Klasszikus

Újra indul a Raiffeisen Jazz Klub

2003.09.22. 00:00
Ajánlom
A nyári szünet után, október 3-án 19.30-tól ismét lesz Raiffeisen Jazz Klub a Buda Stage színpadán (II. kerület, Tárogató út 2-4), Osztrák-magyar dzsesszmonarchia II. címmel. A sorozatot a Pege Quartet nyitja.

A koncerten az együttes tagjai mellett /Pege Aladár (nagybőgő, basszusgitár, zenekarvezető), Koloncsák Zsolt (zongora), Kollmann Gábor (szaxofon), Pusztai Csaba (dob)/ két neves osztrák vendégszólista is fellép. Fritz Pauer (zongora) és Ed Neumeister (harsona). Bár hazánkban kevésbé ismertek, nyugodtan állíthatjuk, hogy mindketten nemzetközi hírű muzsikusok.

Fritz Pauer 1943. október 14-én született Bécsben – tehát a budapesti koncert után 11 nappal lesz 60 esztendős. Ötéves korától tanult zongorázni. Egy időre Nyugat-Berlinbe költözött, majd 1968-ban visszatért Bécsbe, ekkortól 1982-ig az osztrák fővárosban a konzervatórium dzsesszzongora tanára, így lett a modern osztrák dzsesszzongoristák „nevelőapja”.

A másik osztrák vendég, Ed Neumeister egyetemi professzor – pedig ő maga autodidaktaként tanult. Amint előszeretettel emlegeti iskoláját: University of the Streee, azaz az utca egyetemén végzett. Igaz, azért sok mindenkinél tanult, s nem csak harsonásként, hanem zeneszerzőként is dolgozott például New Yorkban, Hollandiában (a hilversumi Metropole Radio Orchestra együttesében), valamint sok más tengerentúli és európai zenekarban, de szólistaként is nevet szerzett magának. Fellépett a világ legjelentősebb zenekaraival, s számtalan albumon is szerepel a neve első harsonásként és szólistaként.

A Jazz Klub nyitókoncertjét még kettő követi az idei évben. November 14-én „A ragtime kora” kora című elődaáson fellép a Benkó Dixieland Band, vendégek: Papa Fleigh (trombita, szárnykürt, ének) és Szalóky Béla (harsona). A december 12-i, évzáró koncerten - Hommage a Louis Armstrong - közkívánatra megismétlik a Raiffeisen Jazz Klub eddigi legsikeresebb koncertjét, amelyen fellép Joe Muranyi, Louis Armstrong hajdani klarinétosa és a kitűnő magyar zenészekből álló JazzSteps együttes. A műsor sztárvendégei Laux József (dob) és Bóbis László (sztepptánc) lesznek.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

A londoni és a New York-i operaház is kirúgta Vittorio Grigolót

„Helytelen és agresszív viselkedése miatt” megválik Vittorio Grigolo olasz tenortól a londoni Royal Opera House és a New York-i Metropolitan Opera.
Klasszikus

Európai diadalútról tért haza a Fesztiválzenekar

Fontos európai turnén van túl Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar és Schiff András. Rezidens zenekarként adtak dupla koncertet a londoni Barbicanben és a hamburgi Elbphilharmonie-ban is, de a kultikus bécsi Musikvereint is kétszer megtöltötték, és Baden-Badenben is koncerteztek.
Színház

Kiállnak Upor László rektorjelölt mellett kollégái és hallgatói 

Több mint nyolcvan színházi dramaturg, és az SZFE Doktori Iskolájának negyven hallgatója állt ki nyilatkozataiban a Színház- és Filmművészeti Egyetem múlt héten megszavazott rektorjelöltje, Upor László dramaturg, fordító és egyetemi tanár szakmai és emberi integritása mellett.
Színház

Mégsem szűnik meg az NKA?

Az EMMI hivatalos közleményt adott ki az állami kulturális támogatások jelentős részét szétosztó Nemzeti Kulturális Alappal kapcsolatban megjelent hírekre válaszul.
Zenés színház

Cecilia Bartoli operaigazgató lett

Az olasz operaénekesnő az első nőként veszi át a monte-carlói operaház, a La Salle Garnier vezetését 2023-tól.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Európai diadalútról tért haza a Fesztiválzenekar

Fontos európai turnén van túl Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar és Schiff András. Rezidens zenekarként adtak dupla koncertet a londoni Barbicanben és a hamburgi Elbphilharmonie-ban is, de a kultikus bécsi Musikvereint is kétszer megtöltötték, és Baden-Badenben is koncerteztek.
Klasszikus gyász

Elhunyt Meizl Ferenc klarinétművész

Életének 96. évében elhunyt Meizl Ferenc klarinétművész, a Zeneakadémia nyugalmazott tanszékvezető tanára, Bácsbokod díszpolgára.
Klasszikus hír

Kelemen Gáspár nyerte az Országos Koncz János Hegedűversenyt

Kelemen Gáspár nyerte a XVI. Országos Koncz János Hegedűverseny nagydíját, a megmérettetést november 29. és december 1. között rendezték Szombathelyen.
Klasszikus hír

Igor Levit zongoraművész kapja a Nemzetközi Beethoven-díjat

Igor Levit zongoraművész kapja idén a tízezer euróval járó Nemzetközi Beethoven-díjat – jelentette be a Beethoven Akadémia.
Klasszikus virtuózok

A Virtuózok viharos sikert arattak a londoni Covent Gardenben

Magyarország klasszikus zenei tehetségkutatójának hat felfedezettjét látta vendégül a Londoni Magyar Kulturális Központ egy nagyszabású adventi koncerten.