Klasszikus

Ünnepi hangverseny a KÓTA 50. születésnapja alkalmából

2022.06.16. 11:40
Ajánlom
A Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége nagyszabású kóruskoncerttel köszönti fennállásának ötvenéves jubileumát. A Zeneakadémián tartott esten különböző összeállítású énekkarok képviseltetik magukat.

A Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége – KÓTA immár több mint fél évszázados múltra visszatekintő,

az egész országot átfogó, a nem hivatásos kórusok, zenekarok és népzenészek ügyeit képviselő közhasznú szakmai szervezet,

amely 1970 óta az egyik legnagyobb művészeti szövetségként szolgálja a közművelődés ügyét. A magyar kulturális örökség megóvását, a kodályi magyar kóruskultúra megőrzését és továbbvitelét ifjúsági és felnőtt együttesei számára központi és regionális rendezvényeivel, szakmai és módszertani tanácsadásával, többféle minősítési rendszerével, fesztiválok, konferenciák, továbbképzések szervezésével, kiadványok terjesztésével; szakmai információs központként pedig koordináló és menedzselő munkája révén igyekszik minél hatékonyabban segíteni. Fontos célja a zenei anyanyelv ápolása, a kortárs zeneszerzők és a közönség közötti kapcsolat megteremtése, a jövő hangverseny-látogató közönségének kialakítása, a szabadidő kulturált eltöltésének elősegítés.

A szövetség fél évszázados működését, a céljaiért végzett munkát egy olyan koncerttel szerette volna megünnepelni, mely műsorában és szereplőinek körében is szimbolikus: az estén külön blokkokban mutatkoznak be a gyermekkarok, a nőikarok és a férfikarok, a szünet után a népzene képviselőjeként Sebestyén Márta énekét hallgathatja meg a közönség,

végül pedig a vegyeskarok (többek között az idei évfordulóra is tekintettel) Kodály Psalmus Hungaricusát adják majd elő.

Maga az évforduló valójában 2020-ban volt, de mint oly sok programot, a járvány miatt ezt sem sikerült megtartani, a jelenlegi már a negyedik kitűzött időpont, így a fellépők és a közönség szó szerint régóta várják már, hogy végre megvalósulhasson a koncert.

A fővárosi együttesekhez további öt énekkar csatlakozik az ország különböző pontjairól: az egyes blokkok énekesei nagy várakozással készülnek a közös munkára, ahol az összkarok minden karnagy vezényletével énekelnek. Az egyes műsorrészeket pedig a KÓTA különböző szakbizottságainak vezetői konferálják majd fel.

50 éves a KÓTA
június 19., 19:00, Zeneakadémia

Műsor:

Gyermekkarok

Kodály Zoltán: Nagyszalontai köszöntő
Kodály Zoltán: Egyetem, begyetem
Bartók Béla: Levél az otthoniakhoz
Bárdos Lajos: Szellő zúg
Karai József–Nagy László: Új regösének

Hunyadi Nagykórus (karigazgató: Igaliné Büttner Hedvig)
Miraculum Gyermekkórus (karigazgató: Durányik László)

Nőikarok

Bartók Béla: Tavasz, Isten veled!
Bárdos: Magos a rutafa
Kodály: Pünkösdölő

Bartók Béla Nőikar (karigazgató: Valkai Dávid)
Magnificat Leánykar (karigazgató: Szebellédi Valéria)
Musica Nostra Kórus (karigazgató: Mindszenty Zsuzsánna)

Férfikarok

Bárdos: Dana-dana
Gárdonyi: Jere bé violám
Kodály: Huszt

MÁV Férfikórus Szolnok (karigazgató: Juhászné Zsákai Katalin)
Padragi Bányász Férfikórus (karigazgató: Kanyárné Grünvald Petra)
Pécsi Bartók Béla Férfikar (karigazgató: Lakner Tamás)

Népzene

Sebestyén Márta

Vegyeskarok

Kodály: Psalmus Hungaricus

Budapesti Lantos Kórus (karigazgató: Gerenday Ágnes)
Vasas Művészegyüttes Vass Lajos Kórusa (karigazgató: Szűcs Dániel)
Vass Lajos Kamarakórus (karigazgató: Szabó Sipos Máté)
Duna Szimfonikus Zenekar (művészeti vezető: Szklenár Ferenc)

