Klasszikus

Újra élni

2007.01.20. 00:00
Ajánlom
Hiszen tudtam, hogy mi lesz. Már láttam Kelen Pétert, amikor a Psalmus hungaricust énekli, emlékeztem, hogy nincs kotta a kezében, hogy az egész egyetlen, hatalmas áriaként hat, rögtön a csúcson kezd, és nem hagy, egy pillanatra sem hagy alább, és bejárja az indulat minden operára, zenére méltó formáját. Szóval tudtam előre, de nem számítottam rá.

Arra sem, ahogy bejön az énekes, fekete ingben, leül a közönséggel szemben, már részese az előadásnak, pedig még csak hallgatja a zenét. Hogy úgy sűrűsödik a mondanivaló nemcsak benne, de magában a műben is, hogy jönnie kell végre valakinek, aki azt megfogalmazza. És amikor eljön a pillanat, egyik lábával kicsit előrelép, és néz, előre, aztán megszólít. Dühösen, türelmét veszítve, idegesen és kétségbeesetten: Istenem, Uram, kérlek tégedet, fordítsad reám szent szemeidet.

Ilyen intenzitású és hatású éneklést akkor hallottam utoljára, amikor Cecilia Bartolit néztem Bécsben; csak hogy világossá tegyem, milyen énekes lépett föl a Ferencsik-emlékkoncerten. Fölléptek mások is, de azokra sok szót nem érdemes vesztegetni, jó szót meg szinte egyáltalán nem is lehet, azért azt semmiképpen nem értem, hogy egy ünnepi hangversenyen miért énekel Valter Ferenc Gurnemanzot. A Filharmóniai Társaság Kovács János vezényletével nagyon szépen indította az estét, a Parsifal előjáték úgy indult, hogy talán Ferencsik is elégedett lett volna vele, a karmester horgas ujjakkal hívogatta elő egymás után a hangszereket, aztán szép lassan letottyant az egész. A tottyanás meg is maradt, a Filharmóniai Társaság ma olyan, mint egy túlérett gyümölcs, nehézkes, málló, de időnként azért ízes.

Perencz Béla harsogott egy Wotant, aztán a Rózsalovagból jött egy részlet, ami mindig rossz ötlet, ez az opera valószínűleg alkalmatlan arra, hogy részleteiben is élvezetes legyen. A második részben már lehetett örülni Wiedemann Bernadett hangjának, pedig Bartók Öt magyar népdala nem úgy hangzott el, hogy a mű minden mélysége megnyílt volna.

És akkor, mindennek a végén Kelen Péter, félelem és harag, magány, elesettség, büszkeség és könyörgés, és az egész egy műbe, egy emberbe, egy színpadi személyiségbe sűrítve, a néző csak néz, mert szólni nem tud, nem is lehet.

(2007. január 18. 19:30 Művészetek Palotája - Emlékkoncert Ferencsik János születésének 100. évfordulóján; km.: Csavlek Etelka, Kertesi Ingrid, Ulbrich Andrea, Wiedemann Bernadett, Kelen Péter, Molnár András, Perencz Béla, Valter Ferenc (ének), a Magyar Állami Operaház Énekkara (karig.: Szabó Sípos Máté), a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara; vez.: Kovács János)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Plusz

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus videó

Ismerkedj meg a zongoristával, aki elefántoknak játszik klasszikusokat!

Vagy legalábbis az egyik biztosan. Ez derül ki abból a videóból, amelyet egy kalandos életű koncertzongorista osztott meg.
Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.