Klasszikus

Ünnepel a Nemzeti Zenede

2010.10.14. 16:11
Ajánlom
Október 29-én, 170 éves fennállásának jubileumi koncertjével veszi kezdetét a Bartók Konzervatórium ünnepi eseménysorozata.

A háromnapos program nyitóeseménye a második alkalommal megrendezett Konzisszimó lesz a Művészetek Palotájában. A monstre bemutatón a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnázium minden egysége, minden tanszaka bemutatkozik olyan jeles régi diákok közreműködésével, mint például Kocsis Zoltán. Az iskola falait egykor zongoristaként elhagyó muzsikus most karmestere lesz az általa zenekarra átültetett Bartók Húsz magyar népdalnak. A Konzervatórium szimfonikus zenekara és vegyeskara mellett a koncert-fúvószenekar és a jazztanszak is részt vesz a hangversenyen. A Benczúr Ház működését néhány évvel ezelőtt felszámolták, az ottani jazztanszak is megszűnt. Az ott tanító pedagógusokat azonban átvette a Bartók Konzi, létrehozva saját jazztanszakát. „A lehető legjobb tudásunkkal igyekszünk dolgozni, melynek eredményeképp számos végzősünket vették fel a Zeneakadémiára, kezdtek külföldi karrierbe vagy váltak professzionális zenészekké" - fogalmazott Márkus Tibor, akinek a Nemzeti Zenede tiszteletére íródott kompozíciója, a Blues suite is elhangzik az október 29-i koncerten.

A hangverseny létrejöttét sokan segítik, többek között a Zeneakadémia, a Művészetek Palotája és az Artisjus is. Az oroszlánrész a Zenede Alapítványnak jut, melynek alapítója Gőz László, a Budapest Music Center vezetője. „A legfontosabb iskola számomra a Bartók Konzi, mert amit itt tanultam és amely tapasztalatokat az e között a falak közötti tanítással szereztem, egy életre elkísérnek. Ezért hoztam létre az Alapítványt és ezért dolgozom azon, hogy megfelelő anyagi háttere legyen a koncertnek" - mondta Gőz László.

A hangversenyt az iskola saját önerejéből nem tudta volna létrehozni, ezért kapnak nagyobb hangsúlyt a médiatámogatók is. A Duna TV, az MR3-Bartók Rádió mellet a Fidelio.hu is részt vesz az esemény promotálásában, de nemcsak ennyit tesz a nagymúltú intézményért: októbertől együttműködési megállapodás keretében segíti egymást az iskola és a médiacég. „Fejlődésének olyan szakaszába érkezett a Fidelio, ahol már vissza tudjuk adni a bennünket pártolóknak a segítséget" - mondta Zsoldos Dávid a Fidelio Média Kft. igazgatója. „Nagyon fontos az, hogy ebben a korban milyen mennyiségű és minőségű impulzusokat kapnak a gyerekek. Ezért is hoztuk létre a Jeunesses Musicales szervezettel az EduArt magyarországi művészetoktatási intézményhálót, amely segítségével bárki pontos információkhoz juthat ezekről az intézményekről. Mi a Bartók Konzi mellett állunk, a zenét szolgálva. Számos kezdeményezésünkkel a zene üzenetét visszük el az emberekhez, többek között a Sziget Fesztiválon való jelenlétünkkel is azt szeretnénk demonstrálni, hogy komolyzenével foglalkozni igenis trendi és szórakoztató tevékenység."

Az 1840-ben Liszt Ferenc személyes támogatásával alapította meg bécsi és prágai mintára a Nemzeti Conservatoriumot, későbbi nevén Nemzeti Zenedét, melynek jogutódja a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnázium. Jelenleg 409 diák, 23 főtanszak, 8 jazztanszak és 150 aktív tanár jellemzi az intézmény felépítését. A Konzi a Zeneakadémia gyakorlóiskolája, sok-sok növendék folytatja tanulmányait ott és lesznek később világhírű művészek. Az ünnepi koncert és rendezvények célja, hogy ezen eredményeket is bemutassák. „A Bartók Konzi pedagógiai és művészi munkájával mindig is részese volt a zenei életnek és még a legnehezebb időkben is ki tudott lábalni a gondok közül. Most is ezt tesszük. A kapcsolatok továbbépítésével és a színvonalas munkával a válság közepén is 100%-ot tudunk nyújtani" - hangsúlyozta Bokor György, a Konzervatórium igazgatója. „A zenész szakma presztízsét, megítélését is szeretnénk helyére tenni, valamint a változásokhoz alkalmazkodva felkészíteni a növendékeket arra, hogy a muzsikusság mellett más értékeket is fedezzenek fel magukban" - fűzte hozzá Eckhardt Gábor igazgatóhelyettes.

