Klasszikus

Unatkozni lehetetlen! – Egy nap a Budafoki Dohnányi Zenekarral

2023.09.12. 09:35
Ajánlom
A BDZ idén is a BDZ-NAPPAL indítja útjára évadát szeptember 24-én a Zeneakadémián. A zenekar és Hollerung Gábor Megérthető zenével, családi mesekoncerttel, a BDZ Kamaraműhely budapesti debütálásával, új utakat feszegető, 30. jubileumi koncerttel és kávéházi beszélgetéssel várja a közönséget.

Az alábbi cikk szponzorált tartalom, nem a Fidelio szerkesztőségének tagjai írták.

A BDZ-NAP szeptember végi vasárnapja egészen egyedi kapcsolódást kínál zenekar és közönség között. Első programként, 11.00 órakor, a Hollerung Gábor szórakoztató, szuggesztív magyarázataival fémjelzett, közkedvelt, zenei részletekkel tűzdelt Megérthető zene sorozat koncertje fogadja az érdeklődőket, kisebbeket, nagyobbakat, bérleteseket, jegyvásárlókat a Nagyteremben. A HŐS PORTRÉJA című koncert műsorán ezúttal Beethoven Napóleon személyére utaló „Császár” (5., Esz-dúr) zongoraversenye lesz terítéken. A sorozat szerkezetéhez híven a koncert első felében a darab zenei részletei és más szerzők témához kapcsolható zenei részletei csendülnek fel az értő hallgatást segítő magyarázatokat illusztrálandó, majd elhangzik a teljes zongoraverseny. A monumentális mű sokszor heroikus zongoraszólamát Farkas Gábor szólaltatja meg. Vezényel (és amikor kell, magyaráz): Hollerung Gábor.

BTF_200415_Farkas_Gabor_c_Raffay_Zsofia-162651.jpg

Farkas Gábor (Fotó/Forrás: Raffay Zsófia / Budapesti Tavaszi Fesztivál)

15.00 órától körülbelül 70 percen át a családoké a nagyterem. A BDZ mese-koncert sorozatának legújabb darabja ezúttal Mark Twain A koldus és királyfi című regényének jól ismert történetét dolgozza fel, BDZ-módra; jó sok zenével. John Williams, Mancusi, Korngold és további közkedvelt zeneszerzők filmzenei és nem filmzenei zeneműrészletei adják a történet zenei aláfestését az IKERMESE című családi hangversenyen, szintén a Nagyteremben.  Szövegíró és mesélő: Turcsányi Ildikó. Vezényel: Guido Mancusi. (A koncertet 5 éves kor felettieknek ajánljuk.)

A zenei programok között a Zeneakadémia földszinti kávézója várja a zenei gondolatok verbális megfogalmazása iránt érdeklődőket.

16.30 órakor a TUTI TIPPEK A KÖZÖNSÉG ELVESZTÉSÉRE – Avagy hogyan csábítsunk vissza generációkat a hangversenytermekbe? című kávéházi beszélgetés izgatja a kedélyeket. Hollerung Gáborral, a BDZ ügyvezető zeneigazgatójával, Szomolányi Janinával, a Bartók Tavasz és a Liszt Ünnep operatív igazgatójával és Batta Andrással, a Magyar Zene Háza ügyvezetőjével Seres Gerda kulturális újságíró beszélget a komolyzenei közönség megtartásának, visszacsábításának műhelytitkairól, az újfajta koncertprogram összeállítás lehetőségeiről.

Hollerung_Gabor-095334.jpg

Hollerung Gábor (Fotó/Forrás: Budafoki Dohnányi Zenekar / Pesti Vigadó)

A beszélgetős kitérő után újra zene. Nem is akármilyen!

17.30 órakor ÍNYENC KAMARAZENEI KÓSTOLÓ: A BDZ Kamaraműhely koncertje csendül fel ismét a Nagyteremben.  A formáció a Zempléni Fesztiválon lépett fel először, ahol dübörgő sikert aratott. A budapesti debütáláson is nehéz lesz megunni a Budafoki Dohnányi Zenekar zenészeiből alakult BDZ Kamaraműhely koncertjét – hála a sajátos, a zenei dramaturgiát felgyorsító, merész hangszereléseknek és a természetes, könnyed egységet alkotó, „összeszerkesztett” zenemű részleteknek. Az alapító, Szüts Apor virtuóz, mégsem tolakodó zongorajátéka már csak hab a tortán.

A BDZ-NAP a zenekar hivatásos fennállásának idén 30. évfordulóját ünneplő ÜNNEP című nagykoncerttel koronázódik meg, újra a  Nagyteremben.

