Klasszikus

Újra ingyenes koncertet ad a Hősök terén a Fesztiválzenekar

2022.06.17. 10:05
Ajánlom
Június 18-án este visszatér a Hősök terére a Budapesti Fesztiválzenekar, a korábbi nagy sikerű koncertek után idén egy európai ősbemutatót is hallhat a várhatóan többezres közönség.

A Rámakrisna-passió egy nagyon érzelmes, őszinte darab, amelynek azonnali, közvetlen hatása van a közönségre

– mondta Fischer Iván az Európában először hallható műről, amely szombat este a Hősök terén csendül majd fel. A filmzenéiről is ismert Philip Glass 2006-ban írt oratóriumát a BFZ zeneigazgatója vezényli. Jövőre lesz 30 éve, hogy a világ tíz legjobb zenekara között számontartott BFZ először adott ingyenes, szabadtéri koncertet Budapesten, azóta rendszeresen megrendezik nyár eleji hangversenyüket.

A koncerten Johann Sebastian Bach 4. (D-dúr) zenekari szvitjét követi

Philip Glass eddig csak amerikai koncerttermekben felhangzó darabja, amely India egyik legnagyobb spirituális alakja előtt tiszteleg.

A nagyszabású mű bariton szólamát a brit Peter Harvey énekli, aki a BFZ több operaprodukciójában is fellépett már. Mellette közreműködik az Olaszországből érkező Maria Stella Maurizi (szoprán), Szilágyi Szilárd (tenor), Földesi Ildikó (szoprán) és Magyar Péter (kontratenor), illetve Szabó Soma karigazgatásával a nyíregyházi Cantemus Vegyeskar.

BFZ Szabadtéri koncert
június 18., 19:00 Hősök tere

Program:

Johann Sebastian Bach: 4. (D-dúr) zenekari szvit, BWV 1069
Philip Glass: The Passion of Ramakrishna (Rámakrisna-passió)

Karmester: Fischer Iván

Szereposztás:

Maria Stella Maurizi (Sarada Devi) – szoprán
Peter Harvey („M") – bariton
Szilágyi Szilárd (Dr. Sarkar) – tenor
Földesi Ildikó (Első hívő) – szoprán
Magyar Péter (Második hívő) – kontratenor

Kórus: Cantemus Vegyeskar (karigazgató: Szabó Soma)

A koncertről további információ itt érhető el.

Fejléckép: Fischer Iván és a Budapesti Fesztiválzenekar (fotó/forrás: Mohai Balázs / Budapesti Fesztiválzenekar)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Leszámolás a paraszti kultúrával – megnéztük az év egyik legszebb filmjét

A Parasztok című filmet látni olyan, mintha végigjárnánk egy hatalmas múzeumot, és hosszasan elidőznénk valamennyi műalkotás előtt – szellemileg megterhelő, mégis eksztatikus művészi élményt jelent.
Klasszikus

Elhunyt Rolla János

A Kossuth-díjas hegedűművész, a Zeneakadémia Kamarazene Tanszékének oktatója és korábbi tanszékvezetője hetvenkilenc éves volt – tudatta a szomorú hírt a Zeneakadémia.
Vizuál

Elhunyt Andresz Kati

A színházi munkái mellett szinkronszerepeiről is híres színésznőt, akinek különleges hangja számos filmet tett emlékezetessé, hatvannyolc éves korában érte a halál.
Klasszikus

Ragyogó sötétségem – beszélgetés Érdi Tamással

Érdi Tamás zongoraművész december 17-én a Benczúr Házban ad ünnepre hangoló koncertet, az Egész nap karácsony rendezvény záróakkordjaként.
Könyv

Vámos Miklós: Remek megragadása annak, mi is a szépirodalom

Vámos Miklós ebben a hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni. Állandó rovatában ezúttal Sasha Marianna Salzmann Az emberben legyen szép minden című kötetével foglalkozik.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Duplalemezzel ünnepli fennállása hatvanadik évét a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Az együttes új dupla albumán közönségkedvenc felvételek is helyet kaptak. A jubileum alkalmából jelent meg Egy viharos nap című zenés mesekönyvük is. 
Klasszikus gyász

„Micsoda tűz gyúlt benne a színpadon” – Vass Lajos emlékezik Rolla Jánosra

A hetvenkilenc éves korában elhunyt Kossuth-díjas hegedűművész, a Liszt Ferenc Kamarazenekar egykori koncertmestere több szállal kötődött az Óbudai Társaskörhöz, ahol legutolsó koncertjét is adta. Emlékét az intézmény igazgatója, Vass Lajos idézte fel.
Klasszikus gyász

Elhunyt Rolla János

A Kossuth-díjas hegedűművész, a Zeneakadémia Kamarazene Tanszékének oktatója és korábbi tanszékvezetője hetvenkilenc éves volt – tudatta a szomorú hírt a Zeneakadémia.
Klasszikus interjú

A revü világát idézi meg a Szolnoki Szimfonikusok újévi gálája

Január 20-án tizedik alkalommal tart újévköszöntő hangversenyt a Szolnoki Szimfonikus Zenekar. A különleges jubileum alkalmából Patkós Imrével, az együttes ügyvezető-szakmai igazgatójával beszélgettünk.
Klasszikus ajánló

Koppándi Jenővel lép fel az Anima Musicae

Folytatódik a zene lelkéről elnevezett kamarazenekar nagy sikernek örvendő sorozata, amelyen hazánk kiváló hegedűművészei vezetik egy-egy hangverseny erejéig az együttest.