Klasszikus

Újra Budapesten a Musica Vivax Wien

2012.05.27. 13:02
Ajánlom
Június 1-jén este héttől Bán István, fiatal magyar karmester és bécsi barokk zenekara tavalyi nagysikerű Bach hangversenyük után egy könnyed nyárköszöntő estre hívja a hazai közönséget.

A pezsgő műsorban Telemann Völker-Overture-je, valamint Muffat, Händel és Vivaldi concerto grossói kaptak helyet. A különleges alkalomnak a csodálatos történelmi környezetben fekvő Budavári Evangélikus Templom ad otthont. A Musica Vivax Wien neves európai régizenei együttesek és szimfonikus zenekarok élvonalbeli, kiemelkedő zenészeinek új generációjából alakult azzal a céllal, hogy ápolja a historikus előadásmód tradícióját, de emellett új utakat is járjon (Concentus Musicus Wien, Chamber Orchestra of Europe, Concerto Köln). Tavalyi, budapesti koncertjük nagy visszhangot keltett.

Bán István már több mint tíz éve tölti be a Budavári Evangélikus Templom orgonista- és néhány éve karnagyi posztját. Magyarországon megszerzett reál diplomái után a zene iránti szeretete és elhivatottsága Bécsbe vezette, ahol átfogó egyházzenei tanulmányait a Bécsi Zeneművészeti Egyetemen 2000-ben kezdte meg. 2001-ben egyedüliként nyert felvételt az orgonaművész szakra is és másodévesként már a bécsi Stephansdomban adhatott koncertet. Olyan mesterek mellett tanult, mint Peskó György, Peter Planyavsky vagy Erwin Ortner. Különleges értéket képvisel azonban azon szakmai tapasztalata, amelyet a barokk zene és az autentikus előadásmód forradalmasítója, a nemzetközi zenei élet egyik legkiemelkedőbb, Grammy- és Kyoto-díjas karmesterének Nikolaus Harnoncourtnak az oldalán szerezhetett meg, aki karmesteri munkásságához ugyanúgy, mint orgonaművészi tevékenységéhez 2010-ben igen kitüntető személyes ajánlását adta. 

Nagyívű pályafutása során rendszeresen koncertezik ország- és Európa szerte (Szent István-bazilika, Helsinki Dóm, Saint Sauveur Cathedrale Aix en Provence). Magyarországon 2008 óta vezényli nagy sikernek örvendő Bach-sorozatában a Weiner-Szász Kamaraszimfonikusokat, saját együttesét az Orchestra di Castelmonte-t és az Aura Musicale-t.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Meghalt Andy Vajna

A filmipari kormánybiztos hosszú betegség után hunyt el.
Klasszikus

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Tánc

Carlos Acosta balettigazgató lett

A kubai utcagyerekből generációja egyik legkiemelkedőbb művészévé avanzsált táncost választották a Birmingam Royal Ballet új balettigazgatójának.
Vizuál

Mégsem Klimt-domborművet találtak Budapesten?

Két Klimt-szakértő szerint nem Gustav Klimt munkája az a Budapesten talált dombormű, amelyet kedden mutattak be a Magyar Belsőépítész Egyesület közgyűlésén - írta a The Art Newspaper.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus nagybőgő

Ez a nagybőgő elfér egy kézitáskában

A nagybőgősnek soha nem könnyű dolog az utazás, ezen segít a TravelBass nevű olasz cég. Persze egy kis trükk van a dologban.
Klasszikus macska

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.