Klasszikus

Újuló Zeneakadémia

2008.07.19. 00:00
Ajánlom
Elérhető közelségbe került a Liszt Ferenc Zeneakadémia rekonstrukciója, miután július 11-én sor került az előkészítő munkálatok támogatásáról szóló szerződés aláírására. A felújítás eredményeképpen a XXI. századi elvárásoknak is megfelel majd a nemzetközi szinten is egyre rangosabb és elismertebb intézmény.

A kormány éppen egy évvel ezelőtt, 2007 júliusában fogadta el a Zeneakadémia felújítására benyújtott javaslatot. A "Liszt Ferenc Zeneakadémiája, az európai felsőfokú zenei oktatás megújuló központja Budapesten" elnevezésű infrastruktúra-fejlesztési projekt ütemtervét az intézmény tavaly novemberben hozta nyilvánosságra. A projektben érintett épületek rekonstrukciója a részletes műszaki és gazdasági hatástanulmányok elkészítése után, a támogatási szerződés aláírását követően indulhat.

A Zeneakadémia 2008. július 11-én kötötte meg az uniós forrásból megvalósuló kiemelt projekt előkészítési szakaszára vonatkozó támogatási szerződést a Regionális Programok Irányító Hatósága képviseletében eljáró Oktatási és Kulturális Minisztérium Támogatáskezelő Igazgatóságával. Ez a közel 370 millió forintos támogatás teszi lehetővé, hogy a projektet teljes körűen előkészíthessék a végleges támogatási szerződés megkötésére.

A közbeszerzési eljárás keretében kiválasztott tervezőkkel – az MNDP Építőművészeti Kft.-vel, valamint a Mányi Építész Stúdió Kft.-vel – 2007. december végén és 2008. január elején kötöttek szerződést. Az általuk elkészített építési engedélyezési tervdokumentációkat az illetékes tervzsűrik kimagasló színvonalúnak ítélték, és azokat engedélyezésre javasolták az eljáró építésügyi hatóság felé. A Liszt Ferenc téri műemlék épület építési engedélyét az eljáró első fokú építési hatóság, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal 2008. június 19-i határozatával megadta. Ugyancsak maradéktalanul teljesítették a követelményeket a tervezők a Wesselényi utcai épület esetében is: az építési engedélyt az eljáró első fokú hatóság, Budapest VII. kerület Erzsébetváros jegyzője 2008. április 14-én megadta, az engedély május 14-én jogerőre emelkedett.

A tervek szerint a Wesselényi utcai épület felújítása még idén, a Liszt Ferenc téri épület rekonstrukciója pedig 2009 őszén kezdődhet el. Ennek eredményeképp az adminisztratív feladatoktól megtisztuló, több mint ezer négyzetméterrel bővülő központi zenepalota kizárólag a magas színvonalú képzésnek és a hangversenyzésnek ad otthont. "Reményeink szerint a legkorszerűbb technikai fejlesztések hatására egyre több kiemelkedő tehetségű külföldi diák választja majd a Liszt Ferenc téri épületet Alma Materének, s intézményünk az európai muzsika zarándokhelyévé válhat." – mondta el dr. Batta András, a Zeneakadémia rektora.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Megkezdte munkáját Antal Zsolt az SZFE Elméleti Intézetének élén

Sára Balázs és Bodolay Géza után újabb intézetvezető kezdte meg munkáját a Színház- és Filmművészeti Egyetemen.
Jazz/World

Három napon át minden a jazz körül forog

A kilenc éve minden évben április 30-án megrendezett Nemzetközi Jazznap (International Jazz Day) magyar eseményeit a koronavírus-járvány miatt elhalasztották, azonban a szervezők most online pótolják az elmaradt koncerteket, amiket három napon keresztül, öt budapesti és egy felvidéki helyszínről közvetítenek.
Színház

Online tartja legújabb bemutatóját a Pesti Színház

Elmesélhető-e a 20. század történelme egyetlen család, ház vagy kő történetén keresztül? Marius von Mayenburg A kő című drámájában generációról generációra hagyományozott titkok, falakba eltemetett történetek kerülnek felszínre, megértetve valamit saját múltunkból, de leginkább a jelenünkből. Michal Dočekal, a Prágai Városi Színházak igazgatójának rendezése december 5-én látható élő stream formájában.
Színház

Auksz Éva: Szerencsére az élet visszaigazolta, hogy jó úton vagyok

A Partitúra december 5-én, szombaton 14.30-tól Dunaújvárosban kalandozik. Itt született a zenés és prózai előadásokban is emlékezetes alakításokat nyújtó Auksz Éva, aki színházi elfoglaltságai miatt nem tudott jelen lenni a Partitúra dunaújvárosi forgatásán, egykori néptáncos fellépéseinek helyszínén, a Bartók Kamaraszínházban, ahol Őze Áron, az intézmény igazgatója vitte körbe a stábot. Auksz Éva ugyanakkor a Fidelio.hu-nak mesélt fiatalkori útkereséséről, mesteréről, Iglódi Istvánról, és egy különleges előadásról, amely a Rózsavölgyi Szalonban megy majd – a korlátozó intézkedések feloldása után.
Jazz/World

„Lesz még, aki rákérdez a hamisságra?” – Megérkezett Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint új klipje

Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint úgy döntöttek, hogy a pandémia okán lelassult időben nem egyben adják ki új lemezüket, hanem havonta bemutatnak egy-egy dalt. Íme a legújabb.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Ferencváros díszpolgára lett Kurtág György

Ferencváros díszpolgára díjat adományozott Kurtág György zeneszerzőnek Baranyi Krisztina, a IX. kerület polgármestere.
Klasszikus ajánló

Közönség nélkül tartják meg a Bécsi Filharmonikusok újévi koncertjét

Közönség nélkül tartják meg a Bécsi Filharmonikusok újévi koncertjét, mivel Ausztriában január 7-ig tilos közönség előtt koncerteket tartani.
Klasszikus ajánló

30. születésnapját ünnepli az Orfeo Zenekar

A zenekar Haydn és Mozart-művekből álló koncerttel ünnepli fennállásának harmincadik évfordulóját 2021. január 19-én a Zeneakadémián.
Klasszikus mvm

A zeneművészet fiatal tehetségeit díjazta az MVM

A zeneművészet legtehetségesebb fiatal képviselői tizenharmadik alkalommal vehették át a Junior Prima Díj magyar zeneművészet kategóriájának elismeréseit. Az MVM Zrt. idén is tíz hazai tehetséget díjazott, ez alkalommal először bárki ingyenesen nyomon követhette az online megrendezett díjátadót és a fiatal zenei géniuszok gálakoncertjét 2020. november 26-án, az mvmjuniorprima.hu oldalon.