Klasszikus

Ünnepi hangverseny a KÓTA 50. születésnapja alkalmából

2022.06.16. 11:40
Ajánlom
A Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége nagyszabású kóruskoncerttel köszönti fennállásának ötvenéves jubileumát. A Zeneakadémián tartott esten különböző összeállítású énekkarok képviseltetik magukat.

A Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége – KÓTA immár több mint fél évszázados múltra visszatekintő,

az egész országot átfogó, a nem hivatásos kórusok, zenekarok és népzenészek ügyeit képviselő közhasznú szakmai szervezet,

amely 1970 óta az egyik legnagyobb művészeti szövetségként szolgálja a közművelődés ügyét. A magyar kulturális örökség megóvását, a kodályi magyar kóruskultúra megőrzését és továbbvitelét ifjúsági és felnőtt együttesei számára központi és regionális rendezvényeivel, szakmai és módszertani tanácsadásával, többféle minősítési rendszerével, fesztiválok, konferenciák, továbbképzések szervezésével, kiadványok terjesztésével; szakmai információs központként pedig koordináló és menedzselő munkája révén igyekszik minél hatékonyabban segíteni. Fontos célja a zenei anyanyelv ápolása, a kortárs zeneszerzők és a közönség közötti kapcsolat megteremtése, a jövő hangverseny-látogató közönségének kialakítása, a szabadidő kulturált eltöltésének elősegítés.

A szövetség fél évszázados működését, a céljaiért végzett munkát egy olyan koncerttel szerette volna megünnepelni, mely műsorában és szereplőinek körében is szimbolikus: az estén külön blokkokban mutatkoznak be a gyermekkarok, a nőikarok és a férfikarok, a szünet után a népzene képviselőjeként Sebestyén Márta énekét hallgathatja meg a közönség,

végül pedig a vegyeskarok (többek között az idei évfordulóra is tekintettel) Kodály Psalmus Hungaricusát adják majd elő.

Maga az évforduló valójában 2020-ban volt, de mint oly sok programot, a járvány miatt ezt sem sikerült megtartani, a jelenlegi már a negyedik kitűzött időpont, így a fellépők és a közönség szó szerint régóta várják már, hogy végre megvalósulhasson a koncert.

A fővárosi együttesekhez további öt énekkar csatlakozik az ország különböző pontjairól: az egyes blokkok énekesei nagy várakozással készülnek a közös munkára, ahol az összkarok minden karnagy vezényletével énekelnek. Az egyes műsorrészeket pedig a KÓTA különböző szakbizottságainak vezetői konferálják majd fel.

50 éves a KÓTA
június 19., 19:00, Zeneakadémia

Műsor:

Gyermekkarok

Kodály Zoltán: Nagyszalontai köszöntő
Kodály Zoltán: Egyetem, begyetem
Bartók Béla: Levél az otthoniakhoz
Bárdos Lajos: Szellő zúg
Karai József–Nagy László: Új regösének

Hunyadi Nagykórus (karigazgató: Igaliné Büttner Hedvig)
Miraculum Gyermekkórus (karigazgató: Durányik László)

Nőikarok

Bartók Béla: Tavasz, Isten veled!
Bárdos: Magos a rutafa
Kodály: Pünkösdölő

Bartók Béla Nőikar (karigazgató: Valkai Dávid)
Magnificat Leánykar (karigazgató: Szebellédi Valéria)
Musica Nostra Kórus (karigazgató: Mindszenty Zsuzsánna)

Férfikarok

Bárdos: Dana-dana
Gárdonyi: Jere bé violám
Kodály: Huszt

MÁV Férfikórus Szolnok (karigazgató: Juhászné Zsákai Katalin)
Padragi Bányász Férfikórus (karigazgató: Kanyárné Grünvald Petra)
Pécsi Bartók Béla Férfikar (karigazgató: Lakner Tamás)

