Klasszikus

Újra Budapesten a Musica Vivax Wien

2012.05.27. 13:02
Ajánlom
Június 1-jén este héttől Bán István, fiatal magyar karmester és bécsi barokk zenekara tavalyi nagysikerű Bach hangversenyük után egy könnyed nyárköszöntő estre hívja a hazai közönséget.

A pezsgő műsorban Telemann Völker-Overture-je, valamint Muffat, Händel és Vivaldi concerto grossói kaptak helyet. A különleges alkalomnak a csodálatos történelmi környezetben fekvő Budavári Evangélikus Templom ad otthont. A Musica Vivax Wien neves európai régizenei együttesek és szimfonikus zenekarok élvonalbeli, kiemelkedő zenészeinek új generációjából alakult azzal a céllal, hogy ápolja a historikus előadásmód tradícióját, de emellett új utakat is járjon (Concentus Musicus Wien, Chamber Orchestra of Europe, Concerto Köln). Tavalyi, budapesti koncertjük nagy visszhangot keltett.

Bán István már több mint tíz éve tölti be a Budavári Evangélikus Templom orgonista- és néhány éve karnagyi posztját. Magyarországon megszerzett reál diplomái után a zene iránti szeretete és elhivatottsága Bécsbe vezette, ahol átfogó egyházzenei tanulmányait a Bécsi Zeneművészeti Egyetemen 2000-ben kezdte meg. 2001-ben egyedüliként nyert felvételt az orgonaművész szakra is és másodévesként már a bécsi Stephansdomban adhatott koncertet. Olyan mesterek mellett tanult, mint Peskó György, Peter Planyavsky vagy Erwin Ortner. Különleges értéket képvisel azonban azon szakmai tapasztalata, amelyet a barokk zene és az autentikus előadásmód forradalmasítója, a nemzetközi zenei élet egyik legkiemelkedőbb, Grammy- és Kyoto-díjas karmesterének Nikolaus Harnoncourtnak az oldalán szerezhetett meg, aki karmesteri munkásságához ugyanúgy, mint orgonaművészi tevékenységéhez 2010-ben igen kitüntető személyes ajánlását adta. 

Nagyívű pályafutása során rendszeresen koncertezik ország- és Európa szerte (Szent István-bazilika, Helsinki Dóm, Saint Sauveur Cathedrale Aix en Provence). Magyarországon 2008 óta vezényli nagy sikernek örvendő Bach-sorozatában a Weiner-Szász Kamaraszimfonikusokat, saját együttesét az Orchestra di Castelmonte-t és az Aura Musicale-t.

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Venczel Vera az MMA kitüntetettjei között

Október 18-án átadták a Magyar Művészeti Akadémia tagozati díjait. A kitüntetéseket minden kategóriában két-két főnek ítélik oda, a Színházművészeti tagozat elismerésében Venczel Vera és Dobos Imre részesült.
Zenés színház

„Körül szeretnék nézni a világban” – Interjú Fürjes Anna Csengével

Egyetlen magyarként került a IV. Nemzetközi Marton Éva Énekverseny döntőjébe Fürjes Anna Csenge, aki fiatal kora ellenére több kisebb-nagyobb szerepet énekelt már a Magyar Állami Operaház produkcióiban is. A mindössze huszonöt éves mezzoszopránnal beszélgettünk.
Színház

„Na, Kisdajka, gyerünk!” – kiállítás nyílt Dajka Margit életéből

A Kisdajka. Dajka Margit (1907-1986) pályaképe című tárlaton a színésznő gazdag, fordulatos és országokon átívelő életútja elevenedik meg fotókon, videókon, nyilatkozatokon és önvallomásokon keresztül.
Zenés színház

A művészet lázadása

Hargitai Iván legújabb rendezésével egy örök érvényű történethez nyúl, fiatalok útkeresésén, sikerein és bukásain keresztül beszél az életről. A székesfehérvári Vörösmarty Színház Fame-előadása eltávolodik a hagyományos színházi keretektől, már-már cirkuszi poronddá változtatva a teret.
Zenés színház

Isten, haza, család – és ami mögötte van

Alföldi Róbert legújabb rendezésében a kortárs néptánc formanyelvét arra használja, hogy tükröt tartson a valóságunknak, miközben vizsgálat tárgyává teszi a népikultúra egykori berendezkedését, hagyományaink visszásságait.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Díjnyertes női zeneszerzők az Óbudai Danubia Zenekar műsorán

Missy Mazzoli és Dobrinka Tabakova műve is szerepel azon a Zeneakadémiai koncerten, melynek karmestere és brácsaszólistája az Óbudai Danubia Zenekar visszatérő vendége, Maxim Rysanov lesz.
Klasszikus magazin

Az 1956-os forradalom zenéi

Akár a történelem kötötte össze őket október 23-a eseményeivel, akár a szerző akart ily módon emléket állítani a forradalomnak, sok zenemű létezik, mely mára elválaszthatatlanná vált 1956-tól. Egy csokorra valót gyűjtöttünk belőlük.
Klasszikus interjú

„Olyan ez, mint új partnerrel táncolni” – interjú Vadim Gluzmannal

A világszerte ismert hegedűművész a Liszt Ferenc Kamarazenekar meghívására jött hozzánk, és október 25-én a Zeneakadémia színpadán a koncertmesteri széket is elfoglalja. Csupán rövid időre, mert az est második felében már kettősversenyt játszik Várdai Istvánnal. Az első próba után beszélgettünk vele.
Klasszikus hír

Kezdődik a Bartók Világverseny

Október 25. és 31. között rendezik meg a Zeneakadémián a Bartók Világversenyt. Az idei évben vonósnégyesek mérkőznek meg, a fordulókat élőben és online is követheti a közönség.
Klasszikus gyász

Elhunyt Bernard Haitink

A világhírű holland karmestert kilencvenkét évesen érte a halál londoni otthonában, október 21-én – tudatta ügynöksége, az Askonas Holt.