Klasszikus

Uniós pályázatot nyert a BM Duna Művészegyüttes

2004.06.21. 00:00
Ajánlom
Sokat táncolt a hétvégén a BM Duna Művészegyüttese. Felléptek a Duna Karneválon és a Hídünnepen. Nagyhírű és nagy múltú a táncegyüttes, de első fecskék abban az értelemben, hogy sikeresen pályáztak az Európai Unió egyik művészeti kiírásán.

- A BM Duna Művészegyüttes igen komoly összeget nyert a Kultúra 2000 európai uniós programpályázaton. Tulajdonképpen mivel is nyerték ezt a pályázatot?

- Nyolc nemzet kooperációjában létrehozandó táncszínházi produkcióra, és ennek európai helyszíneken történő bemutatására nyertük ezt a jelentős összeget – mondta Vincze Andrea, az együttes projektmenedzsere. Ez 135 ezer euró, több mint 30 millió forint. Ez igen magasnak tűnik első hallásra, de azért ez a program eléggé nagyszabásúnak ígérkezik, mivel nemcsak Magyarországon, hanem mind a nyolc nemzet országában, Ciprus, Finnország, Görögország, Olaszország, Lengyelország, Románia és Spanyolország kulturális szervezetei, hivatásos táncegyüttesei, művészeti egyesületei partnereinkké szegődtek, közösen létrehozzák ezt a produkciót, és a táncműben megjelenik ezen nemzetek folklór hagyománya, jellegzetes táncai. Természetesen Magyarországról a verbunk, a csárdás nem maradhat ki, a virtuóz férfitáncok Erdélyből, körtáncok, amelyek minden ország hagyományában megtalálhatók. Ennek a programnak az ötlete onnan indult, hogy immár 9 éve megrendezzük a nemzetközi Duna-karnevált Budapesten, ahova szintén hívunk sok-sok országból táncegyütteseket, zenei együtteseket. Épp a hét végén volt záróeseményünk a Margitszigeten a gálaműsor, illetve szombaton, a Hídünnep, egy nagy felvonulás a Lánchídon, és egy nagy, nonstop táncgála a Vörösmarty téren. A Duna Karnevált az a megtiszteltetés érte, hogy 35 európai ország több mint hatezer eseménye közül beválasztották az 500 legjobb közé.

- Hogyan készül a BM Duna Művészegyüttese az Európai Tánckaraván című pályázatnyertes produkcióra?

- Nagy várakozással vagyunk, vasárnap este már szakmailag elkezdtük ragozni a partnerekkel, hogy hogyan tud kinézni ez a nagy közös bemutató – mondta Mucsi János, az együttes művészeti vezetője. Természetesen váltakozó helyszínek vannak. Mi nem akarnánk azt a hagyományos show-felfogást, hogy mindenki egy kicsit táncol a magáéból, és akkor a többiek berohanunk, és a fináléban ott vagyunk, hanem ennek egy rendes ívet szeretnénk adni, hogy súlyozottan ebben a programban most éppen melyik népnek emeljük ki jobban, tanuljuk meg jobban, tömörebben a táncait, és akkor arra rácsatlakozni.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

25 éve halt meg Róna Viktor, aki még Nurejevvel is jó barátságot ápolt

Adottságai egyáltalán nem predesztinálták a balettművész-pályára, szorgalmának köszönhetően mégis világhírnévre tett szert az 1994. január 15-én elhunyt Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas balettművész, aki Rudolf Nurejev pályájának is meghatározó alakja volt.
Klasszikus

Nem gyöngyszem, gyémánt – 25 éve hunyt el Cziffra György

Huszonöt éve, 1994. január 15-én hunyt el meg Franciaországban Cziffra György zongoraművész, akit gyakran emlegetnek Liszt Ferenc méltó, sőt egyetlen igazi örököseként.
Plusz

Ilyet még nem hallottál: hódít a mongol torokének metál

Nem a hörgős metálról van szó, hanem tradicionális mongol hangszereken és énektechnikával előadott heavy metálról, aminek hirtelen rengeteg rajongója akadt világszerte.
Klasszikus

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?
Klasszikus

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus videó

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus ajánló

Adj hangot a térnek és a télnek!

Második alkalommal rendezik meg február 9-én a nagy népszerűségnek örvendő nyárindító fesztivál téli változatát, a Kórusok Téli Éjszakáját.  Tekintettel az időjárásra, a szabadtéri helyszínek helyett ezúttal a barátságos hangulatú MagNet Közösségi Ház ad otthont az eseménynek.
Klasszikus üvegplafon

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?
Klasszikus hír

Egy részeg férfi vonóshangszereket hajított ki egy mozgó vonatból

A Büchenből Hamburgba tartó vonaton mintegy 14 ezer eurós kárt okozott a randalírozó német férfi.