Klasszikus

Ünnepel a Nemzeti Zenede

2010.10.14. 16:11
Ajánlom
Október 29-én, 170 éves fennállásának jubileumi koncertjével veszi kezdetét a Bartók Konzervatórium ünnepi eseménysorozata.

A háromnapos program nyitóeseménye a második alkalommal megrendezett Konzisszimó lesz a Művészetek Palotájában. A monstre bemutatón a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnázium minden egysége, minden tanszaka bemutatkozik olyan jeles régi diákok közreműködésével, mint például Kocsis Zoltán. Az iskola falait egykor zongoristaként elhagyó muzsikus most karmestere lesz az általa zenekarra átültetett Bartók Húsz magyar népdalnak. A Konzervatórium szimfonikus zenekara és vegyeskara mellett a koncert-fúvószenekar és a jazztanszak is részt vesz a hangversenyen. A Benczúr Ház működését néhány évvel ezelőtt felszámolták, az ottani jazztanszak is megszűnt. Az ott tanító pedagógusokat azonban átvette a Bartók Konzi, létrehozva saját jazztanszakát. „A lehető legjobb tudásunkkal igyekszünk dolgozni, melynek eredményeképp számos végzősünket vették fel a Zeneakadémiára, kezdtek külföldi karrierbe vagy váltak professzionális zenészekké" - fogalmazott Márkus Tibor, akinek a Nemzeti Zenede tiszteletére íródott kompozíciója, a Blues suite is elhangzik az október 29-i koncerten.

A hangverseny létrejöttét sokan segítik, többek között a Zeneakadémia, a Művészetek Palotája és az Artisjus is. Az oroszlánrész a Zenede Alapítványnak jut, melynek alapítója Gőz László, a Budapest Music Center vezetője. „A legfontosabb iskola számomra a Bartók Konzi, mert amit itt tanultam és amely tapasztalatokat az e között a falak közötti tanítással szereztem, egy életre elkísérnek. Ezért hoztam létre az Alapítványt és ezért dolgozom azon, hogy megfelelő anyagi háttere legyen a koncertnek" - mondta Gőz László.

A hangversenyt az iskola saját önerejéből nem tudta volna létrehozni, ezért kapnak nagyobb hangsúlyt a médiatámogatók is. A Duna TV, az MR3-Bartók Rádió mellet a Fidelio.hu is részt vesz az esemény promotálásában, de nemcsak ennyit tesz a nagymúltú intézményért: októbertől együttműködési megállapodás keretében segíti egymást az iskola és a médiacég. „Fejlődésének olyan szakaszába érkezett a Fidelio, ahol már vissza tudjuk adni a bennünket pártolóknak a segítséget" - mondta Zsoldos Dávid a Fidelio Média Kft. igazgatója. „Nagyon fontos az, hogy ebben a korban milyen mennyiségű és minőségű impulzusokat kapnak a gyerekek. Ezért is hoztuk létre a Jeunesses Musicales szervezettel az EduArt magyarországi művészetoktatási intézményhálót, amely segítségével bárki pontos információkhoz juthat ezekről az intézményekről. Mi a Bartók Konzi mellett állunk, a zenét szolgálva. Számos kezdeményezésünkkel a zene üzenetét visszük el az emberekhez, többek között a Sziget Fesztiválon való jelenlétünkkel is azt szeretnénk demonstrálni, hogy komolyzenével foglalkozni igenis trendi és szórakoztató tevékenység."

Az 1840-ben Liszt Ferenc személyes támogatásával alapította meg bécsi és prágai mintára a Nemzeti Conservatoriumot, későbbi nevén Nemzeti Zenedét, melynek jogutódja a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnázium. Jelenleg 409 diák, 23 főtanszak, 8 jazztanszak és 150 aktív tanár jellemzi az intézmény felépítését. A Konzi a Zeneakadémia gyakorlóiskolája, sok-sok növendék folytatja tanulmányait ott és lesznek később világhírű művészek. Az ünnepi koncert és rendezvények célja, hogy ezen eredményeket is bemutassák. „A Bartók Konzi pedagógiai és művészi munkájával mindig is részese volt a zenei életnek és még a legnehezebb időkben is ki tudott lábalni a gondok közül. Most is ezt tesszük. A kapcsolatok továbbépítésével és a színvonalas munkával a válság közepén is 100%-ot tudunk nyújtani" - hangsúlyozta Bokor György, a Konzervatórium igazgatója. „A zenész szakma presztízsét, megítélését is szeretnénk helyére tenni, valamint a változásokhoz alkalmazkodva felkészíteni a növendékeket arra, hogy a muzsikusság mellett más értékeket is fedezzenek fel magukban" - fűzte hozzá Eckhardt Gábor igazgatóhelyettes.

Az október 29-i koncert mellett 30-án 16 órától közismereti tanártalálkozóra, 18 órától zenetanár-találkozóra kerül sor a Konzi Nagymező utcai épületében. Lesz házimuzsikálás, örömzenélés, nosztalgia kosárlabda-és futballmérkőzések is és archív felvételek vetítésein olyan kuriózumok is láthatók lesznek majd, mint Kocsis Zoltán és Ránki Dezső kétzongorás koncertje, amit Ferencsik János vezényel. A rendezvényekről részletes információ ide kattintva érhető el.

