Klasszikus

Újra együtt zenél a Trio Midnight

2004.02.12. 00:00
Ajánlom
Másfél évi szünet után ismét együtt játszik a Trio Midnight. A zenekar a Raiffeisen Jazz Klub harmadik szezonját nyitja meg február 13-án, pénteken este fél nyolckor a II. Tárogató út 2-4. szám alatt, az International Buda Stage színpadán.

A Raiffeissen klub első koncertjén éppen a Trio Midnight lépett fel nagy sikert aratva. A trió tagjai - Oláh Kálmán zongorista, Balázs Elemér dobos és Egri János bőgős - más formációkban is fellépett e pódiumon.

Az 1990-ben alakult együttes számára az On Track című album jelentette az áttörést, a lemez budapesti felvételén Lee Konitz, a világhírű amerikai altszaxofonos játszott velük. A trió itthon és külföldön egyaránt sikereket aratott, sok elismerést kapott. Felléptek az olaszországi Umbria Jazz fesztiválon 1993-ban, a franciaországi Marciac-ban 1995-ben. A belgiumi Hoeillartban a zenekar első helyezett lett.

Oláh Kálmán Belgiumban megkapta a legjobb szólista díját, és ő volt a Great American Jazz Piano verseny egyetlen európai döntőse. Több fesztiválsikert aratott 1998 és 2001 között, 2001-ben megkapta a Magyar Jazz Díjat. Játszott Lee Konitz és Tony Lakatos szaxofonossal, Pat Metheny gitárossal. Concerto for Jazz Orchestra című önálló művét 2001 februárjában mutatták be.

Balázs Elemér zeneszerzőként is a magyar dzsessz egyik kiemelkedő alakja. A dob mellett kitűnően játszik zongorán. Nemzetközi dzsesszfesztiválokon lépett fel, játszott Lee Konitzcal, Art Farmer trombitaművésszel, Pat Methenyvel és Al Jarreau énekessel. Több saját albuma jelent meg.

Egri János 1986-88-ig Katona Klári zenekarában basszusgitározott. Mellette Babos Gyula és Szakcsi Lakatos Béla zenekarában, majd a Tomsits quartetben és a Kőszegi trióban játszott. Nemzetközi fesztiválokon vett részt, köztük 1993-ban Kanadában. Ő is készített saját lemezeket.

A koncert vendégművésze Malek Andrea. Játszott a Vígszínházban, a Rockszínház társulatával szerepelt az Evitában, a Nyomorultakban és a Chess című darabokban. Fellépett a Nemzeti Színházban is. Artisjus-, Emerton- és Thália-díjas. 1993. óta több lemeze jelent meg.

Bacsó Kristóf szaxofonos, az est másik vendége Ablakos Lakatos Dezső és Borbély Mihály irányításával kezdte tanulmányait, amit a Liszt Ferenc Zeneakadémia Jazz Tanszékén, majd a Conservatoire de Paris-ban és a Berklee College of Music-on folytatott. Rendszeresen fellép Európa különböző országaiban, továbbá a tengerentúlon és Japánban is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Klasszikus

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Jazz/World

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.
Klasszikus ajánló

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát június 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.