Klasszikus

Una Tosca Russa

2003.12.22. 00:00
Ajánlom
„– Hogyan? Te akarsz kísérni engem? Megbolondultál? Nem is zongorázol. – Esküszöm neked, tudok zongorázni. Már a konzervatóriumban játszottam az egyik Rachmanyinov-zongoraversenyt. – Lehet, de nekem kísérőre van szükségem, aki tud énekesekkel dolgozni. – Minden nap gyakorolni fogok, megígérem.”

A párbeszéd Galina Visnyevszkaja és Msztyiszláv Rosztropovics közt zajlott, esküvőjük után röviddel. (Hogy honnan tudom? Claude Samuel kötetéből, melyben a két művésszel folytatott beszélgetéseit tette közzé.) Rosztropovics nem akarta, hogy feleségét Borisz Abramovics kísérje egy tallinni koncerten, vele akart lenni, amennyit csak lehet, és rávetette magát a zongorázásra.

A Great Recordings-sorozat új darabja igazi zenetörténeti kincs. Visnyevszkaja kvalitásai az orosz opera és dal terén az abszolút csúcsot jelentik. Nézzük Muszorgszkij két dalát, a Hopakot és a Drága Szávisnát! Minden a helyén van. Rövid dalok, persze, de egész nagy előadóknál sem érvényesül sokszor a kis művek komplexitásának és kompaktságának egysége. Egy perc, három perc, de milyen sűrűnek, milyen sokoldalúan kidolgozottnak kell lennie ennek az egy vagy három percnek! Visnyevszkaja előadását hallva nem kérdés, miért esett le mindenkinek az álla, amikor Muszorgszkij előadta e két dalt.

Mi Visnyevszkaja legfőbb erénye? Az orosz népdal egyszerűségének, az orosz klasszikus zene expresszivitásának, a tiszta formaadásnak és a katyerinaizmajlovai féktelenségnek a tökéletes kombinációja. Arányok, hangsúlyok, ívek, mind-mind rendben. Hang, technika ugyancsak.

A halál dalai és táncai Sosztakovics Visnyevszkajának készített és neki ajánlott hangszerelésében hangzik el. Igen jó hangszerelés, Glazunovétól és Rimszkij-Korszakovétól mérföldekre, persze maga a muszorgszkiji zene olyan expresszív, hogy a hatás a régi romantikus háttérrel sem marad el. Azt hiszem, érdemes volna Sosztakovics Borisz-hangszerelését is elővenni olykor. E dalciklus kapcsán csak részben lehet tradícióról beszélni. Átfogó stílus szempontjából igen. Az említett beszélgetéskötetből azonban az is kiderül, hogy Visnyevszkaja nem ismerte A halál dalai és táncai más előadásait, és ugyanúgy a semmiből alakította ki a maga interpretációját, mint az általa bemutatott kompozíciók esetén. S valóban, a sorozat megközelítése itt-ott alapvetően más, mint amit megszokhattunk.

Nemrég a Gramophone magazinban vita folyt arról, ki korunk legsokoldalúbb komolyzenei előadóművésze. Perlman nyert, aki újabban dirigál, és egykor Levine Toscájában énekelt is. Rosztropovicsra kellett volna, hogy essen a választás, hiszen pianistaként is gyakran szerepelt felesége oldalán, ráadásul – tanúsága ez a lemez – egyáltalán nem gyengén. A nagy csellista-karmester bizony remekül zongorázott.

A lemeznek hibája is van. Ilyen kivételes interpretáció esetén kár, hogy a felvett anyagnak csak egy része került kiadásra. Évekkel ezelőtt a Rostropovich Edition részeként három CD jelent meg, most csak egy. Ugyanez áll Boris Christoff nemrég megjelent Muszorgszkij-albumára is. Kár, hogy legalább alternatívaként nem kerültek kiadásra a komplett anyagok is.

Visnyevszkaja nagyon erősen emlékeztet Toscára. Afféle orosz Tosca. A népdal egyszerűségét, a klasszikus zene expresszivitását, a formaadás tisztaságát, az ösztönök féktelenségét egyszerre jeleníti meg az orosz opera és dal világában. AZ EMI Classics már korábban kiadta a Great Recordings sorozatban a Sosztakovics-opera felvételét Visnyevszkajával és Rosztropoviccsal, s előbb-utóbb talán megjelenik a Deutsche Grammophonnál készített Toscájuk is. A szóban forgó EMI-lemez orosz dalait és áriáit csak az tudja így elénekelni, aki magáról is elmondhatja: Vissi d’arte, vissi d’amore.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

„A mi generációnk nem kapható a gyűlölködésre” – A 30 év alatti színművészek levele az Országgyűléshez

A december 9-én a szabad színházakért és a kultúra függetlenségéért meghirdetett tüntetésen Sodró Eliza, a Radnóti Színház művésze olvasta fel 111 harminc év alatti színművész levelét az Országgyűléshez.
Színház

„Tudsz még hallgatni?” – Beszámoló a színházi alkotók tüntetéséről

A szabad színházért, a kultúra függetlenségéért szerveztek tüntetést december 9-én estére a Madách térre, és noha a bírált törvényjavaslat időközben módosult, sokan úgy érezték, ott a helyük a megmozduláson.
Színház

Ezekre az előadásokra küldenék el a politikusokat a színészek

Szégyen, Hamlet, A bajnok, Az ember tragédiája – többek között ezeket a produkciókat ajánlották azok a színházi alkotók, akiket a december 9-i tüntetésen kérdeztünk meg arról, mire hívnák el a politikai döntéshozókat.
Klasszikus

Itt követheti élőben Martha Argerich koncertjét, ha már nem kapott jegyet!

December 12-én este fél 8-kor a Liszt Ferenc Kamarazenekarral lép fel Martha Argerich. A hangverseny teltházas, de a Medici TV közvetíti. Mutatjuk, hol.
Színház

Megszavazta a Parlament az új színháztörvényt

115 igen szavazattal elfogadta az Országgyűlés a kulturális törvénycsomagról szóló törvényjavaslatot, amely miatt hétfőn ezrek tüntettek a Madách téren.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus konferencia

Mi a helyzet a nőkkel a zenében?

Január 8-án és 9-én, az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál keretében szimpóziumot rendeznek a fenti kérdés megvitatására.
Klasszikus zongora

A 13 éves Rozsonits Ildikó sikere a grazi ifjúsági zongoraversenyen

Rozsonits Ildikó megnyerte a 13-15 évesek korosztályát, de a többi csoportban is akadnak magyar befutók a VI. Nemzetközi Ifjúsági Bartók Zongoraversenyen.
Klasszikus hír

Itt követheti élőben Martha Argerich koncertjét, ha már nem kapott jegyet!

December 12-én este fél 8-kor a Liszt Ferenc Kamarazenekarral lép fel Martha Argerich. A hangverseny teltházas, de a Medici TV közvetíti. Mutatjuk, hol.
Klasszikus advent

Mozart átiratában hallható Händel Messiása

Az átirat Anger Ferenc rendezésében, Nádasdy Ádám új magyar fordításával csendül fel december 21-én az Erkel Színházban. A karácsonyi négy előadás szólistái Rácz Rita, Schöck Atala, Horváth István és Cser Krisztián, az Opera Zenekart és az Énekkart Kesselyák Gergely vezényli.
Klasszikus hír

Pozsonyi kórusversenyt nyert a Magnificat Leánykar

Kortárs és szakrális kategóriában is első helyezést ért el a Magnificat Leánykar egy pozsonyi kórusversenyen.