Klasszikus

Ünnepi koncert Bécsben

2011.01.22. 16:38
Ajánlom
Ünnepi koncert jelezte a Liszt Ferenc-emlékév és a 2011. első félévi magyar európai uniós elnökség kezdetét a bécsi Szent István székesegyházban szombaton este, a Liszt-év budapesti megnyitójával egy időben.

Liszt Ferenc Krisztus oratóriumát a pécsi Pannon Filharmonikusok, a Magyar Rádió Énekkara és a Honvéd Férfikar szólaltatta meg Peskó Zoltán vezényletével. Liszt Ferenc születésének 200. évfordulója "nemcsak Magyarországon, de az egész világon a klasszikus zene különleges ünnepe" - mondta köszöntőjében Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter. A romantika korának nagy zeneszerzőjét méltatva többek között kiemelte, hogy Liszt, aki Bécsben, Weimarban, Pesten és Rómában egyaránt otthon érezte magát, "európai polgár, ugyanakkor egy igazi magyar volt, és ebben a tekintetben is a példaképünk lehet". A bécsi magyar nagykövetség és a Collegium Hungaricum közös rendezvényén megteltek a gótikus székesegyház padsorai. A vendégek között jelen volt Fritz Neugebauer, az osztrák parlament alelnöke, Szalay-Bobrovniczky Vince bécsi magyar nagykövet, Molnár György, a bécsi magyar EBESZ-képviselet vezetője, Csuday Balázs ENSZ-nagykövet, Méhes Márton, a bécsi magyar kulturális intézet igazgatója és a köztársasági elnök képviseletében Kiss Antal nemzetpolitikai főtanácsadó.

Az EU-elnökséget és a Liszt-évet felvezető koncertek helyszíne volt az elmúlt hetekben több más külföldi nagyváros, így például Párizs, Berlin és London is. A bécsi koncert egyúttal a Kultúrfolyam (Kulturfluss) elnevezésű bécsi magyar programsorozat része is. Liszt Ferenc születésének 200. évfordulójáról Magyarországon és szülőhelyén, a ma Ausztriában található Doborjánban (Raiding) egyaránt gazdag, egész éves programsorozattal emlékeznek meg. A Krisztus oratórium, az életmű kiemelkedő alkotása hangzott el pénteken este a Pannon Filharmonikusok budapesti koncertjén is, a magyarországi Liszt-év egyik bevezető koncertjeként. A hivatalos megnyitót a magyar kultúra napján, szombaton tartották a Művészetek Palotájában.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„A politika félelmetes szinten átszőtt mindent” – Vecsei H. Miklós is megszólalt a Junior Prima-közlemény kapcsán

A Junior Prima Díj átadóján Vilmányi Benett nem vette át a kitüntetést, amelyre a korábbi díjazottak közös közleményben reagáltak. Az aláírók között volt Vecsei H. Miklós is, aki közösségi oldalán fejtette ki véleményét az ügyről.
Színház

„Elkötelezett hívei vagyunk a vélemény- és szólásszabadságnak” – közleményt adtak ki a Junior Prima Díj birtokosai

A Junior Prima szeptember 20-án tartott díjátadó ünnepségén az egyik díjazott, Vilmányi Benett személyes nézeteire hivatkozva nem vette át a kitüntetést. Az elismerés birtokosai most közleményben reagáltak az esetre – adta hírül a Színház Online.
Klasszikus

Időutazás Anna Netrebkóval

Különösen személyes hangvételű estet adott Anna Netrebko szeptember 25-én este a Magyar Állami Operaházban, a mostanában a hírekben politikai állásfoglalása (vagy annak hiánya) miatt szereplő orosz szoprán néhány órára visszarepítette a nézőket a boldog békeidőkbe.
Színház

A Candide és a Szólít a szörny nyerte az eSzínház Fesztivál fődíját

Második alkalommal rendezték meg a virtuális térben az eSzínház Fesztivált, melynek keretében szeptember 16. és 25. között 18 színház 19 produkcióját láthatta a közönség. Az online szemlét négy kontinens 23 országából követték a nézők, a fesztivál végével a zsűri és a közönség döntött a legjobb produkciókról és alkotókról.
Színház

„Nem a csönd, a némaság jelzi a díj függetlenségét” – újabb reakciók Vilmányi Benett visszautasított elismerése kapcsán

A korábbi Junior Prima díjasok közleménye után Tompa Andrea, Gábor György és Kovács Bálint is közzétette gondolatait a véleményszabadságról, a díjak függetlenségéről és a színészszakma összefogásáról.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Hiány két hang között – Nádas Péter és Haydn a BMC-ben

Az író nyolcvanadik születésnapja alkalmából rendezett Nádas Péter Budapestje programsorozat egyik különleges összművészeti eseménye lesz a BMC-ben rendezett koncert.
Klasszikus ajánló

Négy fesztivál vendége volt szeptemberben az Anima Musicae

Gazdag programmal indította 2022/23-as évadát az Anima Musicae Kamarazenekar. A zene lelkéről elnevezett együttes négy rangos fesztivál meghívottjaként lépett fel.
Klasszikus interjú

„Wagner zenéje úgy hat rám, mint a drog, a mai napig függő vagyok” – Exkluzív interjú Michael Volléval

Budapesten Bachot és Lisztet énekelt korábban, de a világ legnagyobb operaházai elsősorban Wagner-szerepeiről ismerik. Michael Volle október 10-én a Müpába érkezik, ennek kapcsán kedvenc szerepe mellett a zeneszerző iránti rajongásáról is mesélt.
Klasszikus kritika

Időutazás Anna Netrebkóval

Különösen személyes hangvételű estet adott Anna Netrebko szeptember 25-én este a Magyar Állami Operaházban, a mostanában a hírekben politikai állásfoglalása (vagy annak hiánya) miatt szereplő orosz szoprán néhány órára visszarepítette a nézőket a boldog békeidőkbe.
Klasszikus ajánló

A klón, aki túlontúl emberi − Interjú Jörg Widmann-nal

Rafináltan újraértelmezett, szerelmi sokszögtörténetté transzformált modern Pygmalion-parafrázissal érkezik a budapesti Liszt Ünnepre a Neue Oper Wien. A húsz éve, Münchenben bemutatott opera – Das Gesicht im Spiegel (Arc a tükörben) szerzője, Jörg Widmann a darab keletkezéstörténetéről is nyilatkozott.