Klasszikus

Újra bemutatkozik a legfiatalabb zeneszerző-generáció

2006.02.23. 00:00
Ajánlom
Az Ifjúsági Kortárs Zenei Estek, a fiatal zenész- és zeneszerzőgárda fesztiválja harmadszorra jelentkezik 2006. március 3-5. között. Az Óbudai Társaskörben esténként 19 órai kezdettel tizenkét fiatal zeneszerző művei hangzanak el.

Idén először a kortárs zenei koncertek közönsége is aktívan részt vehet a fesztivál menetében. Az első két esten leteheti voksát a neki legjobban tetsző mű mellé, így a legtöbb szavazatot kapott darab szerzője a rendezvény végén hazaviheti az Ifjúsági Kortárs Zenei Estek Közönségdíját. A harmadik esten Kreatív zenei gyakorlatok címmel Sáry László zeneszerző tart interaktív előadást a zenéről, zeneértésről, amely mind a zenében járatlan, mind a komoly zenei képzettséggel rendelkezők számára is érdekesnek, élvezetesnek ígérkezik. Ezután a közönség által legjobbnak tartott három művet ismételten bemutatják.

A kamaraesteket idén is elismert zeneszerzők nyitják meg: első napon Hollós Máté, a második napon Serei Zsolt a rendezvény meghívottja. A néhány, a fesztivál közönsége előtt még ismeretlenebb alkotó mellett újra hallhatjuk azoknak a fiatal zeneszerzőknek a darabjait, akik nemcsak az elmúlt Ifjúsági Kortárs Zenei Esteken, hanem egyéb rangos zenei fesztiválon, rendezvényen is komoly sikereket értek el, mint például Zombola Péter, Meskó Ilona, Horváth Márton Levente vagy Sztojanov Georgi. Az előadói gárda is olyan fiatal és elismert művészekkel büszkélkedhet, mint Banda Ádám, Palya Bea, Félegyházi Károly, Bodrogi Éva vagy Baranyai Piroska.

A 2004-ben született rendezvény küldetése, hogy a mai zenét sajátjuknak tekintő, kiemelkedő fiatal hangszeres előadók révén a szélesebb közönség is megismerkedhessen az ifjú és feltörekvő zeneszerzők műveivel. A szervező és ötletgazda továbbra is a két fiatal fuvolaművész, Győri Noémi és Madaras Gergely, akik minden évben előadóként is részt vesznek a koncerteken. Az elmúlt két esztendőben a kortárs zenei eseményekhez képest szokatlanul nagy számú közönség soraiban nemcsak a szakmabeliek (zeneszerzők, zenészek, kritikusok), hanem a szélesebb értelemben vett, klasszikus koncertekre járó közönség is megjelent. A folytatást a fiatal muzsikusok mellett mind az idősebb zeneszerzők, mind a közönség proponálta, ezzel megteremtve egy olyan fórumot, ahol a fiatalabb, tehetséges zenészek és zeneszerzők egymás művészetére építve, színvonalasan bemutatkozhatnak.

A koncertekre való felkészülés során a hangszeres zenészek szorosabb kapcsolatot alakítanak ki egymással, és megismerkedhetnek egymás művészetével. Emellett a zeneszerzők a próbák alatt komoly szakmai instrukciókban részesítik az előadókat, akiknek így a kortárs repertoárhoz kapcsolódó hangszeres tudásuk nagyban bővül.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Több ezer aláíró követeli Demeter Szilárd lemondását

Miután holokausztrelativizáló publicisztikát közölt Soros György nevének tízszeri említésével az Origón, számos szervezet és ismert értelmiségi lemondásra szólítja fel a PIM főigazgatóját
Színház

Jogsértő lett volna a félév semmissé tétele, de segít Vidnyánszkynak az éj leple alatt kiadott kormányrendelet

Hiába állítják az SZFE hallgatói, hogy az egyeztetés nélkül kinevezett kuratóriumnak nem áll jogában felfüggeszteni az oktatást, Vidnyánszkyék könnyedén megtehetik ezt a kormány friss rendeletének segítségével.
Jazz/World

Az LGT legjobb számai „csíkosítva” – Itt a Csík Zenekar új lemeze

A Locomotiv GT előtt tiszteleg A dal a miénk című új lemezével a Csík Zenekar. A rockszámok népzenei ihletésű átdolgozásairól is ismert együttes friss albumán közreműködött Presser Gábor, Karácsony János és Kovács Kati.
Színház

Csak akkor tanítanak, ha orvoslatot kap az egyetem autonómiája

Nem az egyetem hivatalos honlapján, hanem a Független Szabad Egyetem közösségi oldalon tették közzé az SZFE tanárai, kik indítanának osztályt a következő tanévben.
Jazz/World

Azt követik, amit Debussy követett – Páros interjú Harcsa Veronikával és Razvaljajeva Anasztáziával

Egy hárfaművész, egy jazzénekes és elektronikus művész – nem szokványos felállás Debussy zenéjéhez. Új lemezük apropóján Harcsa Veronikával és Razvaljajeva Anasztáziával beszélgettünk. Mit tanultak egymástól, mennyiben járnak különböző és párhuzamos ösvényeken?

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus online közvetítés

Online koncertek a Filharmónia Magyarországtól

A 17 éves zongorista Bach, Beethoven és Schumann műveit adja elő a pécsi Kodály Központban. A Filharmónia Magyarország közvetítéseit ajánljuk.
Klasszikus hír

Japán zeneszerző nyerte idén a Zeneakadémia Bartók Világversenyét

Sinszuke Okamoto nyerte el idén a komponistáknak meghirdetett Bartók Világverseny első díját. A győztes mű szerepel majd a 2021-es, vonósnégyes formációknak szóló megmérettetésen is.
Klasszikus gyász

Elhunyt Terényi Ede erdélyi magyar zeneszerző

Elhunyt 85 éves korában Terényi Ede Erkel Ferenc-díjas romániai magyar zeneszerző, zenetudós, aki az egyik legjátszottabb alkotónak számít az erdélyi magyar zeneszerzők között.
Klasszikus Live

Egy nap Beethovennel – Élő közvetítés a Concerto Budapesttel

Beethoven születésének 250. évfordulója alkalmából a zeneszerző művei szólalnak meg a Concerto Budapest előadásában szombaton a Zeneakadémián, a három hangversenyt online követheti a közönség.
Klasszikus hír

Átadták a Junior Prima Díjakat zeneművészet kategóriában

Idén is tíz fiatal tehetség vehette át a Junior Prima Díjat zeneművészet kategóriában csütörtökön, a járvány miatt online közvetített díjátadón.