Km.: Fekete Attila (tenor), Teleki Miklós (orgona)
Vezényel: Horváth Gábor

Fejléckép: Vasas Művészegyüttes Vass Lajos Kórusa (fotó/forrás: Sándor Attila / Kórusok Éjszakája)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Súlyosan megsérült a Budapesti Operettszínház egyik táncosa a terézvárosi házomlásnál

Június 27-én, a reggeli órákban leomlott egy ház tetőszerkezete a 6. kerületi az Aradi utca és Jókai utca sarkán. A leeső szerkezeti elemek a Jókai utcára zuhantak, maguk alá temetve a Budapesti Operettszínház egyik táncművészét, aki éppen próbára tartott.
Színház

„Kételyek és kétségek visznek előre” – Beszélgetés Blaskó Péterrel

Hamarosan a Nemzeti Színházban is látható lesz Blaskó Péter „családi előadása”, a GRANE – Képzelgések a Peer Gynt nyomán, amelyet lánya, Blaskó Borbála rendezett, és fia is szerepel a Bethlen Téri Színház produkciójában. A színművésszel ősztől Hubay Miklós Ők tudják, mi a szerelem című drámájában is találkozhatunk, Udvaros Dorottya oldalán.
Klasszikus

Új vizekre hajózhatunk a Nemzeti Filharmonikusok új évadában

Régi és új zene, különleges hangszeres művek és egész estés operaprodukciók, beavatókoncertek és kórushangversenyek várják a közönséget a 2022/23-as évadában a Nemzeti Filharmonikusok koncertjein.
Vizuál

Itt születik a zseni – Megnéztük Baz Luhrmann Elvis-filmjét

Ki volt Elvis? És miért lehet fontos nekünk, itt és most? Egyáltalán mit tudunk a Királyról – teszi fel a kérdést Baz Luhrmann rendező, aki hollywoodi szuperprodukcióban dolgozta fel Elvis Presley életét. A vibráló, feszítő, eksztatikus alkotást a nyár egyik legjobb filmjének tartjuk.
Vizuál

Last Minute kiállítások június utolsó hetére

Ezúttal olyan ritkaságszámba menő csoportos és egyéni tárlatokra hívjuk fel a figyelmet, amelyek ezen a héten még megnézhetők. A válogatásban szerepel vadonatúj kiállítótér rég nem látott művésszel, jól ismert galéria 24 kortárs művész munkáját bemutató tárlattal, valamint digitális művészeti triennálé.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Kihirdették a Kodály Zoltán Nemzetközi Zenei Verseny győzteseit

Hat fiatal vonós hangszeres művész jutott a június 17-26. között Debrecenben megrendezett Kodály Zoltán Nemzetközi Zenei Verseny döntőjébe, akik gálakoncerten mutatkozhattak be a közönség előtt.
Klasszikus hír

Új vizekre hajózhatunk a Nemzeti Filharmonikusok új évadában

Régi és új zene, különleges hangszeres művek és egész estés operaprodukciók, beavatókoncertek és kórushangversenyek várják a közönséget a 2022/23-as évadában a Nemzeti Filharmonikusok koncertjein.
Klasszikus beszámoló

Visszatérés a Walhallába

A Covid miatti kényszerű kihagyás miatt idén végre visszatérhetett a Budapesti Wagner-napok közönsége a Müpába, ahol már az első fanfárként felcsendülő Walhalla-motívum közben sokan érezték, ismét egy különleges utazás részesei lehetnek. Beszámoló az első Ring-sorozatról és a Rienziről.
Klasszikus hír

Fiatal művészeknek szervez mesterkurzust Miranda Liu

A New Millenium Nemzetközi Akadémia (NMIA) minőségi oktatást és online tanulási lehetőségeket kínál feltörekvő kreatív művészeknek, akik egy mesterkurzus keretein belül tanulhatnak világhírű zenészektől, művészmenedzserektől és szakértőktől.
Klasszikus ajánló

Újabb fellépőket jelentett be a Liszt Ünnep – jön az első Isolation Budapest 

Elton John kedvenc előadóját, a berlini Berghaint is meghódító, sötét, intim hangulatú balladáiról ismert torontói énekesnőt, és a brit The Times 2021-es favoritját is elhozza Budapestre a Liszt Ünnep és az Akvárium Klub vadonatúj zenei minifesztiválja, amelyre június 24-én kezdődik meg a jegyértékesítés.