Klasszikus

Ünnepi hangversennyel zárul a József Attila Emlékév

2005.12.02. 00:00
Ajánlom
A József Attila Emlékév zárása alkalmából ünnepi koncertet rendez a Hungarofest Kht. december 3-án 19:30-kor az Olasz Kultúrintézetben. A Pannon Filharmonikusok estjén elhangzik az emlékév zeneszerzői pályázatán első helyezést elért mű, Sándor László Felhők című kompozíciójának ősbemutatója is.

A Pannon Filharmonikusok és a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma a József Attila Emlékév alkalmából József Attila élete és költészete által ihletett zenemű komponálására kortárs zeneszerzői pályázatot hirdetetett. A pályázatot elbíráló zsűri elnöke Hamar Zsolt, a Pannon Filharmonikusok zeneigazgatója volt. A kiírásra tizenkét jeligés pályamű érkezett. A pályázat nyertese Sándor László Felhők című műve lett, a második helyezést Bánkövi Gyula Távoli ének, a harmadik helyezést Békési-Marton Csaba …A Világ moziban című műve ért el.

A zsűri elnöke szerint Sándor László műve magas szakmai színvonalon megkomponált, kiérlelt kompozíció. Figyelemreméltó a mű költőisége, a zeneszerző finomságok iránti érzékenysége és a hangszerelés színgazdagsága. A mű a zsűri egybehangzó véleménye alapján nyerte el a pályázat első díját.

Sándor László 1975-ben született Budapesten. A Bartók Konzervatórium, illetve a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola hegedű szakos hallgatója volt. Utóbbi intézményben 1998-ban szerzett hegedűtanári és kamaraművészi diplomát. Zenei tanulmányai kezdete óta autodidakta módon foglalkozik zeneszerzéssel. Művei előadását eddig saját erőből szervezte. Öt éve vezeti az Animato Kamarazenekart, amely az ő darabjait is rendszeresen műsorára tűzi.

A december 3-i koncert programja:
Liszt Ferenc: Les Preludes
Bartók Béla: III. Zongoraverseny – közreműködik Király Csaba
Sándor László: Felhők (ősbemutató)
Kodály Zoltán: Galántai táncok

Km.: Király Csaba (zongora)
Vez.: Hamar Zsolt

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Végigsöpör a tao-változások előszele a színházi szakmán

Az Orlai Produkciós Iroda és a Veres1Színház is csatlakozott a vészharangot megkongató magánszínházakhoz, akik a társasági adókból történő kultúratámogatási lehetőség megszűnése miatt kerültek nehéz helyzetbe.
Vizuál

Színházi reklámfogás volt a megtalált Picasso-festmény

Hamisnak bizonyultak a hat éve ellopott Picasso-festmény felbukkanásáról szóló hírek. A kép megtalálását bejelentő holland írónő elmondása szerint "tréfa áldozata lett". Egy belgiumi színházi produkció alkotói közölték, hogy ők csapták be a megtalálót és hamisítvány a Romániában talált, Picassónak tulajdonított festmény - közölte a holland NOS televízió.
Vizuál

A Ruben Brandt és a Napszállta tarolt Sevillában

Milorad Krstic akció-thrillere a legjobb forgatókönyv, a legjobb elsőfilm és az andalúz forgatókönyvíró szövetség díját is elnyerte a sevillai filmfesztiválon, Nemes Jeles László filmjét pedig a legjobb európai koprodukciót megillető Eurimages-díjjal tüntették ki.
Klasszikus

Ismét tehetséges fiataloké az Óbudai Társaskör színpada

Gitármuzsika, az év fiatal jazz-zenészei és olaszmánia Óbudán.
Tánc

Az arcukkal is táncolnak

Anton Lachky szlovák koregoráfus paradigmát váltott a Közép-Európa Táncszínházzal közös munkafolyamatban. Bebizonyította, hogy a táncos test nem ér véget a végtagok és a törzs mozgásánál. Arcot, hangot, konkrét gesztusokat adott nekik.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hegedű

„Szeretettel…” – Joachim József tanácsai hegedűsöknek

Brahms jóbarátja és műveinek tolmácsolója, Európa egyik legrangosabb hegedűművésze volt a 19. században Joachim József. Az idős mester Vecsey Ferencnek gyűjtött össze hat szabályt.
Klasszikus gyereknap

A 8 éves Máté vezényelhette a Budapesti Fesztiválzenekart

A Gyermekek Világnapján Fischer Iván átadta a pulpitust egy kisfiúnak: Máté Dvorák VI. szimfóniájából vezényelhetett az együttes élén.
Klasszikus hír

Átadták a Junior Prima Díjakat zeneművészet kategóriában

Tíz fiatal tehetség vehette át a 2018-as Junior Prima Díjat zeneművészet kategóriában kedden a Müpában Budapesten.
Klasszikus ajánló

Ismét tehetséges fiataloké az Óbudai Társaskör színpada

Gitármuzsika, az év fiatal jazz-zenészei és olaszmánia Óbudán.
Klasszikus érdi tamás

Miért nem vették fel a Zeneakadémiára ezt a tehetséges zongoristát?

Ezt kérdezte a legendás Leon Fleisher, amikor először találkozott Érdi Tamással. A torontói Királyi Konzervatórium zongora tanszakán látássérültként is elfogadták a fiatalember jelentkezését, ezt a napot örökíti meg a következő szemelvényünk a zongoraművészről szóló könyvből.