Klasszikus

Újra zeng a bárdok éneke

2011.06.10. 09:00
Ajánlom
Június 21-én magyarországi ősbemutatóra, egyben világpremierre kerül sor a Művészetek Palotájában. Az est folyamán a világhírű kortárs walesi komponista, Karl Jenkins Arany János: A walesi bárdok című balladájára írt nagyszabású kantátája csendül fel a szerző vezényletével.

A mű életre hívása, és az ősbemutató megvalósulása néhány elszánt magyar, walesi és angol magánember baráti együttműködésének köszönhető. Irinyi László, a Budapesti Egyetemi Énekkar egykori titkára, a Concert Masters International nevű, budapesti székhelyű hangversenyszervező cég vezetője 1994. október 26-a óta tudta, hogy az alkotás egyszer megszületik. Aznap ugyanis Swansea városának kórusa lépett fel Debrecenben, s hirtelen ötlettől vezérelve, az est záróakkordjaként felolvasta az Arany-balladát; a hatás pedig olyan elementáris volt, hogy az azóta eltelt közel tizenhét évben a ballada megzenésítését tűzte ki egyik megvalósítandó fő céljául. A zenemű megszületését tovább inspiráló, látszólag véletlen egybeesések láncolatának következő, sorsdöntő állomását a Leeds-i Filharmonikus Kórustársaság 2009. évi, krakkói vendégszereplése jelentette. Azon a koncerten találkozott első ízben Karl Jenkins zeneszerző nevével, akinek The Armed Man című békemiséje, valamint walesi származása hallatán azonnal érezte, ő fogja megzenésíteni a balladát.

Karl Jenkins a legünnepeltebb, a legtöbbet játszott, és a legnépszerűbb kortárs brit klasszikus zeneszerző, akit a walesiek élő legendájaként, és a "britek Carl Orff-ja"-ként tartanak számon. Jazz-zenészként indult, a Montreux-i Jazzfesztiválon tűnt fel, ma már jazzalapokon is nyugvó, klasszikus zenét szerez. Muzsikája harmóniákra épülő és élvezhető, apparátusában klasszikus - a nagyzenekari összeállítás mellett vegyeskart és szólistákat alkalmaz -, miközben sok fúvóst, számtalan ütőst is megszólaltat. A Boosey & Hawkes és az EMI exkluzív ügyfele igazi világsztár, akinek számos olyan eposza is van, amelyből egyenként egymillió eladott lemezzel büszkélkedhet. A meggyőző teljesítmény ellenére egy percig sem vonakodott, s egy esztendő alatt megkomponálta a 47 perc hosszú, kilenc tételből álló kantátát, amelyhez az új fordítást az 1956 óta az Egyesült Királyságban élő Peter Zollman készítette.

A koncertet maga a szerző vezényli, a szólisták mellett a MÁV Szimfonikusok kíséretében fellép a Debreceni Kodály és a Nyíregyházi Cantemus Kórus, valamint a Cardiff-i Énekkar és az English Concert Singers tagjaiból ez alkalomra verbuválódott közel 150 fős magyar-angol-walesi vegyeskar. Az este első felében Kodály Zoltán Psalmus Hungaricusa csendül fel, miközben szokatlan kiegészítő elemek teszik még látványosabbá a nem mindennapi előadást. Felvételről elhangzik A walesi bárdok Latinovits Zoltán előadásában, s a Ráth Mór-féle, Zichy-illusztrációkkal gazdagon díszített kiadásának egy-egy eredeti példánya is átadásra kerül Montgomery, illetve Nagyszalonta polgármesterének. A darabot az elkövetkező években Debrecen, Nyíregyháza, Pécs, Montgomery, Swansea, Cardiff, Nagyvárad, Varsó, Tallinn, New York, Seattle és Boston közönsége is élőben hallgathatja meg.

