Klasszikus

Unatkozni lehetetlen! – Egy nap a Budafoki Dohnányi Zenekarral

2023.09.12. 09:35
Ajánlom
A BDZ idén is a BDZ-NAPPAL indítja útjára évadát szeptember 24-én a Zeneakadémián. A zenekar és Hollerung Gábor Megérthető zenével, családi mesekoncerttel, a BDZ Kamaraműhely budapesti debütálásával, új utakat feszegető, 30. jubileumi koncerttel és kávéházi beszélgetéssel várja a közönséget.

Az alábbi cikk szponzorált tartalom, nem a Fidelio szerkesztőségének tagjai írták.

A BDZ-NAP szeptember végi vasárnapja egészen egyedi kapcsolódást kínál zenekar és közönség között. Első programként, 11.00 órakor, a Hollerung Gábor szórakoztató, szuggesztív magyarázataival fémjelzett, közkedvelt, zenei részletekkel tűzdelt Megérthető zene sorozat koncertje fogadja az érdeklődőket, kisebbeket, nagyobbakat, bérleteseket, jegyvásárlókat a Nagyteremben. A HŐS PORTRÉJA című koncert műsorán ezúttal Beethoven Napóleon személyére utaló „Császár” (5., Esz-dúr) zongoraversenye lesz terítéken. A sorozat szerkezetéhez híven a koncert első felében a darab zenei részletei és más szerzők témához kapcsolható zenei részletei csendülnek fel az értő hallgatást segítő magyarázatokat illusztrálandó, majd elhangzik a teljes zongoraverseny. A monumentális mű sokszor heroikus zongoraszólamát Farkas Gábor szólaltatja meg. Vezényel (és amikor kell, magyaráz): Hollerung Gábor.

BTF_200415_Farkas_Gabor_c_Raffay_Zsofia-162651.jpg

Farkas Gábor (Fotó/Forrás: Raffay Zsófia / Budapesti Tavaszi Fesztivál)

15.00 órától körülbelül 70 percen át a családoké a nagyterem. A BDZ mese-koncert sorozatának legújabb darabja ezúttal Mark Twain A koldus és királyfi című regényének jól ismert történetét dolgozza fel, BDZ-módra; jó sok zenével. John Williams, Mancusi, Korngold és további közkedvelt zeneszerzők filmzenei és nem filmzenei zeneműrészletei adják a történet zenei aláfestését az IKERMESE című családi hangversenyen, szintén a Nagyteremben.  Szövegíró és mesélő: Turcsányi Ildikó. Vezényel: Guido Mancusi. (A koncertet 5 éves kor felettieknek ajánljuk.)

A zenei programok között a Zeneakadémia földszinti kávézója várja a zenei gondolatok verbális megfogalmazása iránt érdeklődőket.

16.30 órakor a TUTI TIPPEK A KÖZÖNSÉG ELVESZTÉSÉRE – Avagy hogyan csábítsunk vissza generációkat a hangversenytermekbe? című kávéházi beszélgetés izgatja a kedélyeket. Hollerung Gáborral, a BDZ ügyvezető zeneigazgatójával, Szomolányi Janinával, a Bartók Tavasz és a Liszt Ünnep operatív igazgatójával és Batta Andrással, a Magyar Zene Háza ügyvezetőjével Seres Gerda kulturális újságíró beszélget a komolyzenei közönség megtartásának, visszacsábításának műhelytitkairól, az újfajta koncertprogram összeállítás lehetőségeiről.

Hollerung_Gabor-095334.jpg

Hollerung Gábor (Fotó/Forrás: Budafoki Dohnányi Zenekar / Pesti Vigadó)

A beszélgetős kitérő után újra zene. Nem is akármilyen!

17.30 órakor ÍNYENC KAMARAZENEI KÓSTOLÓ: A BDZ Kamaraműhely koncertje csendül fel ismét a Nagyteremben.  A formáció a Zempléni Fesztiválon lépett fel először, ahol dübörgő sikert aratott. A budapesti debütáláson is nehéz lesz megunni a Budafoki Dohnányi Zenekar zenészeiből alakult BDZ Kamaraműhely koncertjét – hála a sajátos, a zenei dramaturgiát felgyorsító, merész hangszereléseknek és a természetes, könnyed egységet alkotó, „összeszerkesztett” zenemű részleteknek. Az alapító, Szüts Apor virtuóz, mégsem tolakodó zongorajátéka már csak hab a tortán.

