Klasszikus

Újuló Zeneakadémia

2008.07.19. 00:00
Ajánlom
Elérhető közelségbe került a Liszt Ferenc Zeneakadémia rekonstrukciója, miután július 11-én sor került az előkészítő munkálatok támogatásáról szóló szerződés aláírására. A felújítás eredményeképpen a XXI. századi elvárásoknak is megfelel majd a nemzetközi szinten is egyre rangosabb és elismertebb intézmény.

A kormány éppen egy évvel ezelőtt, 2007 júliusában fogadta el a Zeneakadémia felújítására benyújtott javaslatot. A "Liszt Ferenc Zeneakadémiája, az európai felsőfokú zenei oktatás megújuló központja Budapesten" elnevezésű infrastruktúra-fejlesztési projekt ütemtervét az intézmény tavaly novemberben hozta nyilvánosságra. A projektben érintett épületek rekonstrukciója a részletes műszaki és gazdasági hatástanulmányok elkészítése után, a támogatási szerződés aláírását követően indulhat.

A Zeneakadémia 2008. július 11-én kötötte meg az uniós forrásból megvalósuló kiemelt projekt előkészítési szakaszára vonatkozó támogatási szerződést a Regionális Programok Irányító Hatósága képviseletében eljáró Oktatási és Kulturális Minisztérium Támogatáskezelő Igazgatóságával. Ez a közel 370 millió forintos támogatás teszi lehetővé, hogy a projektet teljes körűen előkészíthessék a végleges támogatási szerződés megkötésére.

A közbeszerzési eljárás keretében kiválasztott tervezőkkel – az MNDP Építőművészeti Kft.-vel, valamint a Mányi Építész Stúdió Kft.-vel – 2007. december végén és 2008. január elején kötöttek szerződést. Az általuk elkészített építési engedélyezési tervdokumentációkat az illetékes tervzsűrik kimagasló színvonalúnak ítélték, és azokat engedélyezésre javasolták az eljáró építésügyi hatóság felé. A Liszt Ferenc téri műemlék épület építési engedélyét az eljáró első fokú építési hatóság, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal 2008. június 19-i határozatával megadta. Ugyancsak maradéktalanul teljesítették a követelményeket a tervezők a Wesselényi utcai épület esetében is: az építési engedélyt az eljáró első fokú hatóság, Budapest VII. kerület Erzsébetváros jegyzője 2008. április 14-én megadta, az engedély május 14-én jogerőre emelkedett.

A tervek szerint a Wesselényi utcai épület felújítása még idén, a Liszt Ferenc téri épület rekonstrukciója pedig 2009 őszén kezdődhet el. Ennek eredményeképp az adminisztratív feladatoktól megtisztuló, több mint ezer négyzetméterrel bővülő központi zenepalota kizárólag a magas színvonalú képzésnek és a hangversenyzésnek ad otthont. "Reményeink szerint a legkorszerűbb technikai fejlesztések hatására egyre több kiemelkedő tehetségű külföldi diák választja majd a Liszt Ferenc téri épületet Alma Materének, s intézményünk az európai muzsika zarándokhelyévé válhat." – mondta el dr. Batta András, a Zeneakadémia rektora.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Könyv

950 személy számára állítottak ki igazolást arról, hogy Arany János rokona

Nem várt fordulat az Arany-kutatásban: az egyházi anyagkönyvek vizsgálata alapján akár 2000 élő rokona is lehet a költőnek, igaz, mind oldalági.
Jazz/World

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.