Klasszikus

Újra megnyílt a Scala

2004.12.09. 00:00
Ajánlom
A közel három évig tartó renoválás befejeztével ismét várja a közönséget a milánói Teatro alla Scala. A munkálatok mintegy ötvenmillió euróba kerültek. A nyitóesten Antonio Salieri Europa riconosciuta című operáját játszották annak emlékére, hogy a színház ezzel a művel nyílt meg 1778-ban.

A nagysikerű előadás rendezője Luca Ronconi, karmestere Riccardo Muti volt. Ronconi nélkülözte a látványos díszleteket és a pompás jelmezeket: modern és minimalista produkciót álmodott színpadra. Az előadás során a közönség beláthatott a kulisszák mögé, s mivel a jelenetek között nem engedték le a függönyt, a színpad átrendezései is a nézők szeme láttára zajlottak le. „Inkább próbának tűnt, mint nyitóestnek” – mondta Luca Barbareschi olasz színész. Olykor tükröket lógattak be a színpadra, melyek a zenekart és a publikumot is mutatták. Minden szereplő szürkés árnyalatú jelmezt viselt, kivéve a rikító kosztümben pompázó főhőst. A színház egyik kritikusa szerint Muti és az előadás két fő szoprán-énekese, Diana Damrau és Désirée Rancatore rendkívüli teljesítményt nyújtott az operaelőadás során.

A nyitóesten részt vett Silvio Berlusconi, valamint számos olasz és külföldi előkelőség. Az előadást az egész városban nagy kivetítőkön követhették az érdeklődők, köztük a San Vittore börtön foglyai is.

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

Így búcsúztak a pályatársak Edita Gruberovától

A hetvennégy éves korában elhunyt, világhírű koloratúrszoprán, Edita Gruberová elvesztése nemcsak a közönséget sújtotta le, kollégái is fájó szívvel emlékeztek meg róla.
Színház

Venczel Vera az MMA kitüntetettjei között

Október 18-án átadták a Magyar Művészeti Akadémia tagozati díjait. A kitüntetéseket minden kategóriában két-két főnek ítélik oda, a Színházművészeti tagozat elismerésében Venczel Vera és Dobos Imre részesült.
Színház

5 ígéretes független színházi előadás

Az ősz hagyományosan hemzseg az új bemutatóktól, csak kapkodjuk a fejünket a sokszínű a kínálat láttán, mi viszont most olyan előadásokat ajánlunk, amelyek talán kevesebb figyelmet kapnak a kőszínházak műsorával szemben. Szubjektív válogatásunkban szerepelnek klasszikus művek, izgalmas életutak és kortárs dráma is.
Plusz

„Hogy mi a humor? Túlélés” – emléktáblát avattak Antal Imre tiszteletére

Az Erkel Ferenc-díjas magyar zongoraművész, televíziós személyiség emlékét mától tábla őrzi egykori otthona, a Damjanich utca 40. alatti ház falán.
Zenés színház

„Körül szeretnék nézni a világban” – Interjú Fürjes Anna Csengével

Egyetlen magyarként került a IV. Nemzetközi Marton Éva Énekverseny döntőjébe Fürjes Anna Csenge, aki fiatal kora ellenére több kisebb-nagyobb szerepet énekelt már a Magyar Állami Operaház produkcióiban is. A mindössze huszonöt éves mezzoszopránnal beszélgettünk.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

„Olyan ez, mint új partnerrel táncolni” – interjú Vadim Gluzmannal

A világszerte ismert hegedűművész a Liszt Ferenc Kamarazenekar meghívására jött hozzánk, és október 25-én a Zeneakadémia színpadán a koncertmesteri széket is elfoglalja. Csupán rövid időre, mert az est második felében már kettősversenyt játszik Várdai Istvánnal. Az első próba után beszélgettünk vele.
Klasszikus hír

Kezdődik a Bartók Világverseny

Október 25. és 31. között rendezik meg a Zeneakadémián a Bartók Világversenyt. Az idei évben vonósnégyesek mérkőznek meg, a fordulókat élőben és online is követheti a közönség.
Klasszikus gyász

Elhunyt Bernard Haitink

A világhírű holland karmestert kilencvenkét évesen érte a halál londoni otthonában, október 21-én – tudatta ügynöksége, az Askonas Holt.
Klasszikus ajánló

Magyar Kincsek-koncertsorozat a nemzeti ünnep alkalmából

Október 23-án egész napos eseménysorozatot szentel a magyar zenének a Concerto Budapest, a Zeneakadémián tartott koncerteken a legnagyobb zeneszerzők művei mellett népzenei darabokat is meghallgathat a közönség.
Klasszikus beszámoló

Az ember nélküli hang és a hang nélküli ember

Vidovszky László korai műveiből tartottak összművészeti estet és ismertető előadást a Zeneakadémia Solti Termében.