Klasszikus

Unalmas rutinműsort hoztak a Londoni Filharmonikusok

2016.10.03. 14:25
Ajánlom
Szeptember 29-én a pécsi Kodály Központban a Zeneszüret Fesztivál keretében, másnap pedig az Erkel Színházban lépett fel a Vlagyimir Jurovszkij vezette londoni együttes, akik minden kétséget kizáróan az alap repertoárjukból válogattak. A pécsi előadást hallgattuk meg.

A koncert Mendelssohn skóciai utazásának egyik emlékével, a Hebridák-nyitánnyal indult. Az együttes bár nem németes pontossággal, de rendezetten jött a színpadra, az angolos elegancia mintha egy kis szeleburdisággal keveredett volna. A nyitány első hangjai egyértelművé tették, hogy a zenekari játék a végletekig pontos, az egyébként nem különösebben nehéz darab kisujjból megy az együttesnek. A hangzásélményre a Kodály Központ messze földön híres akusztikai adottságai jótékonyan rásegítettek.

Baráti Kristóf és a Londoni Filharmonikusok

Baráti Kristóf és a Londoni Filharmonikusok (Fotó/Forrás: Horváth Gábor)

Nem így, a szünet után elhangzott Bruckner-szimfónia (IV.)  esetében,  ahol az  erős akusztikai adottságok csak rontottak a hangzásélményen. A sok, sehova nem vezető dinamikai váltásokkal, halkításokkal és fortékkal tarkított szimfóniában nem sikerült semmilyen ívet bejárnia a Jurovszkij irányította zenekarnak. A szinte az unalomig fokozott  érdektelen előadás során úgy éreztem, mintha Bruckner önértékelése és lelkiismerete került volna felszínre, mintha tényleg úgy érezte volna, hogy kortársai, Mahler és Wagner mellett ő kevesebbet érne. Az előadás mindenesetre nem járult hozzá a Bruckner életmű piedesztálra emeléséhez.

Baráti Kristóf és a Londoni Filharmonikusok

Baráti Kristóf és a Londoni Filharmonikusok (Fotó/Forrás: Horváth Gábor)

Megkaptuk a nyitányt és szimfóniát, akkor már csak egy versenymű hiányzik.  Volt az is, mégpedig a szünet előtt Baráti Kristóf tolmácsolásában hallhattuk Mendelssohn szintén agyonjátszott e-moll hegedűversenyét. Jurovszkij ebben az esetben is nagyon finom és apró mozdulatokkal irányította a zenekart és most a szólistát. Bár az egész koncertet tekintve az lehetett a benyomásunk, hogy a zenekar folyamatosan és indokolatlanul fortissimo játszott, Baráti mégis nem egyszer nézett ki a hegedűszólamra mintha azt akarná nekik mondani: Gyerünk, különben elalszanak!

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Színház

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Vizuál

Banksy nem örült neki, hogy kiállítást rendeztek a műveiből az oroszok

A graffitiművész Banksy tudta és hozzájárulása nélkül rendeztek munkáiból kiállítást Moszkvában. A művész kifogásolta, hogy elveivel ellentétben a tárlat látogatóinak még fizetniük is kell, mint mondta, ő sohasem kérne pénzt az emberektől, akik látni akarják a képeit.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus cselló

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.
Klasszikus hírek

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Klasszikus jótékonyság

Érdi Tamás látássérültek javára koncertezik a Zeneakadémián

Harminc éves a „Szól a szív” Alapítvány, amely számos alkalommal segítette a Vakok Iskoláját, amelynek Érdi Tamás egykor tanulója volt. Szeptember 18-án jótékonysági koncertet rendeznek a Zeneakadémián, nem drága a belépőjegy, de jó célt szolgál.
Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.