Klasszikus

Újra benépesül a Völgy

Művészetek Völgye elnevezésű összművészeti fesztivál szombaton kezdődik és jövő vasárnapig tart. Kapolcson, Taliándörögdön, Öcsön, Pulán, Vigántpetenden, Monostorapátiban láthatnak az érdeklődők színházi előadásokat, kiállításokat, hallgathatnak koncerteket, nézhetnek filmeket. A Krétakör Színház például hétfőn este Monostorapátiban munkabemutatót tart legújabb produkciójából, a Feketeországból.

Szombaton, ahogy az elmúlt években is, nyilván csurig telik a Balaton-felvidék festői völgye, amelyet a legtöbben már csak a Völgynek hívnak. A fő kérdés az, hogy bedugul-e, elakad-e a forgalom, beférnek-e a látogatók azokra a programokra, amelyeket kiválasztottak, órákkal előbb oda kell-e menniük, hogy helyet kapjanak. Lehet-e pihenni, vagy a parkolási, sorbaállási gondok elrontják a hangulatot? Látogatnak-e politikusok – netán egyetlen előadást sem megnézve – önpropagandisztikus céllal, a sajtót előre értesítve, az elvileg politikamentes Völgybe? Nem fogy-e el az étel az éttermekben, amelyekben a szeszes ital valahogy soha nem apad ki? Áll-e cigarettásbódé Kapolcs főterén? Jár-e elégszer és kiismerhető időközökben a falvakat összekötő Csigabusz? Mi marad az eredeti szép elképzelésekből, amikor falusi és városi kultúra, emberek meghitten találkoztak egymással? Milyen irányba változik, és "túlcsordul-e" a Völgy, amelynek a rendezvényeire és sok valóban színvonalas eseményére örvendetesen nagy a kereslet. Előzetes kérdések az elmúlt esztendők tapasztalatai alapján. Az nyilvánvaló, hogy a Völgyben sokan jól érzik magukat, mind többen jönnek, de a látogatók számának növekedése nem biztos, hogy egyenes arányban van a színvonal növekedésével. A puding próbája az evés. Ezért ízelítőt adunk az idei programokból, ki-ki válogasson belőlük kedvére.

Könnyűzenei koncertek terén idén is Öcs község kőfejtője ígéri a legnevesebb előadókat. Az egzotikus helyszínen föllép többek között az EmilRulez!, a Kispál és a Borz, a Sziámi, Lajkó Félix és zenekara, Varga Zsuzsa és az Anima Sound System, valamint a Hobo Blues Band. Mindezek mellett Öcsön lesz orgonabemutató, környezetvédelmi játszóház, diaporámaest, filmvetítések és barlangkutató iskola.

Kapolcs ad otthont az élő mesterségek műhelyének és az Írók a fák alatt című rendezvénysorozatnak. Délelőttönként a Balaton-felvidéki Nemzeti Park filmjeiből készült válogatás várja az érdeklődőket a Csigaházban. Kapolcson lesz megtalálható a hangszerkészítők zenepavilonja is, ahol népi fúvós hangszereket mutatnak be. Pálffy István interaktív fotókiállítása a kapolcsi kastélyban várja az érdeklődőket, akik számítógépen tekinthetik meg a képeket és a nekik tetszőt ki is nyomtathatják. A faluban a dzsessz-színpadon föllép a Hot Jazz Band, Dés László pedig ott tartja Metszetek című lemezbemutató koncertjét.

Taliándörögdön zenél majd a Hétrét, a Garabonciás és a Fonó zenekar. Mindennap tánctanítást és táncházat tartanak, éjféltől pedig közös zenélésre várják a virrasztókat. Lesz tejföl- és túrókészítés kóstolóval, pörköltfőző verseny, és ott tartják a Reneszánsz lankák című rendezvénysorozatot, melynek keretében föllép az Erkel Ferenc Néptáncegyüttes, és Kobzos Kiss Tamás tart énekmondó koncertet.

Pulán a völgyborverseny mellett számos zenei programmal várják a látogatókat. Zenél a Szegedi Gitárkvartett, lesz Operett-koncert, föllép az Egy Kiss Erzsi Zene és a Balázs Elemér Group. Pulán ezek mellett filmeket vetítenek esténként, így Antal Nimród Kontroll, Jancsó Miklós Mohácsi vész és Janisch Attila Másnap című alkotásait lehet majd megnézni.

Vigántpetenden első nap éjjel csillagászati előadás lesz, utána pedig távcsövekkel kémlelhetik az eget a résztvevők. Németh Gábor tart harmonikakoncertet, szerdán délelőtt pedig össznépi szabadtéri kemenceépítés lesz az udvaron.

A Krétakör színházi előadásával, cirkusziskolával, Steve Reichhel és Belga-koncerttel várja az érdeklődőket Monostorapáti. Szombaton madármegfigyelés lesz, hétfőn csángó énekek, balladák zendülnek föl a Guzsajasban, kedden pedig a Szekszárdi Gitárkvartett lép színpadra.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Jazz/World

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.
Klasszikus

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Zenés színház

Anna Nyetrebko lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége

Anna Nyetrebko orosz-osztrák sztárszoprán és férje, Yusif Eyvazov azerbajdzsán tenor lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége.
Plusz

A kínaiak ellopták a Szabadság hidat

Épül a Huawei új központja Tongkuan városában. A kínaiak európai építmények pontos mását húzták fel, köztük a Szabadság hídét.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus macska

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus videó

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.