Karl Jenkins: A walesi bárdok - A civil kurázsi dicsérete - In Memoriam Arany János

2011. június 21. 19:30

Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Km.: MÁV Szimfonikus Zenekar, Debreceni Kodály Kórus, Nyíregyházi Cantemus Vegyeskar, Cardiffi Vegyeskar, English Concert Singers
Vez.: Karl Jenkins, Takács-Nagy Gábor

Karl Jenkins: A walesi bárdok - A civil kurázsi dicsérete - In Memoriam Arany János
Kodály: Psalmus Hungaricus

Programkereső

Legolvasottabb

Könyv

„Mindennek a magyar irodalom a közepe” – Valuska László a tízéves Margó Fesztiválról

Több mint 60 programmal, könyvbemutatókkal, koncertekkel és irodalmi sétákkal jelentkezik a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár október 14. és 17. között a Várkert Bazárban. A jubileum alkalmából a fesztivál alapítójával, programigazgatójával beszélgettünk.
Könyv

Egy stadionnyi Paradicsom – Nádasdy Ádám az új Dante-fordításról

Egy közös karácsonyi italozás alkalmával jutott Nádasdy Ádám és Térey János arra a megállapításra, hogy Dante Isteni színjátékának Paradicsom részét újra kéne fordítani. Nem azért, mert Babits szövege ne lenne jó, nagyon is szép, a mai olvasóközönség viszont már nehezebben fogadja be. Az új változat elkészült, Nádasdy Ádám, a mű fordítója pedig a 2021-es Budapesti Őszi Fesztivál keretében ismertette a művet a Márai Sándor Kulturális Központban.
Klasszikus

Cziffra György századik születésnapját ünnepli a zenészvilág

Két különleges koncerttel, kiállítással, külföldi programokkal folytatódik a Cziffra György-emlékév, a zongoraművész századik születésnapján Eötvös Péter erre az alkalomra írt műve is elhangzik
Vizuál

Vaszary, Aba-Novák és Munkácsy remekművei a Virág Judit Galéria őszi aukcióján

Vaszary János utolsó itáliai nyarát felidéző festménye, Aba-Novák Vilmos római trattoria ciklusának lenyűgöző darabja, Munkácsy Mihály anya-gyerek kompozíciója és Kádár Béla Amerika-élményének emléket állító műve is kalapács alá kerül a Virág Judit Galéria őszi aukcióján október 17-én a Budapest Kongresszusi Központban.
Vizuál

A rejtélyes Margaret Watkins - Fotóhónap2021

Tükröződő csónak a vízen, személyes tárgyak a fürdőszobában, festői portrék és ipari tájak, kaleidoszkóp-szerű montázsok – mind-mind eredeti nyomatok Margaret Watkins titokzatos fekete dobozából. A Fotóhónap2021 központi tárlata a méltatlan módon elfeledett életműből válogat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Újabb három évig Szinetár Miklós az Opera Örökös Tagjainak elnöke

A neves rendezőt, a Tagság jelenlegi elnökét október 12-én, az Eiffel Műhelyházban tartott közgyűlésen választották újra
Klasszikus videó

Ismerje meg Bella Máté új művét! – VIDEÓ

Bella Máté Titan című művét Szentpáli Roland mutatta be az Óbudai Társaskörben, 2021. szeptember 30-án, a 34. Minifesztivál – Magyar Kortárs Zenei Körkép koncertsorozatában. Videónkban a két művész mesélt a darabról.
Klasszikus ajánló

Vidovszky László-est a Zeneakadémián

Vidovszky László korai munkásságát mutatja be az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál, abszurd hanghatásokat felvonultató zenemű, kamaraopera és filmvetítés is szerepel a programban.
Klasszikus ajánló

Cziffra György századik születésnapját ünnepli a zenészvilág

Két különleges koncerttel, kiállítással, külföldi programokkal folytatódik a Cziffra György-emlékév, a zongoraművész századik születésnapján Eötvös Péter erre az alkalomra írt műve is elhangzik
Klasszikus beszámoló

Zeneszerzők párbeszéde – Beszélgetés Georges Aperghisszel

Az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány zeneszerző-beszélgetései, a mustMEET Composers sorozat legújabb vendége a görög származású zenés színházi alkotó, Georges Aperghis volt.