Klasszikus

Újra indul a Raiffeisen Jazz Klub

2003.09.22. 00:00
Ajánlom
A nyári szünet után, október 3-án 19.30-tól ismét lesz Raiffeisen Jazz Klub a Buda Stage színpadán (II. kerület, Tárogató út 2-4), Osztrák-magyar dzsesszmonarchia II. címmel. A sorozatot a Pege Quartet nyitja.

A koncerten az együttes tagjai mellett /Pege Aladár (nagybőgő, basszusgitár, zenekarvezető), Koloncsák Zsolt (zongora), Kollmann Gábor (szaxofon), Pusztai Csaba (dob)/ két neves osztrák vendégszólista is fellép. Fritz Pauer (zongora) és Ed Neumeister (harsona). Bár hazánkban kevésbé ismertek, nyugodtan állíthatjuk, hogy mindketten nemzetközi hírű muzsikusok.

Fritz Pauer 1943. október 14-én született Bécsben – tehát a budapesti koncert után 11 nappal lesz 60 esztendős. Ötéves korától tanult zongorázni. Egy időre Nyugat-Berlinbe költözött, majd 1968-ban visszatért Bécsbe, ekkortól 1982-ig az osztrák fővárosban a konzervatórium dzsesszzongora tanára, így lett a modern osztrák dzsesszzongoristák „nevelőapja”.

A másik osztrák vendég, Ed Neumeister egyetemi professzor – pedig ő maga autodidaktaként tanult. Amint előszeretettel emlegeti iskoláját: University of the Streee, azaz az utca egyetemén végzett. Igaz, azért sok mindenkinél tanult, s nem csak harsonásként, hanem zeneszerzőként is dolgozott például New Yorkban, Hollandiában (a hilversumi Metropole Radio Orchestra együttesében), valamint sok más tengerentúli és európai zenekarban, de szólistaként is nevet szerzett magának. Fellépett a világ legjelentősebb zenekaraival, s számtalan albumon is szerepel a neve első harsonásként és szólistaként.

A Jazz Klub nyitókoncertjét még kettő követi az idei évben. November 14-én „A ragtime kora” kora című elődaáson fellép a Benkó Dixieland Band, vendégek: Papa Fleigh (trombita, szárnykürt, ének) és Szalóky Béla (harsona). A december 12-i, évzáró koncerten - Hommage a Louis Armstrong - közkívánatra megismétlik a Raiffeisen Jazz Klub eddigi legsikeresebb koncertjét, amelyen fellép Joe Muranyi, Louis Armstrong hajdani klarinétosa és a kitűnő magyar zenészekből álló JazzSteps együttes. A műsor sztárvendégei Laux József (dob) és Bóbis László (sztepptánc) lesznek.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus virtuózok

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.