Klasszikus

Üljön mellénk!

2009.12.13. 00:16
Ajánlom
Közös éneklésre és zenélésre várnak mindenkit a Magyar Rádió Zenei Együttesei. December 19-i karácsonyi Gálakoncertjükre az énekkar minden szólamába és a zenekar vonósai közé is várják vállalkozó kedvű zenebarátok jelentkezését.

Az MR Zenei Együttesek a 2008/2009-es koncertévad utolsó nagy hangversenytermi fellépésén rendhagyó módon adták elő Kodály Zoltán Psalmus Hungaricusát, amikor az MR Énekkar énekesei mellett amatőrök is színpadra álltak. A tizenhat alkalmi résztvevő között volt háziorvosi asszisztens, informatikus, villamosenergiaipari-technikus és főállású anya éppúgy, mint matematikus, könyvelő, magyar-történelem szakos tanár, idegenforgalmi közgazdász és több egyetemi hallgató is. A résztvevők átlagéletkora 31 év volt és jellemzően több mint tíz éve foglalkoztak zenetanulással. Többen azt mondták, hogy régi nagy álmuk vált valóra azzal, hogy az MR Énekkarral együtt léphettek színpadra.

 Idén, az Üljön mellénk! koncerten, advent negyedik szombat estéjén, a Magyar Rádió Zenei Együtteseinek előadásában részleteket hallhatnak Bach Karácsonyi oratóriumából és elhangzik Honegger Karácsonyi kantátája. A záró szám Händel Hallelujája lesz a Messiásból, amelyet az MR Zenei Együttesek - a hagyományt folytatva - az énekelni és zenélni szerető zenebarátokkal együtt adnak elő. Közreműködik Horváth Ádám - ének, vezényel Somos Csaba és Stephen D'Agostino.

A darab előadásához a jelentkezőknek nincs túl komoly zenei előképzettségre szükségük. A közreműködő énekesek betekintést nyernek egy professzionális zenekar és énekkar munkájába, részt vehetnek a produkcióra történő felkészülésben. A hangszeres vendégszereplők - előzetes egyeztetés után - vonós szólampróbákon vehetnek részt. A zenekari szólamokban való játékhoz egy jó állapotban lévő saját hangszer is szükséges.

Üljön mellénk - Karácsonyi Gálakoncert
2009. december 19. 19:00
Olasz Kultúrintézet

Km.: MR Szimfonikusok, MR Énekkar (karig.: Somos Csaba), MR Gyermekkórus (karig.: Thész Gabriella)

Bach: Karácsonyi oratórium, BWV 248 - részletek
Honegger: Karácsonyi kantáta
Händel: Halleluja - részlet a "Messiás"-ból

www.mrze.hu

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Koltai Katalin feltalált egy új eszközt a gitárhoz, hogy el tudja játszani Bartók műveit is

De nemcsak Bartók, hanem a 20-21. századi zene egészen új repertoárja tárul fel Koltai Katalin új találmányának, az egyhúros kapodaszternek köszönhetően.
Vizuál

Elzavarták a Szent Márk térről a festményeit áruló Banksy-t

A Biennále miatt május eleje óta az egész művészvilág Velencére figyel, mégis mindenki elsiklott az ismert street artist felbukkanása felett. Pontosabban elsétált mellette, ahogy ez a most posztolt videójából kiderül.
Vizuál

13 éves magyar fiú nyert díjat Cannes-ban

Százados Ábel mobiltelefonnal forgatott kisfilmjéért nyerte el a Legígéretesebb Fiatal Filmes díját a rangos francia filmfesztiválon.
Tánc

„Ha valaki harisnyában is férfi tud maradni, az igazán férfi”

Balázsi Gergő Ármin, a Magyar Nemzeti Balett szólistája kapta a Tánc Világnapján Az évad legjobb férfi balettművésze-díjat. Ennek apropóján kérdeztük őt hivatásról, szerepálmokról, stresszkezelésről.
Színház

Tiltakozik a Kritikus Céh az állami támogatások elosztása miatt, veszélyben az Átrium

A Katona és az Örkény Színház nem ad be pályázatot idén az NKA-hoz új produkció létrehozására, hogy ezzel segítse a független és befogadó színházak pénzhez jutását. Közben a Színházi Kritikusok Céhe arról ír, mind a szakma, mind a közönség lehetőségei kárt szenved a pénzosztók döntése nyomán. - CIKKÜNK FRISSÜLT!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus koktélparti

Hogyan találkozott Gustav Mahler és Sigmund Freud?

Mahler többször is időpontot kért a pszichoanalízis atyjához, de legmondta az első hármat. De miért kereste meg a hírhedt Freudot egyáltalán?
Klasszikus magazin

Kórusok lepik el a Palotanegyed utcáit

A Kórusok Éjszakájáról Tóth Árpád, a Csíkszerda kórus vezetője beszél a Fidelio Klasszik május 25-ei adásában, amiben Havas Ágnes, Hegyi Barbara és Novák Péter is megszólal.
Klasszikus ajánló

Ezért érdemes Schumannt hallgatni Várjon Dénes szerint

Május 25-én és 26-án utolsó két fejezetéhez ér a Schumann összes zongorás kamarazenéjét megszólaltató sorozat a Zeneakadémián. Várjon Dénes elmondja, miért játssza olyan szívesen a zeneszerző műveit.
Klasszikus bonn

700 apró Beethoven-szoborral ünnepel Bonn városa az évfordulón

Hétszáz mosolygó Beethoven-szobrot tervezett Ottmar Hörl a zeneszerző születésének 250. évfordulójára.
Klasszikus interjú

Koltai Katalin feltalált egy új eszközt a gitárhoz, hogy el tudja játszani Bartók műveit is

De nemcsak Bartók, hanem a 20-21. századi zene egészen új repertoárja tárul fel Koltai Katalin új találmányának, az egyhúros kapodaszternek köszönhetően.