Klasszikus

Unokák és nagyszülők hangversenyei

2014.11.17. 11:36
Ajánlom
Huszadik alkalommal indítja el a fenti címmel sorozatát a MÁV Szimfonikus Zenekar idén. A tematikus koncerteket szombat délelőttönként rendezik a Magyar Nemzeti Múzeum Dísztermében – először a legismertebb mesék zenés változatát hallgathatják meg az érdeklődők.

A MÁV Zenekar alapelve, hogy olyan klasszikusokat játsszon a fiataloknak, amelyek közvetlenül őket szólítják meg, tehát valamilyen módon kapcsolódnak az ő világukhoz, illetve érdeklődésükhöz. December 6-án 10.00 illetve 11.30 órától megzenésített mesékkel kedveskednek a fiataloknak. Ravel: Lúdanyó meséi mellett Csajkovszkij világszerte ismert mesebalettje, A hattyúk tava hangzik majd el. Hogy a kisebbek is mindent értsenek, a hangversenyen narrátor (Korhecz Imola) osztja meg velük a mese épp elhangzó részéhez kapcsolódó részleteit. A két koncert karmestere a zenekar művészeti vezetője és vezető dirigense, Csaba Péter lesz.

Második alkalommal, január 24-én arra kapunk választ, miként válhat a népzene a hangversenyszerű zenélés alapjává. Egyebek mellett kiderül, milyen típusú hangszereket használnak, illetve hogyan énekelnek a hangszeres népzenében - a megismert népi dallamokat a gyerekek később felfedezhetik egy-egy szimfonikus mű részleteiben is. A matinékoncert vendége ezúttal a Rohoncz Folkműhely, amely elsősorban a népi fúvós hangszerekre helyezi a hangsúlyt. Bartók Béla és Kodály Zoltán egészen fiatalon felismerték, mekkora kincset rejtenek a falusi emberek népdalai, tánczenéi. Hosszú, fáradságos utakon gyűjtötték össze, majd tudományos igénnyel dolgozták fel és tették közkinccsé ezeket. Az így megismert zene nyomán komponálta Bartók a koncerten elhangzó Magyar képek című művét, és így született Kodály egyik legnépszerűbb műve, a Marosszéki táncok, ami szintén elhangzik majd a koncerten. Vezényel: Dinyés Dániel.

Február 14-én rendezi a zenekar következő két matinékoncertjét, amelynek témája a farsangi mulatságok. A műsor Johann Strauss legnépszerűbb operettjével kezdődik. A denevér cselekménye szilveszterkor játszódik, de a mulatságos történet középpontjában itt is egy álarcosbál van, ahol a szereplők nem mindig ismerik fel egymást. Farsangi mulatságról szól Weiner Leó és az örmény Hacsaturján elhangzó darabja is. Ez utóbbi, Álarcosbál című művének zenei alapgondolatai szokatlanok a mi fülünk számára, mégis jó hallgatni őket. A szomszédos Ausztria fővárosának farsangi hangulatát egy híres osztrák hegedűművész és komponista, Fritz Kreisler hegedűszólós műveivel érzékelteti a zenekar. A sokoldalú zeneszerzőhöz hasonlóan a délelőtti hangversenyek karmestere is játszik majd a koncerten. Hollókői Huba négy éves kora óta hegedül; már gyermekkorában kiemelkedő tehetségnek számított, később több híres nemzetközi versenyen nyert rangos díjat. Karmesteri tanulmányait Finnországban végezte, azóta több nemzetközi karmesterversenyen is sikerrel szerepelt.

A hangversenysorozat áprilisi 11-i záró koncertjének középpontjában a víz világnapja áll, hisz csupa olyan zenemű szerepel, amelyet valamilyen vízzel kapcsolatos élmény ihletett. Mendelssohn Skóciában tett utazása során látott a Hebridák szigetcsoport egyikén egy tengerparti barlangot - zenéje olyan, mintha filmen látnánk viszont ezt a természeti jelenséget. A cseh Smetana a forrástól szinte a torkolatig követi zenéjével hazájának fő folyóját, a Moldvát. Muszorgszkij, a nagy orosz zeneszerző azt ábrázolja zenéjében, miként ébred Oroszország fővárosa, melyen a Moszkva folyó folyik keresztül. Az ábrázoláson túl mindhárom zenén érezhető, hogy a zeneszerző mennyire szereti azt a helyet vagy tájat, amelyről mesél. Ugyanez a szeretet sugárzik Johann Strauss osztrák zeneszerző klasszikus művéből, a Kék Duna keringőből is, amelyre Ausztria második nemzeti himnuszaként tekintenek. A karmesteri pulpitusra ezúttal a fiatal tehetség, Károlyi Sándor áll.