Az október 29-i koncert mellett 30-án 16 órától közismereti tanártalálkozóra, 18 órától zenetanár-találkozóra kerül sor a Konzi Nagymező utcai épületében. Lesz házimuzsikálás, örömzenélés, nosztalgia kosárlabda-és futballmérkőzések is és archív felvételek vetítésein olyan kuriózumok is láthatók lesznek majd, mint Kocsis Zoltán és Ránki Dezső kétzongorás koncertje, amit Ferencsik János vezényel. A rendezvényekről részletes információ ide kattintva érhető el.

170 éves a Nemzeti Zenede - gálakoncert

2010. október 29. 19:30
Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Km.: a Konzi fúvószenekara, Jazz Voices Énekegyüttes, a a Konzi szimfonikus zenekara és vegyeskara, Elekes Zsuzsanna (orgona), Szabóki Tünde, Várhelyi Éva, Szappanos Tibor, Szegedi Csaba (ének)
Vez.: Kiss Zoltán, Bolyky Zoltán, Ugrin Gábor, Kocsis Zoltán


Erkel: Ünnepi zene
Malcolm Arnold: Négy skót tánc
John Williams-Hans van der Heide: Highlights from Hook
Blues suite (bemutató előadás a Nemzeti Zenede tiszteletére)
Dohnányi: Amerikai rapszódia
Liszt: Salve Regina, Pater Noster
Bartók-Kocsis: 20 magyar népdal - részletek

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Kurtág és a történelem angyala

Zenetörténeti jelentőségű eseménynek számított Kurtág György első operájának premierje 2018. november 15-én. A Samuel Beckett Fin de partie (Végjáték) című drámájából komponált operát a milánói Scalában mutatták be. Fazekas Gergely zenetörténész, a Zeneakadémia tanára a műről készülő dokumentumfilm forgatócsoportjának tagjaként jelen volt. Kifaggattuk.
Jazz/World

A 88 éves Omara Portuondo fogja beragyogni a tavaszt

A Buena Vista Social Club egykori énekese, a kubai Edith Piafnak is nevezett örökifjú díva május 18-án és 19-én két koncertet is ad a MOM Sportban, Last Kiss turnéja keretében.
Zenés színház

Trianonról szóló zenés művet keres az Operettszínház

A trianoni békeszerződés aláírásának körülményeit és az ebből származó veszteségek megismertetését és feldolgozását szolgáló zenés színpadi mű megírására hirdet alkotói pályázatot a Budapesti Operettszínház.
Könyv

Radnóti üzenetet küldött a Messengeren: Vesd le ruhádat, már esik is kinn ;)

Magyar költők verseinek részletei kerülnek plakátokra. Segít vajon a modernizálás a fiatalok irodalmi érdeklődésének felkeltésében?

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hírek

José Cura a Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek állandó vendégművésze lesz

A jövő évadtól induló együttműködés részeként november 13-án Verdi Requiemjét vezényli a Müpában az argentin művész.
Klasszikus ajánló

Hogyan hangzik Jerikó lerombolása a zene nyelvén? Händel a Zeneakadémián

Händel a barokk kor monumentális komponistája, zenéjének fensége máig megőrizte fényét. A Joshua viszont még hozzá képest is grandiózus.
Klasszikus interjú

Megszólalt az ELTE Zenei Tanszékének vezetője a pénzelvonás kapcsán

Múlt héten jelent meg az a közlemény, amelyből kiderült, hogy az ELTE BTK-t érintő 250 millió forintos forrásmegvonás miatt szeptembertől nagyon nehéz lesz megoldani a zongora- és a magánének-oktatást a Zenei Tanszéken. A Fidelio kérdéseire Bodnár Gábor tanszékvezető válaszolt.
Klasszikus interjú

„A Kárpát-medencei népzene ihletforrás számomra”

A Bartók Világverseny első helyezése után az Artisjus Junior díját is begyűjtötte Dobos Dániel. A fiatal zeneszerzőt inspirációkról, jövőbeli célokról kérdeztük bemutatkozó interjúnkban.
Klasszikus díj

Dés László és Kurtág György is az Artisjus díjazottai között

Dés László életműdíjat vehetett át, Szabó Tibor (Magna Cum Laude) az év zeneszerzője, Bérczesi Róbert (Hiperkarma) pedig az év szövegírója címet kapta meg az Artisjus 2019-es díjainak átadóján.