Klasszikus

Urbánus Zajok a Millenárison

2004.06.12. 00:00
Ajánlom
Roma és magyar népzene, dzsessz és blues, valamint rengeteg groove – a Halper László vezette Urban Noises ma este mutatja be Gray Days című új lemezét a Millenáris Fogadóban. A koncerten a harminc éve Ausztráliában élő Orszáczky Jackie is beszáll néhány szám erejéig.

Halper ősei között híres prímások sora található – a legtávolabbi ős az 1800-as években élt Patikárius Ferkó –, így gyerekként ő is a hegedűn kezdte, majd a dzsessz és a blues hatására váltott át az elektromos gitárra. A nyolcvanas-kilencvenes évek fordulóján a Vas Zoltán vezette Bluesügyi Hivatalban tűnt fel először a színpadon, majd miután elvégezte a dzsesszkonzit, a bécsi American Music of Institute-ban tanult tovább, ahol több neves dzsessz- és bluesmuzsikussal dolgozott együtt. Belemerült a dzsessz világába, egyre mélyebben és radikálisabban, hogy aztán a megszerzett tudást és tapasztalatot beépítse amúgy bluesos és rockos alapú urbánus világába. A 2003 elején megjelent első lemeze, az Urban Noises igazi one-man-show, valamennyi hangszeren (gitár, szintetizátor, zongora, kalimba, fémbögre) ő játszott, gyakorta szimultán önmagával. A dalok ritmusalapját javarészt a természetes/mesterséges környezetünkből vett zajok adják. A vasvágó gép monoton csattogásától kezdve a kapu vagy az ágyrugó nyikorgásán át az orvosi műszer kattogásáig ezerféle zaj és zörej megtalálható közöttük. Kétségkívül kompromisszumok nélküli zene volt, néha talán túlságosan is az.

Aztán hogy a lemez anyagát koncertszerűen is meg lehessen szólaltatni, Halper létrehozta az azonos nevű együttest, és immár velük készítette el következő albumát, a Gray Dayst. A képlet azóta sem változott, a mostani kilenc kompozíció is sajátos elegye az autentikus magyar és roma népzenének, a dzsessznek, a bluesnak és a modern groove-nak. Talán annyi változott, hogy az Urban Noises zenéjében – a példaképp John Scofield tanácsára – még több lett a „feeling” és a groove. A mai lemezbemutató koncerten ott lesz a lemezen szintén éneklő és basszusgitározó Orszáczky Jackie is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Vizuál

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus virtuózok

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.