Klasszikus

Újra műsoron a Schumann dalciklusa alapján készült összművészeti produkció

2022.10.11. 15:20
Ajánlom
Október 14-én és 21-én ismét látható lesz az Átriumban a Dichterliebe – A tizenkét óriás című előadás. A különleges produkciót, amelyben tökéletes összhangba kerül a színház, a film és a zene, májusban mutatták be először, nagy sikerrel.

Egy elképzelt szerelmi történet elevenedik meg együtt a filmvásznon, a zenében és a színpadon egyaránt a Dichterliebe – A tizenkét óriás című előadásban. Az összművészeti produkció Robert Schumann dalciklusán alapszik, az Erkel-díjas zeneszerző, Balogh Máté ebből készített feldolgozást a Danubia Zenekar számára. A főszereplőket Szemenyei János és Wrochna Fanni alakítja, míg a színpadon megjelenő 40 percnyi filmes jelenetekben mások mellett Nagy Zsolt és Stork Natasa is látható. Az előadást Nagy Lili írta és rendezte.

„A kislányom a Winterreiséra aludt el” – beszélgetés Szemenyei Jánossal

Kapcsolódó

„A kislányom a Winterreiséra aludt el” – beszélgetés Szemenyei Jánossal

Bár a nagyközönség inkább musical-előadásokból ismeri, Szemenyei János a nagy sikerű Winterreise-produkció után újabb klasszikus dalciklust szólaltat meg, Schumann Dichterliebéjét énekli a Danubia Zenekar összművészeti előadásában. A zeneszerzőként is dolgozó művész klasszikus zenei kötődéseiről mesélt.

A történetben megjelenő szerelmi kapcsolat különös szerelem, olyan, amelyhez egy ember is elég – írják a darab alkotói. A túlfűtött, hol visszaemlékező, hol dühös, hol lemondó dalok belső történésekről szólnak, nem egy valódi, megélt kapcsolat kínjairól és boldogságáról.

A külső és a belső világ konfrontációját emeli ki a különböző műfajok ütköztetése.

DICHTERLIEBE_Wrochna_Fanni_C_Felvegi_Andrea-115002.jpeg

Wrochna Fanni a Dichterliebe című előadásban (Fotó/Forrás: Felvégi Andrea)

A darab idén májusban mutatkozott be nagy sikerrel, most két alkalommal, október 14-én és 21-én ismét műsorra kerül az Átriumban.

Hámori Máté karmester, az előadás zenei vezetője szerint a zene a lelke, a színház a teste, a film pedig az arca az előadásnak, ahol az egyes tagok képesek tökéletes összhangban, egymást erősítve működni.

További részletek a jegyvásárlásról.

Fejléckép: Szemenyei János a Dichterliebe – A tizenkét óriás című előadásban (fotó: Felvégi Andrea)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Kettévágott Carmina Burana – reakciók az operaházi büfébotrányra

Bogányi Tibor karmester visszalépett az operaház Carmina Burana-produkciók vezénylésétől, mivel főigazgatói döntésre szünetet kell beiktatni az előadásba. Az ügy számos viharos reakciót váltott ki.
Vizuál

Elhunyt Koncz András festőművész

A Munkácsy-díjas festőművész, Koncz Zsuzsa énekesnő öccse hosszú, méltósággal viselt, súlyos betegség után hunyt el március 2-án hajnalban, életének hetvenegyedik évében.
Zenés színház

„Mindenkinek ajánlom, hogy menjen ki éjszaka az erdőbe!” – interjú Claus Guthtal

A világ egyik legjelentősebb operarendezője, Claus Guth nemrég Budapestre látogatott: számos neves színház után a Magyar Állami Operaház is átvette Don Giovanni-rendezését. Ebből az alkalomból kérdeztük az alkotót.
Vizuál

Elhunyt Vadász György építész

Életének 92. évében, március 3-án elhunyt Vadász György Kossuth- és Ybl Miklós-díjas építőművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, a nemzet művésze. A kilencvenes években készült épületeivel nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a bauhaus ismét népszerűvé vált a hazai építészetben.
Színház

Öt nap a stúdiószínház és a monodráma jegyében – hamarosan jön a 10. MOST FESZT

Március 20. és 24. között rendezi meg a tatabányai Jászai Mari Színház a 10. MOST FESZT-et, amely során vidéki, független és határon túli társulatok monodráma és stúdiószínházi előadásaiból kiválasztott produkciókat láthat a közönség. 

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

A Moldván túl – Bedřich Smetana ritkábban játszott művei

1824. március 2-án született a cseh nemzeti zene egyik legnagyobb alakja, Bedřich Smetana. Hazám című ciklusának közkedvelt darabját, a Moldvát mindenki ismeri, de mit érdemes még meghallgatni a zeneszerzőtől?
Klasszikus hír

Meglett a Győri Filharmonikus Zenekar vadászkürtje

A rendőrség megtalálta azt a nagy értékű hangszert, amelyet januárban tulajdonított el valaki az együttestől. A kürt így visszakerülhetett jogos tulajdonosához.
Klasszikus interjú

„Ha az ember idős, már sokkal szabadabb” – születésnapi interjú a 80 éves Vidovszky Lászlóval

Nemrég ünnepelte nyolcvanadik születésnapját, március 2-án pedig a Zeneakadémia is koncerttel köszönti Vidovszky László Kossuth-díjas zeneszerzőt. A jeles alkalom apropóján pályája indulásairól, zeneszerzői motivációiról és alapelveiről kérdeztük a komponistát.
Klasszikus ajánló

Nemzetközi színtérre lép az Orgonák éjszakája

A Magyarországon már évek óta népszerű programot idén három kontinens közel harminc országában rendezi meg a Filharmónia Magyarország, május 18-án, pünkösd szombatján.
Klasszikus interjú

„Egy álmom válik valóra” – interjú Mohai Bálint fagottművésszel

A Concerto Budapest szimfonikus zenekar március 3-i Mozart-napjának nyitókoncertjén csendül fel az örök érvényű mester Esz-dúr sinfonia concertantéja oboára, klarinétra, kürtre és fagottra (K. 297b). Ennek apropóján beszélgettünk az együttes szólamvezetőjével.