Klasszikus

Üljön mellénk!

2009.12.13. 00:16
Ajánlom
Közös éneklésre és zenélésre várnak mindenkit a Magyar Rádió Zenei Együttesei. December 19-i karácsonyi Gálakoncertjükre az énekkar minden szólamába és a zenekar vonósai közé is várják vállalkozó kedvű zenebarátok jelentkezését.

Az MR Zenei Együttesek a 2008/2009-es koncertévad utolsó nagy hangversenytermi fellépésén rendhagyó módon adták elő Kodály Zoltán Psalmus Hungaricusát, amikor az MR Énekkar énekesei mellett amatőrök is színpadra álltak. A tizenhat alkalmi résztvevő között volt háziorvosi asszisztens, informatikus, villamosenergiaipari-technikus és főállású anya éppúgy, mint matematikus, könyvelő, magyar-történelem szakos tanár, idegenforgalmi közgazdász és több egyetemi hallgató is. A résztvevők átlagéletkora 31 év volt és jellemzően több mint tíz éve foglalkoztak zenetanulással. Többen azt mondták, hogy régi nagy álmuk vált valóra azzal, hogy az MR Énekkarral együtt léphettek színpadra.

 Idén, az Üljön mellénk! koncerten, advent negyedik szombat estéjén, a Magyar Rádió Zenei Együtteseinek előadásában részleteket hallhatnak Bach Karácsonyi oratóriumából és elhangzik Honegger Karácsonyi kantátája. A záró szám Händel Hallelujája lesz a Messiásból, amelyet az MR Zenei Együttesek - a hagyományt folytatva - az énekelni és zenélni szerető zenebarátokkal együtt adnak elő. Közreműködik Horváth Ádám - ének, vezényel Somos Csaba és Stephen D'Agostino.

A darab előadásához a jelentkezőknek nincs túl komoly zenei előképzettségre szükségük. A közreműködő énekesek betekintést nyernek egy professzionális zenekar és énekkar munkájába, részt vehetnek a produkcióra történő felkészülésben. A hangszeres vendégszereplők - előzetes egyeztetés után - vonós szólampróbákon vehetnek részt. A zenekari szólamokban való játékhoz egy jó állapotban lévő saját hangszer is szükséges.

Üljön mellénk - Karácsonyi Gálakoncert
2009. december 19. 19:00
Olasz Kultúrintézet

Km.: MR Szimfonikusok, MR Énekkar (karig.: Somos Csaba), MR Gyermekkórus (karig.: Thész Gabriella)

Bach: Karácsonyi oratórium, BWV 248 - részletek
Honegger: Karácsonyi kantáta
Händel: Halleluja - részlet a "Messiás"-ból

www.mrze.hu

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Rendeltek egy pepperonit, a pizzafutár egy Beethoven-szonátát is eljátszott ráadásként

Íme egy sztori arról, hogy az is arany lehet, ami nem fénylik. A tizennyolc éves Bryce Dudal pizzát kézbesített Detroitban, amikor észrevette, hogy a házban egy zongora áll. Nem tudott ellenállni.
Vizuál

24 óra alatt eltűnt a legújabb utcai Banksy-mű

Az egyik legismertebb kortárs művész minden munkájának feltűnése eseményszámba megy. Ilyen hamar viszont ritkán tűnnek el alkotásai.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.
Jazz/World

„Sokszor szitokszó a klasszikusok számára az, ha valaki jazz-zenész”

Sárik Péter jazz-zongoristával a Ritmus és hang blogon jelent meg tartalmas interjú Sümegi Noémi tollából, amelyben egyebek mellett a jazz „policájról”, zörgős cukorkákról, valamint a klasszikus és jazz-zenészek viszonyáról is szó esett a szeptember 21-ei Bartók-lemezbemutató kapcsán, ami a Zeneakadémián lesz.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.
Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Társaskör Művészeti Munkáját Támogató Egyesület

A pártoló tagsággal nemcsak a kedvezményeket veheti igénybe, de tagdíjával hozzájárulhat a hosszabb távú tervezéshez, a minőségi előadások létrejöttéhez.
Klasszikus hír

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.