Klasszikus

Üljön mellénk!

2009.12.13. 00:16
Ajánlom
Közös éneklésre és zenélésre várnak mindenkit a Magyar Rádió Zenei Együttesei. December 19-i karácsonyi Gálakoncertjükre az énekkar minden szólamába és a zenekar vonósai közé is várják vállalkozó kedvű zenebarátok jelentkezését.

Az MR Zenei Együttesek a 2008/2009-es koncertévad utolsó nagy hangversenytermi fellépésén rendhagyó módon adták elő Kodály Zoltán Psalmus Hungaricusát, amikor az MR Énekkar énekesei mellett amatőrök is színpadra álltak. A tizenhat alkalmi résztvevő között volt háziorvosi asszisztens, informatikus, villamosenergiaipari-technikus és főállású anya éppúgy, mint matematikus, könyvelő, magyar-történelem szakos tanár, idegenforgalmi közgazdász és több egyetemi hallgató is. A résztvevők átlagéletkora 31 év volt és jellemzően több mint tíz éve foglalkoztak zenetanulással. Többen azt mondták, hogy régi nagy álmuk vált valóra azzal, hogy az MR Énekkarral együtt léphettek színpadra.

 Idén, az Üljön mellénk! koncerten, advent negyedik szombat estéjén, a Magyar Rádió Zenei Együtteseinek előadásában részleteket hallhatnak Bach Karácsonyi oratóriumából és elhangzik Honegger Karácsonyi kantátája. A záró szám Händel Hallelujája lesz a Messiásból, amelyet az MR Zenei Együttesek - a hagyományt folytatva - az énekelni és zenélni szerető zenebarátokkal együtt adnak elő. Közreműködik Horváth Ádám - ének, vezényel Somos Csaba és Stephen D'Agostino.

A darab előadásához a jelentkezőknek nincs túl komoly zenei előképzettségre szükségük. A közreműködő énekesek betekintést nyernek egy professzionális zenekar és énekkar munkájába, részt vehetnek a produkcióra történő felkészülésben. A hangszeres vendégszereplők - előzetes egyeztetés után - vonós szólampróbákon vehetnek részt. A zenekari szólamokban való játékhoz egy jó állapotban lévő saját hangszer is szükséges.

Üljön mellénk - Karácsonyi Gálakoncert
2009. december 19. 19:00
Olasz Kultúrintézet

Km.: MR Szimfonikusok, MR Énekkar (karig.: Somos Csaba), MR Gyermekkórus (karig.: Thész Gabriella)

Bach: Karácsonyi oratórium, BWV 248 - részletek
Honegger: Karácsonyi kantáta
Händel: Halleluja - részlet a "Messiás"-ból

www.mrze.hu

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Az egyetlen Bach-darab, amit Glenn Gould utált

Mindig kerülte, hogy játszania kelljen ezt a darabot, egyszer, egy tévéműsorban meggyőzték, hogy tegye meg mégis. Nem volt benne öröme.
Vizuál

Elhunyt a művész, aki épületeket csomagolt be és emberek ezreinek segített vízen járni

84 évesen, május 31-én New York-i otthonában elhunyt Christo. A tájépítész és térművész, valamint felesége és alkotótársa, Jeanne-Claude nevéhez olyan műalkotások fűződtek, mint 1985-ben a párizsi Pont Neuf és 1995-ben a berlini Reichtstag becsomagolása vagy egy olasz tavon úszósétány építése.
Vizuál

Hollywood legkeményebb pisztolyhőse ma is aktív - Clint Eastwood 90 éves

Karrierjét kis híján megakadályozta a saját ádámcsutkája, a hatvanas éveiben járva pedig kiderült, hogy rendezői tehetsége vetekszik a színészivel. Május 31-én lesz kilencvenéves Clint Eastwood.     
Klasszikus

Igor Levit 16 óra után befejezte 20 órásra tervezett zongoramaratonját

A művész Erik Satie francia zeneszerző Vexations című művét tervezte előadni, a legendás zongoradarab teljes verziója 20 órás.
Vizuál

Morgan Freeman 83 éves

Morgan Freeman nem átlagos karriert futott be, 50 éves volt amikor a filmszakma igazán felfigyelt rá, azóta viszont több mint kilencven filmet forgatott és ma 83 éves.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Igor Levit 16 óra után befejezte 20 órásra tervezett zongoramaratonját

A művész Erik Satie francia zeneszerző Vexations című művét tervezte előadni, a legendás zongoradarab teljes verziója 20 órás.
Klasszikus pályázat

Zeneszerző-pályázatot hirdet a Budapesti Vonósok és a Szegedi Tudományegyetem

Új művek komponálására hívja a 18-35 év közötti magyar zeneszerzőket a Magyar Művészeti Akadémia, a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Kar és a Budapesti Vonósok Kamarazenekar, az alkotásokat szeptember 1-je éjfélig várják.
Klasszikus koktélparti

Az egyetlen Bach-darab, amit Glenn Gould utált

Mindig kerülte, hogy játszania kelljen ezt a darabot, egyszer, egy tévéműsorban meggyőzték, hogy tegye meg mégis. Nem volt benne öröme.
Klasszikus hír

Szavazzon, kié legyen az Óbudai Danubia Zenekar Arany Karantén Díja!

Az Óbudai Danubia Zenekar vezetése ezzel a díjjal szeretné meghálálni a zenekar muzsikusainak kitartó munkáját, kreativitását a koronavírus-járvány kapcsán kialakult helyzetben.
Klasszikus interjú

Hatalmas előrelépés a zenekarnak: a Mezzo TV sugározza a Concerto Budapest koncertfilmjét

Több hónapos munka eredménye, hogy a zenekar saját gyártású koncertfilmmel mutatkozhat be a Mezzo TV műsorán. A filmet, amelyet Szabó Stein Imre rendezett, a magyar közönség is láthatja az interneten. Kulisszatitkokról a vezető rendezőt kérdeztük.