Klasszikus

Újra Haydn-fesztivál Eszterházán

2011.08.24. 21:00
Ajánlom
Augusztus utolsó hétvégéjén a Fertőd-környéki templomokban csendülnek fel Haydn és a kortársak dallamai.

Haydn Eszterházán Fesztivál koncertjei a fertődi kastély dísztermében zajló felújítások miatt idén nem Eszterházán, hanem a közeli falvak, Fertőszéplak és Fertőszentmiklós katolikus templomaiban kapnak helyet.

A fesztivál első napján, augusztus 26-án pénteken az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus Vashegyi György vezényletével Joseph Haydn Cecilia-miséjét szólaltatja meg. Malina János zenetörténész, az immár 14. fesztivált rendező Magyar Haydn Társaság elnöke az MTI kérdésére elmondta, a mise „1766-os keletkezési dátuma jelképes, mert ebben az évben jelent meg udvartartásával először Eszterházán, igaz, még csak a nyári hónapokban Esterházy Fényes Miklós herceg". 27-én szombaton a fertőszéplaki templomban két Haydn-utód, Fuchs és Hummel műveiből orgonál Szekendy Tamás, aki játszik majd Albrechtsberger-darabokat is. Albrechtsberger fiatalon Győrben tanult és erősen hatott nemcsak Haydnra, hanem Mozartra is, növendéke volt Beethoven és Georg Lickl, a pécsi zeneélet megalapozója.

A fesztivált záró vasárnapi hangversenyen Joseph Haydn öccse, Michael Haydn két egyházzenei alkotását mutatják be a Budapesti Énekes Iskola és hangszeres szólisták közreműködésével. A fiatalabb Haydn pályája kezdetén a nagyváradi püspök zenemestere volt, így ő is kapcsolódik a magyar zenetörténethez. A műsor összeállítása során az előző években többször felvetődött, hogy a Haydn-előd Gregor Joseph Werner művei is helyet érdemelnének a programban. Erre most kínálkozott alkalom, annál is inkább, mert „a koncert egyik karmestere, Mezei János ráadásul Werner-specialista" - emelte ki Malina János, aki elmondta azt is, hogy 2012-ben a fesztivál fennállásának 15. évfordulója alkalmából újra nagyszabású rendezvénysorozat terveznek. „Bízunk benne, lesz helye a fesztiválnak a díszteremben, mert az emberek szívesen eljönnek például Londonból azért, hogy Haydn szimfóniáit ott hallhassák, ahol először elhangzottak" - fűzte hozzá a Magyar Haydn Társaság elnöke. Malina János a Fideliónak adott interjújában leszögezte: Fényes Miklós és Haydn Eszterházája Nagy Frigyes Potsdamjához mérhető komplex szellemi örökséget képvisel, s ezért Magyarországnak elemi kulturális érdeke és egyben kötelessége, hogy ezt a tényt széles körben ismertté tegye. Ez a feladat csakis kisebbrendűségi érzéstől mentesen és a provincialitás meghaladásával végezhető el.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Kortárs írók kedvenc EP-idézetei lepték el Óbudát

Köztéri plakátokkal, 40 hazai író, költő kedvenc EP-idézetével, korábban nem publikált fotókkal és felolvasással ünnepli a harmadik kerület Esterházy Péter születésnapját.
Vizuál

„Ahol csak tomboló ováció van, ott valami bűzlik” – Interjú a szobordöntésben érintett alkotóval, Szalay Péterrel

Egy műalkotás élete nem ér véget az alkotó műhelyében, a befogadók által válik egésszé, teljessé. A mű hatást vált ki, ami párbeszédet generál közönség és alkotás között, de meddig tart a szólásszabadság joga és mi védi a szabad művészi alkotás méltóságát?
Klasszikus

Domingo támogatásával jutott mesterzongorához Balázs-Piri Soma

A Virtuózok ifjú tehetsége évek óta gyűjtött egy mesterzongorára, végül Plácido Domingo támogatása révén teljesülhetett a zongorista dédelgetett álma.
Vizuál

Az újrakezdés filmjei

Egyre közelebb kerül az újranyitás gondolata, bár a bemutatókat még halogatják, de előbb-utóbb moziba is mehetünk. Addig is öt olyan klasszikus magyar filmet ajánlunk a Filmio kínálatából, amelyekben a hősök élete teljesen más irányt vesz.
Színház

Elhunyt Törőcsik Mari

A Kossuth-nagydíjas, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színésznőt életének 86. évében, hosszas betegség után pénteken hajnalban érte a halál.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Fiatalítást ígér Gustavo Dudamel, a Párizsi Opera új zeneigazgatója

A venezuelai karmestert nevezték ki a Párizsi Opera zeneigazgatójának, aki hat évre szóló szerződést kötött az intézménnyel – írta meg a Papageno, a Slipped Disc zenei portálra hivatkozva.
Klasszikus hír

Idén is tehetségek után kutat a Virtuózok

2021-ben is várja a fiatal előadóművészek jelentkezését a legnépszerűbb hazai komolyzenei tehetségkutató. A felhívás már elérhető a műsor oldalán.
Klasszikus zongora

Domingo támogatásával jutott mesterzongorához Balázs-Piri Soma

A Virtuózok ifjú tehetsége évek óta gyűjtött egy mesterzongorára, végül Plácido Domingo támogatása révén teljesülhetett a zongorista dédelgetett álma.
Klasszikus nekrológ

A legendák köztünk élnek – Búcsú Orczi Géza előadóművésztől

Az Artisjus-díjas ütő- és pengetős hangszeres művész április 9-én, 65 éves korában hunyt el. Orczi Géza hangszerkészítő mesterként és restaurátorként is tevékenykedett, halálával kifejezhetetlen űrt hagy maga után.
Klasszikus gyász

80 éves korában elhunyt Bartalus Ilona zenepedagógus, karvezető

Az Artisjus-díjjal és a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjével kitüntetett zenepedagógust, karvezetőt, a Duna Televízió egykori főszerkesztőjét és zenei vezetőjét hosszan tartó betegség után, 81. életévében érte a halál.