Klasszikus

Ultrahang Fesztivál – kísérleti elektronikus zenei fesztivál

2005.02.28. 00:00
Ajánlom
Az Ultrahang Fesztivál a modern zenei centrumok kísérleti, underground világának elismert szereplőit mutatja be, azokat, akik már eddigi munkásságuk alapján megkerülhetetlenek, illetve azokat, akiknek művészi ereje már pályájuk elején megmutatkozik. A számos helyszínen, négy napon át délutántól éjszakáig 40 fellépőt felvonultató zenei fesztiválnak három estén ad otthont a Trafó – Kortárs Művészetek Háza (1094 Budapest, Liliom u. 41.).

Fennesz (A) gitár- és laptopművész többször járt hazánkban, s emiatt sokan irigykedhetnek ránk, hiszen az elmúlt pár évben nem csak a kritikusokat, hanem a művésztársakat is lenyűgözte, s valóságos „underground sztárrá” vált. A számítógépes hanggenerálás sajátos eszközeit és hibáit melankolikus, megtört gitárdallamokkal ötvözi, a szépség egy új meghatározását létrehozva. Új lemeze, a Velence hangulatától inspirált Venice több mértékadó fórum szerint 2004 egyik legjobb alkotása. Koncertje március 25-én lesz hallható. Ugyanezen az estén gfellép még a Radian (A) trió tagjai (Martin Brandlmayr (dob, számítógép), Stefan Németh (szintetizátor, számítógép), John Norman (basszusgitár). Utolsó két lemezüket John McEntire-rel (Tortoise) együttműködve rögzítették. Zenéjükre az egymás mellé helyezés taktikája jellemző: a rock, a post-rock és a szabad improvizációs dzsessz találkozik a mikroszkopikusan kidolgozott elektronikus hangmintákkal, talált hangokkal és zajokkal; hangjaik sűrűek, a kompozíciók levegősek; hangszerhasználatuk radikális, műveik mégis kínálnak könnyen megtalálható azonosulási pontokat a hallgató számára. Az este harmadik szereplője a Thilges3 (A): az egyetlen olyan külföldi fellépő, amely már játszott az UH Festen. A bécsi trió tagjai konceptualistának tartják magukat: céljuk a nyilvános terek akusztikus feltérképezése és átalakítása, a hallgatók szembesítése egy újfajta érzékenységgel. 2003-ban a szegedi Zsinagóga közönsége hallgathatta meg, hogy e koncepció milyen varázslatos zenét eredményez; most a Trafó szembesíti új kihívással a minden koncertet új kezdetnek tekintő, kizárólag moduláris analóg szintetizátorokat használó együttest.

2003 egyik valószínűtlen meglepetése volt a Pluramon (D) lemeze, melyen egy igazi díva, a Twin Peaks és más Lynch-filmek énekesnője, Julee Cruise (USA) énekelt a Marcus Schmickler vezette együttesben. Angelo Badalamentivel készített, a ’90-es években megjelent lemezei sokak számára felbecsülhetetlen kincsek. Az akadémiát végzett Schmickler elektroakusztikus, laptopimprovizációs, zajzenéiről egyaránt ismert, a sajátos esztétikával rendelkező kölni zenei szcéna oszlopos tagja. Az együttes március 26-án lesz hallható. Utánuk az amerikai Antony (USA) lép színpadra, a kis New York-i klubokból indult énekes. Az Antony and the Johnsons debütáló lemezén klasszikus hangszerelésű, zavarba ejtő, érzelmektől túlcsorduló avant-kabaré slágerek hallhatók. Harmadikként a Bohren und Der Club of Gore (D) lesz halható: legutóbbi lemezük a Black Earth címet viseli, amelynek fekete borítóján egy nagy koponya látható, a zene pedig – sötét, borzongató és szépséges, a valószínűtlenség határáig lelassított dzsessz. Szaxofon, zongora, Fender Rhodes és mellotron, dob és nagybőgő szolgáltatja a muzsikát egy félhomályos és szellemek járta bárban. A négy tag eleinte heavy metal, hardcore zenét játszott, majd 1992-ben megalapították a Bohrent, és kidolgozzák saját műfajukat a „horror dzsessz”-t. Alig néhány koncertet adnak évente, teljes sötétségben, hogy a közönség úgy érezze magát, mintha koporsóban feküdne.

A március 27-ei estén elsőként Thighpaulsandra (UK) lép fel, zenészcsaládból származik, klasszikus képzésben részesült. Számtalan együttesben megfordult, mígnem 1994-ben hangmérnöki munkája összehozta Julian Cope-pal, aki meghívta együttesébe. 1997 óta a pszichedelikus legenda Spiritualized tagja; 1998-ban pedig a Coilhoz is csatlakozott. Koncertjei szubverzív show-k, amiket látni kell, hogy elhiggyük őket. JESU (USA), vagyis Justin Broadrick élő legenda; a Godflesh, amelyet 1988-ban alapított G. C. Greennel, zenekarok ezreit, műfajok tucatját inspirálta, és a lassú, ám annál kínzóbb industrial metal máig felülmúlhatatlan lemezeit alkotta meg. A Flying Luttenbachers (USA) célja mindenféle bevett műfaj megsemmisítése. A multiinstrumentalista (de elsősorban dobos) Weasel Walter körül szinte követhetetlenül változik az együttes tagsága, aktuális társai: Ed Rodriguez (gitár), Mike Green (basszus).

Március 25–27. között minden este fél nyolctól hallhatóak koncertek. TRAFÓ bérlet a programsorozatra nem érvényes! A napijegy ára 2000 forint, háromnapos bérlet (csak elővételben, március 24-ig) 4500 forintért kapható.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus videó

Ismerkedj meg a zongoristával, aki elefántoknak játszik klasszikusokat!

Vagy legalábbis az egyik biztosan. Ez derül ki abból a videóból, amelyet egy kalandos életű koncertzongorista osztott meg.
Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.