Klasszikus

Ünnepi hangverseny a Zeneakadémia alapításának 128. évfordulója alkalmából

2003.11.10. 00:00
Ajánlom
A Zeneakadémia Nagytermében kerül sor november 14-én este fél nyolctól a Zeneakadémia Baráti Köre által rendezett jótékonysági hangversenyre, a Zeneakadémia megalapításának 128. évfordulója alkalmából.

A Zeneakadémia alapításának eszméje 1869-ben merült fel azzal a céllal, hogy a tehetséges növendékek itthon részesülhessenek olyan felsőfokú képzettségben, amit addig csupán külföldön szerezhettek meg. A magyar parlament 1873-ban szavazta meg az intézmény felállításának költségeit. E döntés egyúttal Liszt Ferenc számára is lehetőséget kínált arra, hogy szorosabbra fűzze kapcsolatait hazájával. 1875 márciusában kinevezték a Zeneakadémia elnökévé, amely abban az évben, október 14-én nyitotta meg kapuit. Az intézmény igazgatója Erkel Ferenc, a magyar zene prominens személyisége lett.

A tanítás a Zeneakadémián szerény keretek között indult meg, öt tanár és 38 növendék részvételével. A Zeneakadémia első otthona egy bérház volt a Duna-parti Hal-téren, ahol a minisztérium 1873-tól Liszt részére egy lakást bérelt. A tanítás megkezdésekor már a teljes épületet az oktatás rendelkezésére bocsátották, de igazán méltó elhelyezést csak négy évvel később kapott a Zeneakadémia, amikor a Sugár úton (Andrássy út) önálló épületet emeltek a számára.

A 128 éve működő intézmény „tiszteletére” adandó koncerten a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekara mellett fiatal művészek lépnek színpadra: Tóth Péter, Borbély László (zongora), Bábel Klára (hárfa), Seres Dóra (fuvola), Káli-Fonyódi Fruzsina (oboa), Dósa Etele (klarinét), Zempléni Szabolcs (kürt) és Cserna Magdolna (fagott). A hangversenyen Mozart Esz-dúr kétzongorás versenye, Fuvola-hárfa versenye, valamint Sinfonia Concertante-ja csendül fel Ligeti András vezényletével.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény. A hagyományos szombat esti zenés gyertyaúsztatás mellett számtalan, a Duna köré szerveződő játék, táncház, koncert - többek között a Muzsikás, Vujicsics Együttes, Zuboly, Guca Partyzans, Dalabai, Herczku Ágnes és Nikola Parov Quartet - várja a Szentendrére látogatókat.
Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus vagyim holodenko

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.