A BDZ-NAP a zenekar hivatásos fennállásának idén 30. évfordulóját ünneplő ÜNNEP című nagykoncerttel koronázódik meg, újra a  Nagyteremben.

A koncert programösszeállítása egyben új lépés a jövő felé. Ugyanis egy virtuális szimfónia szólal meg, amelynek négy tételét a zenetörténet különböző korszakaiból és szerzőitől válogatta egymás mellé a zenekar. „Ráadásként” Dohnányi és Bartók egy-egy remekműve és egy Star Wars-filmzenerészlet keretezi egyedülállóan az izgalmas ünnepi hangversenyt. Műsoron: Dohnányi: Ünnepi nyitány / Bartók: Táncszvit / Beethoven: III. Leonóra-nyitány / Brahms: III. szimfónia – 3. tétel / Mancusi: Születésnapi scherzo / John Williams: Star Wars – The Throne Room and End Title. Vezényel: Hollerung Gábor.

További információ ide kattintva! >>>

Támogatott tartalom.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

Újabb nyolc lábnyomot helyeztek el a Halhatatlanok sétányán

Az idei évben újabb nyolc taggal bővült a Halhatatlanok Társulata. Az új Örökös Tagok lábnyomát szeptember 23-án helyezték el a Nagymező utca Operettszínház előtti részén, a Halhatatlanok sétányán.
Színház

„Amire visszanézek, az az életem” – Csomós Mari 80 éves

Ma ünnepli 80. születésnapját Csomós Mari színművész, Kossuth- és Prima Primissima díjas érdemes művész, a Nemzet Színésze, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, aki nem szívesen ad interjút. Egyik ilyen ritka alkalomból megjelent beszélgetéséből szemezgettünk.
Vizuál

A legjobb film díját nyerte A játszma a pármai filmfesztiválon

Fazakas Tamás rendező személyesen vette át a Violetta d’Argento díjat. A zsűri indoklásában a rendezés és a színészi alakítások mellett a zenei megoldásokat is kiemelte. 
Klasszikus

Tíz Kurtág György-mű, amit mindenképp ismerned kell

A Samuel Beckett drámája nyomán született Fin de partie várva várt magyarországi premierje mellé most ajánlunk tíz másik Kurtág-művet is, melyek némi betekintést nyújtanak a kortárs magyar zene legendájának munkásságába.
Plusz

Ma indul a Múzeumok Őszi Fesztiválja

Az országos rendezvénysorozat idei koncepciója a tudomány és a technológia témaköreihez kapcsolódik. Másfél hónapon keresztül közel 130 múzeum részvételével több mint 700-féle program csalogat múzeumi látogatásra.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

„A természetem részévé vált a hangszerem” – Botvay Károly gordonkaművész a soproni öntevékeny polgári világról, a megsérült csellóról és az ismétlődő frázisokról

Kimagasló szakmai munkája elismeréseként Magyar Érdemrend parancsnoki kereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült Botvay Károly Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas gordonkaművész, akivel ebből az alkalomból beszélgettünk.
Klasszikus ajánló

Három korszak, három művész, három hangszer – a Trio Energico kamaraestje a Zeneakadémián

Szeptember 27-én a Solti Teremben ad koncertet a Trio Energico, a három fiatal kamaramuzsikus a bécsi klasszicizmus és a romantika korának alapdarabjai mellett egy fájdalmasan szép modern alkotást is játszik.
Klasszikus ajánló

Közeleg az ország leghosszabb ideje működő Liszt-fesztiválja

Az elmúlt években a hazai zenei élet kiemelkedő eseményévé vált a Gödöllői Liszt Fesztivál, amelyet minden esztendőben a kiváló zeneszerző születésnapjához kapcsolódva rendeznek meg. Idén október 14. és 23. között várják a programok a közönséget.
Klasszikus magazin

Tíz Kurtág György-mű, amit mindenképp ismerned kell

A Samuel Beckett drámája nyomán született Fin de partie várva várt magyarországi premierje mellé most ajánlunk tíz másik Kurtág-művet is, melyek némi betekintést nyújtanak a kortárs magyar zene legendájának munkásságába.
Klasszikus magazin

Liszt arcai: Liszt, korának rocksztárja

Liszt Ferencet, a 19. század legjelentősebb magyar zeneszerzőjét és a csodagyerekként induló, világhírű zongoristát az is ismeri, aki nem kifejezetten jártas a zenetörténetben. Ám Lisztet vétek lenne pusztán ezen két attribútum alapján bekategorizálni.