Klasszikus

Újra zeng a bárdok éneke

2011.06.10. 09:00
Ajánlom
Június 21-én magyarországi ősbemutatóra, egyben világpremierre kerül sor a Művészetek Palotájában. Az est folyamán a világhírű kortárs walesi komponista, Karl Jenkins Arany János: A walesi bárdok című balladájára írt nagyszabású kantátája csendül fel a szerző vezényletével.

A mű életre hívása, és az ősbemutató megvalósulása néhány elszánt magyar, walesi és angol magánember baráti együttműködésének köszönhető. Irinyi László, a Budapesti Egyetemi Énekkar egykori titkára, a Concert Masters International nevű, budapesti székhelyű hangversenyszervező cég vezetője 1994. október 26-a óta tudta, hogy az alkotás egyszer megszületik. Aznap ugyanis Swansea városának kórusa lépett fel Debrecenben, s hirtelen ötlettől vezérelve, az est záróakkordjaként felolvasta az Arany-balladát; a hatás pedig olyan elementáris volt, hogy az azóta eltelt közel tizenhét évben a ballada megzenésítését tűzte ki egyik megvalósítandó fő céljául. A zenemű megszületését tovább inspiráló, látszólag véletlen egybeesések láncolatának következő, sorsdöntő állomását a Leeds-i Filharmonikus Kórustársaság 2009. évi, krakkói vendégszereplése jelentette. Azon a koncerten találkozott első ízben Karl Jenkins zeneszerző nevével, akinek The Armed Man című békemiséje, valamint walesi származása hallatán azonnal érezte, ő fogja megzenésíteni a balladát.

Karl Jenkins a legünnepeltebb, a legtöbbet játszott, és a legnépszerűbb kortárs brit klasszikus zeneszerző, akit a walesiek élő legendájaként, és a "britek Carl Orff-ja"-ként tartanak számon. Jazz-zenészként indult, a Montreux-i Jazzfesztiválon tűnt fel, ma már jazzalapokon is nyugvó, klasszikus zenét szerez. Muzsikája harmóniákra épülő és élvezhető, apparátusában klasszikus - a nagyzenekari összeállítás mellett vegyeskart és szólistákat alkalmaz -, miközben sok fúvóst, számtalan ütőst is megszólaltat. A Boosey & Hawkes és az EMI exkluzív ügyfele igazi világsztár, akinek számos olyan eposza is van, amelyből egyenként egymillió eladott lemezzel büszkélkedhet. A meggyőző teljesítmény ellenére egy percig sem vonakodott, s egy esztendő alatt megkomponálta a 47 perc hosszú, kilenc tételből álló kantátát, amelyhez az új fordítást az 1956 óta az Egyesült Királyságban élő Peter Zollman készítette.

A koncertet maga a szerző vezényli, a szólisták mellett a MÁV Szimfonikusok kíséretében fellép a Debreceni Kodály és a Nyíregyházi Cantemus Kórus, valamint a Cardiff-i Énekkar és az English Concert Singers tagjaiból ez alkalomra verbuválódott közel 150 fős magyar-angol-walesi vegyeskar. Az este első felében Kodály Zoltán Psalmus Hungaricusa csendül fel, miközben szokatlan kiegészítő elemek teszik még látványosabbá a nem mindennapi előadást. Felvételről elhangzik A walesi bárdok Latinovits Zoltán előadásában, s a Ráth Mór-féle, Zichy-illusztrációkkal gazdagon díszített kiadásának egy-egy eredeti példánya is átadásra kerül Montgomery, illetve Nagyszalonta polgármesterének. A darabot az elkövetkező években Debrecen, Nyíregyháza, Pécs, Montgomery, Swansea, Cardiff, Nagyvárad, Varsó, Tallinn, New York, Seattle és Boston közönsége is élőben hallgathatja meg.

Karl Jenkins: A walesi bárdok - A civil kurázsi dicsérete - In Memoriam Arany János

2011. június 21. 19:30

Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Km.: MÁV Szimfonikus Zenekar, Debreceni Kodály Kórus, Nyíregyházi Cantemus Vegyeskar, Cardiffi Vegyeskar, English Concert Singers
Vez.: Karl Jenkins, Takács-Nagy Gábor

Karl Jenkins: A walesi bárdok - A civil kurázsi dicsérete - In Memoriam Arany János
Kodály: Psalmus Hungaricus

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Vizuál

Réz András: Az utolsó mozielőadás

Nem kell pánikolni, ez az írás nem Peter Bogdanovich azonos című 1971-es filmjének elemzése. És nem is apokaliptikus vízió, amelyben az utolsó mozielőadást a világvége miatt nem követik továbbiak. Hanem Réz András elmélkedik a mozi jövőjéről.
Plusz

Lemondott Lőrinczy György az NKA alelnöki posztjáról

Az Origo értesülései szerint Kásler Miklós miniszter elfogadta Lőrinczy György indokait a lemondást illetően.
Klasszikus

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus cselló

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.
Klasszikus hírek

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Klasszikus jótékonyság

Érdi Tamás látássérültek javára koncertezik a Zeneakadémián

Harminc éves a „Szól a szív” Alapítvány, amely számos alkalommal segítette a Vakok Iskoláját, amelynek Érdi Tamás egykor tanulója volt. Szeptember 18-án jótékonysági koncertet rendeznek a Zeneakadémián, nem drága a belépőjegy, de jó célt szolgál.
Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.