Klasszikus

Usti Opre - a tolerancia zenéje

2003.11.27. 00:00
Ajánlom
Usti Opre (Kelj fel) címmel különleges koncertet rendeznek pénteken és szombaton, a Millenáris Parkban: Közép- és Kelet-Európa legkiválóbb roma muzsikusai - Boban Markovic, Iva Bittová, Szergej Erdenko, Balogh Kálmán és Snétberger Ferenc - örömzenélnek együtt. Kapitány Iván koncertfilmet forgat a Millenárison, de a művészekről dokumentum-játékfilm is készül, Sas Tamás és az amerikai Allan Siegel rendezésében.

Allan Siegel amerikai filmrendező évek óta Magyarországon él, a Képzőművészeti Egyetem tanára. Idén tavasszal kapcsolatba került a Budapest vételkörzetében fogható Rádió C munkatársaival, s általuk ismerkedett meg a kelet-közép-európai roma zenei tradícióval. Megfogalmazódott benne az ötlet, hogy filmet kellene készíteni ezekről a muzsikusokról, s elképzelését megosztotta Koltai Péterrel, aki az elmúlt években a többi között Emir Kusturica kultuszfilmje, az Underground társproducereként dolgozott. Koltai Péter - aki Budai Györggyel közösen látja el az Usti Opre produceri feladatait - a Magyar Hírlapnak elmondta: az Európai Unióhoz való csatlakozás küszöbén igencsak aktuális ez a vállalkozás, hiszen a közép-európai régió országainak nemzeti kultúrájába kivétel nélkül beépült a roma muzsika. E sokszínű hagyomány továbbélését a zenészek rendkívüli tehetsége mellett a kisebbségi létből adódó sajátos helyzet, problémák is befolyásolták.

A péntek és szombat esti koncert öt főszereplője: Boban Markovic, Iva Bittová, Szergej Erdenko, Balogh Kálmán és Snétberger Ferenc. Boban Markovic és szerbiai rezesbandája a kilencvenes évek közepétől éppen Kusturica filmjeinek köszönhetően vált világhírűvé. A Csehországban élő Iva Bittová is többször megfordult Magyarországon: az egyik kritikusa által "a morva Laurie Andersonnak” nevezett énekesnő és hegedűművész a Trafóban és a győri Mediawave-en aratott sikert. Szergej Erdenko hegedűművészt itthon kevesebben ismerik, pedig a kelet-szibériai Habarovszkból származó muzsikus - Loyko elnevezésű zenekarával - meghódította Nyugat-Európát. Legnagyobb sikerét a 2001-es Gypsy Blues című albummal aratta, amelyről egy-egy számot Chaplinnek, Menuhinnak és Kusturicának ajánlott.

A két magyar zenész közül Snétberger Ferencet, a szintó népcsoporthoz tartozó, Németországban élő gitárművészt aligha kell bemutatni: összetéveszthetetlenül egyéni gitárhangja, lemezei az egész kontinensen népszerűvé tették. Balogh Kálmán cimbalomművész az elmúlt két évtizedben játszott klasszikus zenét, dzsesszt, klezmert, népzenét és hagyományos roma muzsikát. Balogh Kálmán Gypsy Cimbalom Band és Romano Kokalo néven két saját zenekart is alapított. Az Usti Opre-koncertek sajátossága, hogy Markovic, Bittová, Erdenko, Snétberger és Balogh nem saját zenéjét játssza; hanem öten, közösen próbálnak létrehozni valami új, kreatív, eredeti hangzásképet.

A szervezők vendégeket is hívtak, így a Millenárison színpadra lép még Peter Ralchev romániai tangóharmonikás, Ivo Papasov bolgár klarinétos, Arild Andersen norvég nagybőgős, Patrice Héral francia ütőhangszeres, Marko Markovic szerb trombitás (Boban fia), valamint egy orosz és egy magyar énekesnő, Leonsia Erdenko és Miczura Mónika. Koltai Péter kérdésünkre elmondta: a koncertet kéthetes próbaidőszak előzi meg, s ezalatt, a Magyar Rádióban egy CD-t is felvesznek, amelynek megjelenése tavaszra várható. Pénteken és szombaton este Kapitány Iván és stábja forgat a Millenárison, s ebből a tervek szerint önálló koncertfilm születik.

Tavasszal Allan Siegel és magyar társrendező-operatőre, Sas Tamás az öt főszereplőről úgynevezett dokumentum-játékfilmet forgat, amely igyekszik bemutatni azt a környezetet, szociális-kulturális hátteret is, melyből a nagyszerű muzsikusok kiemelkedtek. Koltai Péter nem titkolja, hogy a százpercesre tervezett film "példaképe” Wim Wenders világhírű mozija, a Buena Vista Social Club, amely vizuális és zenei eszközökkel mutatta be a kubai társadalmat az ötvenes évektől napjainkig. Ugyanez a modell - a producerek és a rendezők várakozása szerint - a kelet-közép-európai roma közösség esetében is működőképes lehet. "Mindenütt nagyon nyitottan, sőt örömmel fogadták az ötletünket, bár többen megjegyezték: kár, hogy nem nekik jutott először eszükbe” - mondja a producer.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Könyv

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény. A hagyományos szombat esti zenés gyertyaúsztatás mellett számtalan, a Duna köré szerveződő játék, táncház, koncert - többek között a Muzsikás, Vujicsics Együttes, Zuboly, Guca Partyzans, Dalabai, Herczku Ágnes és Nikola Parov Quartet - várja a Szentendrére látogatókat.
Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus vagyim holodenko

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.