Klasszikus

Ünnep

2006.03.06. 00:00
Ajánlom
Nagyszüleink tudták, hogyan kell ünnepelni. Sajátos hangulata volt az ilyen alkalmaknak, mert az ünnepelt személyéhez illeszkedett; nem a ceremónia gazdagsága, hanem az ünnepelt iránti tisztelet, szeretet tette emlékezetessé.

Szüleink életében következtek a nagy állami ünnepségek, amikor egy-egy kiválasztott évfordulóhoz hatalmas bevetéssel irányítottak minden rendelkezésre álló infrastruktúrát, és monstre ünnepi beszédekkel rótták le a kötelező penzumot.

Majd elkövetkezett a legújabb kor, a miénk, amelyben minden korábbi etikettet elfelejtve vagy megtagadva, sőt semmibe véve nem tudunk megfelelően szembenézni egy ilyen kihívással.

Nem vitás, nehéz feladat legnagyobb zenei géniuszunk morálisan kristálytiszta, a tökéletességet célba vevő személyiségének szellemében ünnepelni születésének l25. évfordulóján, amikor ezer sebtől szenved zenei közéletünk állapota. Amikor a szinte kivétel nélkül alulfinanszírozott intézmények, koncertrendező cégek, együttesek és fesztiválok, a médiumok – sajnos eredendően Bartók élethelyzetéből fakadóan – súlyos összegeket kénytelenek kalkulálni külföldi kiadók jogdíjaira, amikor Bartók művében, a Táncszvitben megfogalmazott nemzetek összefogása helyett itt, egy városban, egy zenei porondon sem tudunk megosztozni a lehetőségeken, hanem az egyik élvonalbeli zenekar vezetője a másik élvonalbeli zenekar főzeneigazgatója által képviselt, évek óta tervezett lemezsorozat kárára tervez kottakiadást, amikor szerzői jogi tortúrák töltik meg a szenzációra éhes sajtó lapjait, miközben rendezők, koreográfusok nem érzik az alkotói szabadság határát, amikor a születésnap előtt két hónappal nincs végleges programja a jubileumi évnek – hogyan ünnepeljünk Bartókhoz méltóan?

Menjünk vissza a gyökerekhez. Bartók hajlíthatatlan, céljai iránt végsőkig elkötelezett és kitartó személyiség volt. Életének legnagyobb traumáját jelentette, hogy a történelmi helyzet következtében nem tudott hazatérni amerikai vendégkörútjáról, így élete utolsó éveit emigrációban töltötte (nem választotta!).

„… én részemről egész életemben minden téren, mindenkor és minden módon egy célt fogok szolgálni: a magyar nemzet és a magyar haza javát.”

Ehhez az édesanyjához írt ígérethez, életprogramhoz haláláig hű maradt. Amikor hazájától távolra kényszerült, ezt az érzést művei kiáltották világgá: a Concerto, a 3. zongoraverseny.

Merítsünk erőt a meg nem alkuvó, az igaz ügyekért harcoló és igazi értékekre törekvő ember példájából.

Próbáljunk meg Bartókhoz méltóan ünnepelni – és élni.

(A Fidelio Magazin 2006. márciusi számának Prelűdje)

Programkereső

Legnépszerűbb

Jazz/World

Elhunyt Balázs Fecó

Életének 70. évében elhunyt Balázs Fecó énekes, zenész, zeneszerző – közölte a hírt a család nevében Várkonyi Attila, a Retro Rádió műsorvezetője.
Színház

Birtoksértő magatartás miatt tett feljelentést Novák Emil és Szarka Gábor

Eljárást kezdeményezett Novák Emil, az SZFE rektorhelyettese és Szarka Gábor kancellár az egyetem Hallgatói Önkormányzatának elnöke ellen – ezt maga Csernai Mihály osztotta meg Facebookon, hozzátéve, hogy „a dolog több szempontból pikáns”.
Klasszikus

Egy nap Beethovennel – Élő közvetítés a Concerto Budapesttel

Beethoven születésének 250. évfordulója alkalmából a zeneszerző művei szólalnak meg a Concerto Budapest előadásában szombaton a Zeneakadémián, a három hangversenyt online követheti a közönség.
Színház

Máraival folytatódik a VígSTREAMház

A padlás 999. előadása után a Vígszínház Márai Sándorhoz fordul és Hegedűs D. Géza felejthetetlen monodrámáját közvetíti.
Színház

Jogsértő lett volna a félév semmissé tétele, de segít Vidnyánszkynak az éj leple alatt kiadott kormányrendelet

Hiába állítják az SZFE hallgatói, hogy az egyeztetés nélkül kinevezett kuratóriumnak nem áll jogában felfüggeszteni az oktatást, Vidnyánszkyék könnyedén megtehetik ezt a kormány friss rendeletének segítségével.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Japán zeneszerző nyerte idén a Zeneakadémia Bartók Világversenyét

Sinszuke Okamoto nyerte el idén a komponistáknak meghirdetett Bartók Világverseny első díját. A győztes mű szerepel majd a 2021-es, vonósnégyes formációknak szóló megmérettetésen is.
Klasszikus gyász

Elhunyt Terényi Ede erdélyi magyar zeneszerző

Elhunyt 85 éves korában Terényi Ede Erkel Ferenc-díjas romániai magyar zeneszerző, zenetudós, aki az egyik legjátszottabb alkotónak számít az erdélyi magyar zeneszerzők között.
Klasszikus Live

Egy nap Beethovennel – Élő közvetítés a Concerto Budapesttel

Beethoven születésének 250. évfordulója alkalmából a zeneszerző művei szólalnak meg a Concerto Budapest előadásában szombaton a Zeneakadémián, a három hangversenyt online követheti a közönség.
Klasszikus hír

Átadták a Junior Prima Díjakat zeneművészet kategóriában

Idén is tíz fiatal tehetség vehette át a Junior Prima Díjat zeneművészet kategóriában csütörtökön, a járvány miatt online közvetített díjátadón.
Klasszikus ajánló

Rendkívüli csodagyerekek a Virtuózok új évadában

Öt ország legjobbjai gyűltek össze a komolyzenei tehetségkutatóban. A nemzetközi műsorfolyam november 27-től látható minden péntek este 20.30-kor a Duna tévé műsorán.