A koncert programösszeállítása egyben új lépés a jövő felé. Ugyanis egy virtuális szimfónia szólal meg, amelynek négy tételét a zenetörténet különböző korszakaiból és szerzőitől válogatta egymás mellé a zenekar. „Ráadásként” Dohnányi és Bartók egy-egy remekműve és egy Star Wars-filmzenerészlet keretezi egyedülállóan az izgalmas ünnepi hangversenyt. Műsoron: Dohnányi: Ünnepi nyitány / Bartók: Táncszvit / Beethoven: III. Leonóra-nyitány / Brahms: III. szimfónia – 3. tétel / Mancusi: Születésnapi scherzo / John Williams: Star Wars – The Throne Room and End Title. Vezényel: Hollerung Gábor.

További információ ide kattintva! >>>

Támogatott tartalom.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Zenében megélt ünnep Pannonhalmán – jubilál az Arcus Temporum fesztivál

Eötvös Péter és Mozart művészetével ünnepel az idén 20 éves Arcus Temporum Művészeti Fesztivál Pannonhalmán augusztus 23–25. között. Ráadásul a jubileum egybeesik a bencés szerzetesközösség temploma, a Szent Márton-bazilika felszentelésének 800. évével.
Plusz

Az utolsó szerelem mítosza

Az első szerelem minden líra egyik fő toposza, sőt népdaloktól regényekig, a first love az igazi, mert mindenkit érdeklő, lángba boritó téma. Azon gondolkozom, hogy miért nincs az elsőnek párja, azaz miért nincs igazi irodalma, lírai lenyomata az utolsó szerelemnek, ennek a fellobbanó érzelmi viharnak? Almási Miklós írása.
Zenés színház

Szikrák és vízcseppek – Aida a Szentmargitbányai Kőfejtőben

Tíz év után ismét az Aida került színre az Ausztriában található Szentmargitbányai Kőfejtő hatalmas szabadtéri színpadán. Nem ez volt azonban az egyetlen visszatérés: ismét Thaddeus Strassberger rendező munkáját láthatta a közönség.
Klasszikus

„Tudatosítani kell a világban, hogy Auer Lipót magyar, ráadásul veszprémi volt” – interjú Kováts Péterrel, az Auer Fesztivál művészeti vezetőjével

Kerek évfordulóhoz érkezett a veszprémi születésű, világhírű hegedűművésznek, Auer Lipótnak szentelt fesztivál. Az ünnepi programról az eseménysorozat alapítójával, Kováts Péter hegedűművésszel beszélgettünk.
Plusz

Mintha elkezdtük volna szeretni a saját városainkat – beszélgetés Zubreczki Dávid építészeti mesemondóval

A Kultkikötő szervezésében idén nyáron nyolc helyszínen hallgathatók meg Zubreczki Dávid vetítéssel egybekötött történetmesélős előadásai Templomséták a Balaton körül címmel.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Holland ifjúsági rézfúvós zenekar lép fel a Városháza pop-up parkban

Budapest központjában, a Városháza pop-up parkban ad ingyenes koncertet július 26-án a hatvan zenészből álló Holland Nemzeti Ifjúsági Fúvószenekar (NJFO), ami igazán üdítő nyáresti feltöltődést ígér minden korosztály számára.
Klasszikus hír

John Eliot Gardiner nem tér vissza együtteseihez

A világhírű régizene-specialista karmester, valamint az általa alapított Monteverdi Kórus, az Angol Barokk Szólisták és a Forradalom és Romantika Zenekara bejelentette, a dirigens lemond vezetői pozíciójáról, és nem tér vissza az együttesek élére.
Klasszikus ajánló

Zenében megélt ünnep Pannonhalmán – jubilál az Arcus Temporum fesztivál

Eötvös Péter és Mozart művészetével ünnepel az idén 20 éves Arcus Temporum Művészeti Fesztivál Pannonhalmán augusztus 23–25. között. Ráadásul a jubileum egybeesik a bencés szerzetesközösség temploma, a Szent Márton-bazilika felszentelésének 800. évével.
Klasszikus interjú

„Tudatosítani kell a világban, hogy Auer Lipót magyar, ráadásul veszprémi volt” – interjú Kováts Péterrel, az Auer Fesztivál művészeti vezetőjével

Kerek évfordulóhoz érkezett a veszprémi születésű, világhírű hegedűművésznek, Auer Lipótnak szentelt fesztivál. Az ünnepi programról az eseménysorozat alapítójával, Kováts Péter hegedűművésszel beszélgettünk.
Klasszikus interjú

Sörösüvegekből zenét csiholni – interjú Balogh Máté zeneszerzővel

A Renewable Music – V4 Composers for Sustainability elnevezésű projekt a fenntarthatóság témájában ösztönzi párbeszédre és cselekvésre a nemzetközi klasszikus zenei közösséget. A kezdeményezésben részt vevő egyik zeneszerzővel, Balogh Mátéval beszélgettünk.