Klasszikus

Uniós pályázatot nyert a BM Duna Művészegyüttes

2004.06.21. 00:00
Ajánlom
Sokat táncolt a hétvégén a BM Duna Művészegyüttese. Felléptek a Duna Karneválon és a Hídünnepen. Nagyhírű és nagy múltú a táncegyüttes, de első fecskék abban az értelemben, hogy sikeresen pályáztak az Európai Unió egyik művészeti kiírásán.

- A BM Duna Művészegyüttes igen komoly összeget nyert a Kultúra 2000 európai uniós programpályázaton. Tulajdonképpen mivel is nyerték ezt a pályázatot?

- Nyolc nemzet kooperációjában létrehozandó táncszínházi produkcióra, és ennek európai helyszíneken történő bemutatására nyertük ezt a jelentős összeget – mondta Vincze Andrea, az együttes projektmenedzsere. Ez 135 ezer euró, több mint 30 millió forint. Ez igen magasnak tűnik első hallásra, de azért ez a program eléggé nagyszabásúnak ígérkezik, mivel nemcsak Magyarországon, hanem mind a nyolc nemzet országában, Ciprus, Finnország, Görögország, Olaszország, Lengyelország, Románia és Spanyolország kulturális szervezetei, hivatásos táncegyüttesei, művészeti egyesületei partnereinkké szegődtek, közösen létrehozzák ezt a produkciót, és a táncműben megjelenik ezen nemzetek folklór hagyománya, jellegzetes táncai. Természetesen Magyarországról a verbunk, a csárdás nem maradhat ki, a virtuóz férfitáncok Erdélyből, körtáncok, amelyek minden ország hagyományában megtalálhatók. Ennek a programnak az ötlete onnan indult, hogy immár 9 éve megrendezzük a nemzetközi Duna-karnevált Budapesten, ahova szintén hívunk sok-sok országból táncegyütteseket, zenei együtteseket. Épp a hét végén volt záróeseményünk a Margitszigeten a gálaműsor, illetve szombaton, a Hídünnep, egy nagy felvonulás a Lánchídon, és egy nagy, nonstop táncgála a Vörösmarty téren. A Duna Karnevált az a megtiszteltetés érte, hogy 35 európai ország több mint hatezer eseménye közül beválasztották az 500 legjobb közé.

- Hogyan készül a BM Duna Művészegyüttese az Európai Tánckaraván című pályázatnyertes produkcióra?

- Nagy várakozással vagyunk, vasárnap este már szakmailag elkezdtük ragozni a partnerekkel, hogy hogyan tud kinézni ez a nagy közös bemutató – mondta Mucsi János, az együttes művészeti vezetője. Természetesen váltakozó helyszínek vannak. Mi nem akarnánk azt a hagyományos show-felfogást, hogy mindenki egy kicsit táncol a magáéból, és akkor a többiek berohanunk, és a fináléban ott vagyunk, hanem ennek egy rendes ívet szeretnénk adni, hogy súlyozottan ebben a programban most éppen melyik népnek emeljük ki jobban, tanuljuk meg jobban, tömörebben a táncait, és akkor arra rácsatlakozni.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Tudod, mit énekel latinul a kórus a Mr. Bean-sorozat főcímében?

Az eredeti Mr. Bean-sorozat főcímében elhangzik egy latin nyelvű kórus, amelynek a szövegére senki sem figyelt. Pedig mély mondanivalót hordoz!
Zenés színház

Az Operett új vezetése bemutatta új évadát

A 2019/20-as évad legfontosabb bemutatója a Csárdáskirálynő lesz, de Mohács tragédiája is megjelenik egy új rockmusicalben.
Színház

“Kasszasiker” az Átriumban!

Új bemutatóra készül az Átrium, a Kasszasiker című vígjátékát június 17-én mutatja be színház.
Vizuál

Hosszú taps fogadta az Egy férfi és egy nő újabb folytatását Cannes-ban

Hatalmas sikerrel vetítette Claude Lelouch több mint fél évszázados Oscar-díjas filmjének újabb folytatását a Cannes-i filmfesztivál. Az Egy élet legszebb évei című film főszereplői ezúttal is Jean-Louis Trintignant és Anouk Aimée. 
Tánc

A kiégett szerelemmel szembesít az izraeliek könyörtelen táncelőadása

Sharon Eyal legújabb koreográfiájában, a Love Chapter 2-ban azt az élményt foglalja táncba, amikor a szerelem már csak egy „utóbetegség, miután már minden elveszett”. Az előadás három alkalommal látható a Trafóban május 24. és 26. között.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus bonn

700 apró Beethoven-szoborral ünnepel Bonn városa az évfordulón

Hétszáz mosolygó Beethoven-szobrot tervezett Ottmar Hörl a zeneszerző születésének 250. évfordulójára.
Klasszikus interjú

Koltai Katalin feltalált egy új eszközt a gitárhoz, hogy el tudja játszani Bartók műveit is

De nemcsak Bartók, hanem a 20-21. századi zene egészen új repertoárja tárul fel Koltai Katalin új találmányának, az egyhúros kapodaszternek köszönhetően.
Klasszikus tévé

Tudod, mit énekel latinul a kórus a Mr. Bean-sorozat főcímében?

Az eredeti Mr. Bean-sorozat főcímében elhangzik egy latin nyelvű kórus, amelynek a szövegére senki sem figyelt. Pedig mély mondanivalót hordoz!
Klasszikus gyerek

Hogyan érzi magát egy diák, ha elmegy a Zeneakadémiára?

Régi panasz, hogy a fiatalok nem járnak klasszikus zenei hangversenyre. A problémáról eddig mindenkit megkérdeztek már, csak épp a gyerekeket nem. Most ők mondják el, hogyan éltek meg egy koncertet.
Klasszikus ajánló

Válogatás az Óbudai Társaskör programjaiból

Felolvasószínház, Seress Rezső-est, filmzenei és születésnapi koncertek –  az évad végén is műfaji sokszínűség várja a vendégeket az Óbudai Társaskörben.