Klasszikus

Újra Haydn-fesztivál Eszterházán

2011.08.24. 21:00
Ajánlom
Augusztus utolsó hétvégéjén a Fertőd-környéki templomokban csendülnek fel Haydn és a kortársak dallamai.

Haydn Eszterházán Fesztivál koncertjei a fertődi kastély dísztermében zajló felújítások miatt idén nem Eszterházán, hanem a közeli falvak, Fertőszéplak és Fertőszentmiklós katolikus templomaiban kapnak helyet.

A fesztivál első napján, augusztus 26-án pénteken az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus Vashegyi György vezényletével Joseph Haydn Cecilia-miséjét szólaltatja meg. Malina János zenetörténész, az immár 14. fesztivált rendező Magyar Haydn Társaság elnöke az MTI kérdésére elmondta, a mise „1766-os keletkezési dátuma jelképes, mert ebben az évben jelent meg udvartartásával először Eszterházán, igaz, még csak a nyári hónapokban Esterházy Fényes Miklós herceg". 27-én szombaton a fertőszéplaki templomban két Haydn-utód, Fuchs és Hummel műveiből orgonál Szekendy Tamás, aki játszik majd Albrechtsberger-darabokat is. Albrechtsberger fiatalon Győrben tanult és erősen hatott nemcsak Haydnra, hanem Mozartra is, növendéke volt Beethoven és Georg Lickl, a pécsi zeneélet megalapozója.

A fesztivált záró vasárnapi hangversenyen Joseph Haydn öccse, Michael Haydn két egyházzenei alkotását mutatják be a Budapesti Énekes Iskola és hangszeres szólisták közreműködésével. A fiatalabb Haydn pályája kezdetén a nagyváradi püspök zenemestere volt, így ő is kapcsolódik a magyar zenetörténethez. A műsor összeállítása során az előző években többször felvetődött, hogy a Haydn-előd Gregor Joseph Werner művei is helyet érdemelnének a programban. Erre most kínálkozott alkalom, annál is inkább, mert „a koncert egyik karmestere, Mezei János ráadásul Werner-specialista" - emelte ki Malina János, aki elmondta azt is, hogy 2012-ben a fesztivál fennállásának 15. évfordulója alkalmából újra nagyszabású rendezvénysorozat terveznek. „Bízunk benne, lesz helye a fesztiválnak a díszteremben, mert az emberek szívesen eljönnek például Londonból azért, hogy Haydn szimfóniáit ott hallhassák, ahol először elhangzottak" - fűzte hozzá a Magyar Haydn Társaság elnöke. Malina János a Fideliónak adott interjújában leszögezte: Fényes Miklós és Haydn Eszterházája Nagy Frigyes Potsdamjához mérhető komplex szellemi örökséget képvisel, s ezért Magyarországnak elemi kulturális érdeke és egyben kötelessége, hogy ezt a tényt széles körben ismertté tegye. Ez a feladat csakis kisebbrendűségi érzéstől mentesen és a provincialitás meghaladásával végezhető el.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény. A hagyományos szombat esti zenés gyertyaúsztatás mellett számtalan, a Duna köré szerveződő játék, táncház, koncert - többek között a Muzsikás, Vujicsics Együttes, Zuboly, Guca Partyzans, Dalabai, Herczku Ágnes és Nikola Parov Quartet - várja a Szentendrére látogatókat.
Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus vagyim holodenko

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.