Klasszikus

Ukrán mezzoszoprán nyerte a Handel Énekversenyt

2012.03.28. 11:02
Ajánlom
Anna Sztaruskevics a londoni megmérettetés első helyezése mellé a közönségdíjat is megkapta.

A tizenegyedszer megrendezett verseny történetében először nyert mezzoszoprán, aki összesen 3250 fontot vihetett haza. A döntőben Anna Sztaruskevics a Rodelinda és a Rinaldo című operákból adott elő részleteket a Laurence Cummings vezényelte London Handel Orchestra élén. Rajta kívül öt további résztvevő jutott be az utolsó fordulóba - Anna Gorbacsova, Lucy Hall, Niel Joubert és Raphaela Papadakis -, közülük Alexander Sprague nyerte el a verseny második díját. A hat legjobb fellépési lehetőséget kapott a Londoni Handel Fesztiválon. Az évente megrendezett versenyen eddig olyan muzsikusok bizonyultak a legjobbnak, mint Stefanie True, Sophie Junker, Ruby Hughes vagy Erica Eloff. A 2012-es zsűri elnöke Ian Partridge volt.

A lembergi születésű Anna Sztaruskevics posztgraduális tanulmányait Laura Sartinál végezte. Számos versenyen vett részt ezidáig, köztük 2010-ben elnyerte a londoni Susan Longfield-díjat és döntőse volt a 2011-es Lez Azuriales Operaversenynek is. Koncertezett már Brüsszelben, Londonban, Svájcban és Ausztriában is. Olyan mestereknél tökéletesítette tudását mint Kiri Te Kanawa, Angela Gheorghiu és Dennis O'Neill.

Bizet: Seguidilla a Carmenből, km.: Anna Sztariskevics

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Meghalt Andy Vajna

A filmipari kormánybiztos hosszú betegség után hunyt el.
Klasszikus

Ez a nagybőgő elfér egy kézitáskában

A nagybőgősnek soha nem könnyű dolog az utazás, ezen segít a TravelBass nevű olasz cég. Persze egy kis trükk van a dologban.
Zenés színház

Sonya Yoncheva: „Mernünk kell élni a lehetőségekkel”

Mimì, Violetta, Tosca vagy Médeia – az operairodalom legjelentősebb női szerepeit énekli a világ legnagyobb színpadain, osztatlan sikerrel. Az Opera idei tematikus évadához kapcsolódó Olasz Estély sztárvendége a Maria Callas utódjaként is emlegetett bolgár szoprán, Sonya Yoncheva.
Zenés színház

Signor Crescendo

Százötven éve hunyt el Gioachino Rossini. Ebből az alkalomból felavatták a zeneszerző mellszobrát a korszerűsítés alatt és állványok mögött álló Operaházban, ahol a dalszínház énekesei kedvenc áriáik előadásával tisztelegtek az olasz mester előtt.
Plusz

Megépítették a hangszereket, amiket Bosch a Gyönyörök kertjén ábrázolt

És kiderült, hogy pokolian szólnak. Nem véletlenül, hiszen az 1500 táján készült triptichon Pokol szárnyán találhatóak.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így szóltak azok a hangszerek, amikre Mozart, Haydn, Händel vagy Beethoven komponáltak

A Felvilágosodás Korának Zenekara jóvoltából most egyesével meghallgathatjuk, milyen hangszerekre írták műveiket a legnagyobb klasszicista és barokk szerzők.
Klasszikus ajánló

Könnyed kortárs kalandok az Óbudai Társaskörben

A Budapest Saxophone Quartet szaxofonosaival folytatódik a kortárszenei sorozat, először ad magyar nyelvű sanzonestet Szilágyi Enikő, lesz filmvetítés, visszatérnek Seress Rezső-slágerei, nem maradnak el az operarészletek, lesz medley és mashup – az Óbudai Társaskör februári kínálatából szemezgettünk.
Klasszikus ajánló

Berlioz ritkán hallható brácsaversenyét adja elő Szűcs Máté

A Harold Itáliában is elhangzik a Nemzeti Filharmonikusok koncertjén, amelyet a Müpa után a Pesti Vigadóban is megismétel az együttes.
Klasszikus nagybőgő

Ez a nagybőgő elfér egy kézitáskában

A nagybőgősnek soha nem könnyű dolog az utazás, ezen segít a TravelBass nevű olasz cég. Persze egy kis trükk van a dologban.
Klasszikus macska

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.