Klasszikus

Újra benépesül a Völgy

Művészetek Völgye elnevezésű összművészeti fesztivál szombaton kezdődik és jövő vasárnapig tart. Kapolcson, Taliándörögdön, Öcsön, Pulán, Vigántpetenden, Monostorapátiban láthatnak az érdeklődők színházi előadásokat, kiállításokat, hallgathatnak koncerteket, nézhetnek filmeket. A Krétakör Színház például hétfőn este Monostorapátiban munkabemutatót tart legújabb produkciójából, a Feketeországból.

Szombaton, ahogy az elmúlt években is, nyilván csurig telik a Balaton-felvidék festői völgye, amelyet a legtöbben már csak a Völgynek hívnak. A fő kérdés az, hogy bedugul-e, elakad-e a forgalom, beférnek-e a látogatók azokra a programokra, amelyeket kiválasztottak, órákkal előbb oda kell-e menniük, hogy helyet kapjanak. Lehet-e pihenni, vagy a parkolási, sorbaállási gondok elrontják a hangulatot? Látogatnak-e politikusok – netán egyetlen előadást sem megnézve – önpropagandisztikus céllal, a sajtót előre értesítve, az elvileg politikamentes Völgybe? Nem fogy-e el az étel az éttermekben, amelyekben a szeszes ital valahogy soha nem apad ki? Áll-e cigarettásbódé Kapolcs főterén? Jár-e elégszer és kiismerhető időközökben a falvakat összekötő Csigabusz? Mi marad az eredeti szép elképzelésekből, amikor falusi és városi kultúra, emberek meghitten találkoztak egymással? Milyen irányba változik, és "túlcsordul-e" a Völgy, amelynek a rendezvényeire és sok valóban színvonalas eseményére örvendetesen nagy a kereslet. Előzetes kérdések az elmúlt esztendők tapasztalatai alapján. Az nyilvánvaló, hogy a Völgyben sokan jól érzik magukat, mind többen jönnek, de a látogatók számának növekedése nem biztos, hogy egyenes arányban van a színvonal növekedésével. A puding próbája az evés. Ezért ízelítőt adunk az idei programokból, ki-ki válogasson belőlük kedvére.

Könnyűzenei koncertek terén idén is Öcs község kőfejtője ígéri a legnevesebb előadókat. Az egzotikus helyszínen föllép többek között az EmilRulez!, a Kispál és a Borz, a Sziámi, Lajkó Félix és zenekara, Varga Zsuzsa és az Anima Sound System, valamint a Hobo Blues Band. Mindezek mellett Öcsön lesz orgonabemutató, környezetvédelmi játszóház, diaporámaest, filmvetítések és barlangkutató iskola.

Kapolcs ad otthont az élő mesterségek műhelyének és az Írók a fák alatt című rendezvénysorozatnak. Délelőttönként a Balaton-felvidéki Nemzeti Park filmjeiből készült válogatás várja az érdeklődőket a Csigaházban. Kapolcson lesz megtalálható a hangszerkészítők zenepavilonja is, ahol népi fúvós hangszereket mutatnak be. Pálffy István interaktív fotókiállítása a kapolcsi kastélyban várja az érdeklődőket, akik számítógépen tekinthetik meg a képeket és a nekik tetszőt ki is nyomtathatják. A faluban a dzsessz-színpadon föllép a Hot Jazz Band, Dés László pedig ott tartja Metszetek című lemezbemutató koncertjét.

Taliándörögdön zenél majd a Hétrét, a Garabonciás és a Fonó zenekar. Mindennap tánctanítást és táncházat tartanak, éjféltől pedig közös zenélésre várják a virrasztókat. Lesz tejföl- és túrókészítés kóstolóval, pörköltfőző verseny, és ott tartják a Reneszánsz lankák című rendezvénysorozatot, melynek keretében föllép az Erkel Ferenc Néptáncegyüttes, és Kobzos Kiss Tamás tart énekmondó koncertet.

