Klasszikus

Ünnep a bécsi Haydn-házban

2009.04.13. 00:00
Ajánlom
Haydn 1793-ban vette meg az elővárosi házat, amely a mai Haydngasse 19. szám alatt található, a Mariahilfer Strasse közelében. Tizenkét évig lakott benne. 2009. május 30–31. között nagy ünnepség keretén belül avatják fel a kertet. Játsszon a Fidelióval és nyerjen két CD-t, és koncertjegyeket!

A mai Haydngasse 19. szám alatt keletkezett, Haydn idősebb korában íródott műveinek jelentős része, köztük a Teremtés és az Évszakok című oratóriumok. A tulajdonképpeni Haydn-lakás az első emeletre korlátozódott, a földszinten a zeneszerző inasa és írnoka, Johann Elssler lakott. Napóleon, aki épp akkoriban vette be Bécset, a Haydn iránt érzett csodálatát azzal fejezte ki, hogy 1809 májusában egy őrt állított a haldokló zeneszerző háza elé.

A 2009-es Haydn-évre felújított és átalakított zeneszerzői házat és Haydn-múzeumot 2009. január 29-én nyitották meg újra a nagyközönség előtt. A Haydn utolsó évei című állandó kiállítás középpontjában a mester zenéje, életmódja és megöregedése, valamint a korai 19. század korszaka áll. A tárlaton "megszólal" számos híres látogató, köztük Ludwig van Beethoven, Luigi Cherubini, Franz Xaver Wolfgang Mozart (Amadeus fia) és Johann Nepomuk Hummel, továbbá Haydn zongoráját és klavichordját is megtekintheti az idelátogató közönség. A Haydn-ház emellett otthont ad egy Brahms-emlékhelynek is (Johannes Brahms is Haydn nagy tisztelője volt).

2009. május 30–31. között nagy ünnepség keretén belül mutatják be a házhoz tartozó kertet, amelyet Joseph Haydn halálának 200. évfordulója alkalmából ismét eredeti állapotában láthatnak a látogatók. Az ingyenes belépés mellett koncertek, táncelőadások, vezetések és gyermekprogram is várja az érdeklődőket.

A Haydn-ház nyitva tartása: keddtől vasárnapig és ünnepnapokon 9–18 óráig (cím: 6. kerület, Haydngasse 19).

Kérdésünk: Ki nem ismerte Haydnt személyesen? (Kérjük, a válasz mezőbe a helyes megfejtés betűjelét írja!)

A) Franz Xaver Wolfgang Mozart
B) Ifj. Johann Strauss
C) Johannes Brahms

Ha a helyes választ az alábbi időpontig elküldi nekünk, sorsoláson vesz részt, amelyen egy szerencsés megfejtőnk két jegyet nyer a bécsi Mozart-ház augusztus 1-jei koncertjére és kiállítására, és két másik szerencsés egy-egy CD-vel lesz gazdagabb.

(2009. augusztus 1. 19:30 Mozart-ház (Bécs) – Jess-Quartett-Wien – Mozart: Vonósnégyesek, K 464 és 465 (Haydn-kvartett)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Zenés színház

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.
Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.