170 éves a Nemzeti Zenede - gálakoncert

2010. október 29. 19:30
Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Km.: a Konzi fúvószenekara, Jazz Voices Énekegyüttes, a a Konzi szimfonikus zenekara és vegyeskara, Elekes Zsuzsanna (orgona), Szabóki Tünde, Várhelyi Éva, Szappanos Tibor, Szegedi Csaba (ének)
Vez.: Kiss Zoltán, Bolyky Zoltán, Ugrin Gábor, Kocsis Zoltán


Erkel: Ünnepi zene
Malcolm Arnold: Négy skót tánc
John Williams-Hans van der Heide: Highlights from Hook
Blues suite (bemutató előadás a Nemzeti Zenede tiszteletére)
Dohnányi: Amerikai rapszódia
Liszt: Salve Regina, Pater Noster
Bartók-Kocsis: 20 magyar népdal - részletek

Programkereső

Legnépszerűbb

Jazz/World

Rózsák között ébredt egy szakállas bácsi

És nem is csak rózsákból állt az ágya, hanem mindenféle virágból. Lenyűgöző klip készült Pátkai Rozina új dalához.
Színház

Egyre több premier marad el, nem kockáztatnak a színházak

A járványhelyzet folyamatos kihívás elé állítja a kulturális intézményeket és produkciós irodákat, nem elég, hogy csak az online térben közvetíthetik előadásaikat, a próbák és a streamelt bemutatók is el-elmaradoznak az egészségügyi kockázat miatt. FRISSÍTVE!
Klasszikus

„Közös nyelven zenélünk” – Újjáalakult a Kelemen Kvartett

Két éve ideiglenesen feloszlott, most újjáalakult az elmúlt évtized legsikeresebb kamarazenei együttese. A két alapító, Kelemen Barnabás és Kokas Katalin Vashti Mimosa Hunter csellóművésszel és Jonian Ilias Kadesha hegedűművésszel a Bartók Tavasz fesztiválon mutatkoznak be. Nem akármilyen vállalással: két koncerten Bartók hat vonósnégyesét adják elő.
Plusz

Megvan a Budapesti Tavaszi Fesztivál időpontja

Április 9-18. között rendezi meg a főváros a 40 éves fesztivált, amelyet idén először egyedül, a kormányzat anyagi segítsége nélkül kénytelen megszervezni.
Klasszikus

Bartók nevét viseli a Müpa új fesztiválja

Online zajlik a Bartók Tavasz Művészeti Hetek április 2. és 18. között. Nemcsak a Müpából, hanem Európa neves hangversenytermeiből is közvetítenek koncerteket, amelyeket a közönség ingyenesen láthat a képernyőkön. Mutatjuk, milyen programok lesznek.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

„Közös nyelven zenélünk” – Újjáalakult a Kelemen Kvartett

Két éve ideiglenesen feloszlott, most újjáalakult az elmúlt évtized legsikeresebb kamarazenei együttese. A két alapító, Kelemen Barnabás és Kokas Katalin Vashti Mimosa Hunter csellóművésszel és Jonian Ilias Kadesha hegedűművésszel a Bartók Tavasz fesztiválon mutatkoznak be. Nem akármilyen vállalással: két koncerten Bartók hat vonósnégyesét adják elő.
Klasszikus hír

Bartók nevét viseli a Müpa új fesztiválja

Online zajlik a Bartók Tavasz Művészeti Hetek április 2. és 18. között. Nemcsak a Müpából, hanem Európa neves hangversenytermeiből is közvetítenek koncerteket, amelyeket a közönség ingyenesen láthat a képernyőkön. Mutatjuk, milyen programok lesznek.
Klasszikus ajánló

Csajkovszkij legnépszerűbb zongoraversenyével lép fel Farkas Gábor

Farkas Gábor zongoraművész közreműködésével ad online hangversenyt a Nemzeti Filharmonikus Zenekar Nánási Henrik vezényletével csütörtökön a Zeneakadémiáról.
Klasszikus online közvetítés

Feledkezzünk bele a klasszikus zene dallamaiba!

A Filharmónia Magyarország novemberben nyitotta meg virtuális koncerttermét, így a vírushelyzethez alkalmazkodva folytatják missziójukat és népszerűsítik a klasszikus zenét. Az élő közvetítések a Filharmónia közösségi oldalain követhetőek. Márciusban közel húsz koncerten hallhatja a közönség hazánk legkiválóbb zenekarait, művészeit.
Klasszikus hír

Az Emmi szerint pártpolitikai csatározás a 100 Tagú Cigányzenekar költözési ügye

Kásler Miklós pártpolitikai csatározásnak nevezte, hogy a 100 Tagú Cigányzenekarnak költöznie kell a VII. kerületből, a VII. kerületi vezetés viszont állítja, hogy találtak helyet a zenekarnak.