Pulán a völgyborverseny mellett számos zenei programmal várják a látogatókat. Zenél a Szegedi Gitárkvartett, lesz Operett-koncert, föllép az Egy Kiss Erzsi Zene és a Balázs Elemér Group. Pulán ezek mellett filmeket vetítenek esténként, így Antal Nimród Kontroll, Jancsó Miklós Mohácsi vész és Janisch Attila Másnap című alkotásait lehet majd megnézni.

Vigántpetenden első nap éjjel csillagászati előadás lesz, utána pedig távcsövekkel kémlelhetik az eget a résztvevők. Németh Gábor tart harmonikakoncertet, szerdán délelőtt pedig össznépi szabadtéri kemenceépítés lesz az udvaron.

A Krétakör színházi előadásával, cirkusziskolával, Steve Reichhel és Belga-koncerttel várja az érdeklődőket Monostorapáti. Szombaton madármegfigyelés lesz, hétfőn csángó énekek, balladák zendülnek föl a Guzsajasban, kedden pedig a Szekszárdi Gitárkvartett lép színpadra.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Novák Ferenc "Tata": Egyszer csak rájöttünk, hogy a Táncszínház nem a miénk

Elkészült a Nemzeti Táncszínház épülete, aztán kiderült, hogy nem is az övék. „Megalázó volt” – mondta az ügyről Novák Ferenc „Tata” Kossuth-díjas koreográfus.
Klasszikus

Hiphopra gyúrja a zongorát, és kavicsot dob a klasszikus zene állóvizébe

Chloe Flower az idei Grammy-gálán tűnt fel, most pedig leszerződtette a Sony. Nem, nem klasszikus zenész a szó szoros értelmében, de a hiphopban is előny lehet, ha egy zongoraművész a Juilliard Schoolban tanult.
Vizuál

14 érdekesség Rembrandt épp restaurálás alatt álló Éjjeli őrjáratáról

A Rijks Múzeum július elején megkezdte a festmény nyílt színi restaurálását. A projektet online és a helyszínen is nyomon követhetik az érdeklődők. Ennek apropóján összegyűjtöttünk néhány izgalmas tényt a képről.
Zenés színház

Ezek Renée Fleming kedvenc szopránáriái

Az egyik legnépszerűbb amerikai operaénekes, Renée Fleming hat kedves áriáját gyűjtötte össze. Meglepő, de hiányzik egy nagyon fontos darab a listáról.
Klasszikus

Egy este a hangszerek királynőjével: jön az Orgonák Éjszakája

Első alkalommal lesz olyan, hogy Orgonák Éjszakája. Mégpedig július 20-án, országszerte, és a Filharmónia Magyarország szervezésében.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Holnap kezdődik a Fesztivál Akadémia a Zeneakadémián

A Budapest legszebb helyszínein július 20. és 28. között zajló kamarazenei fesztiválon hét esti nagy koncert, mesterkurzusok, ingyenes előadások, nemzetközi hegedűverseny és számtalan kísérőprogram várja az érdeklődőket.
Klasszikus ajánló

Mélyreható érzések a Vajdahunyadvárban!

A Budapesti Vonósok idén is különleges műsorral készül a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztiválra. Július 25-án egy érzelemgazdag koncertet hallhatunk a világszínvonalú kamarazenekartól a Vajdahunyadvár reneszánsz kertjében.
Klasszikus magazin

Hiphopra gyúrja a zongorát, és kavicsot dob a klasszikus zene állóvizébe

Chloe Flower az idei Grammy-gálán tűnt fel, most pedig leszerződtette a Sony. Nem, nem klasszikus zenész a szó szoros értelmében, de a hiphopban is előny lehet, ha egy zongoraművész a Juilliard Schoolban tanult.
Klasszikus ajánló

Sok Bachot hallhat majd a Veszprémi Régizenei Napokon

Idén is a veszprémvölgyi jezsuita templom lesz a Veszprémi Régizenei Napok helyszíne, ami július 22-én kezdődik, és hat napon át tart.
Klasszikus ajánló

Beethoven Tajvanon

Tajpeji zenekar érkezik a Duna Palotába, hogy Beethoven Sors-szimfóniája mellett klasszikus tajvani zeneszerzők műveiből játszanak.