Klasszikus

Újra Budapesten a Musica Vivax Wien

2012.05.27. 13:02
Ajánlom
Június 1-jén este héttől Bán István, fiatal magyar karmester és bécsi barokk zenekara tavalyi nagysikerű Bach hangversenyük után egy könnyed nyárköszöntő estre hívja a hazai közönséget.

A pezsgő műsorban Telemann Völker-Overture-je, valamint Muffat, Händel és Vivaldi concerto grossói kaptak helyet. A különleges alkalomnak a csodálatos történelmi környezetben fekvő Budavári Evangélikus Templom ad otthont. A Musica Vivax Wien neves európai régizenei együttesek és szimfonikus zenekarok élvonalbeli, kiemelkedő zenészeinek új generációjából alakult azzal a céllal, hogy ápolja a historikus előadásmód tradícióját, de emellett új utakat is járjon (Concentus Musicus Wien, Chamber Orchestra of Europe, Concerto Köln). Tavalyi, budapesti koncertjük nagy visszhangot keltett.

Bán István már több mint tíz éve tölti be a Budavári Evangélikus Templom orgonista- és néhány éve karnagyi posztját. Magyarországon megszerzett reál diplomái után a zene iránti szeretete és elhivatottsága Bécsbe vezette, ahol átfogó egyházzenei tanulmányait a Bécsi Zeneművészeti Egyetemen 2000-ben kezdte meg. 2001-ben egyedüliként nyert felvételt az orgonaművész szakra is és másodévesként már a bécsi Stephansdomban adhatott koncertet. Olyan mesterek mellett tanult, mint Peskó György, Peter Planyavsky vagy Erwin Ortner. Különleges értéket képvisel azonban azon szakmai tapasztalata, amelyet a barokk zene és az autentikus előadásmód forradalmasítója, a nemzetközi zenei élet egyik legkiemelkedőbb, Grammy- és Kyoto-díjas karmesterének Nikolaus Harnoncourtnak az oldalán szerezhetett meg, aki karmesteri munkásságához ugyanúgy, mint orgonaművészi tevékenységéhez 2010-ben igen kitüntető személyes ajánlását adta. 

Nagyívű pályafutása során rendszeresen koncertezik ország- és Európa szerte (Szent István-bazilika, Helsinki Dóm, Saint Sauveur Cathedrale Aix en Provence). Magyarországon 2008 óta vezényli nagy sikernek örvendő Bach-sorozatában a Weiner-Szász Kamaraszimfonikusokat, saját együttesét az Orchestra di Castelmonte-t és az Aura Musicale-t.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Összeköt és feszültséget teremt – Dejcsics Konrád bencés szerzetes az Arcus Temporum csendjéről 

Egy pillanatnyi csendre hív meg a művészet és az élet forgatagában az Arcus Temporum művészeti fesztivál augusztus 23. és 25. között Pannonhalmán. Dejcsics Konrád fesztiváligazgatóval beszélgettünk a Főapátság és a kortárs kultúra kapcsolatáról, és a fesztivál eszmeiségéről.
Zenés színház

Ügy lett a Soharóza kórus szerepléséből a Szigeten – Galéria!

A Soharóza Ügy című előadása megjárta a Szigetet, a backstage-ben és a próbán pedig fotósorozat készült. Ezt a galériát mutatjuk meg most Önöknek.
Színház

Tompos Kátya énekli a Színházak Éjszakája „himnuszát” - Klippremier

Tompos Kátya dalos játékra hívta kollégáit, többek közt Udvaros Dorottyát, Vecsei H. Miklóst és Mucsi Zoltánt. Hangulatos videoklip készült a Színházak Éjszakája idei „himnuszához”, melyet Hrutka Róbert és a népszerű színésznő közösen jegyeznek.
Tánc

Sosztakovics titkos szerelme egy balerina volt

Kalapács alá került a zeneszerző tíz szerelmeslevele, amit a Bolsoj egykori balerinájának, Nina Pavlova Ivanovának írt 1935. és 1939. között. A titkos románcról és a szerelmeslevelekről eddig a zenetörténészek sem tudtak.
Vizuál

Kulisszatitkok: így készült a Brian élete

A hetvenes években egy filmes stáb Tunéziába utazott, hogy leforgassa Jézus életének történetét a születésétől a kereszthalálig (Názáreti Jézus - 1977). A nyomukban pedig – sokszor ugyanazokon a helyszíneken és statisztákkal - egy hatfős angol csapat elkészítette a saját verzióját. A negyven éve bemutatott film a Pythonok szerint is legjobb közös munkájuk, amelyben gyakorlatilag az élet minden helyzetére megtalálható a válasz.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Nagyon dübörög a zongorapiac Kínában

Mintegy 40-50 millió kínai gyerek tanul zongorázni, az országban gyártott hangszerek alig tíz százaléka kerül exportra. Kínában van kiknek zongorát gyártani.
Klasszikus évad

Köszönjük, hogy velünk töltötték a nyári estéket!

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is számos programmal várta az Óbudai Nyár keretében az Óbudai Társaskör kertje a vendégeket. Július 1. és augusztus 5. között klasszikus és könnyűzenei koncertek, zenei stand up, opera és színházi előadás közül válogathattak az érdeklődők.
Klasszikus ajánló

Hangversenyek hegyek között – Börzsöny Barokk Napok

Tizenhatodik alkalommal csendül fel augusztusban a régi korok muzsikája a Börzsöny és a Dunakanyar hegyei között. A Börzsöny Barokk Napok idén is különleges, több évszázad zenéjét bemutató műsorral és a szokásos gyönyörű helyszínekkel várja visszatérő és új vendégeit.
Klasszikus beszámoló

„Atyaúristen” – Ilyen volt nekem idén Kaposfest

„Atyaúristen” – nyögte a templomi csöndben egy hölgy két tétel között. Ugyanis jó zenét hallott, meg én is, sokat. Naplószerűség Kaposfest első két napjáról.
Klasszikus érdekesség

Mégis, hogy írjuk Sztravinszkij nevét? Akarom mondani, Stravinskyét...

Fél hajkoronámat elvesztettem már a kérdés felett töprengve, és a legrosszabb, hogy a másik fele beleőszül. Szerencsére Bárdos Lajos kisegít.