Klasszikus

Unokák és nagyszülők hangversenyei

2014.11.17. 11:36
Ajánlom
Huszadik alkalommal indítja el a fenti címmel sorozatát a MÁV Szimfonikus Zenekar idén. A tematikus koncerteket szombat délelőttönként rendezik a Magyar Nemzeti Múzeum Dísztermében – először a legismertebb mesék zenés változatát hallgathatják meg az érdeklődők.

A MÁV Zenekar alapelve, hogy olyan klasszikusokat játsszon a fiataloknak, amelyek közvetlenül őket szólítják meg, tehát valamilyen módon kapcsolódnak az ő világukhoz, illetve érdeklődésükhöz. December 6-án 10.00 illetve 11.30 órától megzenésített mesékkel kedveskednek a fiataloknak. Ravel: Lúdanyó meséi mellett Csajkovszkij világszerte ismert mesebalettje, A hattyúk tava hangzik majd el. Hogy a kisebbek is mindent értsenek, a hangversenyen narrátor (Korhecz Imola) osztja meg velük a mese épp elhangzó részéhez kapcsolódó részleteit. A két koncert karmestere a zenekar művészeti vezetője és vezető dirigense, Csaba Péter lesz.

Második alkalommal, január 24-én arra kapunk választ, miként válhat a népzene a hangversenyszerű zenélés alapjává. Egyebek mellett kiderül, milyen típusú hangszereket használnak, illetve hogyan énekelnek a hangszeres népzenében - a megismert népi dallamokat a gyerekek később felfedezhetik egy-egy szimfonikus mű részleteiben is. A matinékoncert vendége ezúttal a Rohoncz Folkműhely, amely elsősorban a népi fúvós hangszerekre helyezi a hangsúlyt. Bartók Béla és Kodály Zoltán egészen fiatalon felismerték, mekkora kincset rejtenek a falusi emberek népdalai, tánczenéi. Hosszú, fáradságos utakon gyűjtötték össze, majd tudományos igénnyel dolgozták fel és tették közkinccsé ezeket. Az így megismert zene nyomán komponálta Bartók a koncerten elhangzó Magyar képek című művét, és így született Kodály egyik legnépszerűbb műve, a Marosszéki táncok, ami szintén elhangzik majd a koncerten. Vezényel: Dinyés Dániel.

Február 14-én rendezi a zenekar következő két matinékoncertjét, amelynek témája a farsangi mulatságok. A műsor Johann Strauss legnépszerűbb operettjével kezdődik. A denevér cselekménye szilveszterkor játszódik, de a mulatságos történet középpontjában itt is egy álarcosbál van, ahol a szereplők nem mindig ismerik fel egymást. Farsangi mulatságról szól Weiner Leó és az örmény Hacsaturján elhangzó darabja is. Ez utóbbi, Álarcosbál című művének zenei alapgondolatai szokatlanok a mi fülünk számára, mégis jó hallgatni őket. A szomszédos Ausztria fővárosának farsangi hangulatát egy híres osztrák hegedűművész és komponista, Fritz Kreisler hegedűszólós műveivel érzékelteti a zenekar. A sokoldalú zeneszerzőhöz hasonlóan a délelőtti hangversenyek karmestere is játszik majd a koncerten. Hollókői Huba négy éves kora óta hegedül; már gyermekkorában kiemelkedő tehetségnek számított, később több híres nemzetközi versenyen nyert rangos díjat. Karmesteri tanulmányait Finnországban végezte, azóta több nemzetközi karmesterversenyen is sikerrel szerepelt.

A hangversenysorozat áprilisi 11-i záró koncertjének középpontjában a víz világnapja áll, hisz csupa olyan zenemű szerepel, amelyet valamilyen vízzel kapcsolatos élmény ihletett. Mendelssohn Skóciában tett utazása során látott a Hebridák szigetcsoport egyikén egy tengerparti barlangot - zenéje olyan, mintha filmen látnánk viszont ezt a természeti jelenséget. A cseh Smetana a forrástól szinte a torkolatig követi zenéjével hazájának fő folyóját, a Moldvát. Muszorgszkij, a nagy orosz zeneszerző azt ábrázolja zenéjében, miként ébred Oroszország fővárosa, melyen a Moszkva folyó folyik keresztül. Az ábrázoláson túl mindhárom zenén érezhető, hogy a zeneszerző mennyire szereti azt a helyet vagy tájat, amelyről mesél. Ugyanez a szeretet sugárzik Johann Strauss osztrák zeneszerző klasszikus művéből, a Kék Duna keringőből is, amelyre Ausztria második nemzeti himnuszaként tekintenek. A karmesteri pulpitusra ezúttal a fiatal tehetség, Károlyi Sándor áll.

A 10 illetve 11.30 órás koncertek után a Nemzeti Múzeum minden alkalommal kreatív kézműves foglalkozást tart a gyerekeknek - lesz papírhajtogatás, játék népi motívumokkal, farsangi álarc-, illetve CD tok készítés is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Klasszikus

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Jazz/World

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Könyv

Elhunyt Kányádi Sándor

A Kossuth-díjas költő 89 éves volt.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.
Klasszikus ajánló

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát június 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.