Klasszikus

Ünnepi koncert Bécsben

2011.01.22. 16:38
Ajánlom
Ünnepi koncert jelezte a Liszt Ferenc-emlékév és a 2011. első félévi magyar európai uniós elnökség kezdetét a bécsi Szent István székesegyházban szombaton este, a Liszt-év budapesti megnyitójával egy időben.

Liszt Ferenc Krisztus oratóriumát a pécsi Pannon Filharmonikusok, a Magyar Rádió Énekkara és a Honvéd Férfikar szólaltatta meg Peskó Zoltán vezényletével. Liszt Ferenc születésének 200. évfordulója "nemcsak Magyarországon, de az egész világon a klasszikus zene különleges ünnepe" - mondta köszöntőjében Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter. A romantika korának nagy zeneszerzőjét méltatva többek között kiemelte, hogy Liszt, aki Bécsben, Weimarban, Pesten és Rómában egyaránt otthon érezte magát, "európai polgár, ugyanakkor egy igazi magyar volt, és ebben a tekintetben is a példaképünk lehet". A bécsi magyar nagykövetség és a Collegium Hungaricum közös rendezvényén megteltek a gótikus székesegyház padsorai. A vendégek között jelen volt Fritz Neugebauer, az osztrák parlament alelnöke, Szalay-Bobrovniczky Vince bécsi magyar nagykövet, Molnár György, a bécsi magyar EBESZ-képviselet vezetője, Csuday Balázs ENSZ-nagykövet, Méhes Márton, a bécsi magyar kulturális intézet igazgatója és a köztársasági elnök képviseletében Kiss Antal nemzetpolitikai főtanácsadó.

Az EU-elnökséget és a Liszt-évet felvezető koncertek helyszíne volt az elmúlt hetekben több más külföldi nagyváros, így például Párizs, Berlin és London is. A bécsi koncert egyúttal a Kultúrfolyam (Kulturfluss) elnevezésű bécsi magyar programsorozat része is. Liszt Ferenc születésének 200. évfordulójáról Magyarországon és szülőhelyén, a ma Ausztriában található Doborjánban (Raiding) egyaránt gazdag, egész éves programsorozattal emlékeznek meg. A Krisztus oratórium, az életmű kiemelkedő alkotása hangzott el pénteken este a Pannon Filharmonikusok budapesti koncertjén is, a magyarországi Liszt-év egyik bevezető koncertjeként. A hivatalos megnyitót a magyar kultúra napján, szombaton tartották a Művészetek Palotájában.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény. A hagyományos szombat esti zenés gyertyaúsztatás mellett számtalan, a Duna köré szerveződő játék, táncház, koncert - többek között a Muzsikás, Vujicsics Együttes, Zuboly, Guca Partyzans, Dalabai, Herczku Ágnes és Nikola Parov Quartet - várja a Szentendrére látogatókat.
Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus vagyim holodenko

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.