Népzene

Sebestyén Márta

Vegyeskarok

Kodály: Psalmus Hungaricus

Budapesti Lantos Kórus (karigazgató: Gerenday Ágnes)
Vasas Művészegyüttes Vass Lajos Kórusa (karigazgató: Szűcs Dániel)
Vass Lajos Kamarakórus (karigazgató: Szabó Sipos Máté)
Duna Szimfonikus Zenekar (művészeti vezető: Szklenár Ferenc)

Km.: Fekete Attila (tenor), Teleki Miklós (orgona)
Vezényel: Horváth Gábor

Fejléckép: Vasas Művészegyüttes Vass Lajos Kórusa (fotó/forrás: Sándor Attila / Kórusok Éjszakája)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Elhunyt Varga Veronika színésznő

A francia-magyar művészt gyors lefolyású, súlyos betegség után érte a halál Párizsban. Varga Veronika ötvennégy éves volt, szülei, férje és két lánya gyászolja.
Plusz

Orvosi Nobel-díjat kapott Karikó Katalin

A világ legrangosabb tudományos elismerését Drew Weissman amerikai kutatóval vehetik majd át az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztéséért.
Vizuál

„Ebben a helyzetben mindenki veszít” – interjú Reisz Gáborral

„Jó lenne, ha megtanulnánk beszélgetni, és belátnánk végre, hogy valójában nem figyelünk a másikra” – fogalmazott lapunknak Reisz Gábor, akivel legújabb, Magyarázat mindenre című filmjéről beszélgettünk.
Jazz/World

A jazz kiválóságai érkeznek a Magyar Zene Házába

Október 8-án a tizenötödik alkalommal szervezik meg a Magyar Jazz Napját, délutántól izgalmas koncertsorozat várja az érdeklődőket a Magyar Zene Házában.
Vizuál

Remek filmekkel és közönségkedvencekkel érkezik a 10. Skandináv Filmfesztivál

Premier előtti vetítésekkel, Lars von Trier- és Thomas Vinterberg-maratonnal, valamint felejthetetlen kultfilmekkel várják az északi filmek szerelmeseit a 10. Skandináv Filmfesztiválon. 

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

5 tény a barátság természetéről Ligeti és Kurtág példáján keresztül

Egy hat évtizeden át tartó barátság kapcsán sok mindenről meg lehet emlékezni, pláne ha mindeközben a történet a kortárs magyar zene két lehengerlő alakjáról szól. Pontokba szedtük Kurtág György és Ligeti György szívet melengető bajtársiasságát.
Klasszikus magazin

Liszt arcai: Liszt, a virtuóz

Liszt Ferencet, a 19. század legjelentősebb magyar zeneszerzőjét és a csodagyerekként induló, világhírű zongoristát az is ismeri, aki nem kifejezetten jártas a zenetörténetben. Ám Lisztet vétek lenne pusztán e két attribútum alapján beskatulyázni.
Klasszikus ajánló

Neves baszk zeneszerző működik közre az Eötvös Péter Alapítvány mesterkurzusában

Ramon Lazkano a kurzus során tanítja a fiatal karmestereket és zeneszerzőket, emellett beszélgetést hallhat vele a közönség, a zárókoncerten pedig műveit is játszani fogják.
Klasszikus ajánló

Magyar Kincsek – Folytatódik a Concerto Budapest zenei kaleidoszkópja

A felfedezés és újrafelfedezés, az értékek megtalálása központi motívuma a Concerto Budapest Magyar Kincsek-programjainak, melyeknek a közönség az idei évadban is koncertsorozat keretein belül lehet részese a Zeneakadémián.
Klasszikus hír

Jövőre is a kamarazene gyöngyszemeivel vár az Anima Musicae

Meghirdette 2023/24-es évadát a „zene lelkéről” elnevezett Anima Musicae Kamarazenekar: a szeptember 25-i sajtótájékoztatón bemutatták az évad kiemelt koncertjeit, külföldi vendégszerepléseket.