Klasszikus

Una Tosca Russa

2003.12.22. 00:00
Ajánlom
„– Hogyan? Te akarsz kísérni engem? Megbolondultál? Nem is zongorázol. – Esküszöm neked, tudok zongorázni. Már a konzervatóriumban játszottam az egyik Rachmanyinov-zongoraversenyt. – Lehet, de nekem kísérőre van szükségem, aki tud énekesekkel dolgozni. – Minden nap gyakorolni fogok, megígérem.”

A párbeszéd Galina Visnyevszkaja és Msztyiszláv Rosztropovics közt zajlott, esküvőjük után röviddel. (Hogy honnan tudom? Claude Samuel kötetéből, melyben a két művésszel folytatott beszélgetéseit tette közzé.) Rosztropovics nem akarta, hogy feleségét Borisz Abramovics kísérje egy tallinni koncerten, vele akart lenni, amennyit csak lehet, és rávetette magát a zongorázásra.

A Great Recordings-sorozat új darabja igazi zenetörténeti kincs. Visnyevszkaja kvalitásai az orosz opera és dal terén az abszolút csúcsot jelentik. Nézzük Muszorgszkij két dalát, a Hopakot és a Drága Szávisnát! Minden a helyén van. Rövid dalok, persze, de egész nagy előadóknál sem érvényesül sokszor a kis művek komplexitásának és kompaktságának egysége. Egy perc, három perc, de milyen sűrűnek, milyen sokoldalúan kidolgozottnak kell lennie ennek az egy vagy három percnek! Visnyevszkaja előadását hallva nem kérdés, miért esett le mindenkinek az álla, amikor Muszorgszkij előadta e két dalt.

Mi Visnyevszkaja legfőbb erénye? Az orosz népdal egyszerűségének, az orosz klasszikus zene expresszivitásának, a tiszta formaadásnak és a katyerinaizmajlovai féktelenségnek a tökéletes kombinációja. Arányok, hangsúlyok, ívek, mind-mind rendben. Hang, technika ugyancsak.

A halál dalai és táncai Sosztakovics Visnyevszkajának készített és neki ajánlott hangszerelésében hangzik el. Igen jó hangszerelés, Glazunovétól és Rimszkij-Korszakovétól mérföldekre, persze maga a muszorgszkiji zene olyan expresszív, hogy a hatás a régi romantikus háttérrel sem marad el. Azt hiszem, érdemes volna Sosztakovics Borisz-hangszerelését is elővenni olykor. E dalciklus kapcsán csak részben lehet tradícióról beszélni. Átfogó stílus szempontjából igen. Az említett beszélgetéskötetből azonban az is kiderül, hogy Visnyevszkaja nem ismerte A halál dalai és táncai más előadásait, és ugyanúgy a semmiből alakította ki a maga interpretációját, mint az általa bemutatott kompozíciók esetén. S valóban, a sorozat megközelítése itt-ott alapvetően más, mint amit megszokhattunk.

Nemrég a Gramophone magazinban vita folyt arról, ki korunk legsokoldalúbb komolyzenei előadóművésze. Perlman nyert, aki újabban dirigál, és egykor Levine Toscájában énekelt is. Rosztropovicsra kellett volna, hogy essen a választás, hiszen pianistaként is gyakran szerepelt felesége oldalán, ráadásul – tanúsága ez a lemez – egyáltalán nem gyengén. A nagy csellista-karmester bizony remekül zongorázott.

A lemeznek hibája is van. Ilyen kivételes interpretáció esetén kár, hogy a felvett anyagnak csak egy része került kiadásra. Évekkel ezelőtt a Rostropovich Edition részeként három CD jelent meg, most csak egy. Ugyanez áll Boris Christoff nemrég megjelent Muszorgszkij-albumára is. Kár, hogy legalább alternatívaként nem kerültek kiadásra a komplett anyagok is.

