Klasszikus

Újra bemutatkozik a legfiatalabb zeneszerző-generáció

2006.02.23. 00:00
Ajánlom
Az Ifjúsági Kortárs Zenei Estek, a fiatal zenész- és zeneszerzőgárda fesztiválja harmadszorra jelentkezik 2006. március 3-5. között. Az Óbudai Társaskörben esténként 19 órai kezdettel tizenkét fiatal zeneszerző művei hangzanak el.

Idén először a kortárs zenei koncertek közönsége is aktívan részt vehet a fesztivál menetében. Az első két esten leteheti voksát a neki legjobban tetsző mű mellé, így a legtöbb szavazatot kapott darab szerzője a rendezvény végén hazaviheti az Ifjúsági Kortárs Zenei Estek Közönségdíját. A harmadik esten Kreatív zenei gyakorlatok címmel Sáry László zeneszerző tart interaktív előadást a zenéről, zeneértésről, amely mind a zenében járatlan, mind a komoly zenei képzettséggel rendelkezők számára is érdekesnek, élvezetesnek ígérkezik. Ezután a közönség által legjobbnak tartott három művet ismételten bemutatják.

A kamaraesteket idén is elismert zeneszerzők nyitják meg: első napon Hollós Máté, a második napon Serei Zsolt a rendezvény meghívottja. A néhány, a fesztivál közönsége előtt még ismeretlenebb alkotó mellett újra hallhatjuk azoknak a fiatal zeneszerzőknek a darabjait, akik nemcsak az elmúlt Ifjúsági Kortárs Zenei Esteken, hanem egyéb rangos zenei fesztiválon, rendezvényen is komoly sikereket értek el, mint például Zombola Péter, Meskó Ilona, Horváth Márton Levente vagy Sztojanov Georgi. Az előadói gárda is olyan fiatal és elismert művészekkel büszkélkedhet, mint Banda Ádám, Palya Bea, Félegyházi Károly, Bodrogi Éva vagy Baranyai Piroska.

A 2004-ben született rendezvény küldetése, hogy a mai zenét sajátjuknak tekintő, kiemelkedő fiatal hangszeres előadók révén a szélesebb közönség is megismerkedhessen az ifjú és feltörekvő zeneszerzők műveivel. A szervező és ötletgazda továbbra is a két fiatal fuvolaművész, Győri Noémi és Madaras Gergely, akik minden évben előadóként is részt vesznek a koncerteken. Az elmúlt két esztendőben a kortárs zenei eseményekhez képest szokatlanul nagy számú közönség soraiban nemcsak a szakmabeliek (zeneszerzők, zenészek, kritikusok), hanem a szélesebb értelemben vett, klasszikus koncertekre járó közönség is megjelent. A folytatást a fiatal muzsikusok mellett mind az idősebb zeneszerzők, mind a közönség proponálta, ezzel megteremtve egy olyan fórumot, ahol a fiatalabb, tehetséges zenészek és zeneszerzők egymás művészetére építve, színvonalasan bemutatkozhatnak.

A koncertekre való felkészülés során a hangszeres zenészek szorosabb kapcsolatot alakítanak ki egymással, és megismerkedhetnek egymás művészetével. Emellett a zeneszerzők a próbák alatt komoly szakmai instrukciókban részesítik az előadókat, akiknek így a kortárs repertoárhoz kapcsolódó hangszeres tudásuk nagyban bővül.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.
Klasszikus interjú

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény.