Klasszikus

Ünnepi koncert Bécsben

2011.01.22. 16:38
Ajánlom
Ünnepi koncert jelezte a Liszt Ferenc-emlékév és a 2011. első félévi magyar európai uniós elnökség kezdetét a bécsi Szent István székesegyházban szombaton este, a Liszt-év budapesti megnyitójával egy időben.

Liszt Ferenc Krisztus oratóriumát a pécsi Pannon Filharmonikusok, a Magyar Rádió Énekkara és a Honvéd Férfikar szólaltatta meg Peskó Zoltán vezényletével. Liszt Ferenc születésének 200. évfordulója "nemcsak Magyarországon, de az egész világon a klasszikus zene különleges ünnepe" - mondta köszöntőjében Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter. A romantika korának nagy zeneszerzőjét méltatva többek között kiemelte, hogy Liszt, aki Bécsben, Weimarban, Pesten és Rómában egyaránt otthon érezte magát, "európai polgár, ugyanakkor egy igazi magyar volt, és ebben a tekintetben is a példaképünk lehet". A bécsi magyar nagykövetség és a Collegium Hungaricum közös rendezvényén megteltek a gótikus székesegyház padsorai. A vendégek között jelen volt Fritz Neugebauer, az osztrák parlament alelnöke, Szalay-Bobrovniczky Vince bécsi magyar nagykövet, Molnár György, a bécsi magyar EBESZ-képviselet vezetője, Csuday Balázs ENSZ-nagykövet, Méhes Márton, a bécsi magyar kulturális intézet igazgatója és a köztársasági elnök képviseletében Kiss Antal nemzetpolitikai főtanácsadó.

Az EU-elnökséget és a Liszt-évet felvezető koncertek helyszíne volt az elmúlt hetekben több más külföldi nagyváros, így például Párizs, Berlin és London is. A bécsi koncert egyúttal a Kultúrfolyam (Kulturfluss) elnevezésű bécsi magyar programsorozat része is. Liszt Ferenc születésének 200. évfordulójáról Magyarországon és szülőhelyén, a ma Ausztriában található Doborjánban (Raiding) egyaránt gazdag, egész éves programsorozattal emlékeznek meg. A Krisztus oratórium, az életmű kiemelkedő alkotása hangzott el pénteken este a Pannon Filharmonikusok budapesti koncertjén is, a magyarországi Liszt-év egyik bevezető koncertjeként. A hivatalos megnyitót a magyar kultúra napján, szombaton tartották a Művészetek Palotájában.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

„Nincs kitől többé megtanulni, hogyan bocsáthatnánk meg egymásnak” – Konrád Györgyre emlékezve

Pályatársakat, kortárs művészeket, barátokat kértünk meg, hogy pár sorban írjanak Konrád Györgyről, Konrád Györgyhöz.
Klasszikus

Mikor kezdtünk el ráadást követelni a hangversenyeken?

Megszokott dolog: ha a műsor megengedi, addig tapsolunk, míg a muzsikus újra színpadra nem jön, és ráadást ad. Mint minden hagyomány, ez is elkezdődött valamikor.
Klasszikus

Szokolay Ádám nyerte az idei Bartók Világversenyt

A nemzetközi zsűri a szombati nagyzenekari döntő után hozta meg a végső határozatot. A második díjat Balogh Ádám, a harmadikat pedig Peter Klimo kapta.
Könyv

Elhunyt Konrád György

Életének 87. évében elhunyt Konrád György Kossuth- és Herder-díjas író, esszéista, szociológus - tudatta a család pénteken az MTI-vel.
Vizuál

Átadták a hazai szinkronszakma legrangosabb díjait

A közönség és a kuratórium is szavazott, többek között díjat kapott Bobby Ewing magyar hangja és a Csernobil című sorozat szinkronja is.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus kritika

À la française – ilyen volt a Pannon Filharmonikusok koncertje

„Finom és választékos” – ezt írja a Pannon Filharmonikusok szeptember 12-i műsoráról kritikusunk. A Kodály Központban Ravel, Debussy és Martin művei szólaltak meg.
Klasszikus videó

Szivárványos zászlóval ért véget a BBC Proms

58 nap, 85 koncert, 191 karmester, 83 zenekar és együttes: szeptember 14-én zárt Nagy-Britannia legnagyobb klasszikus zenei fesztiválja, a BBC Proms.
Klasszikus hír

Szokolay Ádám nyerte az idei Bartók Világversenyt

A nemzetközi zsűri a szombati nagyzenekari döntő után hozta meg a végső határozatot. A második díjat Balogh Ádám, a harmadikat pedig Peter Klimo kapta.
Klasszikus videó

Online elérhető a Fischer Ivánról és a BFZ-ről készült film

2014-ben egy stáb egy éven keresztül követte a Budapesti Fesztiválzenekart és karmesterüket bepillantást engedve munkájukba.
Klasszikus interjú

„Hihetetlen gyorsan megvalósult az álmunk”

Egyre klasszabb a parton – évről évre nő a Klassz a pARTon közönsége és koncertjeinek száma. A fesztivál alakulásáról, koncepciójáról és titkairól Érdi Tamás zongoraművésszel és Érdi Mártával beszélgettünk.