Klasszikus

Unalmas rutinműsort hoztak a Londoni Filharmonikusok

2016.10.03. 14:25
Ajánlom
Szeptember 29-én a pécsi Kodály Központban a Zeneszüret Fesztivál keretében, másnap pedig az Erkel Színházban lépett fel a Vlagyimir Jurovszkij vezette londoni együttes, akik minden kétséget kizáróan az alap repertoárjukból válogattak. A pécsi előadást hallgattuk meg.

A koncert Mendelssohn skóciai utazásának egyik emlékével, a Hebridák-nyitánnyal indult. Az együttes bár nem németes pontossággal, de rendezetten jött a színpadra, az angolos elegancia mintha egy kis szeleburdisággal keveredett volna. A nyitány első hangjai egyértelművé tették, hogy a zenekari játék a végletekig pontos, az egyébként nem különösebben nehéz darab kisujjból megy az együttesnek. A hangzásélményre a Kodály Központ messze földön híres akusztikai adottságai jótékonyan rásegítettek.

Baráti Kristóf és a Londoni Filharmonikusok

Baráti Kristóf és a Londoni Filharmonikusok (Fotó/Forrás: Horváth Gábor)

Nem így, a szünet után elhangzott Bruckner-szimfónia (IV.)  esetében,  ahol az  erős akusztikai adottságok csak rontottak a hangzásélményen. A sok, sehova nem vezető dinamikai váltásokkal, halkításokkal és fortékkal tarkított szimfóniában nem sikerült semmilyen ívet bejárnia a Jurovszkij irányította zenekarnak. A szinte az unalomig fokozott  érdektelen előadás során úgy éreztem, mintha Bruckner önértékelése és lelkiismerete került volna felszínre, mintha tényleg úgy érezte volna, hogy kortársai, Mahler és Wagner mellett ő kevesebbet érne. Az előadás mindenesetre nem járult hozzá a Bruckner életmű piedesztálra emeléséhez.

Baráti Kristóf és a Londoni Filharmonikusok

Baráti Kristóf és a Londoni Filharmonikusok (Fotó/Forrás: Horváth Gábor)

Megkaptuk a nyitányt és szimfóniát, akkor már csak egy versenymű hiányzik.  Volt az is, mégpedig a szünet előtt Baráti Kristóf tolmácsolásában hallhattuk Mendelssohn szintén agyonjátszott e-moll hegedűversenyét. Jurovszkij ebben az esetben is nagyon finom és apró mozdulatokkal irányította a zenekart és most a szólistát. Bár az egész koncertet tekintve az lehetett a benyomásunk, hogy a zenekar folyamatosan és indokolatlanul fortissimo játszott, Baráti mégis nem egyszer nézett ki a hegedűszólamra mintha azt akarná nekik mondani: Gyerünk, különben elalszanak!

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

75 éve halt meg Csortos Gyula - PORTRÉ

Hetvenöt éve, 1945. augusztus 1-jén halt meg Csortos Gyula, a két világháború közötti korszak egyik legkedveltebb magyar színésze, a Hyppolit, a lakáj című film főszereplője. 
Színház

Felmondások és tiltakozás az SZFE-n Vidnyánszky Attila kinevezése miatt

Zsámbéki Gábor rendező 41 év tanítás után hagyja ott az Egyetemet, és követi példáját Gáspár Máté megbízott intézetvezető is, aki lemondásával az SZFE modellváltásának elve és gyakorlati megvalósítása ellen is tiltakozik. Mindez azután, hogy a minisztérium bejelentette: Vidnyánszky Attila vezetheti az Egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumát.
Vizuál

Herceg a vasfüggöny mögül – Róna Viktor kiállítás

A Petőfi Irodalmi Múzeum – Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet új időszaki kiállítását Róna Viktor balettművésznek szenteli.
Zenés színház

Először vezényel női karmester a Salzburgi Ünnepi Játékokon

A világ legnagyobb komolyzenei fesztiváljának, az idén százéves Salzburgi Ünnepi Játékok programsorozatának szervezői a koronavírus-járvány árnyékában számos biztonsági intézkedést rendeltek el a fellépők és a nézők egészségének megóvása érdekében.
Színház

Egy klasszikus és kortárs színházi társulat élete és hirtelen halála

Molière, Bulgakov, Szophoklész, Shakespeare művei, a szereplők improvizációi alapján készül és a jelen történéseire reflektál a Szentendrei Teátrum ősbemutatója, a Függöny. A rendező, Sardar Tagirovsky, arról is beszélt, hogy ami Molière korában történt, és ami most történik, aközött nincs nagy különbség.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyász

Elhunyt Leon Fleisher, az évtizedeken át csak bal kezével játszó amerikai zongorista

Elhunyt 92 éves korában Leon Fleisher világhírű amerikai zongorista, aki egy betegség miatt évtizedeken át csupán bal kézzel játszott. A zenész rákbetegségben halt meg vasárnap - írja a bbc.com.
Klasszikus ajánló

Megvan az idei Kaposfest teljes programja

Augusztus 16–19. között megújult arculattal érkezik a 11. Kaposfest – Nemzetközi Zenei és Művészeti Fesztivál Várdai István és Baráti Kristóf művészeti vezetésével. Az idei esemény időtartamában ugyan rövidebb, de annál színesebb lesz.
Klasszikus portré

Kortársai zenészként és orgonaszakértőként ismerték

Bárki viheti annyira mint ő, ha kitartóan gyakorol - vélekedett minden idők egyik legnagyobb zenei lángelméje. 1750. július 28-án halt meg Johann Sebastian Bach, aki más jelölt hiányában kapta csak meg a Tamás-templombeli állást.
Klasszikus hír

Ide hallgasson! – Új, miniatűr zeneművet írt Kurtág György

A 94 éves mester is csatlakozott Fekete-Kovács Kornél kezdeményezéséhez, és egy miniatűr elektronikus kompozíciót alkotott egy meglévő témára.
Klasszikus hír

Biatorbágy városának zenekara lett az Erkel Ferenc Kamarazenekar

A harmincöt éves együttes a jövőben a „Biatorbágy Hangja” címet viseli, és végre otthonra lelt a Pest megyei városban.