Klasszikus

Újra együtt zenél a Trio Midnight

2004.02.12. 00:00
Ajánlom
Másfél évi szünet után ismét együtt játszik a Trio Midnight. A zenekar a Raiffeisen Jazz Klub harmadik szezonját nyitja meg február 13-án, pénteken este fél nyolckor a II. Tárogató út 2-4. szám alatt, az International Buda Stage színpadán.

A Raiffeissen klub első koncertjén éppen a Trio Midnight lépett fel nagy sikert aratva. A trió tagjai - Oláh Kálmán zongorista, Balázs Elemér dobos és Egri János bőgős - más formációkban is fellépett e pódiumon.

Az 1990-ben alakult együttes számára az On Track című album jelentette az áttörést, a lemez budapesti felvételén Lee Konitz, a világhírű amerikai altszaxofonos játszott velük. A trió itthon és külföldön egyaránt sikereket aratott, sok elismerést kapott. Felléptek az olaszországi Umbria Jazz fesztiválon 1993-ban, a franciaországi Marciac-ban 1995-ben. A belgiumi Hoeillartban a zenekar első helyezett lett.

Oláh Kálmán Belgiumban megkapta a legjobb szólista díját, és ő volt a Great American Jazz Piano verseny egyetlen európai döntőse. Több fesztiválsikert aratott 1998 és 2001 között, 2001-ben megkapta a Magyar Jazz Díjat. Játszott Lee Konitz és Tony Lakatos szaxofonossal, Pat Metheny gitárossal. Concerto for Jazz Orchestra című önálló művét 2001 februárjában mutatták be.

Balázs Elemér zeneszerzőként is a magyar dzsessz egyik kiemelkedő alakja. A dob mellett kitűnően játszik zongorán. Nemzetközi dzsesszfesztiválokon lépett fel, játszott Lee Konitzcal, Art Farmer trombitaművésszel, Pat Methenyvel és Al Jarreau énekessel. Több saját albuma jelent meg.

Egri János 1986-88-ig Katona Klári zenekarában basszusgitározott. Mellette Babos Gyula és Szakcsi Lakatos Béla zenekarában, majd a Tomsits quartetben és a Kőszegi trióban játszott. Nemzetközi fesztiválokon vett részt, köztük 1993-ban Kanadában. Ő is készített saját lemezeket.

A koncert vendégművésze Malek Andrea. Játszott a Vígszínházban, a Rockszínház társulatával szerepelt az Evitában, a Nyomorultakban és a Chess című darabokban. Fellépett a Nemzeti Színházban is. Artisjus-, Emerton- és Thália-díjas. 1993. óta több lemeze jelent meg.

Bacsó Kristóf szaxofonos, az est másik vendége Ablakos Lakatos Dezső és Borbély Mihály irányításával kezdte tanulmányait, amit a Liszt Ferenc Zeneakadémia Jazz Tanszékén, majd a Conservatoire de Paris-ban és a Berklee College of Music-on folytatott. Rendszeresen fellép Európa különböző országaiban, továbbá a tengerentúlon és Japánban is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Kiderült, mit gondol a Metropolitan Opera főigazgatója az énekesekről

Tizenhárom éve áll a New York-i operaház élén, Peter Gelb mindennel találkozott már.
Klasszikus

A 13 éves Rozsonits Ildikó sikere a grazi ifjúsági zongoraversenyen

Rozsonits Ildikó megnyerte a 13-15 évesek korosztályát, de a többi csoportban is akadnak magyar befutók a VI. Nemzetközi Ifjúsági Bartók Zongoraversenyen.
Klasszikus

Martha Argerich nem mondta le, hálistennek

A Liszt Ferenc Kamarazenekar koncertjén az argentin zongoraművésznő ragyogó Beethoven-zongoraversennyel mutatta meg, hogy nem lehet megunni egy darabot akkor sem, ha 70 éve játssza.
Vizuál

Illusztrátoroktól kérhetsz személyre szóló rajzot karácsonyra

A legviccesebb kérésekről vagy a legemlékezetesebb kliensekről kérdeztük az illusztrátorokat a Pagony lassan hagyományosnak számító karácsony előtti jótékony rajzolása kapcsán.
Vizuál

Elfajzott művészet a javából – Vaszilij Kandinszkij

Olyan művészetet akart teremteni, amely megszabadul a tárgyi ábrázolásból. A szovjetek elől Németországba menekült, a nácik elől Franciaországba. 75 éve hunyt el Vaszilij Kandinszkij.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus kritika

Martha Argerich nem mondta le, hálistennek

A Liszt Ferenc Kamarazenekar koncertjén az argentin zongoraművésznő ragyogó Beethoven-zongoraversennyel mutatta meg, hogy nem lehet megunni egy darabot akkor sem, ha 70 éve játssza.
Klasszikus interjú

Szüts Apor: „A tökéletességet nem lehet, és nem is kell elérni”

Szüts Apor számára korán jött az ismertség a komolyzene világában. Több interjúban is beszélt eddigi munkásságáról, most viszont a belső munkafolyamatokról és szemléletmódjáról tudhatunk meg részleteket, amelyekről talán a lámpalázzal vagy maximalizmussal küzdő fiatal zenészek is szívesen olvasnának. Így került szóba a fejlődés, az önkritika vagy a tökéletesség nemlétének témája is.
Klasszikus hír

Kecskés D. Balázs Istvánffy Benedek-díjat kapott

A fiatal zeneszerző Három románc című alkotása nyerte el a Magyar Zeneszerzők Egyesületének díját.
Klasszikus fidelio klasszik

Rost Andrea a Fidelio Klasszik vendége

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása december 14-én lesz hallható a 92.1-en, benne interjú Elek Ányossal, ifj. Harangozó Gyulával és Rost Andreával.
Klasszikus konferencia

Mi a helyzet a nőkkel a zenében?

Január 8-án és 9-én, az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál keretében szimpóziumot rendeznek a fenti kérdés megvitatására.