Klasszikus

Ultrahang Fesztivál: kinek a zene, kinek a zörej

2005.04.04. 00:00
Ajánlom
Hol zaj van, ott hang van, s hol hang van, ott zene van. Vajon megállja a helyét ez a következtetés? Lesz-e zene a zajból, zörejből? A szórakozás mellett talán ezekre a kérdésekre is választ kerestek az Ultrahang Fesztivál résztvevői.

Kísérleti elektronikus zene az underground zenei élet képviselőivel: különleges élvezet ínyenceknek.

Párnás buli a Trafóban: a székek jelentős részét eltüntették a szervezők, helyükbe párnák kerültek, s akiknek volt merszük, azok akár közvetlenül a hangfalak elé is ülhettek. A színpad közepén több keverőpult, egy laptop és egy elektronikus gitár. A fellépés előtti közönségmorajt pedig egyre inkább elnyomta a hangfalakból érkező, erősödő sistergés, mely talán a koncert felvezetéséül szolgált. Lassan a sistergésből hullámveréssel átitatott madárcsicsergés lett, az első fellépő, a bécsi Fennesz belecsapott a húrokba – vagyis a számítógépbe. A laptop- és gitárvirtuóz eleinte csupán a számítógépéből csalt elő az ütvefúróra emlékeztető hangokat, melyeket a hullámverés ismétlődő, szinte már ritmusos és kellemes zajával párosított. Közben a mögötte lévő kivetítőn a tengerről készített videók segítették az asszociációk elburjánzását, a néző-hallgató elrévedését.

A szintén osztrák Radian trió megjelenése már-már egy hagyományos rockkoncertre emlékeztetett: volt dobos, basszusgitáros és szintetizátoros. De nem maradt el a számítógép sem: el is nyomta végül az előbbi három zeneszerszám hangjait. Rock és a dzsessz találkozása a számítógépes zenével. Aprólékosan kidolgozott hangminták, zajszerű közbeékelések, s néha talán valamilyen kompozíció íve is felfedezhető volt.

Egy "zenei" világgal gazdagabb lettem, azonban a kérdéseim megmaradtak. Néha a kérdések visznek előre, s nem a válaszok, néha a zaj az, ami számít, és nem a zene. Kinek a zörej, kinek a zene.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.