Klasszikus

UMZE - tervek és tények

2007.05.18. 00:00
Ajánlom
Az UMZE Kamaraegyüttes sajtótájékoztatót tartott május 17-én, ahol az elmúlt évadot értékelték, egyben beszámoltak terveikről és a május 28-i Hommage á Ligeti című, évadzáró koncertjükről is. Az eseményen részt vett dr. Schneider Márta, Csonka András, Rácz Zoltán és Gőz László.

A Művészetek Palotája Üvegtermében tartott sajtóeseményt Csonka András vezérigazgató-helyettes nyitotta meg. Elmondta, hogy az UMZE Kamaraegyüttessel immáron egy éve működnek együtt. Az együttes egyik fontos célkitűzése, hogy minden évben az időközben elhunyt zeneszerző születésnapján koncertet adjon Ligeti műveiből: tavaly május 27-én a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben tartotta a zenekar első Hommage á Ligeti elnevezésű koncertjét, idén pedig május 28-án tartják a második hangversenyt. Ám a Művészetek Palotája nem csak ennek a koncertsorozatnak ad otthont, hanem az elmúlt évad több nagysikerű hangversenyének, így a Tribute to Steve Reich koncertnek, melyen a zeneszerző 70. születésnapja előtt tisztelegtek a maestro jelenlétében. A Fesztivál Színház fogadta be több koncertjüket, így a magyar zeneszerzők műveit bemutató Music Forum-ot, a Klasszikus és Jazz-t, vagy az UMZE Kamaraegyüttes és Kocsis Zoltán közös koncertjét.

Rácz Zoltán, az UMZE Kamaraegyüttes művészeti vezetője először az eredeti, 1911-ben alapított UMZE célkitűzéseinek aktualitásáról szólt. Elmondta, hogy az 1997-ben "újraálmodott" UMZE Kamaraegyüttes az eltelt 10 évben változatlan hangszeres bázisra támaszkodik. Az elmúlt évben létrejött új feltételrendszer lehetővé tette a rendszeres működést. Hangsúlyozta, hogy ki kell mozdulni a budapesti koncerttermekből, ezért vidéken is keresik az együttműködés lehetőségét olyan városokkal, mint Debrecen, Sopron vagy Szombathely. A következő évad terveiről elmondta, hogy – bár még nem állapodtak meg – de szeretnék az UMZE Kamaraegyüttes megalakulásának 10. évfordulóját a Budapesti Őszi Fesztiválon ünnepelni. 2007. november 13-án az 50 éves Muzsika jubileumi koncertjén lépnek fel, de terveznek Dukay Barnabás, Berio, illetőleg Louis Andriessen és Michel van der Aa holland zeneszerzők munkásságát bemutató koncerteket is.

Ezek után Dr. Schneider Márta, kulturális szakállamtitkár méltatta a művészeti vezető által "gondosan kidolgozott, átgondolt" programot és úgy folytatta, hogy "kulcskérdés", hogy a kulturális kormányzat is a projekt mellé álljon, mert csak ez az állandó támogatás lehet alapja a további működésnek. Bejelentette továbbá, hogy az UMZE Kamaraegyüttes a következő évadban is megkapja a 30 milliós támogatást.

Gőz László, a Budapest Music Center igazgatója, az UMZE Kamaraegyüttes menedzser-igazgatója arról beszélt, hogy komoly tanulságokkal járt az elmúlt évad, de egyre magabiztosabb azon meggyőződésében, hogy az UMZE Kamaraegyüttes rövid időn belül jó eséllyel nagynevű európai kortárs zenekarrá válik. Alátámasztja ezt az is, hogy Kurtág György vagy Eötvös Péter terveiben is fontos szerepet játszik az UMZE, mely az épülő Music Forum Budapestben majd "rezidens" zenekarként fog működni.

(2007. május 28. 19:30 Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem (Budapest) - Hommage à Ligeti - az UMZE Kamaraegyüttes koncertje; Ligeti György: Ballada és tánc; Két kánon; Magány; Csellószonáta; Musica Ricercata; I. vonósnégyes; Artikulation; Lux Aeterna; Csellóverseny; Melodien; km.: Csalog Gábor (zongora), Perényi Miklós, Déri György (cselló), Keller Kvartett, Schola Cantorum Budapestiensis (műv. vez.: Bubnó Tamás, Mezei János); vez.: Rácz Zoltán)

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.
Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.
Klasszikus ajánló

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát június 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.