Klasszikus

Uniós pályázatot nyert a BM Duna Művészegyüttes

2004.06.21. 00:00
Ajánlom
Sokat táncolt a hétvégén a BM Duna Művészegyüttese. Felléptek a Duna Karneválon és a Hídünnepen. Nagyhírű és nagy múltú a táncegyüttes, de első fecskék abban az értelemben, hogy sikeresen pályáztak az Európai Unió egyik művészeti kiírásán.

- A BM Duna Művészegyüttes igen komoly összeget nyert a Kultúra 2000 európai uniós programpályázaton. Tulajdonképpen mivel is nyerték ezt a pályázatot?

- Nyolc nemzet kooperációjában létrehozandó táncszínházi produkcióra, és ennek európai helyszíneken történő bemutatására nyertük ezt a jelentős összeget – mondta Vincze Andrea, az együttes projektmenedzsere. Ez 135 ezer euró, több mint 30 millió forint. Ez igen magasnak tűnik első hallásra, de azért ez a program eléggé nagyszabásúnak ígérkezik, mivel nemcsak Magyarországon, hanem mind a nyolc nemzet országában, Ciprus, Finnország, Görögország, Olaszország, Lengyelország, Románia és Spanyolország kulturális szervezetei, hivatásos táncegyüttesei, művészeti egyesületei partnereinkké szegődtek, közösen létrehozzák ezt a produkciót, és a táncműben megjelenik ezen nemzetek folklór hagyománya, jellegzetes táncai. Természetesen Magyarországról a verbunk, a csárdás nem maradhat ki, a virtuóz férfitáncok Erdélyből, körtáncok, amelyek minden ország hagyományában megtalálhatók. Ennek a programnak az ötlete onnan indult, hogy immár 9 éve megrendezzük a nemzetközi Duna-karnevált Budapesten, ahova szintén hívunk sok-sok országból táncegyütteseket, zenei együtteseket. Épp a hét végén volt záróeseményünk a Margitszigeten a gálaműsor, illetve szombaton, a Hídünnep, egy nagy felvonulás a Lánchídon, és egy nagy, nonstop táncgála a Vörösmarty téren. A Duna Karnevált az a megtiszteltetés érte, hogy 35 európai ország több mint hatezer eseménye közül beválasztották az 500 legjobb közé.

- Hogyan készül a BM Duna Művészegyüttese az Európai Tánckaraván című pályázatnyertes produkcióra?

- Nagy várakozással vagyunk, vasárnap este már szakmailag elkezdtük ragozni a partnerekkel, hogy hogyan tud kinézni ez a nagy közös bemutató – mondta Mucsi János, az együttes művészeti vezetője. Természetesen váltakozó helyszínek vannak. Mi nem akarnánk azt a hagyományos show-felfogást, hogy mindenki egy kicsit táncol a magáéból, és akkor a többiek berohanunk, és a fináléban ott vagyunk, hanem ennek egy rendes ívet szeretnénk adni, hogy súlyozottan ebben a programban most éppen melyik népnek emeljük ki jobban, tanuljuk meg jobban, tömörebben a táncait, és akkor arra rácsatlakozni.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus virtuózok

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.