Klasszikus

Ünnepi hangverseny a Zeneakadémia alapításának 128. évfordulója alkalmából

2003.11.10. 00:00
Ajánlom
A Zeneakadémia Nagytermében kerül sor november 14-én este fél nyolctól a Zeneakadémia Baráti Köre által rendezett jótékonysági hangversenyre, a Zeneakadémia megalapításának 128. évfordulója alkalmából.

A Zeneakadémia alapításának eszméje 1869-ben merült fel azzal a céllal, hogy a tehetséges növendékek itthon részesülhessenek olyan felsőfokú képzettségben, amit addig csupán külföldön szerezhettek meg. A magyar parlament 1873-ban szavazta meg az intézmény felállításának költségeit. E döntés egyúttal Liszt Ferenc számára is lehetőséget kínált arra, hogy szorosabbra fűzze kapcsolatait hazájával. 1875 márciusában kinevezték a Zeneakadémia elnökévé, amely abban az évben, október 14-én nyitotta meg kapuit. Az intézmény igazgatója Erkel Ferenc, a magyar zene prominens személyisége lett.

A tanítás a Zeneakadémián szerény keretek között indult meg, öt tanár és 38 növendék részvételével. A Zeneakadémia első otthona egy bérház volt a Duna-parti Hal-téren, ahol a minisztérium 1873-tól Liszt részére egy lakást bérelt. A tanítás megkezdésekor már a teljes épületet az oktatás rendelkezésére bocsátották, de igazán méltó elhelyezést csak négy évvel később kapott a Zeneakadémia, amikor a Sugár úton (Andrássy út) önálló épületet emeltek a számára.

A 128 éve működő intézmény „tiszteletére” adandó koncerten a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekara mellett fiatal művészek lépnek színpadra: Tóth Péter, Borbély László (zongora), Bábel Klára (hárfa), Seres Dóra (fuvola), Káli-Fonyódi Fruzsina (oboa), Dósa Etele (klarinét), Zempléni Szabolcs (kürt) és Cserna Magdolna (fagott). A hangversenyen Mozart Esz-dúr kétzongorás versenye, Fuvola-hárfa versenye, valamint Sinfonia Concertante-ja csendül fel Ligeti András vezényletével.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Kiderült, mit gondol a Metropolitan Opera főigazgatója az énekesekről

Tizenhárom éve áll a New York-i operaház élén, Peter Gelb mindennel találkozott már.
Klasszikus

A 13 éves Rozsonits Ildikó sikere a grazi ifjúsági zongoraversenyen

Rozsonits Ildikó megnyerte a 13-15 évesek korosztályát, de a többi csoportban is akadnak magyar befutók a VI. Nemzetközi Ifjúsági Bartók Zongoraversenyen.
Klasszikus

Martha Argerich nem mondta le, hálistennek

A Liszt Ferenc Kamarazenekar koncertjén az argentin zongoraművésznő ragyogó Beethoven-zongoraversennyel mutatta meg, hogy nem lehet megunni egy darabot akkor sem, ha 70 éve játssza.
Vizuál

Illusztrátoroktól kérhetsz személyre szóló rajzot karácsonyra

A legviccesebb kérésekről vagy a legemlékezetesebb kliensekről kérdeztük az illusztrátorokat a Pagony lassan hagyományosnak számító karácsony előtti jótékony rajzolása kapcsán.
Vizuál

Elfajzott művészet a javából – Vaszilij Kandinszkij

Olyan művészetet akart teremteni, amely megszabadul a tárgyi ábrázolásból. A szovjetek elől Németországba menekült, a nácik elől Franciaországba. 75 éve hunyt el Vaszilij Kandinszkij.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus kritika

Martha Argerich nem mondta le, hálistennek

A Liszt Ferenc Kamarazenekar koncertjén az argentin zongoraművésznő ragyogó Beethoven-zongoraversennyel mutatta meg, hogy nem lehet megunni egy darabot akkor sem, ha 70 éve játssza.
Klasszikus interjú

Szüts Apor: „A tökéletességet nem lehet, és nem is kell elérni”

Szüts Apor számára korán jött az ismertség a komolyzene világában. Több interjúban is beszélt eddigi munkásságáról, most viszont a belső munkafolyamatokról és szemléletmódjáról tudhatunk meg részleteket, amelyekről talán a lámpalázzal vagy maximalizmussal küzdő fiatal zenészek is szívesen olvasnának. Így került szóba a fejlődés, az önkritika vagy a tökéletesség nemlétének témája is.
Klasszikus hír

Kecskés D. Balázs Istvánffy Benedek-díjat kapott

A fiatal zeneszerző Három románc című alkotása nyerte el a Magyar Zeneszerzők Egyesületének díját.
Klasszikus fidelio klasszik

Rost Andrea a Fidelio Klasszik vendége

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása december 14-én lesz hallható a 92.1-en, benne interjú Elek Ányossal, ifj. Harangozó Gyulával és Rost Andreával.
Klasszikus konferencia

Mi a helyzet a nőkkel a zenében?

Január 8-án és 9-én, az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál keretében szimpóziumot rendeznek a fenti kérdés megvitatására.