A 10 illetve 11.30 órás koncertek után a Nemzeti Múzeum minden alkalommal kreatív kézműves foglalkozást tart a gyerekeknek - lesz papírhajtogatás, játék népi motívumokkal, farsangi álarc-, illetve CD tok készítés is.

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

„Istennek egy törvénye van: a szeretet”

A Hegedűs a háztetőn 1964-ben, a New York-i Broadwayn kezdte világraszóló karrierjét, 1966-ban mutatták be európai színpadon (Anatevka címen), 1971-ben film is készült belőle. Magyarországon 1973-ban, Vámos László emlékezetes rendezésével, Bessenyei Ferenc legendás főszereplésével debütált. Legújabb változatát július 31-én a Margitszigeti Szabadtéri Színházban, Bozsik Yvette rendezésében láthatja a közönség.
Tánc

Elhunyt Axt Lászlóné Ibolya artistaművész

71. életévében elhunyt Axt Lászlóné Ibolya világhírű artistaművész, akit a Fővárosi Nagycirkusz társulata fájó szívvel búcsúztat.
Klasszikus

Zenei utazás Mozarttól Josef Sukig

Álmodozó nyári éjjel címmel július 29-én szabadtéri koncertet az Anima Musicae Kamarazenekar, az Óbudai Társaskör kertjében. A műsorban elhangzanak Mendelssohn, Mozart, Hugo Wolf és Josef Suk művei is, valamint vendégművészként fellép Horgas Eszter és Polónyi Ágnes.
Zenés színház

Kazinczy Ferenc fiáról készít előadást a Madách Színház

Derzsi György és Meskó Zsolt darabja, a Kazinczy, a tizenötödik nyerte a III. Madách Musical Pályázatot, melyet a teátrum műsorra tűz a 2021/22-es évadban.
Zenés színház

Sztárgála és jótékonysági nap Patricia Petibonnal és Lawrence Brownlee-val az Opera Eiffel Műhelyházában

2021. augusztus 21-én 19:00 órától a kivételes francia koloratúrszoprán, Patricia Petibon és a legkeresettebb amerikai bel canto tenor, Lawrence Brownlee ad szabadtéri koncertet az Opera Eiffel Műhelyházának parkjában.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Olasz, spanyol turnén járt a Fesztiválzenekar

Olaszországban és Spanyolországban játszott óriási sikerrel a Budapesti Fesztiválzenekar július végén. A turné utolsó állomásán, az újabb lezárások előtti utolsó pillanatban, Kodály zenéje szólt az Adán Martín Auditórium fantasztikus épületében.
Klasszikus klassz a parton

Klasszikus zene szólt „a magyar Salzburgban” - Beszámoló Tatáról

Egy hete ért véget Tatán a Klassz a pARTon fesztivál, a Cimbora Alapítvány rendezvényét támogatta és második alkalommal fogadta be a város. A szervezőket nemcsak a kisváros festői Öreg-tavának szépsége vonzotta Tatára, hanem a város múltja is, hiszen itt is, mint minden Esterházy-birtokon a zenének is fontos szerepe volt. A tatai Esterházyak is igen sokat tettek a helyi zenei élet fellendüléséért, a kastély történeti múltja és a kortárs zenei élet így mára összeért.
Klasszikus ajánló

Zenei utazás Mozarttól Josef Sukig

Álmodozó nyári éjjel címmel július 29-én szabadtéri koncertet az Anima Musicae Kamarazenekar, az Óbudai Társaskör kertjében. A műsorban elhangzanak Mendelssohn, Mozart, Hugo Wolf és Josef Suk művei is, valamint vendégművészként fellép Horgas Eszter és Polónyi Ágnes.
Klasszikus arcus temporum

Középpontban Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága Pannonhalmán

Augusztus 27-29. között rendezik meg az Arcus Temporum Pannonhalmi Kortárs Művészeti Fesztivált, amelynek zenei gerincét idén Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága adja. A programot Klukon Edit és Ránki Dezső művészházaspár állított össze. 
Klasszikus ajánló

A természet, a mozgás és a művészet egysége

Idén nyolcadik alkalommal rendezik meg a Természet Operaháza Tisza-tavi Fesztivált július 30. és augusztus 1. között.