeneakadémia Koncertközpont ideiglenes jegyirodájában, az Írók Boltjában, vagy a Libri könyvesboltokban válogathat a kínálatból.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Tánc

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Jazz/World

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Tánc

Vági Bence cirkuszrendezését dicsérik Skóciában

A hét ukrán artistát felvonultató My Land című produkció az Edingburh Fringe Fesztivál közönségét már meggyőzte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus jótékonyság

Érdi Tamás látássérültek javára koncertezik a Zeneakadémián

Harminc éves a „Szól a szív” Alapítvány, amely számos alkalommal segítette a Vakok Iskoláját, amelynek Érdi Tamás egykor tanulója volt. Szeptember 18-án jótékonysági koncertet rendeznek a Zeneakadémián, nem drága a belépőjegy, de jó célt szolgál.
Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.