Klasszikus

Újra a Zeneakadémián a Ránki család

2013.06.18. 15:44
Ajánlom
Ránki Dezső és Klukon Edit oldalán fiuk, Fülöp is fellép a Zeneakadémia Nagytermében 2013. október 27-én.

Családi programnak is nevezhetnénk a Ránki-család hangversenyét, hiszen a művészházaspár nagytehetségű muzsikusgyermekével lép színpadra. Még a Zeneakadémia felújítása előtt, 2007-ben csodagyermekként mutatkozott be a Nagyterem színpadán Ránki Dezső és Klukon Edit kisebbik fia, a kívül-belül megújuló Liszt Ferenc téri épületbe pedig immár egy tizennyolcadik életévébe lépett, zongoraművészként is egyre érettebb fiatalember tér vissza szülei oldalán - az újranyitást követő első nyilvános koncertek egyikén.

Ránki Fülöppel hamarosan interjút olvashatnak a Fidelio.hu-n, szüleit azonban aligha kell bemutatni, elvégre több mint négy évtizede meghatározó szereplői a hazai zenei szcénának. Hallgatóbarát intellektualitása, fölényes technikai tudása és szinte páratlan érzékenysége a legnagyobb zongoraművészek sorába emeli Ránki Dezsőt, Klukon Edittel közösen életre hívott négykezes, illetve kétzongorás közös produkcióikat a tökéletes összhang és egymásra hangoltság jellemzi - immár közel húsz éve.

A Ránki család zeneakadémiai koncertjének zenei alapanyagát, illetve apropóját szolgáltató zeneszerző, Dukay Barnabás is már-már rokonnak tekinthető - ha vér szerint nem is, zenei szempontból mindenképp. Művészetük közös jellemzője ugyanis egyfajta ihletett időtlenség, Dukay esetében a zenei idő konvencionális szabályainak elhagyására is kiterjesztve a kifejezés értelmezési tartományát. A zeneszerző meditatív művei - különösen Ránkiék előadásában - transzállapotba képesek hozni a hallgatót, és ez a transzcendens élmény köti össze Dukay műveit a programban megidézett Bach-, Couperin- és Liszt-darabokkal is.

Az október 27-én megrendezendő koncert részletes műsora ide kattintva található meg, a néhány nappal korábban újranyitó Zeneakadémia teljes 2013-as programkínálatát pedig ezt a linket követve keressék a Fidelio.hu programkeresőjében. A jegyvásárlás címkével ellátott koncertekre már elindult a belépők árusítása, de aki inkább személyesen váltana jegyet, a Zeneakadémia Koncertközpont ideiglenes jegyirodájában, az Írók Boltjában, vagy a Libri könyvesboltokban válogathat a kínálatból.

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

Újra színpadon - Így élték meg a művészek a visszatérést

A pandémia miatti leállás során nemcsak mi, nézők szoktunk el a személyes kulturális élményektől, de bizony a művészeknek is újra kellett tanulniuk a színpadi jelenlétet és a közönséggel történő találkozást. Ennek a folyamatnak a lelki oldaláról kérdeztük őket.
Klasszikus

Zenei utazás Mozarttól Josef Sukig

Álmodozó nyári éjjel címmel július 29-én szabadtéri koncertet az Anima Musicae Kamarazenekar, az Óbudai Társaskör kertjében. A műsorban elhangzanak Mendelssohn, Mozart, Hugo Wolf és Josef Suk művei is, valamint vendégművészként fellép Horgas Eszter és Polónyi Ágnes.
Tánc

Elhunyt Axt Lászlóné Ibolya artistaművész

71. életévében elhunyt Axt Lászlóné Ibolya világhírű artistaművész, akit a Fővárosi Nagycirkusz társulata fájó szívvel búcsúztat.
Zenés színház

Sztárgála és jótékonysági nap Patricia Petibonnal és Lawrence Brownlee-val az Opera Eiffel Műhelyházában

2021. augusztus 21-én 19:00 órától a kivételes francia koloratúrszoprán, Patricia Petibon és a legkeresettebb amerikai bel canto tenor, Lawrence Brownlee ad szabadtéri koncertet az Opera Eiffel Műhelyházának parkjában.
Zenés színház

Kazinczy Ferenc fiáról készít előadást a Madách Színház

Derzsi György és Meskó Zsolt darabja, a Kazinczy, a tizenötödik nyerte a III. Madách Musical Pályázatot, melyet a teátrum műsorra tűz a 2021/22-es évadban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Zenei utazás Mozarttól Josef Sukig

Álmodozó nyári éjjel címmel július 29-én szabadtéri koncertet az Anima Musicae Kamarazenekar, az Óbudai Társaskör kertjében. A műsorban elhangzanak Mendelssohn, Mozart, Hugo Wolf és Josef Suk művei is, valamint vendégművészként fellép Horgas Eszter és Polónyi Ágnes.
Klasszikus arcus temporum

Középpontban Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága Pannonhalmán

Augusztus 27-29. között rendezik meg az Arcus Temporum Pannonhalmi Kortárs Művészeti Fesztivált, amelynek zenei gerincét idén Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága adja. A programot Klukon Edit és Ránki Dezső művészházaspár állított össze. 
Klasszikus ajánló

A természet, a mozgás és a művészet egysége

Idén nyolcadik alkalommal rendezik meg a Természet Operaháza Tisza-tavi Fesztivált július 30. és augusztus 1. között.
Klasszikus interjú

Herboly Domonkos: „Még jobban megbecsüljük a közönséget”

Megpróbáltatásokkal teli koncertévad van mögöttünk, ami az ország első számú együtteseit is próbára tette, szakmailag és lelkileg egyaránt. A Nemzeti Filharmonikusok főigazgatójával, Herboly Domonkossal beszélgettünk a tapasztalatokról és a következő évadra vonatkozó terveikről.
Klasszikus hír

Zongorabillentyűzetet formázó virágkompozíció Cziffra György tiszteletére

A Cziffra György-emlékév keretében különleges virágkompozíciót készített a FŐKERT Nonprofit Zrt a Szent István Parkba.