Klasszikus

Újra indul a Raiffeisen Jazz Klub

2003.09.22. 00:00
Ajánlom
A nyári szünet után, október 3-án 19.30-tól ismét lesz Raiffeisen Jazz Klub a Buda Stage színpadán (II. kerület, Tárogató út 2-4), Osztrák-magyar dzsesszmonarchia II. címmel. A sorozatot a Pege Quartet nyitja.

A koncerten az együttes tagjai mellett /Pege Aladár (nagybőgő, basszusgitár, zenekarvezető), Koloncsák Zsolt (zongora), Kollmann Gábor (szaxofon), Pusztai Csaba (dob)/ két neves osztrák vendégszólista is fellép. Fritz Pauer (zongora) és Ed Neumeister (harsona). Bár hazánkban kevésbé ismertek, nyugodtan állíthatjuk, hogy mindketten nemzetközi hírű muzsikusok.

Fritz Pauer 1943. október 14-én született Bécsben – tehát a budapesti koncert után 11 nappal lesz 60 esztendős. Ötéves korától tanult zongorázni. Egy időre Nyugat-Berlinbe költözött, majd 1968-ban visszatért Bécsbe, ekkortól 1982-ig az osztrák fővárosban a konzervatórium dzsesszzongora tanára, így lett a modern osztrák dzsesszzongoristák „nevelőapja”.

A másik osztrák vendég, Ed Neumeister egyetemi professzor – pedig ő maga autodidaktaként tanult. Amint előszeretettel emlegeti iskoláját: University of the Streee, azaz az utca egyetemén végzett. Igaz, azért sok mindenkinél tanult, s nem csak harsonásként, hanem zeneszerzőként is dolgozott például New Yorkban, Hollandiában (a hilversumi Metropole Radio Orchestra együttesében), valamint sok más tengerentúli és európai zenekarban, de szólistaként is nevet szerzett magának. Fellépett a világ legjelentősebb zenekaraival, s számtalan albumon is szerepel a neve első harsonásként és szólistaként.

A Jazz Klub nyitókoncertjét még kettő követi az idei évben. November 14-én „A ragtime kora” kora című elődaáson fellép a Benkó Dixieland Band, vendégek: Papa Fleigh (trombita, szárnykürt, ének) és Szalóky Béla (harsona). A december 12-i, évzáró koncerten - Hommage a Louis Armstrong - közkívánatra megismétlik a Raiffeisen Jazz Klub eddigi legsikeresebb koncertjét, amelyen fellép Joe Muranyi, Louis Armstrong hajdani klarinétosa és a kitűnő magyar zenészekből álló JazzSteps együttes. A műsor sztárvendégei Laux József (dob) és Bóbis László (sztepptánc) lesznek.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

A legjobban várt januári filmek

Hűvös, szürke januári estéken jó dolog moziba járni, mostanában különösen, mert fontos és izgalmas filmek érkeznek, legtöbbjük számos kategóriában Oscar-díjra jelölt. Szubjektív válogatásunkból a francia szerzői film és egy különleges dokumentumfilm sem maradhatott ki. 
Könyv

A nő vagy szent anya, vagy prostituált? – Interjú Hidas Judit íróval

Könyv egy negyvenes nőről, aki keresi önmagát, mert úgy érzi, szép lassan eltűnik abban, hogy megfeleljen a környezete elvárásainak. Hidas Judit Boldogság tízezer kilométerre című novellafüzérének főhőse, Anna, a hagyományos női szerepek és a karrier közt őrlődik. S vajon hányan vagyunk hasonló helyzetben? Mikor vesszük észre – vagy egyáltalán észrevesszük-e –, hogy apránként föladjuk magunkat? Fájdalmasan sokakat érintő problémákról és tabukról beszél ez a könyv, ami láthatóvá teszi a társadalmi elvárások mögött szenvedő egyént: a nőt. A könyv szerzőjével, Hidas Judittal beszélgettünk.
Könyv

Pintér Béla is Baumgarten-emlékdíjat kapott

Kukorelly Endre az állami kitüntetések elfogultsága miatt élesztette fel a díjat, amelynek összegét közösségi finanszírozásból fedezték.
Klasszikus

Varga Judit: Hiányzott a női példakép

Varga Judit nevével az idei fesztivál programjában többször találkozhatunk zeneszerzőként és kurátorként is. Judit szeptember óta a bécsi zeneakadémia (MDW) médiazeneszerzés professzora, aki ezt megelőzően a budapesti és a bécsi Zeneakadémián párhuzamosan tanított.
Színház

Megkezdődött a Trianon100 emlékév a Nemzetiben

Sajtónyilvános olvasópróbán ismertette a trianoni évfordulóra készülő programjait a Nemzeti Színház. Első bemutatójuk, a Wass Albert szövegei és korabeli dokumnetumok alapján készülő Tizenhárom almafa lesz.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Bach billentyűs szvitjeit viszi egy általános iskolába Fejérvári Zoltán

Fejérvári Zoltán szólóestjével indul az alsógödi Belépés családostul klasszikus zenei sorozatának 2020-as évada. A művész Bach Francia szvitjeit adja elő január 25-én a Búzaszem Általános Iskola aulájában. Utána pedig a Zeneakadémiára viszi a műsort.
Klasszikus hír

Gustavo Dudamel folytatja Los Angelesben

Újabb négy évre meghosszabbították a szerződését a Los Angeles-i Filharmonikus Zenekar élén, 2026-ig maradhat.
Klasszikus interjú

Varga Judit: Hiányzott a női példakép

Varga Judit nevével az idei fesztivál programjában többször találkozhatunk zeneszerzőként és kurátorként is. Judit szeptember óta a bécsi zeneakadémia (MDW) médiazeneszerzés professzora, aki ezt megelőzően a budapesti és a bécsi Zeneakadémián párhuzamosan tanított.
Klasszikus turné

Tizenhét állomásos országos turnéra indul Boros Misi

A Filharmónia Magyarország és a Virtuózok szervezésében első országos turnéjára indul a 16 éves Boros Misi. A Virtuózok klasszikus zenei tévés tehetségkutatóból ismert zongoraművész kimondottan e turné állomásaira összeállított műsorát 17 városban hallhatja a közönség.