Visnyevszkaja nagyon erősen emlékeztet Toscára. Afféle orosz Tosca. A népdal egyszerűségét, a klasszikus zene expresszivitását, a formaadás tisztaságát, az ösztönök féktelenségét egyszerre jeleníti meg az orosz opera és dal világában. AZ EMI Classics már korábban kiadta a Great Recordings sorozatban a Sosztakovics-opera felvételét Visnyevszkajával és Rosztropoviccsal, s előbb-utóbb talán megjelenik a Deutsche Grammophonnál készített Toscájuk is. A szóban forgó EMI-lemez orosz dalait és áriáit csak az tudja így elénekelni, aki magáról is elmondhatja: Vissi d’arte, vissi d’amore.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Péterfy Gergely: A Dunakanyarban van valami grandiózus

A Partitúra harmadik szériájának következő adása, most szombaton, szeptember 19-én 14.30-tól Visegrádon és környékén kalandozik a Duna tévén. A műsorvezetők, Miklósa Erika operaénekes és Batta András zenetudós – többek között – a Péterfy-családnál is vendégségben jártak. Péterfy László Kossuth-díjas szobrászművésznél, és lányánál, Péterfy Bori színész-énekesnél. Bori testvére, Péterfy Gergely író azonban a nyári forgatás idején épp külföldön volt, így kimaradt a Partitúrából, de a Fidelio.hu most pótolta a beszélgetést.
Klasszikus

Bretz Gábor: Nem lehet megunni a Kékszakállút

Szeptember 26-án Bartók Béla műveiből ad koncertet a Concerto Budapest. A műsorban egyetlen operája, A kékszakállú herceg vára is elhangzik. Vörös Szilvia énekli Juditot, a várurat pedig Bretz Gábor. A basszusénekest telefonon értük el, hogy az operáról kérdezzük.
Könyv

Patti Smith Kosztolányit olvas a teája mellé

Az amerikai költő/énekes nem most ismerkedik a magyar irodalommal: korábban egy Krasznahorkai kötettel töltötte az éjszakáját.
Zenés színház

Koronavírussal került kórházba Anna Nyetrebko

Az orosz szopránnak a koronavírussal összefüggő tüdőgyulladása van, ezért orvosi felügyeletre szorul.
Zenés színház

Létkérdés az opera – Interjú Almási-Tóth Andrással

A kortárs amerikai darab, Jake Heggie Ments meg, Uram! (Dead Man Walking) című alkotásának magyarországi bemutatójára szeptemberben kerül sor. A színpadra állítás koncepciójáról Almási-Tóth András rendezőt kérdeztük.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Kilép az ország határain a Virtuózok novemberben induló új évada

A nemzetközivé bővülő klasszikus zenei televíziós tehetségkutató hatodik évada november 27-től látható a Duna Televízióban.
Klasszikus interjú

Bretz Gábor: Nem lehet megunni a Kékszakállút

Szeptember 26-án Bartók Béla műveiből ad koncertet a Concerto Budapest. A műsorban egyetlen operája, A kékszakállú herceg vára is elhangzik. Vörös Szilvia énekli Juditot, a várurat pedig Bretz Gábor. A basszusénekest telefonon értük el, hogy az operáról kérdezzük.
Klasszikus ajánló

Komolyzenei piknikkel búcsúztatja a nyarat a MÁV Szimfonikus Zenekar

Szeptember 17-én 18:30-kor ismét részt vehetünk a Music ül a fűben komolyzenei pikniken, mely a Millenáris Park és a MÁV Szimfonikus Zenekar közös rendezésében valósul meg. 
Klasszikus hír

A nyolcvanas évek óta először előzte meg a vinyl lemezeladás a CD-t Amerikában

A nyolcvanas évek óta először előzte meg a vinyl (bakelit) lemezeladás a CD-t Amerikában - adta hírül hétfőn a The Guardian brit napilap honlapja.
Klasszikus ajánló

Startol a Bach Mindenkinek Fesztivál

Idén szeptember 16. és december 31. között élvezhetjük Johann Sebastian Bach zenéjének sokszínűségét.