Klasszikus

Urbánus Zajok a Millenárison

2004.06.12. 00:00
Ajánlom
Roma és magyar népzene, dzsessz és blues, valamint rengeteg groove – a Halper László vezette Urban Noises ma este mutatja be Gray Days című új lemezét a Millenáris Fogadóban. A koncerten a harminc éve Ausztráliában élő Orszáczky Jackie is beszáll néhány szám erejéig.

Halper ősei között híres prímások sora található – a legtávolabbi ős az 1800-as években élt Patikárius Ferkó –, így gyerekként ő is a hegedűn kezdte, majd a dzsessz és a blues hatására váltott át az elektromos gitárra. A nyolcvanas-kilencvenes évek fordulóján a Vas Zoltán vezette Bluesügyi Hivatalban tűnt fel először a színpadon, majd miután elvégezte a dzsesszkonzit, a bécsi American Music of Institute-ban tanult tovább, ahol több neves dzsessz- és bluesmuzsikussal dolgozott együtt. Belemerült a dzsessz világába, egyre mélyebben és radikálisabban, hogy aztán a megszerzett tudást és tapasztalatot beépítse amúgy bluesos és rockos alapú urbánus világába. A 2003 elején megjelent első lemeze, az Urban Noises igazi one-man-show, valamennyi hangszeren (gitár, szintetizátor, zongora, kalimba, fémbögre) ő játszott, gyakorta szimultán önmagával. A dalok ritmusalapját javarészt a természetes/mesterséges környezetünkből vett zajok adják. A vasvágó gép monoton csattogásától kezdve a kapu vagy az ágyrugó nyikorgásán át az orvosi műszer kattogásáig ezerféle zaj és zörej megtalálható közöttük. Kétségkívül kompromisszumok nélküli zene volt, néha talán túlságosan is az.

Aztán hogy a lemez anyagát koncertszerűen is meg lehessen szólaltatni, Halper létrehozta az azonos nevű együttest, és immár velük készítette el következő albumát, a Gray Dayst. A képlet azóta sem változott, a mostani kilenc kompozíció is sajátos elegye az autentikus magyar és roma népzenének, a dzsessznek, a bluesnak és a modern groove-nak. Talán annyi változott, hogy az Urban Noises zenéjében – a példaképp John Scofield tanácsára – még több lett a „feeling” és a groove. A mai lemezbemutató koncerten ott lesz a lemezen szintén éneklő és basszusgitározó Orszáczky Jackie is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Jazz/World

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.
Klasszikus

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Zenés színház

Anna Nyetrebko lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége

Anna Nyetrebko orosz-osztrák sztárszoprán és férje, Yusif Eyvazov azerbajdzsán tenor lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége.
Plusz

A kínaiak ellopták a Szabadság hidat

Épül a Huawei új központja Tongkuan városában. A kínaiak európai építmények pontos mását húzták fel, köztük a Szabadság hídét.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus macska

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus videó

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.